ελληνική μουσική
    531 online   ·  210.833 μέλη

    Πώς επηρεάζει η μουσική την πλοκή/κατανόηση μίας κινηματογραφικής ταινίας;

    sven
    31.10.2011, 17:41

    Πριν από πολλά χρόνια στο εξωτερικό και κατά τη διάρκεια ενός εκπαιδευτικού workshop στο οποίο συμμετείχα, κληθήκαμε όλοι οι συμμετέχοντες να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε την υπόθεση και τις διάφορες ακολουθίες μιας ταινίας, ακούγοντας ΜΟΝΟ τη μουσική της. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως εντυπωσιακό και ενδιαφέρον.

    Όταν, λοιπόν, βλέπουμε μία ταινία, προσπαθούμε τόσο στη διάρκειά της όσο και συχνά μετά το τέλος της να κατανοήσουμε τα μηνύματά της. Με την εξέλιξη των τεχνικών μέσων παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, γίνεται μία συνεχής προσπάθεια ενίσχυσης της δράσης και των μηνυμάτων μίας ταινίας, μεταξύ άλλων, διαμέσου διαφόρων ηχητικών εφέ και της μουσικής.

    Πόσο σημαντική πιστεύετε πως είναι η μουσική στην κατανόηση και ερμηνεία του σεναρίου μιας ταινίας και με ποιον τρόπο επηρεάζει;


    sven
    31.10.2011, 23:20

    Νομίζω πως όλα στηρίζονται στον ψυχισμό μας και στο πώς είμαστε φτιαγμένοι ως άνθρωποι. Αντιλαμβανόμαστε τον ήχο με ανάλογο τρόπο όπως και τα χρώματα. Κάποιοι ήχοι και χρώματα συνδέονται με το φως, τη χαρά κ.τ.λ., ενώ κάποια άλλα με κάτι το σκοτεινό, με μυστικισμό, φόβο, αγωνία κ.ά. Έτσι οι κωμωδίες έχουν πάντα χαρούμενη και πιο γρήγορη μουσική, ενώ τα θρίλερ ή τα δράματα πιο αργή, υφέρπουσα και «σκοτεινή» μουσική χροιά.

    Η μουσική χρησιμοποιείται και συμβολικά στον κινηματογράφο. Διάφορες αναλύσεις δείχνουν πως η ένταση του ήχου αυξάνεται, για παράδειγμα, όταν πρόκειται να συμβεί ή συμβαίνει κάτι το ενδιαφέρον ή απρόσμενο, ενώ ένας ισοτονικός χαμηλός και «σκοτεινός» ήχος που ξαφνικά δυναμώνει, κάνοντας τον θεατή να αναπηδήσει στη θέση του, υπάρχει στα θρίλερ και σε ανάλογες καταστάσεις.

    Και στην κινηματογραφική μουσική, όμως, όπως και σε κάθε άλλο είδος μουσικής, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι κανόνες, σταθερές ή ακόμα και τρικς, αλλά πάντα υπάρχουν άπειρες δυνατότητες αυτοσχεδιασμού και προσωπικής δημιουργίας, που κάνουν κάποιες μουσικές να ξεχωρίζουν και να είναι εμπνευσμένες.

    Προσωπική μου άποψη είναι πως συχνά η μουσική είναι σημαντικότερη από την εικόνα. Μία σύγκριση ανάμεσα σε καλές ταινίες βωβού κινηματογράφου και μέτριας ποιότητας σύγχρονες θα καταδείξει τη διαφορά και την υπεροχή της ύπαρξης ήχου.

     Ίσως να  ισχύει αυτό που λέγεται από πολλούς ειδικούς, πως δηλαδή είναι χειρότερο να είσαι κωφός απ΄ότι τυφλός…


    JohnnySyl
    01.11.2011, 05:10

    Σε συμφωνία με όσα γράφετε, ακριβώς η μουσική σε μία ταινία πρέπει να παίξει αυτόν το ρόλο και παράλληλα με τη σκηνοθετική σκοπιά που έχει η ταινία να είναι σε θέση να σε βάλει στην ψυχολογία της. 3 παραδείγματα μου έρχονται όσον αφορά σε αυτό-το αν είναι εύστοχα ή άστοχα θα το κρίνετε εσείς... Για παράδειγμα, στη "Νύχτα με τις μάσκες" το χαρακτηριστικό ορχηστρικό του Κάρπεντερ ήδη από τους τίτλους σε προδιαθέτει για το τι θα δεις... Στην ταινία "Ρόκι" τα εκπληκτικά ορχηστρικά του Μπιλ Κόντι ταιριάζουν με τις στιγμές της ταινίας στις οποίες ακούγονται και ιδιαίτερα το "Going the distance" που σακούγεται αμέσως με το τέλος του αγώνα σου  δίνει-τουλάχιστον σε εμένα την έδωσε- αυτήν την αίσθηση της λύτρωσης-κάθαρσης, ότι δηλαδή ο ήρωας κατάφερε τελικά να αποδείξει αυτό που ήθελε... Και τέλος από ελληνικό κινηματογράφο, στο "Πεθαίνοντας στην Αθήνα" η μουσική του Κραουνάκη είναι τόσο καταπληκτική και ο τρόπος που ερμηνεύει το "Φεγγάρια σκοτεινά"-το οποίο πριν την ταινία προοριζόταν για τον Τσακνή-είναι τέτοιος, που σε ρίχνει στην κατάθλιψη...