ελληνική μουσική
    840 online   ·  210.851 μέλη

    Οι μουσικοί έχουν διαφορετικό μυαλό;

    PHILIPPOSSM
    08.04.2011, 22:56

     

    Εδώ και περίπου 20 χρόνια εξετάσεις στην περιοχή του εγκεφάλου έχουν αποδείξει ότι η ενασχόληση με τη μουσική έχει …  επιπτώσεις, όπως η αύξηση νευρικών κυττάρων σε μέγεθος και αριθμό γι΄αυτούς που εντρυφούν σε αυτές. Για να ασχοληθεί ένας καλλιτέχνης με τη μουσική «βάζει μπρος» τμήματα που σχετίζονται με την αφή, την ακοή και την όραση.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια μελέτη 20 γυναικών, εκ των οποίων οι 10 δεν είχαν κανενός είδους ενασχόληση με τη μουσική, ενώ οι υπόλοιπες είχαν ξεκινήσει μαθήματα πιάνου πριν τα 7 τους χρόνια και συνέχισαν την εκπαίδευση για τουλάχιστον 8 έτη, χωρίς όμως να είναι επαγγελματίες. Στη μελέτη όλες οι γυναίκες άκουσαν 20 λέξεις, τις οποίες έπρεπε να θυμηθούν. Μετά άκουσαν άλλες 40, εκ των οποίων οι μισές ήταν οι προηγούμενες 20 λέξεις σε τυχαία σειρά, ενώ οι άλλες ήταν νέες. Αυτό που έπρεπε να κάνουν οι συμμετέχουσες στη μελέτη ήταν να ξεχωρίσουν τις νέες λέξεις από αυτές που είχαν ειπωθεί.

    Όλες τα κατάφεραν καλά, αλλά αυτές που είχαν μουσική παιδεία… λίγο καλύτερα! Το μηχάνημα που παρακολουθούσε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους έδειξε ότι την πρώτη φορά είχαν ενεργοποιηθεί οι ίδιες περιοχές εγκεφάλου σε όλες. Η διαφορά ήταν στην προσπάθεια να καθορίσουν οι γυναίκες, εάν είχαν ακούσει πιο πριν τις λέξεις. Αυτές με τη μουσική εκπαίδευση ενεργοποίησαν περιοχές του οπτικού φλοιού. Ο λόγος; Αυτή η περιοχή στο παρελθόν είχε ενεργοποιηθεί, ώστε να επεξεργαστούν πληροφορίες σχετικά με τη μουσική που έπαιζαν και παρόλο που η απομνημόνευση λέξεων φαινομενικά δεν σχετίζεται με τη λειτουργία της όρασης, τελικά υπάρχει σχέση.

    Η μουσική εκπαίδευση τελικά για μακροχρόνιο διάστημα αναδιοργανώνει τον εγκέφαλο με τρόπο, που περιοχές που είναι για ένα συγκεκριμένο τύπο λειτουργίας μπορούν και προσλαμβάνουν πληροφορίες για τύπο. Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ειδικά για ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες.

     

    troktiko.gr

     


    cobal
    09.04.2011, 01:46
    Εχω ακουσει οτι οι μουσικοι εχουν λιγοτερες πιθανοτητες να παθουν αλτσχαιμερ......
    Hastaroth
    09.04.2011, 01:59

    Αυτό λέγεται ότι ισχύει γενικώτερα γιά όσους επιτελούν έντονη διανοητική εργασία,επειδή ο εγκέφαλός τους "εξασκείται" συνέχεια.

    Πάντως δέν νομίζω ότι οι μουσικοί έχουν "διαφορετικό" μυαλό από τους υπόλοιπους ανθρώπους.Το ίδιο μυαλό έχουμε όλοι-εννοώ από απόψεως κατασκευής.Εξαρτάται από τον καθένα μας πώς και πόσο θα αναπτύξη τίς διανοητικές του ικανότητες.

    Στην συγκεκριμένη έρευνα,αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι αυτές οι γυναίκες που έπαιζαν μουσική είχαν εξασκημένη μνήμη (γιά να απομνημονεύουν την μουσική που έπαιζαν),οπότε μπόρεσαν πιό εύκολα να θυμηθούν και λέξεις που είχαν ακούσει.Πού κολλάει η όραση σε όλα αυτά (και την αναφέρει το troktiko) δέν καταλαβαίνω.....

    Επίσης,δέν έχω δεί να δημοσιεύωνται παρόμοιες έρευνες γιά άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων ή διανοητικών δραστηριοτήτων εν γένει (π.χ. γιά φυσικούς,χημικούς κλπ.).Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε άν τελικά τα ίδια κέντρα τού εγκεφάλου ενεργοποιούνται και σ'αυτούς.


    Post αρνητικής αξιολόγησης
    periigitis
    09.04.2011, 12:31

    Το διαφορετικό μυαλό το κάνει η "κρίση" και όχι η "μνήμη". Η μνήμη είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο υποβοηθητικό της κρίσης.


    Mad4U
    09.04.2011, 13:01
    Οτιδηποτε και αν μαθουμε στη ζωη μας οπως μουσικη, μια ξενη γλωσσα, ακομα και αθλημα κανει τον εγκεφαλο μας να αναπτυξει περισσοτερες διακλαδωσεις στα κυτταρα του αρα γινομαστε και ποιο εξυπνοι.
    cobal
    09.04.2011, 13:28
    Δε νομιζω οτι ειναι απολυτο αυτο φιλε......Εννοω το οτι γινομαστε πιο εξυπνοι
    ApostolisArmagos
    09.04.2011, 21:54

    Αστειεύτηκα.Ζητώ συγνώμη.

    Παράθεση:

    Το μέλος ApostolisArmagos στις 09-04-2011 στις 03:47 έγραψε...

    Σε ποιο site βρίσκομαι;Ξέχασα....

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : ApostolisArmagos στις 09-04-2011 03:47 ]




    delta66
    12.04.2011, 09:10

    Παράθεση:

    Το μέλος periigitis στις 09-04-2011 στις 12:31 έγραψε...

    Το διαφορετικό μυαλό το κάνει η "κρίση" και όχι η "μνήμη". Η μνήμη είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο υποβοηθητικό της κρίσης.



    Συμφωνω.

     

    Και δεν ειμαι σιγουρος αν το "διαφορετικο μυαλο" που εχουν (εχουμε) οι μουσικοι ειναι προς βελτιωση ή το αντιθετο, σαν εργαλειο για ... "σωστη" κριση. {#emotions_dlg.lol}

     

    ΥΓ η δικη μου μνημη παντως μειωνεται σε ξενα θεματα απο τη μουσικη οσο περναει ο καιρος, σαν κατι να μου καταναλωνει και μου γεμιζει ολο και περισσοτερο την .... ram.

    -----------------
    ................click για να επισκευτείτε την σελίδα μου........... click για Μαθήματα Κιθάρας................

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : delta66 στις 12-04-2011 09:13 ]


    cobal
    12.04.2011, 22:38

    Το ιδιο συμβαινει και σε εμενα...... Πως τα πας με το αλκοολ Δελτα???


    Mad4U
    12.04.2011, 22:38

    Παράθεση:

    Το μέλος cobal στις 09-04-2011 στις 13:28 έγραψε...

    Δε νομιζω οτι ειναι απολυτο αυτο φιλε......Εννοω το οτι γινομαστε πιο εξυπνοι

     

    Οντως δεν ειναι απολυτο γιατι ολα θελουν μετρο και αν συνεχεια μαθαινουμε και ζοριζουμε το μυαλο μας θα υπαρξει κορεσμος και μετα κατηφορα!


    delta66
    12.04.2011, 22:50

    Παράθεση:

    Το μέλος cobal στις 12-04-2011 στις 22:38 έγραψε...

    Το ιδιο συμβαινει και σε εμενα...... Πως τα πας με το αλκοολ Δελτα???



    Μπααα. Καμια σχεση.


    simsarian
    13.04.2011, 21:13
    οσοι ασχολουντε με μουσικη μουσικα οργανα και λοιπα (και τραγουδι ) λειτουργουν και τα δυο μερη του εγκεφαλου αρα λιγοτερες πιθανοτητες για εγκεφαλικα κ.α
    AIDONOGLOUNEKTARIA
    20.04.2011, 21:38

    Καλησπέρα σε όλους,

    Αυτό που ισχύει για μας τους μουσικούς είναι ότι χρησιμοποιούμε περισσότερα νεύρα του εγκεφάλου μας, απ' όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους!!!!!!
    Αποδεδειγμένα κατά την διαδικασία της εκμάθησης μουσικής, ο εγκέφαλός μας κάνει ταυτόχρονα πάρα πολλές λειτουργείες & χρεισιμοποιεί πολλούς νευρώνες. Μαθαίνουμε να συγχρονίζουμε τις λειτουργίες αυτές & να αποκωδικοποιούμε ταυτόχρονα ερεθήσματα.
    Η ανάγνωση παρτιτούρας είναι μία διαδικασία που απαιτεί μεγάλη προσοχή & αντίληψη.
    Πολλοί την σνομπάρουν, αλλά πιστεύω πως είναι η δυσκολότερη διαδικασία ever!!!!!!!!!!!
    Τώρα όσον αφορά την μνήμη των γυναικών στο πείραμα, οι κυρίες που είχαν παρακολουθήση μαθήματα μουσικής τουλάχιστον για 8 χρόνια είχαν μάθει τον εγκέφαλό τους να εξασκείτε στο τι μαθαίνει, & να το θυμάται. Άλλωστε το να μάθουμε ένα κομμάτι κάποιου επιπέδου απ' έξω είναι θέμα εξάσκησης & επανάληψης.
    Δεν είμαστε πιο έξυπνοι, απλά στην ευαίσθητη παιδική ηλικία μαθαίνουμε να λειτουργούμε περισσότερους νευρώνες του εγκεφάλου μας.
    Ο εγκέφαλος είναι ο πιο σπουδαίος μυς!!!!!!!!! Όσο περισσότερο γυμναστική κάνει, τόσο πιο δυνατός γίναιται!!!!!!!!!
    Απλά του προσφέρουμε περισσότερη εξάσκηση.


    marilloumajore
    21.04.2011, 16:24

    Όπως λέει και ένας φίλος, οι μουσικοι είμαστε καλύτεροι οδηγοι: "εχουμε μάθει να αντιλαμβανόμαστε και να επεξεργαζόμαστε τα ερεθίσματα πολύ πιο γρήγορα, ενώ μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα (πχ αναγνωση παρτιτουρας, νότες, ερμηνεία, προσοχή στον μαεστρο, προσοχή στον διπλανό μας κοκ)"

    Ίσως γι αυτο μου είναι ευκολο να μακιγιάρομαι ενω οδηγώ το πρωι τρέχοντας για τη δουλεια....χαχααααααχαχα


    Hastaroth
    22.04.2011, 08:33

    Χμμ αγαπητή marilloumajore,ίσως θα έπρεπε να μάς ενημερώνης πότε και από ποιούς δρόμους περνάς το πρωί,γιά να εκδόσω NOTAM αποφυγής Smile.

    Βέβαια,δέν είναι μόνο οι μουσικοί που μπορούν να επεξεργάζωνται πολλές πληροφορίες και να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.Πολλές άλλες εργασίες το απαιτούν αυτό (π.χ. ένας πιλότος πρέπει ταυτόχρονα να διατηρή το ύψος,την ταχύτητα και την πορεία τού αεροπλάνου,να επικοινωνή με τα διάφορα κέντρα ελέγχου κυκλοφορίας και με άλλα αεροπλάνα στην περιοχή,να διαβάζη τον χάρτη γιά να επιβεβαιώνη την θέση του,να προβλέπη πιθανές μεταβολές στο σχέδιο πτήσης του και να προβλέπη και σχέδια γιά αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.Αντίστοιχα και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πρέπει να μπορούν να κατανέμουν την προσοχή τους σε πολλά αεροπλάνα ταυτόχρονα,να ξέρουν ανά πάσα στιγμή τίς θέσεις και τίς πορείες τους ώστε να μήν τά στείλουν να συγκρουστούν μεταξύ τους,να "μεταφράζουν" μιά δισδιάστατη εικόνα που βλέπουν στο ραντάρ σε τρισδιάστατη "εικόνα" στον χώρο,κλπ.).

    Επίσης,δέν είναι βέβαιο ότι οι μουσικοί είναι καλύτεροι οδηγοί από άλλους-δέν ξέρω να έχη γίνει καμμιά τέτοια έρευνα.Πάντως ένας παλιός μου συνεργάτης,πολύ καλός πιανίστας,δέν διακρινόταν γιά τίς οδηγικές του ικανότητες-επειδή δέ είχε και αυξημένη μυωπία,δέν μπορούσε να ξεχωρίση άν το προπορευόμενο όχημα ήταν ημιφορτηγάκι ή νταλίκα....


    cobal
    22.04.2011, 16:58
    Ας μην τα πολυψαχνουμε.... Τα παντα στη ζωη ειναι σχετικα αλλωστε.....Σιγουρα οι μουσικοι παντως εξασκουν και διατηρουν καποια ρεφλεξ και σιγουρα επισης ο "υδραυλικος" πχ εξασκει καποια αλλα
    laxesis
    26.04.2011, 01:49

    Καλησπέρα και από μένα!

    Οι Μουσικοί πιστεύω  όντως αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα ίσως με περισσότερη ευαισθησία

    που προσπαθούν να αποδώσουν σ'ένα έργο!Ωστόσο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και πολλοί

    τρόποι σκέψης, άλλοι ίδιοι, άλλοι διαφορετικοί.Η ευαισθησία όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει μόνο

    στους Μουσικούς,υπάρχει και σε ανθρώπους που ίσως να μην έχουν την δυνατότητα να την εκφράσουν

    μέσω κάποιας τέχνης για διάφορους λόγους.

    Η ευαισθησία επίσης υπάρχει στην δημιουργία ενός γλυπτού ενός πίνακα κ.α

    (Νιώθω ότι τα εκφράζω λίγο μπερδεμένα ελπίζω να είναι κατανοητά).Είναι απλά μερικές σκέψεις.

    Για μένα κάθε άνθρωπος που μπορεί να αντιληφθεί κάποιες έννοιες ανώτερες,να παρατηρήσει ένα

    όμορφο λουλούδι και να πάρει χαρά μέσα του ενώ βρίσκεται στο καυσαέριο της πόλης,

    Κάθε άνθρωπος που μπορεί να εκφράζεται μέσα από οποιαδήποτε μορφή τέχνης αλλά και

    σκεπτόμενος διαφορετικά και στην προσωπική του ζωή.Κάθε άνθρωπος που παλεύει καθημερινά

    μέσα του για τις ισορροπίες του και πολλά άλλα θέματα.

    Φυσικά υπάρχει και η άλλη πλευρά, όταν το μυαλό ξεφεύγει αρνητικά και αρχίζει η αντίστροφη

    μέτρηση της αυτοκαταστροφής.

    Το "διαφορετικό"μυαλό κατα την γνώμη μου έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του ανθρώπου τα ερεθίσματα

    που έχει δεχτεί,τι έχει μέσα του κατά πόσο έχει την τάση να ψάχνεται και να σκέφεται,να δημιουργεί, να αντιλαμβάνεται...

    Πάντως η Μουσική είναι Μεγάλο Μάθημα και ακόμα πιο Μεγάλη Φιλοσοφία είναι αλήθεια ότι σου ανοίγει

    το μυαλό και καλλιεργεί την ψυχή,αρκεί να έχεις τον σεβασμό, την θέληση,την αντίληψη.

     


    seawind8
    26.04.2011, 13:20
    "Διαφορετικό μυαλό" θα έλεγα οτι έχουμε όλοι μας..άσχετα με το αν ήμαστε μουσικοί ή όχι , σίγουρα οι άνθρωποι οι οποίοι έχουνε μία ενασχόληση που εξασκεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο μέσα από κάποια ερεθίσματα όπως η μουσική μπορούν με διάφορους μηχανισμούς να αντιληφθούν και να ανακαλέσουν πιό άμεσα διάφορα κομμάτια της μνήμης τους . Τώρα όσων αφορά το κομμάτι οπου χρησιμοποιούμε διαφορέτικο τμήμα του εγκεφάλου μας ,ουτε αυτό είναι κάτι που προκαλείτε μέσω της μουσικής καθαρά αλλά απο τον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων. Μπορεί κάποιος άνθρωπος να χρησιμοποιήσεις το ακουστικό κομμάτι μιας ανάμνηση η το οπτικό η οποιαδήποτε άλλη αίσθηση. Το γεγονός οτι ένας μουσικός χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις...εκτός της γεύσης χαχα (ποτέ δεν ξερει κανεις..) σίγουρα είναι κάτι που εξασκέι το νου μας... όπως και κάθε επάγγελμα η ενασχόληση στον αντίστοιχο τομέα του!