ελληνική μουσική
    900 online   ·  210.851 μέλη

    Το κλείσιμο τον δισκογραφικών φέρνει χειρότερες μέρες για τη μουσική;

    jorge
    09.04.2010, 01:39

    Μια δημοσκόπηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα στο MusicHeaven, έδειξε οτι 34% όσων ψήφισαν πιστεύουν οτι το κλείσιμο των δισκογραφικών επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη της μουσικής.

    Τη δημοσκόπηση  μπορείτε να τη δείτε εδώ

    ενώ παραθέτω τα αποτελέσματα:

     

    Οι δισκογραφικές κλείνουν η μία μετά την άλλη. Πως πιστεύετε οτι επηρεάζει αυτή η εξέλιξη το μέλλον της ελληνικής μουσικής;

     

    Έρχονται χειρότερες μέρες για τη μουσική - 34%

    Η μουσική θα πάει προς το καλύτερο - 34%

    Πιστεύω δε θα αλλάξει κάτι - 13%

    Που να ξέρω; -  3%

     

     

    Προσωπικά περίμενα πως το "Η μουσική θα πάει προς το καλύτερο" θα είχε μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά τα αποτελέσματα με διαψεύδουν...

    Σε αυτό το topic, μπορείτε να γράψετε τη γνώμη σας αναλυτικά και να γίνει κουβέντα περί αυτού...


    freakhood
    09.04.2010, 14:49

    Γιατί απορείς? Η μάζα δεν έχει κρίση. Ακολουθεί πιστά ότι της πλασάρουν.

    Και πάλι καλά που υπάρχει και το άλλο 34%


    RockAlximistis
    09.04.2010, 15:22

    Παράθεση:

    Το μέλος harmonizer στις 09-04-2010 στις 03:05 έγραψε...

    Βλέπω τις ψήφους μοιρασμένες, οπότε η πλάστιγγα κλίνει μάλλον προς την τρίτη επιλογή. Και όντως, η ελληνική μουσική δεν είχε και ποτέ κάποιο ιδιαίτερο μέλλον για να χρειαστεί να ανησυχούμε γι'αυτό.




    Το ότι ποτέ δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο μέλλον με ποια κριτήρια ακριβώς το βάζεις...? Δηλαδή θα ήθελα να ξέρω πως χωρίζετε η μουσική με μέλλον και μουσική χωρίς μέλλον.........


    -----------------
    Αφού λοιπόν ξεχάστηκα και πρέπει να τα σβήσω,τα φώτα του Θεάτρου,που αφήσατε αναμμένα θα πάω στην τελευταία σειρά και θα καθίσω.ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΤΕ ΓΙΑ ΜΕΝΑ...

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : RockAlximistis στις 09-04-2010 15:23 ]


    Tsalapeteinos
    09.04.2010, 15:32

    ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΝΕΙΜΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ!!

    ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ,ΚΑΙΡΟΣ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΝΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ!ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΩ!!

    ΑΥΤΑ!.

    ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΗ!!...


    Gz
    09.04.2010, 20:14
    Προφανως καλο θα κανει. Ας ελπισουμε ετσι να γλιτωσουμε απο τους "καλλιτεχνες" της πλακας, αταλαντους απο καθε πλευρα, που μας εχουν κατακλυσει τα τελευταια χρονια ως αποτελεσμα του αριστου μαρκετινγκ των μεγαλων εταιρειων. Οποιος αξιζει θα επιζησει.
    D-Asimos
    19.04.2010, 20:18

    Είναι καλό που κλείνουν οι εταιρίες... για πολλούς και διάφορους λόγους.


    StavmanR
    19.04.2010, 20:36

    Το κλείσιμο κάποιων δισκογραφικών δεν σημαίνει την κατάργηση των δισκογραφικών. Και μέσα σε περιόδους 'φιλτραρίσματος' ξεκαθαρίζει και η μπουγάδα...

    Αυτό που συμβαίνει είναι εκείνο που συμβαίνει σε όλες τις επιχειρήσεις. Κλείνουν οι αδύναμες, οι σκεπτικιστικές, οι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Για να μείνουν ισχυρότερες οι αδίστακτες.

    Προσοχή στις δαιμονοποιήσεις και τους καθαγιασμούς. Ούτε το σύνολο των  δισκογραφικών φταιν για την κατάντια της μουσικής που κατέντησε βιομηχανία, ούτε και οι δισκογραφικές προάγουν την τέχνη.

    Η μουσική εξαρτάται από την αγάπη των ανθρώπων για καλαισθησία, δημιουργία, επικοινωνία. Κι αντίθετα είναι αλλεργική στον εγωκεντρισμό, την εκμετάλλευση και την εγωπάθεια.  Είναι κοινωνία.


    Arorarea
    23.04.2010, 04:35

    Δεν πειράζει ρε παιδιά! Αν κλείσουν θα σταματήσουν και τα ριάλητη επιτέλους! Θα ασχοληθούν με την μουσική άνθρωποι που πραγματικά την αγαπάνε και θα σταματήσουν όλοι οι ατάλαντοι να το παίζουν τραγουδιστές! Τα μεγαλύτερα ψώνια δίσκο βγάζουν!

    Έλεος πια!{#emotions_dlg.helpsmilie}

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Arorarea στις 23-04-2010 04:36 ]


    kwstasagas
    24.04.2010, 14:09

    "Έρχονται χειρότερες μέρες για τη μουσική - 34%"

    Συμφωνώ κι εγώ ότι έρχονται χειρότερες μέρες για τη μουσική ....

    Οπωσδήποτε, εξαιτίας των δισκογραφικών, αλλά και του εν γένει συστήματος της μουσικής βιομηχανίας, έφθασαν στα αυτιά μας πολλά και αμέτρητα .... "σκουπίδια" ....

    Όμως, χάρις στις δισκογραφικές, αλλά και στο εν γένει σύστημα της μουσικής δισκογραφίας, "βγήκαν στο φως" ΚΑΙ "αριστουργήματα", τα οποία, χάρις στην υποστήριξη και την προώθηση της μουσικής βιομηχανίας, έφτασαν στα αυτιά μας και μάλιστα με το καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα, την καλύτερη παραγωγή, την καλύτερη ενορχήστρωση κλπ κλπ .... Παράδειγμα τυχαίο : The Dark Side Of The Moon ... όχι μόνο το υλικό του εν λόγω δίσκου είναι ... άλφα / άλφα ποιότητας, αλλά σε ένα τέτοιο υλικό έτυχε ... το καλύτερο δυνατόν : αξιοζήλευτη παραγωγή, αξιοζήλευτη ποιότητα ήχου, αξιοζήλευτο εξώφυλλο, αξιοζήλευτη προώθηση κλπ κλπ ... Αν αυτός ο δίσκος, με το "άριστο υλικό" από το οποίο είναι φτιαγμένος, δεν είχε πίσω του την υποστήριξη της δισκογραφίας και της μουσικής βιομηχανίας, δεν θα μιλάγαμε σήμερα για "έναν από τους καλύτερους δίσκους του 21ου αιώνα" .....

    Τι θέλω να πω με τα παραπάνω .... ότι με το κλείσιμο των δισκογραφικών θα πάψουν, ίσως, να εισέρχονται στα αυτιά μας ... όγκοι σκουπιδιών .... αλλά, δυστυχώς, τα ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ, που πρόκειται να βγουν στο μέλλον, ίσως να μη φτάσουνε ποτέ στα αυτιά μας ....

    Έτσι, αν για παράδειγμα μια ..... νεοσύστατη μπάντα έχει "σκαρώσει" καλλιτεχνικό έργο ισάξιο του Dark Side ...., το πιθανότερο είναι ότι θα το προωθήσει και θα το διαδώσει ΜΟΝΗ ΤΗΣ, χωρίς υποστήριξη .... Κι όσο κι αν αυτό είναι "άξιο θαυμασμού" και "μαγκιά", δεν αποκλείεται να έχει ως αποτέλεσμα το έργο αυτό - αν και θα άξιζε να μαθευτεί από πλήθος κόσμου - να μη φτάσει ποτέ στα αυτιά μας .......   

      

     

      


    Hastaroth
    24.04.2010, 22:13

    Οι δισκογραφικές εταιρείες δημιουργήθηκαν γιά να καλύψουν την ανάγκη τών δημιουργών (συνθετών,βασικά) νά δημοσιοποιούν τά έργα τους,σέ εποχές που οι δημιουργοί δέν είχαν άλλο τρόπο να τά δημοσιοποιήσουν παρά μόνο εκτελώντας τα οι ίδιοι ζωντανά όπου μπορούσαν.Σήμερα πολλοί συνθέτες έχουν την δυνατότητα νά ηχογραφήσουν τά έργα τους οι ίδιοι και να τά δημοσιοποιήσουν χωρίς την μεσολάβηση κάποιου τρίτου,όπως ήταν παλιά οι δισκογραφικές εταιρείες.

    Αν οι Pink Floyd ηχογραφούσαν το Dark Side of the Moon σήμερα,θά μπορούσαν νά τό προωθήσουν οι ίδιοι απλά διανέμοντάς το μέσω τού Internet,μιά δυνατότητα που δέν υπήρχε όταν κυκλοφόρησε ο συγκεκριμένος δίσκος.Μέ τόν ίδιο τρόπο,άν μιά νεοσύστατη μπάντα γράψη σήμερα ένα αντίστοιχης καλλιτεχνικής αξίας έργο και τό "σπείρη" απλώς στό Internet,πιστεύω ότι θά φτάση σέ πολύ περισσότερα αυτιά απ'όσα ίσως να έφτανε μέ την προώθηση από μιά δισκογραφική εταιρεία.Απλά,η προώθηση αυτή θά γίνη μέ τρόπο "αφανή" και έτσι δέν θα είμαστε σέ θέση να γνωρίζουμε το μέγεθός της (ενώ όταν μιά δισκογραφική εταιρεία διαφημίζει τόν Χ καλλιτέχνη,μπορούμε να αξιολογήσουμε το μέγεθος αυτής τής προώθησης επειδή βλέπουμε πόσο συχνά διαφημίζεται καλλιτέχνης στά ΜΜΕ).

    Εξ άλλου,το γεγονός ότι μέσω πολλών δισκογραφικών εταιρειών φτάνουν στά αυτιά μας και τά "σκουπίδια" δείχνει ότι οι εταιρείες αυτές κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην μουσική......


    freakhood
    26.04.2010, 17:02

    Οι δισκογραφικές εταιρείες δημιουργήθηκαν γιά να καλύψουν την ανάγκη της κονόμας και καμία άλλη.

    Και δεν πάει το μυαλό σας πόσο απύθμενη σαπίλα βασιλεύει εκεί μέσα...


    Hastaroth
    27.04.2010, 08:14

    Η ανάγκη τής κονόμας προέκυψε μεταγενέστερα.

    Καί άν μέν οι δισκογραφικές εταιρείες απέδιδαν στούς καλλιτέχνες αυτά που πρέπει να τούς αποδίδουν,άς "κονομούσαν" κι'αυτές,όπως θα "κονομούσαν" και όσοι καλλιτέχνες θά τίς χρησιμοποιούσαν ώς προωθητές τών έργων τους.Αλλά δυστυχώς δέν γίνεται έτσι.

    Πρό ημερών "ψάρεψα" ένα άρθρο: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_26/03/2010_1291261

    Κάτι ξέρω εγώ που λέω πως θα έπρεπε εμείς οι άνθρωποι να είμαστε αθάνατοι....


    -----------------
    Enjoy tzatzikalism....

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Hastaroth στις 27-04-2010 08:15 ]


    freakhood
    27.04.2010, 16:34

    Η ανάγκη της κονόμας δεν προέκυψε αργότερα. Υπήρχε αρχής εξ αρχής.

    Οι δισκογραφικές εταιρίες είναι κατά βάση ανώνυμες εταιρίες σύμφωνα με το καταστατικό τους. Αυτό αρκεί.


    BAGRATION
    27.04.2010, 17:34

    Συν οτι

    Το πρόβλημα με τις δισκογραφικές ξεκίνησε οταν έπαψαν να νοιαζονται μονο για την κονόμα και αρχισαν να νοιάζονται και για το τι είναι κατάλληλο να ακούμε.

     


    freakhood
    28.04.2010, 01:52

    Αυτά είναι αλληλένδετα αν το σκεφτείς. Η κονόμα είναι πάλι.

    Και αυτό διότι οι νόμοι του marketing επιβάλλουν συγκεκριμένες πρακτικές.


    tasfos
    13.05.2010, 19:29

    Οι δισκογραφικές είναι παρελθόν, μόνο που αρνούνται πεισματικά να το αποδεχθούν. Η μουσική έχει ήδη αρχίσει, δειλά είναι η αλήθεια, να κάνει τα σωστά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, που δεν είναι άλλη από την αποδοχή της αρχής ότι η μουσική είναι δημιουργία και όχι ευκαιρία για κονόμι.


    rollinngstone
    13.05.2010, 21:49

    Πολλοί από τους παραπάνω έχετε πιστεύω διατυπώσει σωστά πράγματα, αν και δεν συμφωνούν μεταξύ τους, και αναδείξατε διάφορετικές πλευρές της μουσικής βιομηχανίας, θετικές ή όχι, αλλά σωστές οι περισσότερες.

    Πράγματι χάρι στις δισκογραφικές εταιρίες, βγήκανε στην επιφάνεια έργα πολύ αξιόλογα, πραγματικά αριστουργήματα αν το σκεφτεί κανείς. Αλλά το τίμημα του να τα ακούσεις είναι βαρύ. Πολλές φορές βλέπω σε κάποιο δισκοπωλείο έναν δίσκο και σκέφτομαι "να τον πάρω, να μην τον πάρω". Στο τέλος συχνά καταλήγω στην πειρατεία...αυτό είναι άλλο θέμα τώρα. Θέλω να πω ότι η δισκογραφία είναι λεφτά και μόνο λεφτά. Δεν τους ενδιαφέρει τους παραγωγούς πόσο αριστούργημα είναι ένα έργο, αλλά πόσο εμπορεύσιμο (και ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές αριστούργημα και χρήμα εχουνε μια σχέση, όχι αλληλένδετη).

    Από την άλλη υπάρχει και το ίντερνετ. Ναι, στις μέρες μας μπορείς να διαδιώσεις το δημιούργημά σου στον κυβερνοχώρο, όπου υπάρχουνε ίσως περισσότερες πιθανότητες, από οπουδήποτε αλλού να γίνει αρεστό στον κοσμο. Και φυσικά με το κλείσιμο των δισκογραφικών κάτι τέτοιο θα αυξηθεί κατακόρυφα.

    Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι οι δισκογραφικές εταιρίες, "΄πίνουν" το αίμα στην κυριολεξία των νέων καλλιτεχνών, τσεπώνοντας αυτές όλη την κονόμα και αφήνοντας τον δημιουργό με ένα φτωχό μισθό. Πολλά μεγάλα ταλαντούχα συγκροτήματα την πάθανε με αυτόν τον τρόπο, για αυτό και πολλοί από αυτούς αφού είχανε γίνει τόσο διασημοι, που μπορούσανε να αποστασιοποιηθούν από τις εταιρίες, φτιάξανε δικές τους. Παράδειγμα οι Led Zeppelin που ίδρυσαν την Swan Song. Και μάλιστα πολλοί καλλιτέχνες αποτύπωσαν αυτήν την εγκμετάλλευση μέσω των τραγουδιών τους. Τρανό παράδειγμα οι Pink Floyd με το Have A Cigar, το οποίο κυκλοφόρισε μετά το Dark Side Of The Moon.

    Πιστεύω πιο σωστά τα λέει ο StavmanR και ο Hastaroth. Ο πρώτος επισημαίνει να μην οδηγούμαστε στις δαιμονοποιήσεις και είτε "θάβουμε" την μουσική βιομηχανία, είτε την εξυψώνουμε, πράγμα πολύ σωστό, κατά την άποψή μου. Και ο δεύτερος συμπληρώνει μιλωντας για την κυκλοφορία πολλών νέων δημιουργιών μέσω διαδικτύου και για τις ανάγκες, για τις οποίες δημιουργήθηκαν οι δισκογραφικές εταιρίες.

    Πιστεύω πως έχουνε την σκοτεινή και τη φωτεινή πλευρά τους. Ανέδειξαν πολλά εξαιρετικά μουσικά έργα, αλλά αρχίζουνε να φθίνουνε. Τώρα πια υπάρχουνε και άλλα μέσα προώθησης των δημιουργιών σου, αντί να τρέχεις και να ζητάς να σου κυκλοφορήσουνε τα τραγούδια σου. Με λίγα λόγια, δεν είναι πια απαραίτητες.


    G-makis
    15.05.2010, 19:58

    Όσον αφορά την κονόμα που λέτε , να είστε σίγουροι ότι η γλώσσα του χρήματος είναι πολύ πιο international από την μουσική και από οτιδήποτε άλλο έχει υπάρξει από την αρχή του ανθρωπου.Και πάντα θα είναι και δεν θα αλλάξει και ποτέ αυτό.

    Για το αν θα φέρει χειρότερες ημέρες για την μουσική το κλείσιμο θα έλεγα ότι δεν υπάρχει μονόπλευρη απάντηση.

    Κάποιοι θα ωφεληθούν και κάποιοι θα χάσουν. Σίγουρα θα χάσει πολλά η ψευτοκουλτουρα που μας περιβάλλει αλλά και ένα ποσοστό καλών μουσικών δεν θα μαθευτεί ποτέ... Συνολικά νομίζω ότι θα γύρει προς το κέρδος της μουσικής.

     


    AlfaWolf
    07.08.2010, 08:21

    Το πιθανότερο σενάριο για μένα είναι:

    Οι μουσικοί θα κάνουν μονοί τους τις παραγωγές

    Και να τις προωθούν μέσω του ιντερνέτ στο κοινό τους

    Με αυτό τον τρόπο, θα περάσει στην ιστορία το τρέξιμο τον νέων καλλιτεχνών στις εταιρίες ώστε να προωθήσουν την δουλειά τους, παρακαλώντας τον κάθε έναν κατέχοντα θέση να ακούσει κλπ

    Απλά.γραφείς, ηχογραφείς,ανεβάζεις.

    Και αξιοκρατικά … αν αρέσει πουλάς η οχι

    Όλο αυτό βεβαία σε βάθος χρόνου γιατί δεν είναι και τόσο απλό να στηθεί

    μια τέτοια διακίνηση χωρίς διαρροές

    Αλλά... πάνω κάτω, κάπως έτσι πιστεύω ότι θα πάνε τα πράγματα στο μέλλον.

     

     

     


    -----------------
    Η πραγματική Ευτυχία δεν κρύβεται στον προορισμό αλλά στον τρόπο που ταξιδεύεις. http://blogs.musicheaven.gr/alfawolf http://www.musicheaven.gr/live/101

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : AlfaWolf στις 07-08-2010 08:24 ]


    Disasterpiece
    07.08.2010, 17:52

    Παράθεση:

    Το μέλος freakhood στις 26-04-2010 στις 17:02 έγραψε...

    Οι δισκογραφικές εταιρείες δημιουργήθηκαν γιά να καλύψουν την ανάγκη της κονόμας και καμία άλλη.

    Και δεν πάει το μυαλό σας πόσο απύθμενη σαπίλα βασιλεύει εκεί μέσα...



    καπως ετσι!{#emotions_dlg.thumbup}