ελληνική μουσική
    764 online   ·  210.833 μέλη

    Σπουδές μουσικολογίας - μουσικής παιδαγωγικής

    vouliakis
    14.01.2005, 11:44
    Στα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν τέσσερα μουσικά τμήματα.

    ΤΕΣΣΕΡΑ μουσικά τμήματα πανεπιστημιακού επιπέδου λειτουργούν στη χώρα μας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα (11.01.2005). Από αυτά, τα τρία είναι Τμήματα Μουσικών Σπουδών και λειτουργούν στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ιονίου (στην Κέρκυρα) και το τέταρτο είναι το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με έδρα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

    Τα Τμήματα Μουσικής διδάσκουν γνώσεις μουσικολογίας και μουσικής παιδαγωγικής, με στόχο τη μουσικολογική έρευνα και την προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

    Η διάρκεια σπουδών είναι πενταετής, και με την ολοκλήρωσή της οι απόφοιτοι παίρνουν τίτλο σπουδών γενικής κατεύθυνσης, που τους επιτρέπει να εργαστούν ως καθηγητές Μουσικής στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης εστιάζεται στη βυζαντινή, την ελληνική παραδοσιακή, την ευρωπαϊκή κλασική και τη σύγχρονη μουσική.

    Οι ενδιαφερόμενοι για σπουδές σε αυτά τα τμήματα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να εξεταστούν στα Ειδικά Μαθήματα της Αρμονίας και του Ελέγχου Μουσικών Ικανοτήτων.


    Πηγή: www.e-paideia.net


    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: vouliakis on 14-02-2005 00:12 ]
    SteliosG
    14.01.2005, 13:09
    Εχω ακουσει απο φιλους που φοιτουν εκει οτι το επιπεδο και το ενδιαφερον ειναι αρκετα υψηλο!!! Οσοι εχουν ταση προς τα εκει και δινουν φετος πανελληνιες, να μη το φοβηθουν!!! Αξιζει!!
    santourman
    14.01.2005, 13:26
    Επίσης υπάρχει και μια πολύ καλή σχολή στο ΤΕΙ στην `Αρτα, Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, όπου διδάσκουν αξιόλογοι εκτελεστές των παραδοσιακών οργάνων και ερμηνευτές του παραδοσιακού τραγουδιού.
    linda7
    14.01.2005, 13:44
    Συμφωνώ όσον αφορά το επίπεδο σπουδών στα τμήματα μουσικών σπουδών της Ελλάδας μιας και ένας καλός φίλος έχει τελειώσει το αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας και έμεινε πολύ ευχαριστημένος . Φυσικά , όπως και σε κάθε πανεπιστημιακή και μη σχολή , οι γνώσεις που αποκτά ο καθένας εξαρτώνται κατά πολύ από την προσωπική μελέτη και όχι μόνο από το υλικό που διδάσκεται στη σχολή .
    Ωστόσο , θέλω να σταθώ σε κάτι άλλο . Είναι πολύ σημαντικό να δίδεται από τα σχολεία ο απαραίτητος επαγγελματικός προσανατολισμός , διότι καλές οι σπουδές , μας εφοδιάζουν με γνώσεις ανεκτίμητες για την μετέπειτα πορεία μας , αλλά ένας μελλοντικός φοιτητής πρέπει - κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα - να σκεφτεί σοβαρά και να ψάξει αν οι σπουδές που επιλέγει να κάνει, θα του προσφέρουν την επαγγελματική αποκατάσταση που ονειρεύεται .
    Δε λέω , είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ιδεολόγοι στο θέμα των σπουδών μας και φυσικά να μας αρέσει αυτό που σπουδάζουμε , αλλά αν μετά βρεθούμε είτε άνεργοι είτε να δουλεύουμε σε κάποιο αντικείμενο άσχετο με αυτό των σπουδών μας , δε θα είμαστε και τόσο ευχαριστημένοι ...
    tsuku_elf
    14.01.2005, 13:57
    Quote:

    Το μέλος linda7 στις 14-01-2005 στις 13:44 έγραψε:

    Ωστόσο , θέλω να σταθώ σε κάτι άλλο . Είναι πολύ σημαντικό να δίδεται από τα σχολεία ο απαραίτητος επαγγελματικός προσανατολισμός , διότι καλές οι σπουδές , μας εφοδιάζουν με γνώσεις ανεκτίμητες για την μετέπειτα πορεία μας , αλλά ένας μελλοντικός φοιτητής πρέπει - κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα - να σκεφτεί σοβαρά και να ψάξει αν οι σπουδές που επιλέγει να κάνει, θα του προσφέρουν την επαγγελματική αποκατάσταση που ονειρεύεται .
    Δε λέω , είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ιδεολόγοι στο θέμα των σπουδών μας και φυσικά να μας αρέσει αυτό που σπουδάζουμε , αλλά αν μετά βρεθούμε είτε άνεργοι είτε να δουλεύουμε σε κάποιο αντικείμενο άσχετο με αυτό των σπουδών μας , δε θα είμαστε και τόσο ευχαριστημένοι ...





    Μην το λες....Καμιά φορά έχει πλάκα να ανακαλύπτεις στην πράξη ένα νέο αντικείμενο (αρκεί βέβαια να σου δοθεί η δυνατότητα).
    Εγώ πάντως εξακολουθώ να πιστεύω πως στις σπουδές πρώτο ρόλο παίζει η αγάπη για το αντικείμενο και δευτερεύοντα το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης. Αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις πώς μπορείς να το υπερασπιστείς στην πράξη και βέβαια και στον επαγγελματικό στίβο; Άλλωστε η αγορά εργασίας είναι τόσο ρευστή που δεν επιτρέπει τις ασφαλείς προβλέψεις-στην Ελλάδα τουλάχιστον.

    linda7
    14.01.2005, 14:12
    Μα , φυσικά και συμφωνώ μαζί σου ότι πάνω απ'όλα πρέπει να αγαπάς αυτό που σπούδασες ώστε το μεράκι σου να μεταδοθεί αργότερα και στη δουλειά σου . Απλά ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι λίγες οι φορές που σπουδάζουμε κάτι το οποίο αγαπάμε πολύ και αργότερα στην πράξη μας απογοητεύει είτε σαν αντικείμενο είτε στην προσπάθεια της επαγγελματικής μας αποκατάστασης . Μιλώντας για τον εαυτό μου , αν γύριζα το χρόνο πίσω στην εποχή που επέλεγα τη σχολή που ήθελα να περάσω , η επιλογή μου θα ήταν διαφορετική . Και αυτό γιατί ενώ είχα επιλέξει η ίδια το αντικείμενο αυτό , ενώ μέσα στη σχολή τα περισσότερα φάνταζαν ιδανικά , η πράξη απέδειξε ότι απέχει . Φαντάζομαι ότι αυτό δε συμβαίνει μόνο σε μένα ...
    Ζητώ συγγνώμη αν ξέφυγα από το αρχικό θέμα και για να επανέλθουμε λίγο , μία ερώτηση προς αποφοίτους τμημάτων μουσικών σχολών : Συμβουλεύετε έναν νέο που δίνει τώρα πανελλήνιες , αγαπά τη μουσική και έχει γνώσεις που απαιτούνται για την εισαγωγή του στο τμήμα , να δώσει για το τμήμα μουσικών σπουδών?
    SteliosG
    15.01.2005, 01:00
    Εγω να θεσω ενα αλλο θεμα που ριχνει βαρος στο δευτερο μισο του τιτλου του topic!!

    πιστευετε οτι θα βρει ποτε καποιος που ασχολειται με τη μουσικη σημερα μια αξιολογη απασχοληση που να μπορει να του εξασφαλισει τα προς το ζην και το ευ ζην???

    εγω αμφιβαλλω!!!

    και να ρωτησω και κατι αλλο! πιστευετε οτι η μουσικη πρεπει να γινεται επαγγελμα??? ρωτω απλα!!!

    Και αν είμαι αλάνης φουκαράς, δε φταίω, σας το λέγω...


    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: SteliosG on 15-01-2005 01:00 ]
    vouliakis
    15.01.2005, 01:27
    Συμφωνώ με τη tsuku_elf, πως στις σπουδές πρώτο ρόλο παίζει η αγάπη για το αντικείμενο και δευτερεύοντα το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης.
    Βέβαια, Στέλιο, εξαρτάται από το πώς ορίζει κάποιος το ευ ζην και την έννοια της επαγγελματικής αποκατάστασης.
    Πιστεύω ότι η επιτυχία δεν είναι τόσο θέμα συγκυρίας ή απλής στατιστικής. Νομίζω ότι εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και από το τί επενδύουμε (και δεν εννοώ υλικά) σ' αυτή μας την προσπάθεια.
    Πέρα από τη σταδιοδρομία στην εκπαίδευση, επαγγελματικά ανοίγονται, κατά τη γνώμη μου, πολύ περισσότερες -και περισσότερο high, αν θέλεις- προοπτικές για κάποιον απόφοιτο αυτών των τμημάτων. Βέβαια ο διορισμός είναι η (πεζή) σιγουριά, ενώ -για παράδειγμα- η έρευνα, προϋποθέτει θυσίες, τουλάχιστον αρχικά...
    Έπειτα, δεν θεωρώ ότι η ανεργία "χτυπά" μεγαλύτερα ποσοστά στον κλάδο των μουσικολόγων από όσα -π.χ.- στους απόφοιτους της νομικής.
    SteliosG
    15.01.2005, 12:26
    Συμφωνω Παναγιωτη, αλλα εχω παρατηρησει το εξης λυπηρο σε οσους φιλους μου αποφασισαν να ζησουν απο τη μουσικη!!! Ερχεται μια στιγμη που ειναι ΟΛΟΙ αναγκασμενοι να κανουν πολλους συμβιβασμους προκειμενου να ζησουν και να βγαλουν το ψωμι του!! αλλους βεβαια αυτο τους απογοητυει και τρελαινονται αλλους τους αρεσει και ξεφευγουν απο αυτο που ειχαν αρχικα στο μυαλο του!! για αυτο ρωταω αν πρεπει η μουσικη να γινετε επαγγελμα και σε πιο βαθμο!!!
    christ25
    15.01.2005, 12:50
    an eisai poli kalos mousikos,exeis diasindeseis k oreksi gia douleia tha boreis na vgaleis xrimata.pados osous gnostous exo pou douleuoun se magazia o mis8os einai arketa mikros.eno oi tragoudistes plironodai adra de simvainei to idio k me tous mousikous.polloi mousikoi kanoun k 2es douleies gia na ta vgaloun pera.auti i avevaiotita omos den iparxei mono sto xoro ton mousikon alla k se ola ta epagelmata.ego eimai tis gnomis ena neo paidi na spoudasei kati pou na tou aresei k na exei pi8anotites gia epagelmatiki apokatastasi k otan teleiosei ti sigekrimeni sxoli na dosei eksetaseis gia mia alli pou tou arese perissotero alla i epagelmatiki apokatastasi den einai ka8olou sigouri.p.x:8eatrikes sxoles,filologikes ....
    dimko
    15.01.2005, 16:48
    Quote:

    Το μέλος SteliosG στις 15-01-2005 στις 12:26 έγραψε:

    Ερχεται μια στιγμη που ειναι ΟΛΟΙ αναγκασμενοι να κανουν πολλους συμβιβασμους προκειμενου να ζησουν και να βγαλουν το ψωμι του!!




    Πίστεψε με, σε όλα τα επαγγέλματα είσαι αναγκασμένος να κάνεις συμβιβασμούς για να επιζήσεις, αργά ή γρήγορα. Ιδιαίτερα όταν κάνεις οικογένεια και εξαρτώνται κι άλλοι από σένα, οι οποίοι δε φταίνε σε τίποτα να υποστούν την "αδιάλλαχτη απαναστατικότητά" σου.

    Αυτό μετά το μασκαρεύουμε και το ονομάζουμε ¨ρεαλισμό".



    vouliakis
    15.01.2005, 19:17
    SteliosG
    15.01.2005, 19:25
    ...μμμ...

    νομιζω εχεις απολυτο δικιο φιλε dimko !!!

    παρε μια μπυρα να ερθουμε στα ισα μας και να επανελθουμε στο ρεαλισμο του ΜΗ !!!


    dimko
    15.01.2005, 21:12

    vouliakis
    14.02.2005, 00:16
    Θεώρησα σωστό να αλλάξω τον τίτλο αυτού του thread, σε "Σπουδές μουσικολογίας - μουσικής παιδαγωγικής". Είναι περισσότερο κατατοπιστικός από τον προηγούμενο ("Μελωδία και απασχόληση")
    piterpiano
    14.02.2005, 00:32
    molis melagxolisa.ekana mia ksenaghsh ston eafto mou sta sites pou exete valei san links gia tis mousikes sxoles.ti wraia mathimata..(vevea den kserw to epipedo).armonia,antistiksh,fouga,prima vista,sinthesh.pragmatika poly endiaferonta themata.melagxolisa giati otan hmoun sto likeio ithela na mpw se mia tetoia sxolh alla ypakousa thn logikh kai spoudazw ipologistes.mou ipan oti tha pinasw an spoudaza mousikh.isws na exoun kai dikio.
    pantws zilevw opoion ka opoia spoudazei se kapoia apo aftes ti sxoles..

    ALLA EPEIDH EIMAI KAKOS MOLIS PARW TO PTYXIO H/Y THA KANW METAPTYXIAKO STH GALLIA STO CONSERVATOIS!!!!!!!!!!!!!! (KAI ESEIS DEN THA KANETE)!!!!!!!
    vouliakis
    14.02.2005, 01:04
    Ενώ με το πτυχείο Η/Υ, δεν θα πεινάσεις, τώρα μάλιστα που έχει γεμίσει ο τόπος με πτυχιούχους Η/Υ από ελληνικά, ξένα και ...γιαλαντζί πανεπιστήμια.

    Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι μια άλλη -πονεμένη- ιστορία...
    Κάποιοι γνωστοί μου (με το πτυχείο Η/Υ) δουλεύουν σε ...γραφεία ταξιδιών ενώ κάποιος (με το πτυχείο Η/Υ) διατηρεί βιοτεχνία τροφοδοσίας εστιατορίων-μπαρ με ...παγάκια!


    piterpiano
    16.02.2005, 01:23
    argw na apantisw alla twra to eida.
    file vouliakh exeis dikio se afto pou les,alla den arkei to ptyxio gia na kaneis kati.an exeis thn k..a (sygnwmh) kai to meraki genikotera tha vreis ton dromo sou.oi perisoteroi akoun gia h/y,lene tha pame ekei na spoudasoume kai meta vgenoun kai ginontai kalathovergodotes!!den einai etsi ta pragmata,to ptyxio kai 15 master mazi einai ena sketo TIPOTA an den se endiaferei to antikeimeno!telospantwn,epeidh xalame ton titlo tou thread aftou as to afisoume touto to thema!
    vouliakis
    16.02.2005, 01:34
    Τελικά, piterpiano, μάλλον συμφωνούμε σε όλα. Να είσαι καλά.
    XeniaRodo
    16.02.2005, 10:19
    Quote:

    Το μέλος dimko στις 15-01-2005 στις 16:48 έγραψε:

    Πίστεψε με, σε όλα τα επαγγέλματα είσαι αναγκασμένος να κάνεις συμβιβασμούς για να επιζήσεις, αργά ή γρήγορα. Ιδιαίτερα όταν κάνεις οικογένεια και εξαρτώνται κι άλλοι από σένα, οι οποίοι δε φταίνε σε τίποτα να υποστούν την "αδιάλλαχτη απαναστατικότητά" σου.

    Αυτό μετά το μασκαρεύουμε και το ονομάζουμε ¨ρεαλισμό".






    κι εγώ θα συμφωνήσω με τον dimko. Παντού πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς αλλιώς δε βγαίνει....

    Παρεπιπτόντως, είμαι κι εγώ απο αυτούς που σπουδασαν αυτό που ήθελαν και μόλις βγήκαν στην παραγωγή απογοητεύτηκαν.

    Tέλος, όσον αφορά τη μουσική, θα συμφωνήσω με αυτό που ειπώθηκε πριν από τον christ25, ότι αν είσαι καλός mousikos,exeis diasindeseis k oreksi gia douleia tha boreis na vgaleis xrimata....



    πάντως αν δείτε τη φωτο, υπαρχουν και χειρότερα...



    επισυναπτόμενα: QuitComplainingAboutYourJ_4.jpg