ελληνική μουσική
    482 online   ·  210.823 μέλη

    Πνευματικά δικαιώματα- Ποιο είναι το ιδανικό για σας σενάριο?

    music-zone
    06.10.2010, 03:12

    Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας για το ιδανικό σύστημα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ώστε και οι δημιουργεί να έχουν τα απαραίτητα έσοδα και ο απλός κόσμος να έχει πρόσβαση στην μουσική.

     

     

    Θα ξεκινήσω εγώ με αυτό που θεωρώ πιο δίκαιο και θα ήθελα πολύ να ακούσω και άλλος γνώμες!

    Λοιπόν για εμένα το πιο σωστό θα ήταν να "νομιμοποιηθεί" η πειρατεία αλλά όχι όπως την ξέρουμε σήμερα. Δηλαδή να υπάρχει διανομή της μουσικής όπως υπάρχει σήμερα,απλά για να είναι νόμιμο αυτό να πληρώνουμε κάθε ιδιώτης μια μηνιαία συνδρομή. Ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσης θα υπάρχει και η ανάλογη συνδρομή χωρίς προφανώς το ποσό να υπερβαίνει τα 20 πχ ευρώ τον μήνα. Αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν κατευθείαν στην ένωση των δημιουργούν δηλαδή έμμεσα στην τσέπη τους.

    Για τα μαγαζιά δεν ξέρω πως ακριβώς πάει η κλιμάκωση αλλά όταν ακούω ότι ζητάνε απο τα τυροπιτάδικα για παράδειγμα χρήματα καταλαβαίνω ότι χρειάζεται ΠΟΛΫ βελτίωση...


    Japan88gr
    06.10.2010, 14:13

    Παράθεση:

    Το μέλος music-zone στις 06-10-2010 στις 03:12 έγραψε...

    να υπάρχει διανομή της μουσικής όπως υπάρχει σήμερα,απλά για να είναι νόμιμο αυτό να πληρώνουμε κάθε ιδιώτης μια μηνιαία συνδρομή. Ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσης θα υπάρχει και η ανάλογη συνδρομή χωρίς προφανώς το ποσό να υπερβαίνει τα 20 πχ ευρώ τον μήνα. Αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν κατευθείαν στην ένωση των δημιουργούν δηλαδή έμμεσα στην τσέπη τους.

     



     

    εχει προταθεί κάτι τέτοιο, το λεει και εδω ο Γιώργος Ανδρέου: Γιώργος Ανδρέου: δικαίω΅α του Δη΅ιουργού

     

     

     

     


    jorge
    10.10.2010, 12:35
    Νομίζω πως το πρώτο βήμα θα ήταν η όλη διαδικασία απόδοσης των δικαιωμάτων να γίνει διαφανής. Ακολούθως, θα πρέπει να παίξει ρόλο η τεχνολογία, την οποία σε αυτό το θέμα δεν την έχουμε εκμεταλλευθεί. Ίσως επειδή τεχνολογία = διαφάνεια...
    Hastaroth
    10.10.2010, 14:40

    Θεωρητικά,ένας καλλιτέχνης θα πρέπη πρωτίστως να ενδιαφέρεται να περάση στόν κόσμο το μήνυμα που θέλει,μέσω τής όποιας τέχνης υπηρετεί.

    Αυτό σημαίνει ότι ο καλλιτέχνης δέν θα πρέπη να ξεκινά την ενασχόλησή του με την τέχνη του έχοντας την πρόθεση να βγάλη χρήματα από αυτήν,αλλά έχοντας το σκεπτικό ότι η τέχνη του είναι ο πιό αποτελεσματικός τρόπος γιά να εκφράση τά βιώματά του και τίς απόψεις του γιά όλα όσα βλέπει "γύρω του κι'εντός" (που λέει και ο Νιόνιος) και να επικοινωνήση με τούς συνανθρώπους του.

    Οπότε αυτό είναι το ιδανικό σενάριο γιά μένα:ώς δημιουργός -εν δυνάμει και εν αδυναμία-δημιουργώ μέσα από την τέχνη που θεωρώ ότι με εκφράζει και με καλύπτει,όχι γιά να βγάλω χρήματα αλλά γιά να επικοινωνήσω με τον υπόλοιπο κόσμο.Γιά να βγάλω χρήματα πρός το ζήν,κάνω κάτι άλλο,ένα "πρακτικό" επάγγελμα δηλαδή.Ετσι,το μόνο δικαίωμα που έχω ώς δημιουργός είναι να μού αναγνωρίζεται από τον υπόλοιπο κόσμο η "πατρότητα" τών δημιουργημάτων τού πνεύματός μου-δηλαδή αυτά που δημιουργώ εγώ να μήν μπορή κανείς άλλος να ισχυριστή ότι τά δημιούργησε αυτός.

    ΥΓ.Είπαμε,το θέμα αφορά τά ιδανικά σενάρια,τα οποία όμως,σέ αντίθεση μέ τά ιδανικά αέρια,μπορούν να υπάρξουν στην πραγματικότητα,αρκεί να υπάρχη η καλή πρόθεση εκ μέρους τών πνευματικών δημιουργών......


    delta66
    10.10.2010, 19:14

    Παράθεση:

    Το μέλος Hastaroth στις 10-10-2010 στις 14:40 έγραψε...

    Θεωρητικά,ένας καλλιτέχνης θα πρέπη πρωτίστως να ενδιαφέρεται να περάση στόν κόσμο το μήνυμα που θέλει,μέσω τής όποιας τέχνης υπηρετεί.

    Αυτό σημαίνει ότι ο καλλιτέχνης δέν θα πρέπη να ξεκινά την ενασχόλησή του με την τέχνη του έχοντας την πρόθεση να βγάλη χρήματα από αυτήν....


    Ωραια ολα αυτα και συμφωνω, αλλα αν δεν εχει τροπο ο καλλιτεχνης (κυριολεκτικα) να ζησει - και δεν αναφερω καν για οικογενεια γιατι αυτο δεν επιτυγχανεται ουτε και τωρα στις περισσοτερες των περιπτωσεων - τοτε μην περιμενεις τεχνη.

    Θα περιοριστουμε σε δημιουργιες καποιων που θα στηριχτουν στις χορηγιες πλουσιων οπως παλιοτερα και που φυσικα θα εξαρτουνται απο αυτους και τα γουστα τους. Δηλαδη και παλι δεν θα ειναι ανεξαρτητοι να εκφραστουν οπως θελουν και ακομα χειροτερα δεν θα εξαρτουνται απο το γουστο του ευρυτερου κοινου οπως σημερα, αλλα απο τα γουστα των λιγων (ισως ομως τωρα που το ξανασκεφτομαι βγει σε καλο, γιατι το εχουμε παραξεφτιλισει το "ευρυ κοινο")

     


    -----------------
    ----

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : delta66 στις 10-10-2010 19:18 ]


    music-zone
    11.10.2010, 01:10

    Pentatonikos

    Μα εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο...Δεν είπα να είναι υποχρεωτικό να δίνει κάποιος χρήματα,είπα να έχει την επιλογή να το κάνει. Η ιδέα δηλαδή είναι να υπάρχει κάτι σαν private tracker όπως τους ξέρουμε σήμερα,με την διαφορά ότι θα πρέπει να πληρώνουμε συνδρομή για να τον χρησιμοποιούμε.

     

    Για τα άλλα τώρα,ένας καλλιτέχνης δεν νομίζω ότι γίνεται να ζήσει μόνο με τα έσοδα των συναυλιών και να δουλεύει κανονικά και ο πιο απλός λόγος είναι ότι δεν θα έχει αρκετό χρόνο για προετοιμασία δηλαδή μιλάμε για υποτίμηση της μουσικής...

     

    Hastaroth

    Η μουσική είναι τρόπος έκφρασης θα συμφωνήσω απόλυτα, για να εκφραστείς όμως ικανοποιητικά μέσω της μουσικής θα πρέπει να αφιερώσεις κατά την γνώμη μου την ζωή σου σε αυτήν. Είναι κάτι σαν τους ποιητές,για να καταφέρουν να γράψουν ένα ποίημα μπορεί να αφιερώσουν 2,3 ή και παραπάνω μήνες σε αυτό,εάν αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν είναι σίγουρο ότι αυτό που θα έγραφαν είναι στιχάκια σαν αυτά που βλέπουμε στους τοίχους.


    music-zone
    11.10.2010, 02:41

    Μα Pentatonikos δεν συζητάμε να σταματήσουμε την πειρατεία,αυτό δεν έχει γίνει ποτέ και ούτε πρόκειται... Αυτό που θέλουμε είναι έναν τρόπο να υπάρχει νόμιμη μουσική μέσω διαδικτύου χωρίς την σημερινή υπερβολή στην τιμή. Δεν έχει νόημα να λέμε ότι θα κατεβάσουμε μία φορά γιατί καινούργια cd βγαίνουν συνεχώς οπότε το να κατεβάσεις σε έναν μήνα 2-3-4 TB αντισταθμίζεται με το να κατεβάσεις 1 μόνο cd μέσα σε έναν  μήνα.

     


    delta66
    11.10.2010, 03:01

    Το ιδανικο σεναριο κατα την αποψη μου που ξεχασα να παραθεσω, ειναι να μπορει ο δημιουργος να δινει την τεχνη του στο ευρυ κοινο χωρις την αναγκη "αιμοδιψων" μεσαζοντων.

    Το ιντερνετ με σωστη διαχειριση, ειναι πιστευω ο μονος τροπος για να πραγματοποιηθει στο μελλον.


    Mad4U
    10.11.2010, 21:04

    Κατα την γνωμη μου η πειρατεια προωθει την μουσικη δηλαδη την τεχνη της μουσικης.

    Διοτι οποιοσδηποτε καλητεχνης εχει ευκερειες να ακουστει και να προβληθει δωρεαν.Επισης δεν επιβαρυνει εμας που θελουμε να ακουσουμε τα παντα...Τα τραγουδια μου με εναν γρηγορο υπολογισμο θα κοστιζαν να τα αγορασω γυρω στα 7.000 ευρω!!!!!!!!!!!!!Αλλωστε τα τελευταια χρονια τα κερδη των τραγουδιστων και των εταιριων εκτοξευτικαν. Τα χοντρα λεφτα παιζουν στα live, στις διαφημησεις, και στα τηλεοπτικα δικαιωματα...

    Οι μονοι που πλητονται απο την πειρατεια (αναλογικα με τα κερδη Τραγουδιστων-Συγκροτηματων και εταιριων)

    ειναι οι δημιουργοι, οι μουσικοι, οι τεχνικοι... Αυτο διοτι φταινε οι Δισκογραφικες εταιριες γιατι δεν κατενεμουν σωστα τα εσοδα.

    Οι Δισκογραφικες εταιριες σκοτωνουν την μουσικη διοτι κατευθυνουν με οποιον τροπο επιθυμουν τους πραγματικους καλητεχνες.

    Πρεπει να ιδρυθει ενας σημαντικος παγκοσμιος οργανισμος κατοχυρωσης των πνευματικων δικαιωματων.

    Καθως και ενας αλλος οργανισμος που να βαζει  Χ Ο Ν Τ Ρ Ο χερι στις Δισκογραφικες εταιριες.

    Η φυσικα ενας ενιαιος. Θα εργαζονται χιλιαδες δικηγοροι, συμβολαιογραφοι, εταιριες προστασιας καταναλωτων, μουσικοι, προγραμματιστες σε συνεργασια με εισαγγελεις, αστυνομικους, διωξη ηλεκτρονικου εγγληματος, και γενικοτερα οποιοδηποτε αλλο φυσικο η μη προσωπο που μπορει να χωσει αυτο το χερι που λεγαμε, ποινικα η μη (δημοσια κατακραυγη, εμπαργκο, απεργιες)

    ΚΟΥΡΑΣΑ!!!!


    nikoskalp
    15.03.2012, 12:36
    Ας υπήρχε τμήμα ή υπηρεσία που να ασχολιόταν αποκλειστικά με την κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων (ΜΟΝΟ)... Θα μου πεις υπάρχει το ΚΕΠ, η αστυνομία όπου μπορείς να υπογράψεις υπεύθυνες δηλώσεις (ή απλά ένα γνήσιο υπογραφής πάνω σε χειρόγραφο δημιούργημα - όχι τυπωμένο... ο γραφικός χαρακτήρας είναι μοναδικός στον καθένα μας) αλλά είμαι σίγουρος και στη σκέψη του υπαλλήλου και στη νοοτροπία του θα υπάρχει το: έχουμε σημαντικότερες δουλειές να κάνουμε και εγώ θα κάτσω να σου κατοχυρώσω ότι κατέβασε η κούτρα σου (π.χ. σαν εμένα που έχω γύρω στα 160 ακατοχύρωτα) ... (το λέω λίγο χοντροκομμένα... αλλά δε νομίζω ότι απέχουμε πολύ απ' την αρχάνθρωπη ιδεολογία - γενικώς μιλάω - πολλοί ακόμα χλευάζουμε όταν κάποιος φτιάχνει στιχάκια, ποιήματα, σενάρια... ως και φαντασιόπληκτοι γινόμαστε). Κι εν τέλει νομίζω ο καλύτερος τρόπος είναι η έκδοση βιβλίου ή δίσκου... αλλά: Είναι ειρωνικό να πρέπει να πληρώσω για κάτι που δημιούργησα... έτσι οι λύσεις που θέλουν χρήματα ειδικά για κάποιον που δεν έχει έσοδα (άνεργος) δεν είναι λύσεις. Δηλαδή ο γιατρός πληρώνει για να δει τον ασθενή του; Πληρώνει τα φάρμακα που θα πάρει ο ασθενής; ’ρα θα τους εκτιμήσω όταν θα βγάλουν τον οικονομικότερο (ως και δωρεάν) τρόπο κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων (Ο πιο δωρεάν βέβαια είναι να μην κάνεις τίποτα κι απλά να μη δημοσιεύεις τις δημιουργίες σου... και κάν' το όταν η δημιουργία σου δρομολογηθεί για κάποιο cd, ταινία, βιβλίο...)
    NikosVy
    30.04.2012, 00:36

    Παράθεση:
    Δηλαδή να υπάρχει διανομή της μουσικής όπως υπάρχει σήμερα,απλά για να είναι νόμιμο αυτό να πληρώνουμε κάθε ιδιώτης μια μηνιαία συνδρομή.

    Όχι, γιατί α) εγώ μπορεί να θέλω να ακούω Μπετόβεν και β) να μη θέλω να πληρώνω και άλλο χαράτσι επειδή "θα έπρεπε να ακούω και Έλληνες συνθέτες, έστω και δεν μου αρέσουν" (σχήμα λόγου).

    Προτείνω, αντίθετα, να πληρώνει κάποιος δικαιώματα για τους συνθέτες όταν κάνει μεταβιβάσεις ακινήτων άνω των 100 τ.μ. ή νομιμοποιεί αυθαίρετο, με την ίδια λογική που με το λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνουμε και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων της.

    Παράθεση:

    αλλά όταν ακούω ότι ζητάνε απο τα τυροπιτάδικα για παράδειγμα χρήματα καταλαβαίνω ότι χρειάζεται ΠΟΛΫ βελτίωση...

    Να υπάρχει εξαίρεση στα μαγαζιά αυτά όταν υπάρχουν μέσα και έξω τεράστιες αφίσες που να γράφουν "ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΎΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ- ΔΕΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΜΕ - ΚΑΙ ΟΡΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ"

    Παράθεση:

     Δηλαδή αυτό που λέμε είναι οτι αν θέλεις internet πρέπει να πληρώνεις και πνευματικά δικαιώματα γιατι δεν υπάρχει περίπτωση να μην κατεβάσεις δωρεάν μουσική... Υπέροχο... 

    Το θέμα είναι οτι δεν υπάρχει τίποτα που να με εμποδίζει να φτιάξω ενα σύστημα διαμοιρασμού αρχείων και να τα στέλνω στους φίλους μου και οι φίλοι μου στους φίλους τους κοκ... Ειναι πολύ απλό να φτιάξεις ενα τέτοιο σύστημα πιστέψτε με...

    Εγώ σαν εν δυνάμει δημιουργός (λέμε τώρα) θα ενδιαφερόμουν περισσότερο να γίνει γνωστό το έργο μου να αρέσει η μουσική μου στον κόσμο και να έρχονται να με ακούν στις συναυλίες που θα κάνω...

    Ιδανικό σενάριο... Η μουσική δύνεται ελεύθερα... Ο εκτελεστής κάνει συναυλίες και βγάζει χρήματα... Το έσοδα της συναυλίας μοιράζονται ισόποσα μεταξύ του εκτελεστή στιχουργού και συνθέτη...

    Εγώ έχω ιστοσελίδα προάσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων.Με ποιά λογική θα υποχρεωθώ να πληρώσω.