ελληνική μουσική
    916 online   ·  210.851 μέλη

    Αναλγητικό φάρμακο ο έρωτας

    o-Zone
    14.10.2010, 16:26

     

    Ο έρωτας λειτουργεί κυριολεκτικά ως αναλγητικό φάρμακο και μπορεί να ανακουφίσει τον σωματικό πόνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

    Ο έρωτας -όταν δεν «πονάει»- μπορεί να δράσει ως ισχυρό αναλγητικό, εξίσου αποτελεσματικό με τα φάρμακα κατά του πόνου που πουλάνε τα φαρμακεία, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Ο έρωτας έχει τραγουδηθεί για πολλά πράγματα, όμως η αναλγητική δράση του είχε τώρα περάσει σχετικά ως απαρατήρητη. Η νέα μελέτη, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, σε συνεργασία με ψυχολόγους του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (SUNY), η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές «Γκάρντιαν», «Ιντεπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», δείχνει ότι η ρομαντική αγάπη καθιστά πιο υποφερτό τον σωματικό πόνο.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι ο έλεγχος του πόνου και το συναίσθημα του έρωτα εντοπίζονται στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την έρευνα, η ευφορία που προκαλεί το έντονο αίσθημα ενός νέου έρωτα, μπορεί να υπεραντισταθμίσει τη δυσφορία του φυσικού πόνου, όταν π.χ. κάποιος αγγίζει κάτι που καίει.

    «Οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από τον έντονο έρωτα, είναι οι ίδιες με αυτές που στοχεύουν τα φάρμακα για να μειώσουν τον πόνο», δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας Άρθουρ Άρον του πολιτειακού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος μελετά την επιστημονική φύση του έρωτα και της αγάπης εδώ και 30 περίπου χρόνια. «Η σκέψη του αγαπημένου ενεργοποιεί έντονα την περιοχή ανταμοιβής του εγκεφάλου, την ίδια περιοχή που ενεργοποιείται όταν κάποιος παίρνει κοκαΐνη ή όταν κερδίζει πολλά χρήματα», πρόσθεσε.

    Στη διάρκεια των πειραμάτων, εθελοντές με «φρέσκια» ερωτική σχέση (λιγότερο από εννιά μήνες, ώστε τα συναισθήματά τους να είναι ακόμα έντονα) κλήθηκαν να κοιτάνε φωτογραφίες των αγαπημένων τους, καθώς και άλλων ελκυστικών ατόμων, ενώ υποβάλλονταν σε δοκιμασίες πόνου στα χέρια τους και παράλληλα οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους καταγράφονταν σε πραγματικό χρόνο μέσω της μεθόδου της λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI).

    Οι εθελοντές ένιωθαν μικρότερο πόνο, όταν κοιτούσαν το ερωτικό ταίρι τους σε σχέση με κάποιο άλλο ωραίο αλλά άγνωστο άτομο ή απλώς έναν φίλο. Η έρευνα υπολόγισε ότι κατά μέσο όρο ο έρωτας μείωσε τον έντονο πόνο κατά 12% και τον μέτριο πόνο κατά 45%.

    Αποδείχτηκε επίσης ότι η σκέψη του ερωτικού συντρόφου ήταν εξίσου αποτελεσματική για τη μείωση του πόνου με την τεχνική της «αφαίρεσης», δηλαδή της συγκέντρωσης του νου σε κάτι άλλο, ώστε να ξεχαστεί ο πόνος, όμως οι δύο μέθοδοι χρησιμοποιούν διαφορετικές νευρωνικές οδούς στον εγκέφαλο. Η καταπολέμηση του πόνου μέσω περισπασμού της προσοχής ενεργοποιεί τις «ανώτερες» και πιο πρόσφατες από εξελικτική άποψη περιοχές του εγκεφάλου. Αντίθετα, η καταπολέμηση μέσω έρωτα συνδέεται με τις βαθύτερες και πιο πρωτόγονες εγκεφαλικές περιοχές, όπως ο επικλινής πυρήνας, ένα βασικό κέντρο ανταμοιβής που ενεργοποιείται επίσης κατά τη χρήση οπιοειδών και παίζει ρόλο στην εξάρτηση των ναρκομανών. Άλλωστε, όπως είπαν οι ερευνητές, το ερωτικό πάθος έχει πολλά κοινά σημεία με άλλα είδη εθισμού.

    Όπως δήλωσε ο καθηγητής νευροψυχολογίας Πολ Γκίλμπερτ του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέρμπι, η νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά και κατάθλιψη, έχουν χαμηλότερο «κατώφλι πόνου» στον εγκέφαλό τους (συνεπώς πονάνε περισσότερο και ευκολότερα), ενώ οι ερωτευμένοι και γενικότερα όσοι αγαπούν και νιώθουν ασφαλείς, έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο σωματικό πόνο.

    {#emotions_dlg.inlove}

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/10/2010_359615

     


    Hastaroth
    14.10.2010, 21:20

    Εμένα η εν λόγω έρευνα μού θυμίζει το ανέκδοτο με τον διαπρεπή καθηγητή που απέκοπτε τά πόδια ενός βατράχου φωνάζοντάς του ταυτόχρονα "βάτραχε,πήδα!".Οταν ο βάτραχος έμεινε με ένα πόδι,φυσικά δέν μπορούσε να πηδήξη και τότε ο καθηγητής έβγαλε το συμπέρασμα ότι όταν κόψουμε τά τρία πόδια ενός βατράχου,αυτός κουφαίνεται........


    punkster
    14.10.2010, 21:50

    Παράθεση:

    Το μέλος Hastaroth στις 14-10-2010 στις 21:20 έγραψε...

    Εμένα η εν λόγω έρευνα μού θυμίζει το ανέκδοτο με τον διαπρεπή καθηγητή που απέκοπτε τά πόδια ενός βατράχου φωνάζοντάς του ταυτόχρονα "βάτραχε,πήδα!".Οταν ο βάτραχος έμεινε με ένα πόδι,φυσικά δέν μπορούσε να πηδήξη και τότε ο καθηγητής έβγαλε το συμπέρασμα ότι όταν κόψουμε τά τρία πόδια ενός βατράχου,αυτός κουφαίνεται........



    {#emotions_dlg.laugh}χαχαχα!


    Spirous
    14.10.2010, 21:54

    hastaroth καλό!!!

    Βασικά είναι σωστό να βάζουμε στο "εργαστήριο" τον έρωτα; Αυτό το τόσο ανθρώπινο και μοναδικό γεγονός; Οκ απέδειξαν κάτι που λίγο πολύ όλοι ξέρουμε από τις εμπειρίες μας, ε και; "Ερωτευτείτε γιατί το λέει και η επιστήμη;" Λίγο FAIL μου ακούγεται. Και λίγο ψυχρό, χάνει τον αυθορμητισμό του. Χάνεται η ελευθερία του να μην ερωτευτείς αμα θες...

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Spirous στις 14-10-2010 21:54 ]


    Hastaroth
    15.10.2010, 00:02

    Ακριβώς αυτό το τελευταίο που λές είναι όλο το ζουμί.

    Δηλαδή όταν κάποιος διέρχεται μιά φάση τής ζωής του που δέν έχει ερωτική σχέση,είναι πιό ευάλωτος στον σωματικό πόνο;Αφού η συγκεκριμένη έρευνα δέν συνέκρινε άτομα με ερωτική σχέση έναντι ατόμων χωρίς ερωτική σχέση,πώς κατέληξαν οι ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η μειωμένη αίσθηση πόνου οφειλόταν αποκλειστικά στό ότι τά υποκείμενα τής έρευνας ήταν ερωτευμένα;

    Και τελικά,τί μάς λέει η έρευνα;Οτι είναι κακό να επιλέγη κάποιος να ΜΗΝ ερωτευτή,γιατί είναι σάν να επιλέγη να ΜΗΝ πάρη αναλγητικό όταν πονάει;

    Ούτε όμως η εν λόγω έρευνα συνέκρινε άτομα με πρόσφατα αναπτυχθείσα ερωτική σχέση έναντι ατόμων με πολύχρονη ερωτική σχέση,ώστε να ελεγχθή η εξάρτηση τής μείωσης τού σωματικού πόνου από την χρονική διάρκεια τής ερωτικής σχέσης (οπότε άν ίσχυε η θεωρία τών ερευνητών αυτών,τά άτομα με πολύχρονη ερωτική σχέση-αντίστοιχη τής "δόσης συντήρησης" ενός αναλγητικού-θα έπρεπε να εμφανίζουν μικρότερη μείωση τής αίσθησης τού πόνου από τά άτομα με πρόσφατη ερωτική σχέση-αντίστοιχη τής "δόσης εφόδου" (δηλαδή τής πρώτης φοράς που παίρνει ο ασθενής το φάρμακο). 


    ORFEASMIRSINIS
    15.10.2010, 00:19

           Του έρωτα παίρνει η έρευνα,

           Τη Θεία Μελωδία

           Την γράφει με σημάδια,

           πάνω σε χαρτί.

     

          Μα η μαγεία έμεινε

           και βρίσκεται εκεί πέρα,

           ¨Ολοι μας τη νιώθουμε,

            γλυκά όταν ηχεί!

     {#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}


    o-Zone
    15.10.2010, 11:06

    Παράθεση:

    Το μέλος ORFEASMIRSINIS στις 15-10-2010 στις 00:19 έγραψε...

    Του έρωτα παίρνει η έρευνα,

    Τη Θεία Μελωδία

    Την γράφει με σημάδια,

    πάνω σε χαρτί.

     

    Μα η μαγεία έμεινε

    και βρίσκεται εκεί πέρα,

    ¨Ολοι μας τη νιώθουμε,

    γλυκά όταν ηχεί!

    {#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}



     

    {#emotions_dlg.thumbup}

     


    o-Zone
    15.10.2010, 11:25

    Ο Χορός στην Αντιγόνη του Σοφοκλή:

    Έρως ανίκατε μάχαν, 
    Έρως, ός εν κτήμασι πίπτεις, 
    ός εν μαλακαίς παρειαίς 
    νεάνιδος εννυχεύεις, 
    φοιτάς δ' υπερπόντιος 
    εν τ' αγρονόμοις αυλαίς· 
    καί σ' ούτ' αθανάτων φύξιμος ουδείς 
    ούθ' αμερίων σέ γ' ανθρώπων. 
    Ο δ' έχων μέμηνεν. 
    Σύ καί δικαίων αδίκους 
    φρένας παρασπάς επί λώβα, 
    σύ καί τόδε νείκος ανδρών 
    ξύναιμον έχεις ταράξας· 
    νικά δ' εναργής βλεφάρων 
    ίμερος ευλέκτρου νύμφας, 
    τών μεγάλων πάρεδρος 
    εν αρχαίς θεσμών. 
    'Αμαχος γάρ εμπαίζει Θεός, Αφροδίτα. 
    Νυν δ' ήδη 'γώ κ'αυτός θεσμών 
    έξω φέρομαι τάδ' ορών ίσχειν δ' 
    ουκέτι πηγάς δύναμαι δάκρυ 
    τόν παγκοίτην όθ' ορώ θάλαμον 
    τήνδ' Αντιγόνην ανύτουσαν.


    .................................................................... 

    Έρωτα, ανίκητε σε κάθε μάχη, 
    συ που κυριαρχείς όπου κι αν πατήσεις, 
    συ που ξενυχτάς τα κορίτσια 
    με τα τρυφερά μάγουλα, 
    που δρασκελάς πάν' από θάλασσες 
    και τρυπώνεις στους κήπους, 
    κανείς δε γλυτώνει από 'σε, 
    μήτε Θεός μήτε θνητός. 
    Όποιον αγγίξεις, τονε παλαβώνεις. 
    Συ, άνθρωπο φρόνιμον εξωθείς 
    στ' αδικο και στο χαμό, 
    συ π' άναβεις ταραχή κι αμάχη 
    ανάμεσα σε γιο και πατέρα, 
    νικά πόθος και λαχταρα για τη γλυκομάτα νύφη, 
    κόντρα σ' όλους τους μεγάλους νόμους. 
    Σαν ατάραχος Θεός τους περγελάς, ω Αφροδίτη. 
    Ήδη τώρα κι εγώ παρανομώ 
    που δε μπορώ να κρατήσω τα δάκρυα, 
    βλέποντας τη δύστυχη Αντιγόνη 
    να τη σέρνουν άκαιρα στον τάφο 
    που μέσα του μια μέρα όλοι θα μπούμε.

     

    ΥΓ. Όποιος δε θέλει να ερωτευτεί, νομίζω ότι δε ξέρει τι χάνει!!!

    ΥΓ2. Όσο για την επιστήμη, σίγουρα κατά καιρούς μας έχει πλασάρει πολλά αυτονόητα σαν επιστημονικά ευρήματα αλλά θεώρησα το παρόν άρθρο σαν μια καλή αφορμή για μια συζήτηση περί έρωτος...


    o-Zone
    15.10.2010, 15:37

    Παράθεση:

    Το μέλος zeta490 στις 15-10-2010 στις 14:34 έγραψε...

    Θεός φυλάξει χριστιανέ μου! Ήταν ανάγκη να βάλεις τους στίχους της Αντιγόνης για παράδειγμα; Αλοίμονο αν όλοι όσοι αγαπούσαν αυτοκτονούσαν για χάρη της αγάπης! Ε, όχι και έτσι! Είπαμε! Πάνω άπ΄όλα πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας! Και σέβομαι τον εαυτό μου, σημαίνει, ότι δεν φτάνεις στα άκρα για χατήρι κανενός!



     

    Πάνω σ'αυτό που λες για τον αυτοσεβασμό, ο Ρίλκε γράφει:

    "Διότι όταν ένας άνθρωπος εγκαταλείπει τον εαυτό του, δεν είναι τίποτε πια. Όταν δε δύο άνθρωποι παραιτούνται και οι δύο απ' τους εαυτούς τους για να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, τότε χάνουν τη γη κάτω απ'τα πόδια τους και η συνύπαρξή τους μετατρέπεται σε μια ατέλειωτη πτώση".

    ...και φαίνεται να έχει απόλυτο δίκιο... Όμως, ο έρωτας δεν έχει όρια και δεν ελέγχεται επ'ουδενί τρόπο, παρά μόνο ίσως απ' τον θάνατο! Και τι καλύτερο για να περιγράψει το αήττητο του έρωτα από αυτό το τρίτο στάσιμο της Αντιγόνης, αγαπητή μου zeta490;

    Εξάλλου, στόχος του έρωτα (και αυτό πράττει) είναι να μας εξυψώσει στα ουράνια για να βιώσουμε τη "Θεία Μελωδία",  όπως αναφέρει και ο φίλος ORFEASMIRSINIS. Αν προσπαθήσουμε να τον ελέγξουμε (άσε που δεν..) ελέγχοντας τον εαυτό μας, τότε ποιο το νόημα του να είναι κάποιος ερωτευμένος?

    Ο Ρίλκε γράφει πάλι για τον έρωτα:

    "Ο έρωτας, αν τον λογαριάσουμε μαζί με την τέχνη, δεν είναι άραγε τα μόνα διαβατήρια υπέρβασης των ανθρώπινων όρων, ώστε να γίνουμε πιο μεγάλοι, πιο γενναιόδωροι, πιο δυστυχισμένοι, αν χρειαστεί, απ'τον κοινό άνθρωπο; Ας υπάρξουμε ως τέτοιοι με ηρωισμό΄ ας μην απαρνηθούμε κανένα απ΄τα πλεονεκτήματα που μας παρέχει το γεγονός ότι είμαστε έμψυχα όντα."

    και συνεχίζει:

    "Δεν είναι θαυμάσιο να διαβεβαιώνεις τον εαυτό σου ότι ο έρωτας μπορεί να σου δώσει τέτοια δύναμη, ότι σε τελική ανάλυση αφορά κάτι που μας ξεπερνά εντελώς και ότι, παρ' όλα αυτά, η καρδιά έχει το θάρρος να ανοίξει πανιά με προορισμό τούτη την αυθυπέρβαση, τούτη τη θύελλα που θα απαιτούσε μια ολόκληρη καινούργια Γένεση;"


    o-Zone
    16.10.2010, 13:34

    Παράθεση:

    Το μέλος zeta490 στις 15-10-2010 στις 16:13 έγραψε...

    Ο έρωτας ελέγχεται με το θάνατο; Τότε δεν αξίζει να ερωτεύεται κανείς! Σιγά μην πεθάνουμε κιόλας!!! Ο έρωτας μπορεί να ελεγχθεί με την ποίηση, και με οτιδήποτε άλλο κάνει τον άνθρωπο να εκφραστεί και να ξεσπάσει. Δηλαδή, αν είναι κάποιος ερωτευμένος αλλά ο έρωτας του δεν βρίσκει ανταπόκριση, μπορεί να γίνει ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργικότητα ενός ατόμου. Με τον καιρό, θα καταλαγιάσει, επειδή ως γνωστόν, ο δημιουργικός τρόπος έκφρασης, φέρνει θετικά αποτελέσματα είτε πρόκειται για έρωτα είτε για άλλη αιτία. Προσωπικά πιστεύω, ότι με τα χρόνια, ο έρωτας δεν υφίσταται, γιατί μπαίνει στη μέση η λογική η οποία, ήταν και είναι το θεμέλιο για τη συνέχιση της ζωής μας.



    Αγαπητή zeta490, προφανώς εσφαλμένα ταυτίζεις τον Έρωτα με τον Θάνατο, γιαυτό καταλήγεις στο συμπέρασμα: "Τότε δεν αξίζει να ερωτεύεται κανείς! Σιγά μην πεθάνουμε κιόλας!!!".

    Η πεμπτουσία του έρωτα είναι η ίδια η ζωή, σε αντίθεση με το θανάτο που χαρακτηρίζεται από το απόλυτο τίποτα...και με τι "ελέγχεται" (ή καλυτερα παύει) η ζωή? Μόνο με το θάνατο!

    Βέβαια, υπάρχει και ένα τραγούδι που λέει: "
    Link

    " target="_blank">Αν πεθάνει μια αγάπη δε πεθαίνει κι η ζωή", αλλά τι νόημα έχει η ζωή χωρίς τον έρωτα?!?!

    Smile

     


    ORFEASMIRSINIS
    16.10.2010, 15:03

    Παράθεση:

    Το μέλος zeta490 στις 16-10-2010 στις 13:47 έγραψε...

    Τώρα σοβαρά, νομίζεις, ότι υπάρχει στα αλήθεια έρωτας;;;



      Σοβαρά ... νομίζεις οτι δεν υπάρχει?