ελληνική μουσική
326 online   ·  203.020 μέλη

Λύρες του Σαμμακοβιού - Μουσικές από τη Θράκη των αιώνων (Αρχείο Σ. Καρά)

KEPEM
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
12.10.2011, 02:50

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΙΜΩΝΑ ΚΑΡΑ

Νέα έκδοση από το Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά: Ανέκδοτες ηχογραφήσεις λύρας από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης, 1958 και 1964.

 

Η μουσική παράδοση των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, μίας περιοχής με εξαιρετικά μεγάλη πολιτισμική ποικιλομορφία, παραμένει μέχρι σήμερα σχεδόν άγνωστη. Η έκδοση του Κέντρου Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Κ.Ε.Π.Ε.Μ.), με τίτλο «Λύρες του Σαμμακοβιού», έρχεται να προσφέρει λησμονημένα ακούσματα θρακιώτικης λύρας από το Σαμμακόβι, ένα κεφαλοχώρι ανατολικά των Σαράντα Εκκλησιών, εγκαινιάζοντας έτσι την νέα σειρά εκδόσεων ηχογραφήσεων από το Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά. Η έκδοση περιλαμβάνει ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά στην Κομοτηνή, το 1958 και το 1964, από δύο παλιούς σαμμακοβιανούς λύρατζηδες, τους τελευταίους του είδους τους, τον Χαράλαμπο Μενίδη και τον Γιώργη Γκόρε, καθώς και ένα ένθετο πολυσέλιδο αφιέρωμα-έρευνα για την ιστορία και την παράδοση του Σαμμακοβιού.

Το ηχητικό υλικό: Εικοσιτρία τραγούδια υπό τον υποβλητικό και αρχέγονο ήχο της θρακικής λύρας, αλλά και δείγματα λόγου, αφηγήσεις και απαγγελίες, ανασυνθέτουν την ταυτότητα, το ήθος και τον πολιτισμό του Σαμμακοβίου, οικονομικού και πολιτιστικού κέντρου της περιοχής μεταξύ Σαράντα Εκκλησιών και Μαύρης Θάλασσας.

Το ένθετο: Στο συνοδευτικό ένθετο διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές της θρακικής ιστορίας και παράδοσης καταθέτουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Περιλαμβάνεται συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της Θράκης και του Σαμμακοβιού, στοιχεία για το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής, εκτενή σχόλια για τα ήθη, τα έθιμα, την μουσική και την λύρα των Σαμμακοβιανών, καθώς και ανέκδοτες καταγραφές για τον χορό και την φορεσιά του Σαμμακοβιού.

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και δύο αφηγήσεις της Αγγελικής Καρά για την καταγραφή τού Γιώργη Γκόρε συμπληρώνουν την έκδοση, αποδίδοντας γλαφυρά το κλίμα και το πνεύμα της έρευνας και της εργασίας του Σίμωνα Καρά.

Το Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής - Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προβολή και διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και του ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού, αλλά και ειδικότερα του έργου του Σίμωνα Καρά. Η έκδοση αυτή συνιστά την απαρχή της σύγχρονης παρουσίασης του έργου του μεγάλου δασκάλου.

 

###

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα του Κέντρου: 210 8237447 και 6970948771 και στην ιστοσελίδα του Κέντρου: www.simonkaras.gr

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : KEPEM στις 12-10-2011 02:55 ]
 

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : KEPEM στις 12-10-2011 03:00 ]


επισυναπτόμενα: Lyres tou Sammakoviou.jpg 
#1