ελληνική μουσική
    784 online   ·  210.851 μέλη

    85 χρόνια απο τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι

    Japan88gr
    23.10.2010, 00:19

    85 χρόνια σήμερα απο τη γεννηση του Μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι.

    Ας του αφιερώσουμε αυτή τη σελίδα.

     

    Απο το sansimera.gr:

     

    Η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας, ο Μάνος Χατζιδάκις, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη, τη φριχτή, που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες», όπως έλεγε και ο ίδιος.

    Ήταν γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκι και της Αλίκη Αρβανιτίδου. Μετά τον χωρισμό των γονιών του, το 1932, ο Μάνος Χατζιδάκις με τη μητέρα του και την αδελφή του εγκαθίστανται οριστικά στην Αθήνα.

    Εν τω μεταξύ, από τα τέσσερά του χρόνια έχει αρχίσει μαθήματα πιάνου με δασκάλα την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της Ξάνθης, αρμενικής καταγωγής. Παράλληλα διδασκόταν βιολί και ακορντεόν.

    Παγοπώλης και φορτοεκφορτωτής

    Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και της απελευθέρωσης, ο Μάνος Χατζιδάκις εργάζεται ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι του Πειραιά, παγοπώλης στο εργοστάσιο του Φιξ, υπάλληλος στο φωτογραφείο του Μεγαλοοικονόμου, βοηθός νοσοκόμος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

    Συγχρόνως αρχίζει ανώτερα θεωρητικά μαθήματα μουσικής με τον Μενέλαο Παλλάντιο, σημαντική μορφή της ελληνικής εθνικής μουσικής σχολής, και σπουδές Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες ποτέ δεν ολοκλήρωσε.

    Την εποχή εκείνη γνωρίζεται με καλλιτέχνες και διανοούμενους (Γκάτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Τσαρούχης, Σικελιανός) της γενιάς του μεσοπολέμου, οι οποίοι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των προσανατολισμών και της σκέψης του. Ο Νίκος Γκάτσος, με τον οποίο γνωρίστηκε το 1943, θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του, ο μεγάλος δάσκαλος και ο ακριβός του φίλος.

    Γνωριμία με τον Κουν

     

     

    Η πρώτη του εμφάνιση στα μουσικά πράγματα της χώρας γίνεται το 1944 με τον «Τελευταίο Ασπροκόρακα» του Αλέξη Σολωμού στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Η γόνιμη συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης θα διαρκέσει 15 χρόνια, με μουσικές για παραστάσεις όπως: «Γυάλινος Κόσμος» (1946), «Αντιγόνη» (1947), «Ματωμένος Γάμος» (1948), «Λεωφορείον ο Πόθος» (1948), «Ο θάνατος του Εμποράκου» (1949) κ.ά.

    Εν τω μεταξύ, το 1949 με μια διάλεξη του για το ρεμπέτικο τραγούδι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη συντηρητική ελληνική αστική κοινωνία.

    Από το 1950 αρχίζει να γράφει μουσική για αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες. Ο Μάνος Χατζιδάκις έχει «ντύσει» μουσικά την Ορέστεια, τη Μήδεια, τις Βάκχες, τις Εκκλησιάζουσες, τη Λυσιστράτη, τον Πλούτο, τις Θεσμοφοριάζουσες, τους Βατράχους και τις Όρνιθες.

    Το 1959 παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό τον Μίκη Θεοδωράκη, ενορχηστρώνοντας και ηχογραφώντας ο ίδιος το έργο του «Επιτάφιος» με τη Νάνα Μούσχουρη.

    Χατζιδάκις και σινεμά

     

    Μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν και οι μουσικές που συνέθεσε για σπουδαίες ταινίες του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου. Αναφέρουμε ενδεικτικά την «Κάλπικη Λίρα» (Γ. Τζαβέλλα 1954), τη «Στέλλα» (Μ. Κακογιάννη, 1955), το «Δράκο» (Ν. Κούνδουρου, 1956), το «America-America» (Ελ. Καζάν, 1962), «Sweet Movie» (Ντ. Μακαβέγιεφ, 1974), κ.ά.

    Το 1960 κερδίζει το βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» από την ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή», τραγούδι το οποίο θα συμπεριληφθεί στα δέκα εμπορικότερα του 20ού αιώνα.

    Ωστόσο, η μουσική του για τον ελληνικό κινηματογράφο και μια σειρά ελαφρών τραγουδιών τού χαρίζει μια «λαϊκότητα ανεπιθύμητη», την οποία δεν θα αποδεχθεί ποτέ και θα τη μάχεται μέχρι το τέλος της ζωής του.

     

     

     


    -----------------
    Να τα πεις έξω απ' τα δόντια, απερίφραστα, ασθμαίνοντας έστω, (τα ωραία υπονοούμενα, οι ελλείψεις -έλεγε- είναι για τους βολεμένους). Ίσως κι η συντριβή του ποιήματος να γεννήσει το ποίημα. Γιάννης Ρίτσος https://www.youtube.com/user/japan88gr

     

     

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Japan88gr στις 23-10-2010 00:22 ]


    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Japan88gr στις 23-10-2010 00:24 ]


    mary_omikron
    23.10.2010, 08:57

     

     

     

    Smile Japan88gr


    kwstakisch
    24.10.2010, 13:21

    Ήταν ο μεγαλύτερος όλων...........δεν θα υπάρξει δεύτερος ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ....


    spathasref
    28.10.2010, 23:36

    Παράθεση:

    Το μέλος mary_omikron στις 23-10-2010 στις 08:57 έγραψε...

     

     

     

    Smile Japan88gr



    Πανέμορφο! Πώς το βρήκες; Να πάρει και να σηκώσει. Δεν ακούμε το Μάνο, τη δυνατότερη, την πιο καθαρή, την πιο απελπισμένη και την πιο άμεση φωνή ομορφιάς, αγάπης, έρωτα, αθανασίας και, εν τέλει, ζωής. Τί μέλλον έχουμε; Ο Μάνος δεν ανήκει στο χρόνο, τον ξεπέρασε. Είναι η φωνή της ανάσας μας, η ανάσα της φωνής μας. Ούτε χειροκρότημα, ούτε υπόκλιση, τίποτα. Μόνη μας υποχρέωση η παράδοση σώματος και ψυχής στον αέρα, στη φωτιά, στο νερό.

     

    Τι ζητάς αθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά
    δε μου δίνεις σημασία κι η καρδιά μου πώς βαστά
    Σ' αγαπήσανε στον κόσμο βασιλιάδες, ποιητές
    κι ένα κλωναράκι δυόσμο δεν τούς χάρισες ποτές

    Είσαι σκληρή σαν του θανάτου τη γροθιά
    μα ήρθαν καιροί που σε πιστέψανε βαθιά
    Κάθε γενιά δική της θέλει να γενείς
    Ομορφονιά, που δεν σε κέρδισε κανείς

    Τι ζητάς αθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά
    ποια παράξενη θυσία η ζωή να σου χρωστά
    Ήρθαν διψασμένοι Κροίσοι, ταπεινοί προσκυνητές
    κι απ' του κήπου σου τη βρύση δεν τους πότισες ποτές

    Είσαι σκληρή σαν του θανάτου τη γροθιά
    μα ήρθαν καιροί που σε πιστέψανε βαθιά
    Κάθε γενιά δική της θέλει να γενείς
    Ομορφονιά, που δεν σε κέρδισε κανείς