ελληνική μουσική
    465 online   ·  210.820 μέλη

    Ιδιωτικό ή δημόσιο ΙΕΚ για σπουδές μουσικής;

    gogos81
    11.05.2011, 15:23

    Χαιρετώ..

    Τελειώνοντας το λύκειο τώρα θέλω να ασχοληθώ με μουσική..

    Να επισημάνω ότι δεν έχω κάποιες θεωρητικές γνώσεις(αρμονία,σολφέζ κλπ),απλά γνώσεις κιθάρας και να διαβάζω παρτιτούρα..

    Μιας και δεν έχω αυτές τις γνώσεις δεν μπόρεσα να μπω σε ΑΕΙ σχολές,μιας και ζητάνε τα ειδικά μαθήματα.

    Οπότε,μόνη λύση είναι το ΙΕΚ..αλλά ποιό ?

    Καιρό τώρα είχα βάλει στο μάτι την ειδικότητα "Μουσικός Δισκογραφίας" στην ΑΚΜΗ.

    Μπαίνω σε σκέψεις λόγω του οικονομικού όμως..κοίταζα σήμερα τα δημόσια ΙΕΚ,στα οποία δεν υπήρχε η συγκεκριμένη ειδικότητα,υπήρχε όμως ο "ηχολήπτης" και η "μουσική τεχνολογία".

    Τί προτείνετε εσείς? Υπάρχει κάποιος εδώ που πήρε αυτό το μονοπάτι,και τί έκανε?

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 12-05-2011 00:40 ]


    laxesis
    12.05.2011, 00:16

    Καλησπέρα,

     

    Η γνώμη μου είναι να ψάξεις καλά τις ειδικότητες που αφορούν την μουσική πριν καταλήξεις.

    Σκέψου τι πραγματικά θέλεις να κάνεις πάνω στην Μουσική και βρες την κατάλληλη ειδικότητα.

    Δεν γνωρίζω τι γίνεται με τα ιεκ πάντως έχω ακούσει ότι η πιστοποίηση, μετράει.Φυσικά θα πρέπει

    να τα ψάξεις τα πράγματα.

    Επίσης να δουλέψεις και να μελετήσεις με μεράκι και αγάπη πάνω σ'αυτό που θέλεις(όλα θέλουν χρόνο,κόπο),και όλα τα άλλα θα ρθουν αλλά μην τα περιμένεις αραχτός στον καναπέ!Ότι και να κάνεις σήμερα θέλει

    "κυνήγι"

     

     

     

     


    gogos81
    12.05.2011, 00:30

    εγώ από πάντα ήθελα να παίζω και να τραγουδάω,πράγμα που κάνω ερασιτεχνικά τώρα..

    δεν νομίζω να υπάρχει κάποια σχολή ή ΙΕΚ που να σε βάζει στην σκηνή να κάνεις κάτι τέτοιο..

    βρίσκω κάτι παρεμφερές,όπως η μουσική τεχνολογία,όσο θα ψάχνω αυτό που θέλω πραγματικά


    laxesis
    12.05.2011, 01:55

    Τα ωδεία οργανώνουν μαθητικές συναυλίες, θα σου λεγα να κάνεις μια έρευνα σε ωδεία που

    ασχολούνται με σύγχρονη μουσική περισσότερο.

    η δική μου αλήθεια (ίσως να είναι και άλλων)είναι ότι το μεγαλύτερο "σχολείο"

    σε αυτό που μου λες είναι οι συνεργασίες, οι εμφανίσεις γενικά τα live,επαφές με ανθρώπους που κάνουν την ίδια δουλειά και έχουν κάποια εμπειρία

    Φυσικά ένα από τα σημαντικά είναι και η παρατηριτικότητα μπορείς να πάρεις τρομερά πράγματα αν την

    έχεις.

    Ένα άλλο σημαντικό είναι να ακούς,μπορεί να πάρεις και από εκεί πολλά πράγματα

    Και το τελευταίο,ψάξιμο και πειραματισμός.

     

    Ελπίζω να βοήθησα!

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    gogos81
    12.05.2011, 02:14

    προφανώς,οι εμφανίσεις και το ψάξιμο θα βοηθήσουν σε αυτό(και έχουν βοηθήσει μέχρι τώρα..ερασιτεχνικά πάντα,αλλά μέσω γνωριμιών,μπόρεσα και έπαιξα σε άλλους χώρους κλπ),αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό μέχρι να μου "κάτσει" :P που μπορεί και να μην γίνει ποτέ.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : gogos81 στις 12-05-2011 02:15 ]


    gogos81
    16.05.2011, 13:40

    Δεν υπάρχει κάποιος άλλος να μου δώσει μερικές απαντήσεις??

    {#emotions_dlg.confused1}


    Stacy2
    01.02.2015, 17:56

    Γεια σας, θα ηθελα να σας ρωτησω ποια η διαφορα της δημοσιας με την ιδιωτικη σχολη στην κιθαρα?
    θα ηταν καλυτερα να παω σε ιδιωτικη?


    Music-ologist
    02.02.2015, 01:30

    Το δημόσιο ή ιδιωτικό για μάθημα κιθάρας είναι ψευτοδίλημμα. Δάσκαλο ψάχνεις! Υπάρχει ήδη σχετικό θέμα με τίτλο: "Μαθηματα σε Δημοτικό ωδείο" Η απάντησή μου εκεί ήταν η παρακάτω:

    Παράθεση:

    Το μέλος Music-ologist στις 28.09.2014, 12:47 έγραψε...

    Πάτε καλά βρε; Έχετε πιστέψει το παραμύθι καλό ιδιωτικό - κακό δημόσιο ακόμα και στα Ωδεία; Έλεος πια! {#emotions_dlg.biggrin}

    Το ένα ζήτημα που έθεσαν πολλοί της επαγγελματικής εξασφάλισης ήταν σε εντελώς λάθος βάση. Δεν πας σε Ωδείο για να βρεις μετά δουλειά στο ίδιο Ωδείο που σπούδασες ως δάσκαλος. Ξέρετε πόσα λίγα παίρνουν οι περισσότεροι δάσκαλοι στα Ωδεία; Πάνε οι εποχές που μπορούσε κάποιος να ζήσει  αξιοπρεπώς από αυτό! Επίσης η αναλογία δασκάλων-αποφοίτων Ωδείων είναι τέτοια, που 'ναι γελοίο να πιστεύεις ότι ντε και καλά θα είσαι ΕΣΥ ο εκλεκτός; Αξίζει να πληρώνετε 10+ χρόνια σπουδές για να εισπράξετε μεροκάματο της πλάκας -κι αν τύχει; Ούτε καλλιτεχνικά, ούτε οικονομικά αξίζει κάτι τέτοιο.


    Τώρα πάμε στο πραγματικά σημαντικό: την ποιότητα των σπουδών. Το θέμα είναι ποιο έχει καλούς δασκάλους και διευθυντή που να νοιάζεται για τη δουλειά του.

    Έλεος, δεν έχετε συναντήσει Ιδιωτικά Ωδεία της πλάκας; Όλοι όσοι δεν είχαν γονείς μουσικούς έχουν να μου πουν μια τραυματική εμπειρία από το πρώτο δάσκαλο ή το πρώτο Ωδείο που πήγαν. Τις περισσότερες φορές αφορούσε συνοικιακά Ωδεία, αλλά και στα μεγάλα αναφέρονται προβλήματα. Πάμε τώρα στα δημόσια/δημοτικά. Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης είναι από τα καλύτερα της χώρας και ξέρουμε όλοι ποιους μουσικούς έχει βγάλει. Δημοτικά Ωδεία: Ναι, υπάρχουν της πλάκας με έντονες πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά υπάρχουν και πολύ καλά. Υπάρχουν αυτά που έχουν ακριβά δίδακτρα όπως τα ιδιωτικά και αυτά που επιδοτούν τις σπουδές μέσω δημοτικών τελών και έτσι είναι σημαντικά φθηνότερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι που διδάσκουν ή δίδαξαν σε ιδιωτικά, διδάσκουν και στα δημοτικά. Στο Γλυφάδας μάλιστα είχαν διδάξει -δεν ξέρω τί γίνεται σήμερα- και άνθρωποι που τους πλήρωνες χρυσάφι για Φούγκα σε μεγάλο ιδιωτικό και εκεί έκανες τα ίδια με 80€.


    Σημασία έχει ο δάσκαλος, όχι το μέρος που εργάζεται.

    Επαναλαμβάνω αναζητήστε καλούς δασκάλους, ανεξάρτητα από το πού εργάζονται. Αυτοί θα σας διδάξουν. Ούτε ο επιχειρηματίας, ούτε ο δήμαρχος! {#emotions_dlg.biggrin}


    Stacy2
    03.02.2015, 16:23
    Σας ευχαριστώ πολυ για την απαντησή σας:)
    jodikat
    03.01.2017, 13:44

    Καλησπέρα χρήστη gogos81,

    Εφόσον θέλεται να κάνεται συναυλία στη σκηνή που να τραγουδάτε και να παίζεται κιθάρα.Μην πάτε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ γιατί εκεί οι τομείς της μουσικής είναι άλλοι.Πηγαίνετε στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ στο τομέα Μουσική & Τραγούδι και θα σας βρούν δουλειά εκεί.Για περισσότερες πληροφορίες στο http://omiros.gr/eidikotites-iek/kallitexnikwn-spoudwn-kai-efarmosmenwn-texnwn/mousiki-kai-tragoudimousiki-kai-tragoudi  . Καταρχάς ο Βαγγέλης Κακουριώτης έχει σπουδάσει στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στους τομείς Μουσική Τεχνολογία & Ηχοληψία.Μετά νικάει στο καλλιτεχνικό διαγωνισμό της Amita Motion.Τον πήρε η δισκογραφική εταιρεία Panik Records και του λένε με αυτά τα πτυχεία δεν έχει δικαίωμα να εξασκεί επάγγελμα ως τραγουδιστής.Κι ο Βαγγέλης πήγε στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟ και σπούδασε 2 χρόνια ειδικότητα Μουσική & Τραγούδι.Και τώρα είναι τραγουδιστής. Σας το λέω για να μην χάνεται άδικα λεφτά από ωδεία και μην κάνετε το λάθος του.Στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟ είναι πάρα πολύ καλοί καθηγητές και καθηγήτριες.Σε όλα τα ωδεία είναι η εξής:

    1. Κιθάρα ----> 11-12 χρόνια

    2. Μονωδία ----> 8-9 χρόνια

    3. Σύγχρονο Τραγούδι ----> 5 χρόνια

    Αν οι καθηγητές/-τριες σε ωδείο καταλάβουν ότι έχεις τύπο φωνής " Τενόρος" τότε σε βάζουν αυτοματικά σε Μονωδία.


    Angelitta
    06.01.2017, 20:29
    Καλησπέρα ,με ενδιαφέρουν και εμενα αυτα τα ΙΕΚ ειδικά το "Μουσική & Τραγούδι" .Ειχα ανοίξει στο φορουμ ενα σχετικό θέμα και έμαθα οτι για το ενα μοναδικό ιεκ του δημοσίου που ηταν για την ειδικοτητα του τραγουδιού δεν μπόρεσε να λειτουργησει το τμήμα λόγω έλλειψης εγγραφών .Γιατί συμβαίνει αυτο ; Ενα μονο δημόσιο ιεκ για τραγούδι σε όλη την Ελλάδα και δεν έγινε το τμήμα.Καλά αν διαθέτει κανείς χρήματα για ιδιωτικό όμως αν δεν εχει τοσα πολλά χρήματα που απαιτεί ενα ιδιωτικό ιεκ τι πρέπει να κάνει ; Και δεν μπορώ να καταλάβω οσο αφορα τις τέχνες γιατι δεν υπάρχει ενδιαφερον απο σπουδαστες για το τραγούδι οταν απο την άλλη τμήματα σκηνοθετων και ηθοποιών στα ιεκ λειτουργούν κανονικα.