ελληνική μουσική
382 online   ·  202.984 μέλη

Γιάννης Κότσιρας - Live 2010

Korios
Περαστική Νότα
Chat
02.06.2010, 20:51

Η άποψη μου.

Μόλις πριν δύο ημέρες έπεσε στα χέρια μου αυτό το CD. Ήρθε ως δώρο από ένα μαθητή μου επειδή τελείωσαν τα μαθήματα και πήρε το δίπλωμά του.

Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ καχύποπτος τελευταία με τα Ελληνικά CD. Όχι με όλα. Με μερικά.

Γιατί τα παίρνω και στην πορεία διαπιστώνω, κακή έκδοση, κακή ηχοληψία, βιαστικά παιξίματα κτλπ. Πόσο μάλλον σε ένα Live CD που από τη φύση του η ποιότητα ήχου θα είναι χαμηλότερη των προσδοκιών μου.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, επειδή ο Κότσιρας στο παρελθόν έχει δείξει σημάδια προσεκτικών εκδόσεων αλλά και ένα live του 2002 που ήταν εξαιρετικό έκατσα να το ακούσω.

Η έκδοση...

Λιτή. Απέρριτη θα έλεγα με σκοτεινή ατμοσφαιρική διάθεση με καλές εκτυπώσεις και προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες. Στα κείμενα αρκετά προσεγμένο με ιδιαίτερη έμφαση στους δημιουργούς, στους μουσικούς και γενικότερα στους συντελεστές, κάτι που προσωπικά πάντα μου άρεσε. Το βρίσκω πολύ ωραίο την ώρα που ακούω ένα CD να διαβάζω ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό.

Ο ήχος...

Ίσως από τα καλύτερα Ελληνικά live που έχω ακούσει. Σε κάποια τραγούδια υπάρχει μία υπερβολή στην συμμετοχή του κόσμου, όμως τα τραγούδια στα οποία συμβαίνει το δικαιολογούν απόλυτα. Οι μουσικοί εξαιρετικοί όλοι. Οι ενορχηστρώσεις πάρα πολύ καλές με αρκετή διάθεση διασκευής και μουσικού "παιχνιδιού". Ο Ντίνος Γεωργούντζος που υπογράφει τις περισσότερες, γνωρίζοντας μάλιστα την διαδρομή του, θεωρώ πως έχει προσφέρει εξαιρετικά δείγματα φαντασίας, τόλμης και ρίσκου. Ιδιαίτερα στα "Βροχή", "Δεν θυμάσαι", "’ντρας που δεν έκλαψε", "Πήραν τα στήθια μου φωτιά", "Χρέη παλιά". Ο νεαρός (υποθέτω) Κώστας Συντρίδης με εξέπληξε θετικά στο "Εγώ δε σε κατηγορώ". Φυσικά και για να είμαστε δίκαιοι, για να έχεις χώρο να πειραματιστείς πρέπει κάποιος να στον δώσει... Και έτσι περνάμε στην επόμενη ενότητα.

Ο Κότσιρας...

Αν και δεν είμαι ούτε θαυμαστής, ούτε απόλυτα σύμφωνος με κάποιες από τις επιλογές του (βλέπε Φάμελος-Κωνσταντινίδης) θεωρώ πως σε αυτόν το δίσκο αποδεικνύει περισσότερο από ποτέ πως είναι πραγματικά σπουδαίος ερμηνευτής. Πάντα τον θεωρούσα από τους καλύτερους τραγουδιστές (Αλεξάνδρεια, Τσιγάρο, Φύλακας άγγελος, Live 2002, Ξύλινο αλογάκι, Και πάλι παιδί - το τραγούδι, ’ξιον Εστί - Πνευματικό Εμβατήριο) αλλά εδώ, κατοχυρώνει την θέση του πολύ ψηλά στις προτιμήσεις μου. Μάλιστα γνωρίζοντας από παραγωγή δίσκων, δεν ακούω "διορθωτήρια" τύπου Antares-Melodyne ενώ αντιθέτως ακούω αρκετές ατέλειες που εμένα προσωπικά μου αρέσουν. Μου αρέσει να ακούω τον άνθρωπο και όχι το τέλειο μηχάνημα του 440. Πιστεύω δε, από αυτό που άκουσα στο δεύτερο μέρος, πως είναι ένας από τους καλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές. Αμιγώς λαϊκός τραγουδιστής μάλιστα. Ίσως να έπρεπε να ασχοληθεί λίγο περισσότερο στους δίσκους του με αυτό το είδος...

Τραγούδια που ξεχώρισα...

CD1

’λλη μια καρδιά. Βάλς από τα παλιά του Κότσιρα. Θυμίζει λίγο Ρεμπούτσικα.

Νά 'φευγα.

Βροχή.

Εγώ δε σε κατηγορώ.

Αγάπη μου εσύ. Καινούριο, εξαιρετικά επίκαιρο και με δικούς του στίχους.

Δεν θυμάσαι. Μια καθαρόαιμη Ροκ διασκευή.

Τι τραγούδι να σου πω.

’ντρας που δεν έκλαψε.

Ederlezi.

Θεός αν είναι.

CD2

’σπρη μέρα

Ο Καημός

Αυτός ο άλλος

Ο Τραμπαρίφας

Που να γυρνάς. Εξαιρετικός ζεϊμπέκικος.

Παραπονιάρικό μου

Χρέη παλιά

Έλα και κόψε με στα δυό

Ένα σφάλμα έκανα.

Συνολικά...

Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την συνολική έκδοση. Από όσο είδα η τιμή κινείται σε λογικά πλαίσια. Γύρω από τα 18 ευρώ για ένα διπλό και προσεγμένο CD. Δίσκος γεμάτος, με 38 τραγούδια, που κυλάει ευχάριστα από την αρχή ως το τέλος. Ένα CD που δεν έχει καμία διάθεση να "κοροϊδέψει" τον αγοραστή του.

Αρνητικά...

Μου άρεσε τόσο που δύσκολα βρίσκω. Ίσως σε κάποια τραγούδια ο κόσμος να "μιξαρίστηκε" πιο δυνατά από όσο έπρεπε. Θα προτιμούσα να συνοδεύεται και από DVD αν και κατανοώ την αντικειμενική δυσκολία εφόσον πρόκειται για πάρα πολλές ηχογραφήσεις. Θα ήθελα και κάποιες φωτογραφίες των συντελεστών στο ένθετο.

Επειδή γνωρίζω πως με τους "εμπορικούς" τραγουδιστές στο φόρουμ υπάρχει μια αντιπάθεια ως προς την πλειοψηφία, τονίζω πως αυτό δεν είναι τόπικ συνολικά για τον Κότσιρα αλλά για όσους έχουν ακούσει τον συγκεκριμένο δίσκο.

Αυτή ήταν η γνώμη μου και ευχαριστώ όσους την διάβασαν. Με χαρά περιμένω περισσότερα reviews και φυσικά αντίλογο εάν έχει όμως προηγηθεί ακρόαση του συγκεκριμένου CD.

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Korios στις 02-06-2010 20:52 ]


#1   
Addicted-To-Music
Συγχορδία Μινόρε
Chat
02.06.2010, 21:32

Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ είχα μία επιφύλαξη προτού αγοράσω αυτό το CD, αν και είμαι ορκισμένη φαν του Γιάννη... Όταν όμως το αγόρασα, για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε την εικόνα που έχω για αυτόν. Ο δίσκος αυτός δεν έχει καμία διάθεση εντυπωσιασμού, με σκοπό να εξυπηρετήσει αποκλειστικά το σκοπό για τον οποίο ο Γιάννης βρίσκεται στο ελληνικό μουσικό στερέωμα : να ευχαριστήσει τον κόσμο μέσα από τη μουσική του και να ευχαριστηθεί και ο ίδιος, κάνοντας αυτό που θέλει η ψυχή του. Μοναδικές εκτελέσεις, φοβερές ενορχηστρώσεις και τραγούδια - εκπλήξεις ("Τραμπαρίφας"), που ομολογώ ότι δεν τα περίμενα σε καμία περίπτωση!


Σε γενικές γραμμές, είναι ένας δίσκος που χαίρομαι να υπάρχει στη δισκοθήκη μου.


#2   
jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
02.06.2010, 22:11
Korios στείλε αν θες το κείμενό σου ως δημοσίευση στο e-Περιοδικό. Αξίζει να διαβαστεί από τον κόσμο...
#3   
Korios
Περαστική Νότα
Chat
02.06.2010, 22:49

Παράθεση:

Το μέλος jorge στις 02-06-2010 στις 22:11 έγραψε...

Korios στείλε αν θες το κείμενό σου ως δημοσίευση στο e-Περιοδικό. Αξίζει να διαβαστεί από τον κόσμο...

Το έκανα. Ελπίζω να το έκανα σωστά. Σ' ευχαριστώ πολύ jorge.


#4   
gjb94
Σολίστ
Chat
05.06.2010, 18:20

Τον είδα προπερσυ το καλοκαίρι .

Πολύ καλός!!!!


#5   
linkin-fan
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
11.06.2010, 19:04
Ωραίο δισκάκι :)
#6   
natasael
Περαστική Νότα
Chat
11.06.2010, 19:52

polu kalo....

Παράθεση:

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : natasael στις 11-06-2010 19:52 ]


#7