ελληνική μουσική
169 online   ·  202.837 μέλη

Καινούριο Μουσικοπαιδαγωγικό Βιβλίο

konstantinadask
Περαστική Νότα
Chat
27.07.2010, 20:05


Ο Πέτρος και ο Λύκος - Μουσικές περιπλανήσεις στο παραμύθι του Sergei Prokofiev

Τσεσμελή Ευτυχία - Δασκαλάκη Κωνσταντίνα


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ


http://nireas.nakas.gr/ecomnakas/nakas2006/Default.asp?Static=243&Product=102826&Category=438

www.eftihiatsesmeli.blogspot.com

www.konstantinadaskalaki.blogspot.com


Κριτική που απέσπασε το βιβίο:http://www.critique.gr/index.php?&page=article&id=668

 [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : konstantinadask στις 27-07-2010 20:06 ]

 

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : konstantinadask στις 27-07-2010 20:08 ]


επισυναπτόμενα: peter.JPG 
#1   
sophie-ml
Περαστική Νότα
Chat
29.07.2010, 09:58

Πολύ καλή δουλειά.

Έχω ξεκινήσει ήδη τη διδασκαλία του βιβλίου σε ατομικό μάθημα και -αν και ήδη από την αρχή με είχε κερδίσει- εφαρμόζοντάς το στην πράξη ανακαλύπτω ότι παρέχει πολλές δυνατότητες, κάνοντας τη μάθηση πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Έχω σκοπό από τη νέα σχολική χρονιά να το χρησιμοποιήσω για τη διδασκαλία στο τμήμα της Α' Θεωρίας στο Ωδείο που εργάζομαι και έχω την πεποίθηση ότι σε ομαδικό μάθημα θα αποκτήσει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον. Κάποια σημεία του θα μπορούσαν να παραλειφθούν κατά τη διδασκαλία στα ωδεία, καθώς θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό είναι ιδανικό για να διδαχθεί, χωρίς καμία περικοπή, στις τελευταίες τάξεις δημοτικών σχολείων, αφού στηρίζει πολύ τη διαθεματικότητα συνδέοντας με έξυπνο τρόπο τη μουσική με άλλα γνωστικά αντικείμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δουλειά αποκλίνει (με τρόπο θετικό) από τα κλασικά πρότυπα των βιβλίων θεωρίας, που -βάσει της εμπειρίας μου- κουράζουν πολύ τα παιδιά, και προσφέρει μια ουσιώδη εισαγωγή στους σημαντικούς τομείς της θεωρίας της μουσικής (οργανογνωσία, μορφολογία κλπ), ξεφεύγοντας από το 'στεγνό' τρόπο διδασκαλίας της θεωρίας.

Πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό είναι ιδανικό για τα πρώτα βήματα στη θεωρία για παιδιά από 8-9 ετών.


#2   
Kristalo
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
29.07.2010, 19:15

Ο Πετρος και ο Λύκος είναι ένα πασίγνωστο παραμύθι που όντως ο Σεργκει Προκοφιεφ έχει επενδύσει μουσικά καταπληκτικά το παραμύθι!!!

Οι χαρακτηρες περιγραφονται με την χροια διαφορετικών οργάνων και μεσω του παιχνιδιου τα οργανα αποτυπωνονται τέλεια στο μυαλο των παιδιων

Επισης δίνεται η δυνατότητα δραματοποιησης του παραμυθιου απο τα ιδια τα παιδια αφού η μουσική και μόνο δημιουργει εικόνες δραματοποίησης

Το συγκεκριμένο μπορει να αποτελέσει και παράδειγμα δημιουργιας παραμυθιου απο τα ιδια τα παιδια και επενδυσης του με όργανα της τάξης!!!

Ανάλογη δουλεια είναι και το ''Καρναβαλλι των ζώων '' του Sains Sans

Τωρα σχετικα με το βιβλιο δεν γνωριζω αλλά μου δοθηκε το ερεθισμα να το αγορασω και σ΄ευχαριστω γι΄αυτο Konstantinadask!

Σχετικα με τον ''Πετρο και τον Λυκο" υπαρχει και άλλο ένα βιβλιο όπου περιεχει τα θεματα της μουσικής του Σεργκει Προκόφιεφ για ευκολο πιάνο! Είναι μια μεταγραφη κειμένου απο την Catherine Storr με εικόνες της Ann Aldred - εκδοσεις ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ

 

 


#3   
eftihiatsesmeli
Περαστική Νότα
Chat
04.08.2010, 19:16

Πολύ σωστά Kristalo αυτά που γράφεις και όντως υπάρχουν πολλά άλλα βιβλία που αναφέρονται στο γνωστό παραμύθι του Προκόφιεφ. Το έχω υπ' όψιν μου το βιβλίο που αναφέρεις με τις μεταγραφές των βασικών μουσικών θεμάτων του παραμυθιού σε πιάνο.

Το βιβλίο "Ο Πέτρος και ο λύκος-Μουσικές περιπλανήσεις στο παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ" από τις εκδόσεις "Φίλιππος Νάκας" είναι μια διαθεματική προσέγγιση πολλών γνωστικών αντικειμένων. Στις ιστοσελίδες που έχει βάλει η konstantinadask έχει πολλές πληροφορίες για το συγκεκριμένο βιβλίο!

http://nireas.nakas.gr/ecomnakas/nakas2006/Default.asp?Static=243&Product=102826&Category=438

www.eftihiatsesmeli.blogspot.com

www.konstantinadaskalaki.blogspot.com


Κριτική που απέσπασε το βιβλίο:http://www.critique.gr/index.php?&page=article&id=668

 

 

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : eftihiatsesmeli στις 04-08-2010 19:20 ]


#4