ελληνική μουσική
    635 online   ·  210.846 μέλη
    Konnie
    28.01.2005, 10:59
    Μια ζωη σε μια συζητηση και σε μια διαφωνια: με τον πρωην,με τους φιλους,με αλλους
    -Τι μουσικη ακους?
    -Απ'ολα μπορω ν'ακουσω αλλα περισσοτερο εντεχν(ο),(α), ή εντεχνη μουσικη
    και ο αλλος απηυδησμενος:
    -Μα επιτελους πια εσεις οι κουλτουριαρηδες κτλ. κτλ κτλ
    και οι ερωτηση:Μπορεις να που πεις τι ειναι "εντεχνο"?Δηλαδη πως το ξεχωριζεις,γιατι ταμπελα δεν εχει.Υπαρχουν "ενδιαμεσοι";"πιο" και "λιγοτερο" εντεχνοι;Υπαρχει οριο;

    Εγω παντα υποστηριζα οτι ειναι η μουσικη που "σου λεει κατι παραπανω".
    αλλα μετα το μετανιωνα.Γιατι σε μενα προσωπικα,αν ειχα την καψουρα μου μου ελεγε κατι και το οποιο εμπορολαικο πετυχαινα στο ραδιο του ταξι.


    Νομιζω οτι βρηκα τον καταλληλο χωρο για μια τετοια συζητηση.Για πειτε κι εσεις!

    Sideline
    28.01.2005, 11:13

    Εντεχνο είναι ένα τραγούδι με μουσική και ενορχήστρωση που δεν απαρτίζεται από 3-4 νότες σε επανάληψη -όπως τα διάφορα σουξέ .Αυτό είναι δικός μου ορισμός!

    Επίσης και ο στίχος συνήθως είναι πιο βαθύς με εκτεταμένες μεταφορές παρά τα "Σε θέλω/λιώνω/μωράκι μου" των σουξέ

    Και αυτός δικός μου ορισμός είναι

    Αντε φεύγω έχω εξέταση :)
    -----------------
    Love is like Oxygen; you get too much you get too high;not enough and you're gonna die.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την jorge, 31-01-2024 16:59 ]


    Soiram
    28.01.2005, 11:33
    Έντεχνο (και μιλάμε για πραγματικό έντεχνο και όχι τύπου είμαι έντεχνος γιατί άκουσα ότι πουλάει) είναι το είδος εκείνο του τραγουδιού το οποίο όπως λέει και η λέξη είναι τέχνη, είναι το τραγούδι που έχει να προσφέρει κάτι στη μουσική και όχι μόνο να πάρει από αυτήν. Έίναι ένα τραγούδι που έχει μουαική και ενορχήστρωση με πνοή και όχι επανάληψη της επαναλήψεως. Επίσης έχει στίχους και όχι λογάκια (π.χ. άλλαξε-ο-κολίες και έβαλε βραχιόλι).
    Τέλος το υποστηρίζει ένας καλλιτέχνης που διαθέτει ευαισθησία αλλά και φωνή κάτι περισσότερο από ένα πανέρι γαρίφαλα. Έντεχνο είναι το τραγούδι που αφήνει μια ιστορία πίσω του και είναι ένα τραγούδι που θα το θυμάσαι μετά από 1-2 χρόνια. Το έντεχνο δεν συμβαδίζει με τη φρενήρη καταναλωτικότητα. Δεν μπορείς να βγάζεις 30 έντεχνα τραγούδια το μήνα...και η τέχνη έχει τα όρια της.
    Σίγουρα πολλά από τα παραπάνω μπορεί να φανούν ελιτιστικά ή με διάθεση να μειώσουν κάποια, ο θεός να τα κάνει, λαικά άσματα και αοιδούς. Η πρόθεση μου δεν είναι αυτή. Πάντως δυστυχώς ή ευτυχώς υπάρχουν δύο όχθες στη μουσική και καλά κάνουν, κατ'εμέ. Και η μια και η άλλη κάπου χρησιμεύουν αυτό είναι σίγουρο. Για αυτό ο καθένας ας ακούει ότι θέλει και ας αφήσουμε την ιστορία να κρίνει
    piterpiano
    28.01.2005, 12:20
    h teleftaia sou apopsh soiram einai para ploy swsth(gia tis dyo oxthes)!

    ok,autoleksei entexno einai to tragoudi pou periexei texnh,giafto kai ginontai atermones sizitiseis kai asimfwnies peri aftou.An to skefteite,kai oi ellines megalosynthetes "texnites" ine apo thn stigmh pou katafernoun k kanoun olon ton kosmo na akouei to tragoudi tous,estw k gia ena trimhno.

    H allh ennoia twra,ws poiotikh kai psagmenh mousikh as poume einai,kaka ta psemata,afto pou mas erxetai sto myalo otan akoume afth th lesksh.

    Proswpika pistevw,oti kai oi dyo oxthes dinoun diaforetiko varos se 2 metavlites,sthn emporikothta kai sthn poiothta.allos perissotero k allos ligotero.

    efxaristw,afta eixa na pw,sorry gia ta makroskelh mou posts!!!!!!!!!!!


    Y.G. Dhladh,pistevete oti o maxairitsas h oi pyx-lax den mporoun na grapsoun ena skylo zeimpekiko an goustaroun?
    antitheta,oi proagwgoi visshs kai vandhs,arnoumai na pistepsw oti mporoun na grapsoun kati antistoixo twn protwn(den ginontai ola me copy-paste...)
    o nown noeitw.
    maria16
    28.01.2005, 22:58
    μμμ νομίζω κι εγώ πως το έντεχνο είναι το τραγούδι που ο στίχος του δεν περιορίζεται σε αυτά που ακούμε συνήθως..:σε θέλω, κλαίω, πίνω, καπνίζω,... και άλλα πολλά που μπορεί να ακούσει κανείς σε "τραγούδια"..
    έχει στίχο με βαθύτερο νόημα και η μουσική καθώς και η ενορχήστρωση έχει κάτι ξεχωριστό...


    KOSTARAS
    28.01.2005, 23:20
    Yπαρχουν τραγουδια που οταν τ'ακους σε κανουν να σκεφτεσαι και αλλα που σε κανουν να ξεχνας.O δικος μου ορισμος για το εντεχνο λοιπον ειναι η πρωτη κατηγορια.
    geordan
    28.01.2005, 23:54
    Mια σημείωση πάνω στο τελευταλιο σχόλιο του φίλου Kostaras.

    Κάποτε, όχι πριν πολλά χρόνια, άκουσα το Μίκη Θεοδωράκη να κάνει ΑΡΙΒΩΣ το ίδιο σχόλιο. Προσοχή, όχι για να απαντήσει πάνω στην ερώτηση του θέματος που σας απασχολεί εδώ, αλλά απλά γιατί έτσι το έφερε η κουβέντα. Το σχόλιο έλεγε:
    ''Το τραγούδι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Αυτό που σε κάνει να σκέφτεσαι και αυτό που σε κάνει να ξεχνάς. Και τα δύο είναι εξίσου χρήσιμα και απαραίτητα''.
    Νομίζω ότι άξιζε να το αναφέρω.

    Όσο για την προσωπική μου γνώμη για το τι είναι έντεχνο;
    Έχω άποψη, αλλά την κρατάω για εμένα. Αυτό γιατί, πρώτον, με κουράζει πολύ η όλη διαδικασία της επιχειρηματολογίας σε κάτι τόσο πολύ υποκειμενικό. Δεύτερον, θεωρώ πως δεν έχει καθόλου σημασία πως λέγεται η μουσική που ακούς, αλλά ποια είναι η μουσική που ακούς, με ποια κριτήρια την επιλέγεις και εν τέλει τι σου προσφέρει σαν προσωπικότητα.
    nikos_music
    29.01.2005, 03:53
    Quote:

    Το μέλος geordan στις 28-01-2005 στις 23:54 έγραψε:

    Mια σημείωση πάνω στο τελευταλιο σχόλιο του φίλου Kostaras.

    Κάποτε, όχι πριν πολλά χρόνια, άκουσα το Μίκη Θεοδωράκη να κάνει ΑΡΙΒΩΣ το ίδιο σχόλιο. Προσοχή, όχι για να απαντήσει πάνω στην ερώτηση του θέματος που σας απασχολεί εδώ, αλλά απλά γιατί έτσι το έφερε η κουβέντα. Το σχόλιο έλεγε:
    ''Το τραγούδι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Αυτό που σε κάνει να σκέφτεσαι και αυτό που σε κάνει να ξεχνάς. Και τα δύο είναι εξίσου χρήσιμα και απαραίτητα''.
    Νομίζω ότι άξιζε να το αναφέρω.

    Όσο για την προσωπική μου γνώμη για το τι είναι έντεχνο;
    Έχω άποψη, αλλά την κρατάω για εμένα. Αυτό γιατί, πρώτον, με κουράζει πολύ η όλη διαδικασία της επιχειρηματολογίας σε κάτι τόσο πολύ υποκειμενικό. Δεύτερον, θεωρώ πως δεν έχει καθόλου σημασία πως λέγεται η μουσική που ακούς, αλλά ποια είναι η μουσική που ακούς, με ποια κριτήρια την επιλέγεις και εν τέλει τι σου προσφέρει σαν προσωπικότητα.





    Με κάλυψες απόλυτα


    Alinda
    29.01.2005, 10:48
    Nomizw geordan pws mas kalupses olous!!!
    Sideline
    29.01.2005, 21:40
    Σε κάποια τραγούδια μπορείς να βρείς πολύ περισσότερη δουλειά πίσω απο τον ήχο και τους στίχους απο κάποια άλλα.Αυτό δεν είναι υποκειμενικό, είναι οφθαλμοφανές. Το ότι υπάρχουν τραγούδια που τα τραγουδούν γενιές και υπάρχουν τραγούδια που ξεχνιούνται σε ένα καλοκαίρι είναι επίσης γεγονός και δεν έιναι υποκειμενικό θέμα.

    Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κριτήρια για κάποια κατηγοριοποίηση των τραγουδιών-το μέγα θέμα κατα την άποψη μου αφορά την κατηγοριοποίηση των τραγουδιών με βάση το αν είναι "σκουπίδια" ή οχι. Αυτή είναι και η αιτία για τους διάφορους "καυγάδες"Αυτό συμφωνώ ότι είναι υποκειμενικό-και αυτό γιατί απλούστατα ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά βιώματα και διαφορετική προσωπικότητα , και αυτά είναι που καθορίζουν εν τέλει ποιό είδος τραγουδιών θα τον τραβήξει περισσότερο.


    KOSTARAS
    30.01.2005, 17:18
    Oταν λετε οτι ο ορισμος του εντεχνου ειναι υποκειμενικος τι εννοειτε?
    Aν μου'ρθει καποιος που ακουει Πανταζη,Δημητριου κ.λ.π. και μου πει οτι τα τραγουδια αυτα ειναι εντεχνα εγω τι πρεπει να πω?Σωστα, βαση της θεωριας της αντκειμενικοτητας οτι μας αρεσει μπορουμε να το ονομασουμε οτι θελουμε? Για βοηθειστε λιγακι να καταλαβω και γω.
    stratocaster
    31.01.2005, 00:47
    Σκεφτόμενος αυτή την ερώτηση ήταν σαν να έπρεπε να απαντήσω τι είναι μουσική...

    Μα κι αν η ερώτηση ήταν τι είναι λαϊκό πάλι το ίδιο θα σκεφτόμουν. Δεν έχω άλλη απάντηση στην ψυχή και τα αυτάκια μου, η μουσική είναι ΜΙΑ!
    Η καλή μουσική!
    nikos_music
    31.01.2005, 01:47
    Μου θυμίζει αυτή η συζήτηση τα ερωτήματα που βασανίζουν χρόνια τους ανθρώπους....."υπάρχει θεός;" , "οι εξωγήινοι είναι μια πραγματικότητα;" κλπ
    Συμφώνησα πριν με τον φίλο που είπε κάποια δήλωση του Θεοδωράκη που θεωρώ εξαιρετική-και μάλιστα μου έκανε εντύπωση η απλότητα και η αλήθεια αυτής της φράσης,που την είπε ένας άνθρωπος που με βάση το έργο του θα μπορούσε να "πουλήσει" άλλο ύφος στην δήλωση του...
    Οι βαρύγδουποι αυτοί τίτλοι "έντεχνο" κλπ, εντάχθηκαν στην ελληνική μουσική προκειμένου να διαχωριστεί υποτίθεται η καλή (σοβαρή) μουσική από την κακή (φαιδρή) από σοβαροφανείς ανθρώπους-είτε καλλιτέχνες, είτε δημοσιογράφους.
    Επιτέλους, επειδή είμαστε νέοι άνθρωποι εδώ, ας ξεκολήσουμε με αυτά τα σοβαροφανή προβλήματα.
    Αν είμαστε καλά εμείς οι ίδιοι με τις επιλογές μας, γεμίζουμε την ψυχή μας με αυτό που γουστάρουμε και αγαπάμε, δεν μας ενοχλεί ο ένας και ο άλλος, ούτε ποιος είναι "έντεχνος" ή όχι.
    Και για την ιστορική σημασία του όρου: "έντεχνη" λέγανε την "λόγια" μουσική, δηλαδή τα ρεύματα της μουσικής που ηταν παράλληλα με τα ρεύματα της τέχνης (μπαρόκ,κλασσικισμός,αναγέννηση,ρομαντισμός, ιμπρεσιονισμός κ.λ.π) και αφορούσαν κυρίως τον "Δυτικο-ευρωπαικό" τρόπο μουσικής γραφής.
    Ο όρος λοιπόν αυτός χρησιμοποιείται γι αυτό το είδος της μουσικής.



    maestros_x
    31.01.2005, 21:42
    ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ.

    ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΤΟ ΑΝ ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ/ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΣΧΕΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΕ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΛΑΟ, ΠΕΤΡΕΣ, ΛΟΙΠΑ ΜΕΤΑΛΛΑ, ΧΟΡΟ ΚΛΠ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΟΛΟΙ ΟΙ "ΠΟΛΕΜΙΟΙ" ΤΟΥ ΕΝΤΕΧΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ "ΓΙΑΤΙ ΕΝΤΕΧΝΗ?"

    ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΛΟΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΜΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ. ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΟΡΜΗΞΕΤΕ ΝΑ ΜΕ ΦΑΤΕ, ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΣΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕ, ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ, ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΜΑΣ. ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΗ ΟΜΩΣ ΣΑΒΟΥΡΑ...

    ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΑΥΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΝΤΕΧΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ,(ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΝΟΜΙΖΩ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ), ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΜΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΘΕΣΗΣ(ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΑ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΜΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ). ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΠΟΣΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑΣ ΜΕΣΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ, ΕΙΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΓΧΟΡΔΙΕΣ, ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΜΕΛΩΔΙΕΣ,ΚΛΠ. ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΝΤΕΧΝΟ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ. ΔΙΚΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΕΝΤΕΧΝΗ" ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΥΤΗ.

    ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΣΟ ΑΚΥΡΟΣ Ο ΟΡΟΣ ΕΝΤΕΧΝΟ? -ΟΧΙ. ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ, ΤΟ ΕΝΤΕΧΝΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΧΟΥ ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΗ. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ "ΛΟΓΙΟ" ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΕΙΔΟΣ ΕΛΛ.ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΑΡΑ ΚΡΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.

    ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΑΡΚΕΤΟ? ΜΗΠΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ? ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΟΜΟΡΦΟΙ ΜΗ ΚΑΨΟΥΡΙΚΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΙ? ΜΗΠΩΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΠΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ...?

    ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΡΙΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ..
    Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΠΟΤΕ. ΑΣ ΤΗΝ ΞΑΝΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΕΙΤΕ ΩΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ, ΕΙΤΕ ΩΣ ΑΚΡΟΑΤΕΣ.

    Υ.Γ. ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ.


    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: maestros_x on 31-01-2005 21:52 ]
    Staurito
    10.02.2005, 04:52
    καλησπερα κατα αρχας ,δηλ ..καλημερα κι απο μενα κι ας χαιρετησω μιας και καινουργιος στο φορουμ.Αυτο τον ορο [που ειναι σχετικα αυθαιρετος]νομιζω πως τον χρησιμοποιησε μια μεριδα μουσικων η ενα μουσικο ''ρευμα'',θελοντας να ''διαχωρισει'' την ''θεση'' του ,απ τον ''λαικο'',''ρεμπετικο'' τραγουδι.Συμφωνω και με τις θεσεις των δυο ανωθεν μελων. Ειναι μαλλον αδοκιμος ορος και σαν ορολογια αλλα και ανευ ουσιαστικης σηματοδοτησης καποιου συγκεκριμενου ρευματος η μουσικης κινησης.
    pianopassion
    28.05.2005, 02:29
    Η δική μου αίσθηση για το τον όρο «έντεχνο» τραγούδι (όπως έχω γράψει
    και σε άλλο post it) είναι ότι έχει γίνει «καραμέλα» για πολλούς μουσικούς
    με σκοπό την διαφοροποίησή τους από τους υπόλοιπους (γαρμπή, βανδή κτλπ.)
    Ο χρόνος θα κρίνει αν έχω δίκιο. Ίσως τελικά να κάνω εγώ λάθος αλλά σ’ αυτό
    καταλήγω μετά από την καθημερινή μου τριβή με τη μουσική και τα ακούσματα
    που με ερεθίζουν περισσότερο.

    Floyd
    31.05.2005, 13:55
    Γεια σας και από μένα!

    Όσο αφορά τον ορισμό έντεχνο: Δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίο μουσικό ή οποιδήποτε αλλό ορισμός της λέξης.
    Δημιουργήθηκε από τις δισκογραφικές εταιρίες καθαρά για να πουλήσει. Μέχρι τότε το συγκεκριμένο είδος πουλούσε από ελάχιστα εώς καθόλου αφού πολύ λίγοι το άκουγαν. Με το νέο αυτό όρο προσπαθούσαν να δημιουργήσουν "φασαρία" γύρω από τη συγκεκριμένη μουσική για να την προσέξει ο κόσμος.

    Σ' αυτή την κατηγορία συμπρεριλαμβάνονταν όλα τα τραγούδια που ήταν φτιαγμένα με "τέχνη" δηλαδή είχαν συνθετική και στιχουργική αξία και δεν είχαν σκοπό να ξεχαστούν σύντομα ή να γίνουν επιτυχίες για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να χαθούν. Επικράτησε ακόμη η ιδέα ότι τα συγκεκριμένα τραγούδια δεν γράφονταν για να πουλήσουν αλλά γιατί ήθελαν να περάσουν μυνήματα στον κόσμο πράγμα που αμφισβητείται σήμερα.

    Το έντεχνο δεν αναφέρεται μόνο στη rock μουσική όπως πιστεύεται σήμερα αλλά σε όλα τα τραγούδια οποιουδήποτε είδους (ναι ναι ακόμα και Ρουβάς ) που μπορεί να έχουν κάποια αξία...

    Ελπίζω να βοήθησα...


    xarisrodios
    31.05.2005, 22:09
    ο όρος "έντεχνο" είναι μία ακόμα αυθαίρετη κατηγοριοποίηση των δισκογραφικών εταιρειών. Παλαιότερα δείγματα παρόμοιας αυθαιρεσίας οι όροι - που δυστυχώς επικράτησαν - "ρεμπέτικο" για το προπολεμικό λαικό αστικό τραγούδι (όρο που πρωτοχρησιμοποίησε ο Ηλίας Πετρόπουλος στα μέσα της δεκαετίας του 60), "νέο κύμα" κατά αντιγραφή της γαλλικής νουβέλ βάγκ (και το άσχετο της υπόθεσης φαίνεται στο ότι περιλαμβάνει από καθαρά λαικά τραγούδια έως μπαλάντες)...
    Εύστοχα και με χιούμορ οι συντάκτες του περιοδικού "Λαικό τραγούδι", απηυδησμένοι από τις σούπες που ονομάζονται "έντεχνο" τραγούδι, πρότειναν το λαϊκό τραγούδι να λέγεται από εδώ και στο εξής "περίτεχνο"...

    Μαζί τους!

    Τα πιο σημαντικα πραγματα τα μαθαμε απο τα ζωα. Απο το χελιδονι το κτισιμο, απο την αραχνη την υφαντικη κι απ' τα καλλιφωνα πουλια το τραγουδι...


    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: xarisrodios on 31-05-2005 22:14 ]
    SOKRATISKARAVIDAS
    31.05.2005, 22:41
    Εντεχνο τραγουδι κι εντεχνη μουσικη, ειναι αυτη που υπερασπιζεται το καλο μας γουστο...
    GL
    31.05.2005, 22:54
    εντεχνος ειναι ο Χατζηγιαννης....οπως μαθαμε και στα βραβεια αγρειων....και ο Τερζης κι αυτος εντεχνος ειναι......

    αρε......δεν φταιει κανενας αλλος.....ο Πανουσης φταιει...
    χαχαχαχα