ελληνική μουσική
    756 online   ·  210.833 μέλη

    Χ. Αηδονίδης & Ν. Καραντζή στο Πήλιο

    jorge
    13.07.2009, 22:18

    Χ. Αηδονίδης & Ν. Καραντζή ψάλλουν και τραγουδούν σε Συνέδριο του Λαογραφικού Κέντρου στο Πήλιο


    Στις 18.7.2009, ώρα 21:30, στο Ανοικτό Θέατρο Ξουριχτίου της Τσαγκαράδας Πηλίου, ο Χρόνης Αηδονίδης και η Νεκταρία Καραντζή παρουσιάζουν επιλεγμένο ακουστικό μουσικό πρόγραμμα παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής στο πλαίσιο του τριημέρου συνεδρίου του Λαογραφικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών, που θα πραγματοποιηθεί στην Τσαγκαράδα, από τις 17 ως τις 19 Ιουλίου 2009, αφιερωμένο στον μεγάλο Βυζαντινολόγο Sophocles.




    Στην Τσαγκαράδα, από 17 έως 19 Ιουλίου 2009
    Διεθνές Συνέδριο για τον Sophocles


    Ο Δήμος Μουρεσίου σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία των Θεσσαλών και την ΕΠΙ-Τεχνών διοργανώνουν από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου 2009 Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Ο Ευαγγελινός Αποστολίδης, Sophocles: Ένας πρωτοπόρος των βυζαντινών σπουδών στην Αμερική».

    Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Καρόλου Παπούλια. Το συνέδριο θα γίνει στην Τσαγκαράδα Πηλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου «Δώδεκα Μήνες». Στην τιμητική Επιτροπή του συνεδρίου μετέχουν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Πάνος Λιγομενίδης και οι ακαδημαϊκοί Παναγ. Βοκοτόπουλος, βυζαντινολόγος, η Κική Δημουλά, ποιήτρια και Χρήστος Ζερεφός, η κ. Ελένη Αρβελέρ, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, ο κ. Ευάγγ. Χρυσός Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Ντία Φιλιππίδη και Wim Bakker, ο Νίκος Μάργαρης και η Διευθύντρια του Λυκείου Τσαγκαράδας κ, Μυρτώ Αλιτζερινάκου-Ορφανουδάκη.

    Πρόεδρος του συνεδρίου είναι ο Δήμαρχος Μουρεσίου κ. Κώστας Λεβέντης, ενώ την ιδέα για την οργάνωση και την ευθύνη για την διεξαγωγή του συνεδρίου έχει η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας και Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών σε συνεργασία με τους ερευνητές του Κέντρου Λαογραφίας, Παναγιώτη Καμηλάκη, Ευάγγελο Καραμανέ, Ζωή Μάργαρη και Νίκο Ξανθούλη, ενώ την γραμματειακή υποστήριξη είχαν η Μαρία Πρώια και Δώρα Φανάρα.

    Στο διεθνές συνέδριο προς τιμήν του Σοφοκλή Αποστολίδη στη γενέτειρά του θα λάβουν μέρος καταξιωμένοι βυζαντινολόγοι, γλωσσολόγοι, ιστορικοί, από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Ο Διευθυντής του Θησαυρού της Ελληνικής Γλώσσας κ. Αναγνωστόπουλος έχει ψηφιοποιήσει το έργο του Σοφοκλή και θα το παρουσιάσει στο συνέδριο.

    Το συνέδριο πλαισιώνεται από έκθεση φωτογραφίας «Η Ελλάδα του National Geographic» από τον Νίκο Μάργαρη και τον Θάνο Κυνηγάρη, παρουσίαση νέων τεχνολογικών προϊόντων για την Τσαγκαράδα και μουσική εκδήλωση του διεθνούς φήμης μουσικολόγου, μουσικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δρ/ος Νίκου Ξανθούλη, από τον Κισσό, για την αρχαία ελληνική μουσική. Τον συνοδεύει η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ιωάννα Καράνταγλη.

    Τέλος, οι φίλοι του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Χρόνης Αηδονίδης και η μαθήτριά του Νεκταρία και Μαρίζα Κωχ με την Ελένη Μπράτσου προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς να πλαισιώσουν το συνέδριο με μεγάλη συναυλία στο νέο θέατρο του Δήμου στο Ξουρίχτι. Θα τους συνοδεύσει το συγκρότημα του Σταύρου Κουσκουρίδα. Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει ως ακολούθως

    Παρασκευή 17 Ιουλίου

    - 20.15 / Τσαγκαράδα, Συνεδριακό Κέντρο / Μουσικές Αφηγήσεις /

    Ι. Αφήγηση: «Το παραμύθι του Sophocles». Επιμελείται και αφηγείται ο «ιστορητής» δρ. Στέλιος Πελασγός. Κληρονόμησε το χάρισμα απ' τη γιαγιά του. Αφιερώθηκε στην αναβίωση της τέχνης του παραμυθά και στις παραδοσιακές λαϊκές ιστορίες. Τον συνοδεύει με το κανονάκι η Δομνίκη Μαυρίδου.

    - 20.30 / ΙΙ. Μουσική Εκδήλωση: Συγκρότημα «ΧΡΥΣΕΑ ΦΟΡΜΙΓΞ» Το συγκρότημα «ΧΡΥΣΕΑ ΦΟΡΜΙΓΞ» ερευνά και παρουσιάζει πρωτότυπη αρχαία ελληνική μουσική προσπαθώντας να ανακατασκευάσει όργανα της αρχαιότητας. Στόχος είναι η αναζήτηση του ήχου, του μουσικού ήθους και του κάλλους ενός κόσμου που ενώ φαίνεται ότι χάθηκε, εξακολουθεί να μας μπολιάζει ακόμα.

    Η συναυλία αυτή είναι μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα (7ο αιώνα π.Χ.) μέχρι τις μέρες μας (20ο αιώνα).

    Επιμελείται και παρουσιάζει ο δρ. Νίκος Ξανθούλης, τραγουδά η Ιωάννα Καράνταγλη

    Σάββατο 18 Ιουλίου

    - 21.00 / Ανοικτό Θέατρο Ξουριχτίου. Μουσική Εκδήλωση: Μουσικές Αφηγήσεις / Ι. Συναυλία Μουσικής Δωματίου. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία "Πολυρρυθμία" και η Ε.Π.Ι. Τεχνών του Δήμου Μουρεσίου διοργανώνουν για δέκατη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Πηλίου. Kαθηγητές των σεμιναρίων κλασικής μουσικής ερμηνεύουν έργα μουσικής δωματίου. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ζωή Σαμσαρέλου


    gate
    14.07.2009, 00:36

    Συμπηρώνω το υπόλοιπο κομμάτι του Δελτίου Τύπου που παραλείπεται:

    - 21.30 / ΙΙ. Ήχοι εμπνευσμένοι από την ελληνική μουσική παράδοση: Συναυλία Βυζαντινής & Δημοτικής Μουσικής. Ο Χρόνης Αηδονίδης, ο πιο γνωστός σύγχρονος Θρακιώτης τραγουδιστής, θα ερμηνεύσει Βυζαντινούς Ύμνους και δημοτικά τραγούδια με τα οποία γαλουχήθηκε. Θα μας μυήσει μουσικά στο ταξίδι από την ψαλτική τέχνη που γνώρισε από τον πατέρα του παπα-Χρήστο στους παραδοσιακούς σκοπούς και τα τραγούδια της Θράκης που τραγουδούσε η παπαδιά μητέρα του, κυρα-Χρυσάνθη. Δάσκαλος της μουσικής παράδοσης και ο ίδιος τώρα πια, θα συμπράξει μουσικά με τη μαθήτριά του Νεκταρία Καραντζή, παρουσιάζοντας μελωδικά σχήματα της δημοτικής και βυζαντινής μουσικής. Μουσική Επιμέλεια Χρόνης Αϊδονίδης. Ψάλλουν και τραγουδούν ο Χρόνης Αϊδονίδης και η Νεκταρία Καραντζή. Τους συνοδεύουν οι μουσικοί: Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο), Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι), Ζήσης Γεωργαλιός (κανονάκι), Χρήστος Δασκαλόπουλος (βιολί), Δήμος Βουγιούκας (ακκορντεόν), Κώστας Γεωργίου (κρουστά). Καλεσμένη η Μαρίζα Κωχ, που όπως λέει: «Με τα τραγούδια μου θέλω να ομολογήσω όσα νιώθω ταξιδεύοντας στην πατρίδα μας, που στα δικά μου μάτια μοιάζει να είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου σε φυσική ομορφιά, σε χαρακτήρες ανθρώπων, σε ιστορία, σε μουσική, σε τέχνες, σε θρησκευτικό μεγαλείο, σε βάθος ανθρώπινων συναισθημάτων.». Μαζί της η Ελέντη Μπράτσου.

    Κυριακή 19 Ιουλίου

    - 10.00 / Τσαγκαράδα, Νανοπούλειο Δημοτικό Σχολείο. Ι. Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας: «Η Ελλάδα το National Geographic». Οι εκδηλώσεις συνοδεύονται από την έκθεση φωτογραφίας «Η Ελλάδα του National Geographic», η οποία αποτελείται από επιλεγμένες φωτογραφίες και άρθρα με ελληνικά θέματα, από το αρχείο του περιοδικού. Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Μάργαρης, Θάνος Κυνηγάρης

    - 11.00 / Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή. Τσαγκαράδα και νέες τεχνολογίες. Η Τσαγκαράδα στις λαογραφικές ψηφιακές εφαρμογές του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Παρουσίαση: Ευάγγελος Καραμανές. Το «Ψηφιακό Μουσείο και Μουσείο Μινιατούρα» που υλοποιήθηκε από το Γ΄ Κ.Π.Σ. / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των δράσεων της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Παρουσίαση: Γ. Σίτας


    tago
    15.07.2009, 14:13

    Στο Ηράκλειο βρε Νεκταρία μου δε θα έρθετε ποτέ?