ελληνική μουσική
112 online   ·  205.982 μέλη

Ψυχαναγκασμοί

MARIAXANIA
Σολίστ
Chat
09.05.2011, 01:04

Άκουσα τα παρακάτω:

1)Όταν βουρτσίζω τα δόντια μου τα ξεπλένω 5 φορές

2)Όταν βλέπω κάτι ανάποδα το ισιώνω

3)Ανοιγοκλείνω το διακόπτη 4 φορές

4)Μασάω ίσες μπουκές από τη δεξιά και ίσες από την αριστερή μεριά

5)Όταν βλέπω στο πάτωμα κάτι το σηκώνω γιατί νομίζω ότι κρυώνει

6)Η ένταση από ραδιόφωνο και τηλεόραση θέλω να είναι σε ζυγό αριθμό

7)Πατάω στις γραμμές από τα πλακάκια του πεζοδρομίου

8)Πατάω στα κενά από τα πλακάκια του πεζοδρομίου

Δε θυμάμαι άλλους ψυχαναγκασμούς που έχω ακούσει. Πείτε κι εσείς το δικό σας.... Ή ότι έχετε ακούσει


#1   
sven
Φθασμένος
Chat
09.05.2011, 16:13

Αν κάνεις συλλογή καταναγκασμών/ψυχαναγκασμών, μπορώ να σου αναφέρω δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλους. Αν, όμως, σε ενδιαφέρει να μάθεις ΤΙ είναι οι καταναγκασμοί/ψυχαναγκασμοί, ΤΙ εξυπηρετούν, καθώς και ΠΩΣ αντιμετωπίζονται, τότε θα σου πω, πολύ περιληπτικά, τα εξής:

οι καταναγκασμοί/ψυχαναγκασμοί αποτελούν ΣΥΜΠΤΩΜΑ ύπαρξης έντονου άγχους, αλλά ταυτόχρονα και ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ του ψυχισμού να το διαχειριστεί, καθώς δημιουργούν μία ψευδαίσθηση ελέγχου αυτού του άγχους και των απειλητικών συναισθημάτων/φαντασιώσεων/σκέψεων/ενορμήσεων που το προκαλούν. Απόδειξη αυτού είναι πως το άτομο που έχει κάποιους καταναγκασμούς/ψυχαναγκασμούς, νιώθει εντονότατο άγχος, αν ΔΕΝ κάνει όλες αυτές τις τελετουργίες που το "καθησυχάζουν"...

Πριν από 2 χρόνια, είχα συναντήσει έναν έφηβο, που είχε τόσους καταναγκασμούς και ψυχαναγκασμούς που έπρεπε να τους κάνει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κάθε πρωί πριν από και καθ΄οδόν για το σχολείο του, που του έπαιρνε μιάμισυ με 2 ώρες συνολικά. Μερικοί από αυτούς ήταν οι εξής:

πριν φύγει για το σχολείο, έπρεπε πρώτα να περάσει 5 φορές από ΟΛΑ τα δωμάτια του σπιτιού, να αγγίξει ΟΛΑ τα αντικείμενα που είχαν σκούρο χρώμα, να κάνει μπάνιο 3 φορές, να σκεφθεί συγκεκριμένα πράγματα, να φάει όρθιος σε μια συγκεκριμένη θέση χωρίς να τον κοιτά κανείς κ. ά. Καθ΄οδόν προς το σχολείο, έπρεπε να γυρνά και να ξανακάνει την ίδια διαδρομή 2 φορές κάθε 100 βήματα, να γυρνά 5 φορές γύρω από κάθε δέντρο που έβρισκε στο δρόμο του κ.τ.λ. Ήταν μία κόλαση, τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του.

Οι καταναγκασμοί/ψυχαναγκασμοί αντιμετωπίζονται είτε φαρμακευτικά, είτε ψυχοθερεαπευτικά, είτε με συνδυασμό και των δύο, ανάλογα με τη βαρύτητα, την πολυπλοκότητα, τη συχνότητα κ. ά. Προσωπική μου άποψη είναι πως, για μια μονιμότερη επίλυση του προβλήματος, απαιτείται οπωσδήποτε και ψυχαναλυτική/ψυχοθεραπευτική δουλειά, για να κατανοήσει το άτομο τους λόγους, τα βαθύτερα αίτια και τον προσωπικό συμβολισμό των καταναγκασμών/ψυχαναγκασμών του.

ΥΓ. Οι ψυχαναγκασμοί αφορούν έμμονες σκέψεις, ιδέες, φαντασιώσεις, ενώ οι καταναγκασμοί επαναλαμβανόμενες πράξεις ή συμπεριφορές


#2   
MARIAXANIA
Σολίστ
Chat
13.05.2011, 18:00

Φοβερα ενδιαφερον το κειμενό σου. Ευχαριστώ πολυ!!!!


#3   


Αυτά τα διάβασες;