ελληνική μουσική
    529 online   ·  210.843 μέλη

    Πώς ερμηνεύεται η φράση του Συντάγματος 'οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία';

    StavmanR
    01.11.2011, 01:10

    Τελευταία γίνεται πολλή αναφορά στον επίλογο του Συντάγματος που έχει ως εξής:

    "Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία."

     

    Τί σημαίνει κατ' εσάς η φράση 'οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία';

     

    * Ας κρατήσουμε τη συζήτηση σε γενική μορφή, δίχως να εμπλακούμε σε κομματικές ή ιδεολογικές αντιδικίες.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 02-11-2011 10:37 ]


    optiras
    01.11.2011, 08:06

    Παρατήρηση:

     Ποιο από τα δυο είναι το θέμα της συζήτησης;

    Ο τίτλος του θέματος(τήρηση του συντάγματος) ή το ερώτημα που θέτεις πιο κάτω;Και γιατί αυτή η διαφορά;Το κάνεις συχνά και μας μπερδεύεις συμφορουμίτη!


    StavmanR
    01.11.2011, 15:15

    Έχω ένα ζήτημα με τους τίτλους. Έχεις δίκιο.

    Πρότεινε έναν και θα τον τοποθετήσω απευθείας στη θέση του παλιού.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 01-11-2011 16:20 ]


    optiras
    01.11.2011, 17:19

    Κάλιστα θα μπορούσε να μπει η ερώτηση που θέτεις...


    StavmanR
    02.11.2011, 10:38
    Αν έχει κάποιος άλλος ένσταση, θα αναγκαστώ να διοργανώσω ...δημοψήφισμα. Ευχαριστώ Optiras.
    JohnnySyl
    02.11.2011, 12:21

    Πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ερώτηση... Αλλά να σου πω την αλήθεια... Ούτε οι ίδιοι οι συνταγματολόγοι δεν μπορούν να μας δώσουν απάντηση... Ανάλογα με το τι συμφέροντα εξυπηρετεί ο καθείς και το πώς θα το παρουσιάσει θα υπάρχει και η ανάλογη απάντηση... Κάποιοι δηλαδή μπορεί να θεωρούμε ότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι μια μεταφορική βία, καθώς καλύπτεται από μια κατ' επίφαση δημοκρατία-αν αναλογιστούμε βέβαια την τραγική μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και τις αυτοκτονίες ως επακόλουθα της μείωσης αυτής δεν είναι και τόσο μεταφορική- και κάποιος ο οποίος στεγνά αλλά και στυγνά μένει στις λέξεις να θεωρεί τη βία ως κυριολεκτική και ως επακόλουθο κάποιας Χούντας επί παραδείγματι, όποτε τότε και μόνο τότε να δικαιολογεί την αντίσταση των πολιτών.

    Μια παρατήρηση που θέλω να κάνω γενικού ενδιαφέροντος-κάποιοι μπορεί να συμφωνήσουν, κάποιοι όχι- είναι ότι το Σύνταγμα από μέσο προστασίας των πολιτών από αυθαιρεσίες του κράτους έχει μετατραπεί σε μέσο προστασίας του επίσημου κράτους από τους πολίτες. Καταργούνται δικαιώματα, έχουν περάσει συμβάσεις με αντισυνταγματικότητα- έστω και τυπική- με τρομερές συνέπειες για τους πολίτες και παρολαυτά υφίσταται το ακαταδίωκτο των υπουργών και όταν αντιδρούν οι πολίτες διακηρύσσεται από παντού ότι πρέπει να είμαστε πιστοί σε δημοκρατικές αξίες, στο Σύνταγμα και τους θεσμούς. Εδώ υπεισέρχεται και αυτό που έγραψα πιο πάνω για το πώς μεταφράζει και αποκωδικοποιεί κανείς τον όρο "βία" ανάλογα με το τι συμφέρει και τι όχι...


    StavmanR
    02.11.2011, 21:07

    JohnnySyl,

    προσπαθώντας να προσεγγίσουμε το ζήτημα 'αντικειμενικά' χάνουμε κατά τη γνώμη μου την ουσία της συζήτησης. Κι αυτό συμβαίνει διότι προσπαθούμε να εκφράσουμε άποψη για το πώς αντιλαμβάνονται όλοι το ζήτημα. Όμως το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε εμείς το ζήτημα ως εμείς.

     

    Αν είμασταν οι δύο μας πολίτες αυτής της χώρας και είχαμε αυτό το Σύνταγμα, πώς θα ερμήνευες αυτή τη φράση του; Αν ψηφίζαμε εμένα να εκπροσωπώ για 4 χρόνια τη βούληση των δύο μας ταυτόχρονα, θα υπήρχε κάποια παρανομία ως προς τις αποφάσεις που θα έπαιρνα εγώ, ακόμη και να αλλάξω το Σύνταγμα επί μέρους ή καθολικά; Πώς το αντιλαμβάνεσαι;

     

    Έστω ότι ζούμε δηλαδή σε ένα σπίτι, και το Σύνταγμα του σπιτιού είναι το Σύνταγμα της Ελλάδος. Τί θα συνιστούσε βίαιη κατάλυση του Συντάγματος του σπιτιού μας;


    JohnnySyl
    02.11.2011, 22:00

    Μπορεί να φαίνεται ότι θέτω το αντικειμενικό του πράγματος, ίσα ίσα όμως... Επειδή δεν έγινε κατανοητό-και δικαίως αφού όπως το έχω γράψει δε φαίνεται- πιστεύω ότι το θέτω υποκειμενικά και μέσα στους "εμείς"-τους όποιους "εμείς" που έχουμε αυτήν την άποψη για τη "μεταφορική βία"- συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου... Σαφώς και θεωρώ και βία και θέατρο του παραλόγου και πραξικόπημα τα συμβαίνοντα, γιατί, όπως έγραψα, επικαλούμενοι  τη δημοκρατία και το Σύνταγμα οι κυβερνώντες λένε ότι έχουν τη νομιμοποίηση παρόλο που άλλο πρόγραμμα εξήγγειλαν και άλλο εφαρμοσαν στη συνέχεια... Και μετά από 2 χρόνια σχεδόν βίαιων αποφάσεων και αλλαγών, όπου η γνώμη του λαού δε ζητήθηκε και μας είχαν γραμμένους κανονικά θυμήθηκαν και το δημοψήφισμα. Και θέτω και ένα ρητορικό ερώτημα: Μήπως τελικά το Σύνταγμα απέτυχε-ή το έκαναν να αποτύχει- στο στόχο για τον οποίο φτιάχτηκε; Ο καθένας το μεταχειρίζεται όπως θέλει, του δίνει όποια ερμηνεία θέλει-και δεν εννοώ εμάς που προσπαθούμε να δώσουμε ερμηνεία και υπόσταση στην ακροτελεύτια διάταξή του αλλά τους πολιτικάντηδες, ούτε καν πολιτικούς.

    Για να καταλήξω:άλλο η παρέκκλιση από 1-2 διατάξεις του Συντάγματος και άλλο το να βασίζεις την πολιτική σου σε σκληρά και αντισυνταγματικά-κατά τεκμήριο- μέτρα... Ακόμα και το να μην ακούς το λαό που ζητά εκλογές και αλλαγή του σκηνικού και ετσιθελικά να μένεις στη εξουσία απλά και μόνο για την καρέκλα και να διακηρύσσεις κιόλας-το άκρον άωτον- ότι ο λαός θέλει τις αλλαγές και σε πολεμούν τα ΜΜΕ και τα συμφέροντα, τότε ναι.. Για εμένα ΚΑΙ αυτό αποτελεί βία...  

     


    JohnnySyl
    02.11.2011, 22:05

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : JohnnySyl στις 02-11-2011 22:06 ]


    trelakias
    03.11.2011, 00:02

    Βασικά... βρισκόμαστε σε πόλεμο κατά τη γνώμη μου.  Στο μέλλον πιστεύω έτσι θα γραφτεί αλλά δεν πιστεύω ότι θα προλάβω να το ζήσω.  Το θέμα βία έχει όντως πολλές πτυχές, όπως και τα πάντα έχουν.  Ειδικά όταν μπλέκεις με πολιτική, στατιστική, οικονομία κλπ που μας αφορούν αυτή τη περίοδο, βλέπω ότι όχι μόνο έχουν εξ' ορισμού πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες αλλά συνήθως εφευρίσκουμε και άλλες κατα το συμφέρον.

    Για να συνεχίσω το μονόλογό μου έχω κάνει 3 απόπειρες και συνεχώς ξεφεύγω σε έκταση και τα σβήνω.  Κρατάω τον ίδιο πρόλογο και συνεχίζω με το ότι ο καπιταλισμός μετέτρεψε την οικονομία στο μεγαλύτερο όπλο της εποχής μας.  Και ναι είμαστε σε πόλεμο ξαναλέω.

     

    Ένα ανθρωποκεντρικό, κοινωνικό και δημοκρατικό σύνταγμα είναι ορατό ποιές αξίες υπερμάχεται.  Και όλες αυτές λεηλατούνται ακατάπαυστα.  Αυτό θεωρείται βία.  Βία πολιτική, βία κοινωνική, βία οικονομική, βία ψυχολογική.  Όλα είναι ορατά.  Ο ανθρωπισμός βιάζεται από τον καπιταλισμό.  Η δημοκρατία από την παγκόσμια οικονομία.  Βιώνουμε ωμή απειλή και εκΒΙΑσμό και ο λαός ο οποίος κρατά την εξουσία, για τον οποίο γράφει όσα γράφει το σύνταγμα, είναι στο στόχαστρο.  Αν όλες αυτές οι καταστάσεις δεν είναι πόλεμος τότε τί είναι?

    Ο υποκριτής που κάνει τον πρωθυπουργό και ο κάθε όμοιός του, παραβιάζει ή όχι το σύνταγμα?  Ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την παραβίαση αυτή ή όχι?  Η λαοπλάνηση, ο λαικισμός, η καταπάτηση ανθρωπιστικών δικαιωμάτων, η εξολόθρευση του κοινωνικού κράτους βρίσκουν το σύνταγμα σύμφωνο?

    Οι σύγχρονες δικτατορίες έτσι χτίζονται... και σύμφωνα με το σύνταγμα έχουμε κατάλυση με τη βία.  Έχουμε κάθε βία πέραν της σωματικής (η κουβέντα για την αστυνομία και τους πολέμους σε αφρική και ανατολή αλλού).

     

    Πριν από τη λέξη βία, διαβάζουμε το "Με κάθε μέσον"...  Η βία δεν είναι θέμα.  Είναι ψευτοδίλημμα και αν βρεθεί ένας που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει βία στην όλη κατάσταση ας έρθει να το υποστηρίξει.  Το "με κάθε μέσον" γιατί δεν το συζητάει ο κόσμος?

     

    Ένας παππούς μου είπε με παράπονο πρόσφατα:

    "Απορώ τι κάνει ο κόσμος... σε άλλες εποχές θα είχε ξεσηκωθεί από πολύ νωρίς"

    ... Τί λέτε?

     

    ΥΓ: Πραγματικά, βλέπω πράγματα γύρω μου που με κάνουν να ντρέπομαι που λέγομαι άνθρωπος.  Θίγονται οι πιο βασικές αξίες που ορίζουν τη λέξη άνθρωπος, όπως την ξέρω, και ακόμα χορεύουμε όλοι στους ρυθμούς που μας παίζουν...