ελληνική μουσική
355 online   ·  205.874 μέλη

Μουσικοί για να παίξουν σε προαύλιο εκκλησίας για γάμο

dimkon
Περαστική Νότα
Chat
09.10.2011, 01:28

Καλησπέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας. Παντρεύομαι τέλος Οκτωβρίου σε ένα πολύ μικρό εκκλησάκι και πολύ γραφικό στην Αθήνα.Το εκκλησάκι είναι μέσα στα δέντρα , σκέφτηκα ότι θα μου άρεσε πολύ κατα την ώρα την αναμονής των καλεσμένων και του γαμπρού στο πραύλιο της εκκλησίας να παίζει ένα βιολί και ένα τσέλο; ένα βιολί και ένα φλάουτο; μέχρι να φτάσω εγώ,Μιλάμε δηλαδή για 30 λεπτά περίπου και αμέσως μετά που θα μπούμε στην εκκλησία θα μπορούν να αποχωρήσουν. Βρήκα δύο μουσικούς που μου είπαν ότι θα μπορούσαν να το κάνουν αλλά ζήτησαν για το μισάωρο αυτό 250 ευρώ...Ξέρει κάποιος κάποιους που θα μπορούσαν να το φέρουν εις πέρας , να είναι καλοί σε αυτό που κάνουν αλλά να ζητήσουν το μέγιστο 100 ευρώ και οι δύο;Ευχαριστώ πολύ


#1   
jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
09.10.2011, 01:50
Ζήτησαν 250 ευρώ για μισή ώρα; Ορισμένοι ζουν ακόμα στον κόσμο τους... Η ώρα η καλή dimkon :)
#2   
reteos
Βετεράνος
Chat
09.10.2011, 12:18

Μπράβο χρήματα οι μουσικοί!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

250 ευρώ για μισή ώρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!

Αλλά και τα εκατό  δεν είναι λίγα ε;;;;;;;;;;;;

Δεν μπορώ να βοηθήσω  dimkon .Το μόνο που μπορώ, είναι

να ευχηθώ :"Να ζήστε ευτυχισμένοι".


#3   
Axersekomis
Περαστική Νότα
Chat
10.10.2011, 04:42

dimkon

Όντως πολλά σου ζήτησαν. Γιατί δεν το συζήτησες να ρίξεις την τιμή? Μάλλον και συ πολλά ζητάς! 100 οι δύο? πλάκα κάνεις? και σε γάμο? Να λουστραριστούν, να σενιαριστούν, να έρθουν στο γραφικό εκκλησάκι, βενζίνη δε θα κάψουν?  ή ταξί? Να παίξουν και έξω μάλιστα, στο προαύλιο, τώρα που μπήκε και ο χειμώνας? κι αν έχει κρύο εκείνη την ημέρα? Ξέρεις δεν είναι και εύκολο να παίζεις έξω με κρύο. Θέλει και προθέρμανση. Τους θέλεις και καλούς, ε? Νομίζω 150-200 είναι η σωστή αμοιβή ειδικά από τη στιγμή που ζητάς να έχεις βιολί και καλό μάλιστα! Το μέγιστο 100, έκαστος από 50Ε? Δηλαδή το ελάχιστο? Τζάμπα? Σου προτείνω λοιπόν, να βάλεις σε ένα cd player (σίγουρα θα έχεις), ένα cd με τα όργανα που θέλεις (αν δεν έχεις, κατεβάζεις δωρεάν από το ίντερνετ και φτιάχνεις ένα) και έχεις κόστος 0 ευρώ! Και θα έχεις τους καλύτερους μουσικούς! Όχι ένα βιολί! Πολλά βιολιά! Τη συμφωνική ορχήστρα της Βιέννης! Καλά στέφανα!


#4   
dimkon
Περαστική Νότα
Chat
10.10.2011, 10:49
Αγαπητέ μου αν υπολογίσεις ότι εγώ σπούδασα 10 χρόνια και το μεροκάματο που παίρνω είναι 50 ευρώ για το οποίο φορολογούμαι κιόλας ,το να έρθει κάποιος να παίξει μισή ώρα και να παρει 50 ευρώ αφορολόγητα είναι υπεραρκετά για τις εποχές που ζούμε...Απ΄οτι εμαθα μάλιστα η μια από τις δύο μουσικούς που ζήτησαν τα 250 ευρώ και η οποία έχει πτυχίο στο τσέλο δουλεύει σαν σερβιτόρα και για το 8 ωρο δεν παίρνει τα 50 ευρώ στη δουλειά της...όλα λοιπόν είναι σχετικά...κι εγώ ήμουν αριστούχος μια ζωή στο σχολείο πέρασα σε μια από τις καλύτερες σχολές μου βγαίνει η πίστη ανάποδα στη δουλειά και βγάζω 1000 ευρώ...οπότε την ειρωνεία να την κάνεις αλλού, να μην μιλήσω για την παιδεία που προφανώς δε διαθέτεις.
#5   
Axersekomis
Περαστική Νότα
Chat
11.10.2011, 04:46

Δεν απαντάς, το ελάχιστο πόσο? τζάμπα? Μια φορά γίνονται αυτά! Αφού είσαι τόσο εκλεκτικός, και λόγω σπουδαιότητος της ημέρας, θα έπρεπε να δείξεις γενναιοδωρία και να διαθέσεις από πλευράς σου 150Ε τουλάχιστον, αρκεί βέβαια οι μουσικοί να είναι καλοί και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες σου! Μάλλον δεν το επιθυμείς και τόσο! Εσύ αν έριξες 10 χρόνια διάβασμα, και ο βιολιστής έχει ρίξει κι αυτός 10 χρόνια και παραπάνω μελέτη πάνω στο όργανο. Βιολί θέλεις, το βασιλιά των οργάνων!!!!! Γιατί δεν ακολουθείς την πρόταση που σου έκανα με κόστος 0 ευρώ! Ή πάρε κλαπατσίμπαλα. Ή πάρε κανέναν από αυτούς τους γύφτους τους πλανόδιους ακκορντεονίστες, κυκλοφορούν κάποιοι που παίζουν καλά! Ή μήπως είσαι ρατσιστής? Το τζάμπα πέθανε φίλε! Καλά στέφανα και πάλι! 


#6   
reteos
Βετεράνος
Chat
11.10.2011, 08:23

Aγαπητέ    Axersekomis ζητώ συγνώμη που παρεμβαίνω στην αντιπαράθεσή σας, αλλά επειδή έχω γράψει και εγώ κάτι στο θέμα αυτό,  θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου . Αν μου έβρισκες  και μένα (διστυχώς  δεν είμαι βιολιστής)  δουλειά με 100 ευρώ την ώρα θα σου ήμουν ευγνώμων .Αν θέλει ο άνθρωπος να βάλλει CD ή οτιδήποτε άλλο είναι δικό του θέμα και δεν ζήτησε γνώμη πάνω σαυτό. Δεν διαφωνώ πως ο βιολιστής έκανε σπουδές ίσως παραπάνω από 10 χρόνια , αλλά  αν θέλεις να κάνεις σύγκριση ,τότε το το ωρομίσθιό  του θα πρέπει να ήταν 1000/22/8=5,7/h ευρώ  αντίστοιχα. Ο ανθρωπος όμως λόγω της ιδιαιτερότητος της ημέρας προσφέρει 100/h. Θα πείς  πως οι «αρπακτές» των μουσικών ακριβοπληρώνονται . Δεν διαφωνώ, αλλά όχι υπερβολές . Νάσαι πάντα καλά .

 


#7   
mary_omikron
Βετεράνος , Forum Moderator
Chat
11.10.2011, 08:55

@Axersekomis Παρόλο που συμφωνώ ότι τα 150 Ε που προτείνεις είναι αρκετά για το ελάχιστο, το όλο ύφος σου είναι προσβλητικό και το "πάρε κανένα απ΄αυτούς τους γύφτους" δικό σου ρατσιστικό είναι, όσο για το cd που προτείνεις ασφαλώς θα το σκέφτηκε δεν χρειαζόταν φιλοσοφία, απλά το ενδιαφέρον του για κάτι "φθηνότερο και καλό" εξέφρασε και ίσως να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι.

@ dimkon Καλά στέφανα


#8   
inkve
Φθασμένος
Chat
11.10.2011, 19:10
στον γαμο ενος φιλου παντως πηραμε εμεις τα οργανα απο τους εταιρους συναδελφους και τζαμαραμε...και το καναμε και τζαμπα....θα του ζητησω αναδρομικα!!!
#9   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
11.10.2011, 21:35

Εξέτασε κανείς το ενδεχόμενο αυτοί που ζήτησαν 250 ευρώ γιά να παίξουν μισή ώρα έξω στο κρύο να σκέφτηκαν πως είναι πολύ πιθανόν να μήν τους "προκύψη" κάποια άλλη τέτοια δουλειά γιά πολλούς μήνες μετά απ'αυτό;Η ίδια η βιολίστρια,κατά δήλωσιν τής dimkon,μ'όλες τίς σπουδές και το πτυχίο της στο τσέλο,εργάζεται σάν σερβιτόρα-και πιθανώτατα όχι σε κάποιο πανάκριβο εστιατόριο που ο επιχειρηματίας έχει την δυνατότητα να τής δίνη μεγάλο μισθό.Οπότε με αυτά τα 125 ευρώ που τής αναλογούν προφανώς θα "μπαλώση" κάποια χρέη της ή ίσως να περάση λίγο λιγώτερο στριμωγμένα γιά ένα-δύό μήνες.Οι καιροί είναι δύσκολοι γιά όλους μας,πόσο μάλλον γιά κάποιους που δέν έχουν σταθερή δουλειά ή έχουν μέν σταθερή δουλειά αλλά με ελάχιστη αμοιβή.....

ΥΓ.Καλά στέφανα και "βίον ανθόσπαρτον,ανέφελον και ευτυχή",που έλεγαν και οι παλαιότεροι Smile

 


-----------------
Ανθρωπε αγάπα,μα ρίχνε και μιά φάπα σ'όσους σε ληστεύουν και σε κοροϊδεύουν

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Hastaroth στις 11-10-2011 21:38 ]


#10   
KIT_KAT
Φθασμένος
Chat
11.10.2011, 22:31

Το θέμα εδώ (μιας και πιάσαμε θεωρητική κουβέντα) είναι πώς μπορείς να κοστολογήσεις υπηρεσίες. Ο λόγος που δε ζητάς 250 ευρώ είναι όχι γιατί δεν τα αξίζεις αλλά γιατί - δυστυχώς - υπάρχει κόσμος που θα πάει να παίξει για 20. Είναι αυτό μη ηθικό εκ μέρους της κοπέλας που άνοιξε το θέμα; Όσο ανήθικο είναι το να δέχομαι η κοπέλα στο κομμωτήριο να κάθεται ορθοστασία μία ώρα παλεύοντας με το πιστολάκι για 2 ευρώ. Η κομμώτρια μπορεί να μη σπούδασε δέκα χρόνια αλλά εδώ βρίσκεται στην ίδια θέση με ένα μουσικό: έχει να αντιμετωπίσει τον "ανταγωνισμό", που πιθανότατα είναι πιο "πεινασμένος". Το πρόβλημα είναι στο ότι θα αναγκαστεί κάποιος να δεχτεί για τόσα λίγα χρήματα (είναι ανήθικο μήπως εκ μέρους του? Μην ξεχνάμε πως η θέση ενός μουσικού καθίσταται δυσχερής εξ' ορισμού στις μέρες μας μιας και αυτό που υπηρετεί είναι "πολυτέλεια" - και μην πέσετε να με φάτε για τη λέξη αλλά όταν έρθουν τα δύσκολα πρώτα θα σταματήσω το ωδείο και μετά θα σταματήσω να τρώω (μάλλον)). Κανείς δε λέει πως έτσι πρέπει να είναι, αλλά θέλουμε δε θέλουμε έτσι είναι.


#11   
Axersekomis
Περαστική Νότα
Chat
12.10.2011, 04:05

Τον τελευταίο καιρό επικρατεί το σύνδρομο της κλάψας. Παπατζιλίκια και παπατζήδες δε θέλατε τόσα χρόνια στο κεφάλι σας? Φάτε παπατζιλίκια. Ο καθένας κοστολογεί τον ευατό του όπως νομίζει. Εάν τον υπερκοστολογεί, κάποια στιγμή θα προσγειωθεί!

Παράθεση:

Το μέλος mary_omikron στις 11-10-2011 στις 08:55 έγραψε...@Axersekomis . . . όσο για το cd που προτείνεις ασφαλώς θα το σκέφτηκε δεν χρειαζόταν φιλοσοφία, απλά το ενδιαφέρον του για κάτι "φθηνότερο και καλό" . . . .
 

Φθηνότερο και καλό από το cd σημαίνει να παν οι μουσικοί να παίξουν και να πληρώσουν αυτοί τη dimkon, μόνο έτσι πέφτουμε κάτω από τα 0 ευρώ. 

reteos

Δηλαδή αν τους καλούσε για να παίξουν για 5 λεπτά, τα 8,33 ευρώ το μέγιστο  είναι ικανοποιητικά! Ή σύμφωνα με το παράδειγμά σου κάτι λεπτά του ευρώ!

Και συ να είσαι καλά, όλοι να είμαστε καλά!

. . . και να φάμε κανένα κουφέτο!

 

 

 

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Axersekomis στις 12-10-2011 04:06 ]

 

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Axersekomis στις 12-10-2011 04:07 ]


#12   
reteos
Βετεράνος
Chat
12.10.2011, 07:27

Παράθεση:

Το μέλος Axersekomis στις 12-10-2011 στις 04:05 έγραψε...

reteos

Δηλαδή αν τους καλούσε για να παίξουν για 5 λεπτά, τα 8,33 ευρώ το μέγιστο  είναι ικανοποιητικά! Ή σύμφωνα με το παράδειγμά σου κάτι λεπτά του ευρώ!

Και συ να είσαι καλά, όλοι να είμαστε καλά!

. . . και να φάμε κανένα κουφέτο!

 

Τα 8,33 ευρώ  Φίλε/η  Axersekomis θα ήταν ικανοποιητικά όσο και της Dimkon αν την καλούσαν να δουλέψει για ένα 5/λεπτο. Το  παράδειγμά μου ειναι εντελώς θεωρητικό  (πρακτικά είναι αδύνατον να γίνει) για να αντιστοιχήσω τις σπουδές  αυτών  ανάλογα με τις αποδοχές,  μιας και αναφέρθηκες στο θέμα αυτό.

Aλλά θα πρότεινα να αφήσουμε τους ανθρώπους στη ησυχία τους παραμονές των γάμων τους . Την σκέψη της λέει  η γυναίκα , όποιος μπορεί  ας συνδράμει.

 

 


#13   
antwnispatra
Φθασμένος
Chat
12.10.2011, 10:30

Παράθεση:

Το μέλος Hastaroth στις 11-10-2011 στις 21:35 έγραψε...

Εξέτασε κανείς το ενδεχόμενο αυτοί που ζήτησαν 250 ευρώ γιά να παίξουν μισή ώρα έξω στο κρύο να σκέφτηκαν πως είναι πολύ πιθανόν να μήν τους "προκύψη" κάποια άλλη τέτοια δουλειά γιά πολλούς μήνες μετά απ'αυτό;


-----------------
Ανθρωπε αγάπα,μα ρίχνε και μιά φάπα σ'όσους σε ληστεύουν και σε κοροϊδεύουν

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Hastaroth στις 11-10-2011 21:38 ]Με αυτή τη λογική,αν πας να αγοράσεις ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο,πρέπει να σου ζητήσουν 400-500 % πάνω από την κανονική του τιμή(τουλάχιστον).

Υπερβολικό το ποσό που ζήτησαν...

Dimkon καλά στέφανα και καλή τύχη στην αναζήτηση μουσικών.#14   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
13.10.2011, 09:11

Βάσει ποιού κριτηρίου είναι υπερβολικό το ποσό που ζήτησαν;

Οι τιμές τών σπιτιών και τών αυτοκινήτων καθορίζονται βάσει νομοθετημάτων,τιμοκαταλόγων κλπ,οπότε δέν μπορείς να ζητήσης τιμή μεγαλύτερη από την "δημοσιευμένη".

Στην περίπτωση τών εν λόγω δύο μουσικών δέν υπάρχει κάποιο επίσημο "κριτήριο".

Ασφαλώς υπάρχει η κοινή λογική που λέει πως υπερβολικό θα ήταν π.χ. ένα ποσόν τής τάξης τών 5.000 ευρώ,αλλά 250 ευρώ γιά κάτι που δέν αποτελεί μόνιμη,σταθερή αμοιβή αλλά έκτακτη,δέν το βρίσκω υπερβολικό.

 


#15   
StavmanR
MusicHeaven Guru
Chat
13.10.2011, 14:10

Το θέμα που συζητάτε θα γίνει απλούστερο, αν δοθούν κάποια άλλα δεδομένα, όπως λχ.

- πόσο κόστισε το νυφικό και το κουστούμι;

- πόσο κόστισαν οι μπομπονιέρες;

- πόσο κόστισε ο ιερέας και η λειτουργία;

- πόσο κόστισε το φαγοπότι με το γλέντι;

- πόσο κόστισε ο φωτογράφος;

κλπ.

 

...και τότε ίσως διαπιστωθεί ότι γίνεται λόγος για μεμονωμένο επάγγελμα, ενώ το ερώτημα βρίσκεται αλλού.

Το αλλού σχετίζεται με το γεγονός ότι μάθαμε να υπολογίζουμε τη μουσική ως κάτι που ο μουσικός το κάνει απαραίτητα με κέφι και χαρά, ενώ όλα τα υπόλοιπα γίνονται ως καταναγκαστική εργασία. Έτσι, ενώ ένα νυφικό κοστίζει 1.500 ευρώ, με τα έξοδα για τα υλικά να μην υπερβαίνουν τα 200, ή μία υπηρεσία συνεστίασης για 200 άτομα κοστίζει 15.000 ευρώ με τα έξοδα να μην υπερβαίνουν τα 5.000, το πρόβλημά μας ξαφνικά  βρίσκεται στο αν θα βρεθεί μουσικός που θα παίξει για 50 ευρώ...

Βάλτε κάτω τα μεγέθη και εφαρμόστε οποιαδήποτε αναλογική ώστε να διαπιστώσετε ότι η συζήτηση έχει πρόβλημα και μόνο εξαιτίας της αποκλειστικής επικέντρωσης σε έναν και μόνο τομέα ενός συνολικού πλαισίου.

 

Προσέξτε ότι αναφέρομαι σε κάθε γάμο και σε κάθε γιορτή κι όχι μόνο στο αρχικό μήνυμα, δεδομένου ότι το ζήτημα γενικεύτηκε.

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 13-10-2011 14:17 ]


#16   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
14.10.2011, 00:20

Καταλαβαίνω τον συλλογισμό σου και εν μέρει έχεις δίκιο.Αν κάποιος μπορεί νά πληρώση 15.000 ευρά στην εταιρία που θα κάνη το catering τής γαμήλιας δεξίωσης,το να συζητάμε άν είναι υπερβολικό να δώση 50 ή 100 ή 200 ευρά σε δυό μουσικούς γιά μισή ώρα παιξίματος είναι "διϋλισις τού κώνωπος",ενώ καταπίνουμε την γκαμήλα με τον γκαμηλιέρη μαζί.

Ωστόσο ακόμα κι'έτσι,μπορεί να γίνη συζήτηση γιά το τμήμα "μουσική υπόκρουση αναμονής τής νύφης" ώς μέρος τής όλης διαδικασίας επειδή είναι και αυτό ένα κόστος που πρέπει να εξεταστή ώστε να μήν είναι υπερβολικό σε σχέση με τα υπόλοιπα.Διότι άν το συνολικό κόστος κατασκευής τού νυφικού (υλικά+εργασία) είναι 200 ευρά,η τιμολόγησή του στον πελάτη πρός 1500 ευρά μπορεί να είναι λογική,αλλά η τιμολόγησή του πρός 2000 ευρά να είναι υπερβολική.Είναι η ίδια ακριβώς συλλογιστική.

Το ίδιο ισχύει και γιά τίς μπομπονιέρες,τον φωτο-βιντεοσκόπο,το κουστούμι τού γαμπρού και τα άλλα έξοδα ενός γάμου.Το ζητούμενο είναι άν γιά κάθε τμήμα τής διαδικασίας το καταβαλλόμενο τίμημα υπακούει στο value for money.

(Τελικά θα κάνουμε και μαθήματα κοστολόγησης και οικονομικής θεωρίας με αφορμή έναν γάμο...)


#17   
StavmanR
MusicHeaven Guru
Chat
14.10.2011, 12:38

Αλβέρτο,

όντως κατάλαβες το συλλογισμό, αλλά μάλλον όχι και το πραγματικό νόημά του.

 

Δεν αναφέρομαι σε 'τελικό κόστος υπηρεσίας' και συμψηφισμό/σύγκριση με τα υπόλοιπα. Αναφέρομαι στη συνολική λειτουργία του πράγματος, σύμφωνα με το οποίο καθένας κοιτάζει να κερδίσει όσο περισσότερα μπορεί από όπου μπορεί. Εντούτοις, εμείς μαθαίνουμε να δεχόμαστε κάποια πράγματα ως φυσιολογικά και κάποια ως όχι. Δηλαδή, μαθαίνουμε να δεχόμαστε το κόστος της υπηρεσίας συνεστιάσεως ως φυσιολογικό, ενώ το κόστος ενός μουσικού όχι, παρά το γεγονός ότι το τελικό κέρδος της υπηρεσίας συνεστιάσεως (κι αναφέρομαι σε καθαρό κέρδος μακριά από τα λειτουργικά έξοδα) είναι πολλαπλάσιο.

Μέρος αυτού το προβλήματος είναι η ίδια η στατιστική που χρησιμοποιουμε. Μάθαμε να λογαριάζουμε τα πάντα ως ποσοστά. Έτσι, ένας μουσικός που έχει σπαταλήσει (κατ' εμάς) 40 ευρώ για να μπορεί να παίξει στο γάμο και ζητά 125, έχει ένα κέρδος (κατ' εμάς) της τάξεως περίπου των 213%. Αντίστοιχα, μία υπηρεσία συνεστιάσεως που έχει λειτουργικά έξοδα της τάξεως των 10.000 ευρώ (μισθώσεις, υλικά, απόσβεση, τόκοι κλπ), αλλά τελικός κέρδος 5.000 (δηλαδή σύνολο βγάζει από το γάμο 15.000) έχει ένα κέρδος της τάξεως του 50%.

Έτσι , μας φαίνεται τρελό να ζητά ο μουσικός κέρδος 213% έναντι του 50% της υπηρεσίας συνεστιάσεως, επειδή δεν σκεφτόμαστε ότι ο ένας ουσιαστικά 'τσεπώνει' 125 ευρώ κι ο άλλος 5.000 ευρώ. Εντούτοις, αν τα δει κανείς έστω κι αναλογικά, ότι ο ένας εργάζεται μισή ώρα κι ο άλλος πέντε ώρες, το παράδοξο είναι ότι η αναλογία είναι με το μέρος του μουσικού... (85 ευρώ κέρδος το μισάωρο -> 170 ευρώ η 'εργατοώρα' για το μουσικό, ενώ για τον επιχειρηματία είναι (5.000 ευρώ κέρδος το πεντάωρο /5 -> περίπου 1000 ευρώ η 'εργατοώρα', σε πολύ χονδρική ανάλυση). Το αντίστοιχο με το νυφικό, τα κουστούμια, τους ιερείς κ.ο.κ.

Αν λοιπόν θέλαμε να είμαστε 'δίκαιοι' θα λέγαμε στον υπέυθυνο συνεστιάσεων: εφόσον έχεις 10.0000 ευρώ λειτουργικά έξοδα (μαζί με τους φόρους) σου δίνω 10.200, ώστε να βγάλεις το μεροκάματό σου, δηλαδή 40 ευρώ ανά ώρα=200 ευρώ, και ταυτόχρονα θα λέγαμε το ίδιο και στο μουσικό (θα πάρεις 60 ευρώ από τα οποία τα 20 είναι για τη μισή ώρα που κανονικά κοστίζει 40, ενώ τα άλλα 40 είναι τα λειτουργικά σου έξοδα -> χορδές, απόσβεση οργάνου κλπ).

Αν όμως δώσουμε 5.000 ευρώ κέρδος στον υπεύθυνο συνεστιάσεων, δηλαδή 1000 ευρώ/ώρα για ένα 5ωρο απασχόλησης, για ποιο λόγο να μην δώσουμε και 500 ευρώ στον μουσικό ή έστω συνολικά στη μπάντα για το μισάωρο απασχόλησης;

Θα συμφωνούσες;

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 14-10-2011 12:42 ]


#18   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
15.10.2011, 19:12

Κατάλαβα τί εννοείς.Επειδή μαθαίνουμε να τα υπολογίζουμε όλα ώς ποσοστά,αλλοιώνεται η πραγματική αξία τών διαφόρων μεγεθών.Ετσι,π.χ. μιά αύξηση τής τιμής τού νερού από 10 ευρώ το κυβικό σέ 20 ευρώ μάς φαίνεται "τρελλή" (είναι ποσοστό 100%) ενώ μιά αύξηση τής τιμής τού χαβιαριού από 100 ευρώ σε 120 ευρώ δέν μάς φαίνεται τρελλή (είναι μόνο 20%).Στην ουσία όμως,και στίς δύο περιπτώσεις πληρώνουμε 20 ευρώ παραπάνω.....


#19   
antwnispatra
Φθασμένος
Chat
15.10.2011, 19:26
Εξαρτάται από το πόσα κυβικά νερό και πόσο χαβιάρι καταναλώνεις!Και από το πως θα το υπολογίσεις φυσικά.
#20   


Αυτά τα διάβασες;