ελληνική μουσική
    429 online   ·  210.844 μέλη

    Η σημασία της αυτονομίας στην ερωτική/συντροφική σχέση...

    sven
    07.11.2011, 18:49

    Πολλοί είναι αυτοί που ενοχοποιούν την ύπαρξη διαφόρων συμβιβασμών ως ανασταλτικό παράγοντα προσωπικής και διαπροσωπικής κόπωσης σε μια ερωτική/συντροφική σχέση.

    Πώς την εννοείτε εσείς την αυτονομία και πόσο σημαντική τη θεωρείται σε μια σχέση ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να κάνει αυτά που ονειρεύεται και επιθυμεί χωρίς να εμποδίζεται με οποιονδήποτε τρόπο από τον άλλον;


    ORFEASMIRSINIS
    07.11.2011, 19:38

        Η σωστή συνταγή, εμπεριέχει και τον συμβιβασμό και την αυτονομία.


    kamelia8
    07.11.2011, 22:27

    Ωραία και απλά το έθεσε ο προλαλήσας!

    Το ότι βρίσκεται κάποιος σε σχέση, δε σημαίνει ότι παύει να είναι μονάδα. Την αυτονομία τη χρειάζεται. Είναι απαραίτητη, γιατί, για να μπορέσει να λειτουργήσει μέσα στη σχέση, πρέπει πρώτα να είναι εντάξει με τον εαυτό του.

    Την αυτονομία μέσα σ' ένα ζευγάρι την ορίζουν μεταξύ τους τα άτομα. Το θέμα είναι να υπάρχει ελευθερία και από κοινού συνεννόηση. Είναι ανώφελο να δώσω γενικόλογα παραδείγματα, γιατί τα όριά της είναι διαφορετικά σε κάθε ζευγάρι.


    NikosRoman
    07.11.2011, 23:32

    Η αυτονομια ειναι συνεχες και παρατεταμενο θεσφατον.(Αν μπορουν να υπαρξουν ολες αυτες οι λεξεις μαζι.)

    Οταν πληρωνεις τον αλλον για ερωτα η συντροφια.

    Καθε αλλη ομοιοτητα ειναι παραπλανητικη.

    Μετα απο αυτο υπαρχει αλληλοκατανοηση,υπομονη,αμοιβαιες υποχωρησεις,αγαπη,συντροφικοτητα.......και ολο αυτο ονομαζεται ...... ΣΧΕΣΗ !!!

    Αν θα ειναι μεταξυ ετεροφυλοφυλλων,ομοφυλοφυλων η αμφιφυλοφυλων εχει λιγη σημασια.


    StavmanR
    08.11.2011, 13:38

    Το πρόβλημα στον τρόπο που αναπτύσσεται το ζήτημα είναι η αυτονόμηση της σχέσης έναντι της υπόλοιπης κοινωνίας ή κι έναντι των υπόλοιπων συναισθημάτων-λειτουργιών του ανθρώπου.

     

    Για παράδειγμα: μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτόνομη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων όταν η σχέση τους αφορά/περιλαμβάνει και τρίτο (λ.χ παιδί); Μπορούμε να αναφερόμαστε σε σχέση ανθρώπων δίχως να περιλαμβάνουμε και τα εξωτερικά -ως προς τη σχέση- προβλήματα των ανθρώπων (λ.χ να έχεις άρρωστη μητέρα στο νοσοκομείο); Πώς θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τους συσχετισμούς μεταξύ των ανθρώπων, δίχως να κάνουμε αναφορά στους ίδιους τους ανθρώπους;

     

    Ποιος μπορεί άραγε να μιλήσει για ελευθερία δίχως να εννοεί και τον διπλανό του ως ελεύθερο ταυτόχρονα; Ποιος μπορεί να μιλήσει για ουσιαστική διαπροσωπική σχέση, αν δεν νιώθει ήδη συσχετισμένος με τον υπόλοιπο κόσμο;

     

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 08-11-2011 13:39 ]


    sven
    08.11.2011, 21:18

    Όλοι μας και σε κάθε στενή συναισθηματική μας σχέση -είτε το γνωρίζουμε είτε όχι- προσπαθούμε πάντα να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο θεμελιακές πανανθρώπινες ανάγκες μας που είναι η εγγύτητα και η αυτονομία. Αυτό σημαίνει να μπορούμε να νιώθουμε ταυτόχρονα και κοντά στον άλλον αλλά και ελεύθεροι να ακολουθήσουμε τις βασικές προσωπικές μας επιλογές.

    Αυτή η βασική σύγκρουση ενυπάρχει σε κάθε στενή συναισθηματική σχέση -όπως η ερωτική, η φιλική, η σχέση γονιών-παιδιού κ.ά.- που περιλαμβάνει αναπόφευκτα και μία ανάγκη προσαρμογής μας, την οποία είναι δυσκολότερο να αγνοήσουμε όσο σημαντικότερη είναι η σχέση αυτή για εμάς τους ίδιους. Αυτό που καθορίζει το βαθμό ισορροπίας που θα επιτύχουμε ανάμεσα στις ανάγκες μας για εγγύτητα και αυτονομία είναι η ικανότητα διαφοροποίησής μας, δηλαδή, η ικανότητα του καθενός μας  να μπορεί να παραμένει ο αληθινός του εαυτός στις στενές συναισθηματικές του σχέσεις.

    Το αντίθετο της ικανότητας αυτής είναι εκείνο το είδος συναισθηματικής εξάρτησης που σημαίνει πως οι δύο σύντροφοι δεν μπορούν να ρυθμίσουν αυτόνομα την προσωπική τους συναισθηματική διάθεση, η οποία, στην περίπτωση αυτή, είναι εξαρτώμενη από τις αντιδράσεις του άλλου. Είναι, δηλαδή, σαν να είναι ο άλλος ο καθρέφτης του εαυτού μας και οι όποιες αντιδράσεις του να καθορίζουν το πόσο «καλοί», επαρκείς ή αποδεκτοί νιώθουμε.

    Στην περίπτωση που δεν έχουμε κατακτήσει εκείνον το βαθμό διαφοροποίησης, που να μας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούμε αυτόνομα και με μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, τότε βιώνουμε την κάθε σχέση μας είτε ως σανίδα σωτηρίας είτε ως φυλακή. Οι αντιδράσεις μας, στις περιπτώσεις αυτές, είναι είτε να γαντζωνόμαστε είτε να αποστασιοποιούμαστε συναισθηματικά από τον άλλον. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, οι αντίδρασή μας είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας μας  να ρυθμίζουμε αυτόνομα τη συναισθηματική μας ισορροπία, η οποία είναι εξαρτώμενη από το πώς μας κάνει ο άλλος να νιώθουμε.

    Οι περισσότερες ερωτικές σχέσεις εμπεριέχουν, λιγότερο ή περισσότερο, τέτοιου είδους προβλήματα, που είναι ανάλογα του βαθμού διαφοροποίησης των δύο συντρόφων, δηλαδή της προσωπικής αίσθησης αυτονομίας ή συναισθηματικής εξάρτησης του καθενός. Όσο καλύτερα νιώθουμε εκ των προτέρων με τον εαυτό μας τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να βρούμε το σύντροφο εκείνο με τον οποίο η σχέση μας θα μας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούμε αυτόνομα μέσα σε αυτήν, δηλαδή να είμαστε ο εαυτός μας. Ο όποιος δε συμβιβασμός στην κοινή σχέση με τον άλλον θα γίνεται οικειοθελώς, θα βιώνεται, δηλαδή, ως συνειδητή προτίμηση και επιλογή και όχι ως εξαναγκασμός.


    Foidel
    08.11.2011, 21:46

    Πολύ δύσκολο αγόρι της ηλικίας μου να διατηρήσει την αυτονομία του παράλληλα με την σχέση του...Είναι γενικά πολύ δύσκολο να παραμείνεις μονάδα όταν κάθεται στον ίδιο θρανίο με σένα,κρατώντας σε στο χέρι στα διαλείμματα,μην αφήνοντας να παίξεις ένα ματσάκι LoL με την ησυχία καθώς μέχρι να βρεθείς μαζί της αυτή θα σου μιλάει στο κινητό,μην αφήνοντας σε να παρακολουθήσεις στα Αγγλικά καθώς θα σου στέλνει μηνύματα.Και ρωτώ εγώ,αν αυτούς τους συμβιβασμούς πρέπει να τους υποστεί ένα αγόρι της ηλικίας μου τότε τι τραβάει ένας ενήλικας;Είναι λίγο off-topic αλλά αν μπορείτε βρείτε μου μια χρυσή τομή

     

    ΥΓ1:Ακόμα και τώρα που γράφω την απάντηση στο tοpic μου μιλάει

    ΥΓ:Ελπίζω να μην το δει αυτό η Λίζα