ελληνική μουσική
287 online   ·  202.768 μέλη

Κλίμακα πάνω σε ντιμινουίτα

thanasis_sdr
Περαστική Νότα
Chat
04.03.2010, 16:54

Καλησπέρα.Θέλω να ρωτήσω όσον αφορά κάτι στη λαϊκή μουσική(αν και λογικά ισχύει και γενικότερα στη μουσική).Έχω ακούσει ένα κομμάτι που παίζεται σε φα (χουζάμ) ματζόρε και βάζει σε κάποιο σημεία σολ δίεση ντιμινουίτα στο οποίο σημείο αναπτύσσει ένα μικρό σόλο πάνω στη ντιμινουίτα χωρίς όμως να είναι άρπισμα..Οπότε το ερώτημα μου είναι αν υπάρχει κάποια κλίμακα στην οποία να μπορώ να βασιστώ έτσι ώστε να βρίσκομαι πάνω στη σολ δίεση ντιμινουιτα.Ευχαριστώ.


#1   
gkravar
Φθασμένος
Chat
04.03.2010, 17:43

θεωριτικά ο φα χουζαμ είναι μίξη της φα+ κλίμακας και της λα- αρμονικής,εξ΄ου και το τριημιτόνιο φα-σολ#.Η συγχορδία σολ# dim (στην ουσία είναι σολ# ελλατωμένη) είναι 7η της λα-. Παρ΄όλα αυτά οι δρόμοι είναι λίγο μυστήρια τραίνα και δεν σηκώνουν πολλές αρμονικές επεμβάσεις και αυτό που νομίζω ότι συμβαίνει είναι ότι με κάποιο τρόπο το σόλο αναλύει απλώς τις νότες της ντιμινουίτας.Το πολύ-πολύ να χρησιμοποιεί και νότες της επόμενης συγχορδίας για να προετοιμάσει την αλλαγή.


-----------------
daskalos

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : gkravar στις 04-03-2010 17:48 ]


#2   
mariam
Βασική Νότα
Chat
04.03.2010, 22:43

Καλησπερα,

Η κλιμακα που μπορεις αν παιξεις θαρρω πως ειναι η τονος -ημιτονιο (ή αλλιως ημιτονιο-τονος το ιδιο ειναι..) δλδ: F-G-A bemol-B bemol- B-C-D-E bemol ετσι θα εχεις μεσα νοτες της ντιμινουιτας!

φα-σολ-λα υφεση-σι υφεση-ντο υφεση-ντο-ρε-μι υφεση!

μαριαμ.


#3