ελληνική μουσική
419 online   ·  206.000 μέλη

Πως ελαττώνω το άκουσμα του σ στην ηχογράφηση;

KRINIA
Περαστική Νότα
Chat
20.11.2011, 12:47

Καλημέρα σας,

ηχογραφώ ένα τραγούδι στο πρόγραμμα REAPER και από τη στιγμή και μετά που προσθέτω ΚΟΜΠΡΕΣΟΡΑ ΚΑΙ ΒΑΘΟΣ, παρατηρώ ότι το "σ" της φωνής ακούγεται περισσότερο.

 

Όταν δε γίνεται RENDER σε MP3, ε εκεί γίνεται ακόμη πιο έντονο το "σ".

 

Το βάθος το χρειάζομαι.

 

Συνεπώς υπάρχει κάποια επιλογή που να διώχνει ή να ελαττώνει τέτοιους θορύβους;;;;;;;;;;

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ οταν μετατρέπεται σε MP3 χάνει κατά πολύ από ποιότητα. Μπορώ να κάνω κάτι;;;;

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 20-11-2011 14:56 ]


#1   
o-Zone
Σολίστ
Chat
20.11.2011, 13:31

Αν και δεν έχω χρησιμοποιήσει το Reaper, ξέρω ότι υπάρχουν ειδικά plug-ins που ονομάζονται de-esser σχεδόν για όλα τα προγράμματα αυτού του τύπου, τα οποία αφαιρούν-ελαττώνουν το "σσσ". Ρίξε μια ματιά εδώ:

http://forum.cockos.com/showthread.php?t=30385

Όσο για τη ποιότητα του MP3, αν δεν μπορείς να "σώσεις" σε κάποιο lossless format (wav, flac, ape, κλπ.), προσπάθησε να ανεβάσεις το bit rate στα 320kbps.

 


-----------------
"During times of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act” --George Orwell

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : o-Zone στις 20-11-2011 13:49 ]


#2   
KRINIA
Περαστική Νότα
Chat
20.11.2011, 14:09

Ευχαριστώ πολύ.

Προσπαθούσα με το NERO να μετατρέψω από WAV σε MP3, όμως τώρα χρησιμοποίησα το "Direct Audio Corverter and Cd Ripper" στα 320kbps, high quality και είδα μεγάλη διαφορά (πολύ καλύτερο σε σχέση με πριν , μα όχι αρκετά καλό σε σχέση με το WAV).

 

Τέλος, αν κάποια στιγμή ευκαιρείς, πες μου σε παρακαλώ :   όταν λέμε plug-ins τι ακριβώς εννοούμε; Είμαι καινούρια στο χώρο και ακόμη δε γνωρίζω όλες τις ορολογίες.

 

Και πάλι ευχαριστώ


#3   
o-Zone
Σολίστ
Chat
20.11.2011, 16:21

http://en.wikipedia.org/wiki/Plug-in_(computing)

Δες τον ορισμό και το "purpose and examples".

Ελπίζω να σε καλύψει. Αν όχι, τότε εδώ είμαστε...Smile


-----------------
"During times of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act” --George Orwell

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : o-Zone στις 20-11-2011 16:23 ]


#4   
Spartan-Werewolf
Σολίστ
Chat
20.11.2011, 18:45

Καλή ‘σπέρα, KRINIA

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές ηχοληψίας τόσο σε επίπεδο pre-production, όσο και σε επίπεδο  post-production για την μείωση των «προβληματικών» σύμφωνων.

Στο επίπεδο της pre-production:   

Κράτα μια απόσταση 17cm αν το μικρόφωνο σου είναι πυκνωτικό, 5cm αν το μικρόφωνο σου είναι δυναμικό ώστε να υπάρχει μείωση των peaks. Υπάρχουν ειδικά καλύμματα μικροφώνων που λέγονται Pop filters Pop killers –ναι, είναι αυτά που μοιάζουν με σφουγγαράκια η’ με τελάρο κεντήματος που θα το αναρτήσεις στην δοκό της βάσης του μικροφώνου.

Δες παραδειγματικά εδώ:

http://www.musicstore.com/en_EN/GRD/Pro-Audio/Windbreak-and-accessories/cat-RECORDING-RECMIKSCHU

και μειώνουν πάρα πολύ τα σ, π, φ, ψ, ξ, τς, τζ,  

Καλό είναι –επίσης- μάθεις η’ να βελτιώσεις την ορθοφωνία σου,

Θα σου χρειαστεί αν έχεις σκοπό να κάνεις τραγούδι η’ απαγγελίες, γιατί αν το πρόβλημα δεν λυθεί στο πρωτογενές επίπεδο, όλα τα άλλα θα παραμένουν τεχνικές λύσεις.  

Στο επίπεδο της post-production:

Αν έχεις προγράμματα –Plug-ins- εφέ δυναμικής επεξεργασίας ήχου, χρησιμοποίησε το De-esser. Όπως μπορείς να καταλάβεις -άνετα από το όνομα του-, μειώνει –ως ένα βαθμό- τα «προβληματικά» σύμφωνα», αλλά από την άλλην μεριά, μπορεί να «flat-άρει» την ερμηνεία σου.

 Αν ο Compressor σου είναι τύπου V.C.A. καλό είναι να χρησιμοποιείται με φειδώ  και πάντοτε με χαμηλούς λόγους συμπίεσης π.χ. 1 ½ προς 1, 2 προς 1 και στις ακραίες περιπτώσεις 3 προς 1, ποτέ παραπάνω από αυτό -στα φωνητικά-…

Αν ο Compressor σου είναι τύπου Opto, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερες σχέσεις συμπίεσης όπως: 4 προς 1, 5 προς 1

Αν ο Compressor σου έχει επιλογή Soft Knee / Hard Knee, επέλεξε την επιλογή Soft Knee για να γίνεται η μετάβαση ποιο ομαλά…

Και αυτά ισχύουν τόσο στις Hard-ware υλοποιήσεις όσο και στις Soft-ware εξομοιώσεις –Plug-ins- των Hard-ware υλοποιήσεων…

Για το Delay, θα σου πρότεινα -αν έχεις επιλογή Ducking Mode στο Delay σου- να την χρησιμοποιήσεις, καθώς θα βελτιώσει το γενικό αποτέλεσμα και θα μειώσει την εμφανή προβολή του συριστικού προβλήματος στα δυναμικά μέρη της ερμηνείας σου.    

Ευελπιστώ ότι κάποιες από αυτές τις πληροφορίες θα σου φανούνε χρήσιμες και ωφέλιμες.


-----------------
«… και με το φως του λύκου επανέρχονται»

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Spartan-Werewolf στις 25-11-2011 18:30 ]


#5   
Katzenfreund
Βασική Νότα
Chat
25.11.2011, 21:58

Εκφράζω κι εγώ τις ευχαριστίες μου στους δυο συμβούλους που έδωσαν πολύ χρήσιμες πληροφορίες, όχι μόνο για το συριστικό ήχο.

 

Όσο αφορά την ποιότητα του MP3, προσωπικά την βρίσκω πολύ καλή στα 320 kbps ή ακόμα και στα 256 kbps. Αλλά, όπως υποδείχθηκε ήδη, το lossless flac είναι εξίσου καλό με το wav και χρησιμοποεί μόνο το μισό μέγεθος αρχείου.

 

Για δραστική μείωση του μεγέθους του αρχείου σε ποιότητα καλύτερη του αντίστοιχου MP3, προσφέρεται το Ogg vorbis. Δυστυχώς όμως αυτό δε στηρίζεται από όλες τις συσκευές.


#6   
klefths
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
11.12.2011, 19:33
Το de-esser ειναι ενα πολυ χρησημο εργαλειο αλλα δεν παυει να αυτοματοποιει την διαδικασια του compression αφαιρωντας απο τον ηχοληπτη την δυνατοτητα να παρεμβει χειροκινητα σε διαφορετικα σημεια και σε διαφορετικο βαθμο. Υπαρχει ακομα ενας τροπος για τον περιορισμο της εντασης των ενοχλητικων συμφωνων, ο οποιος χρησημοποιειται κατα το πληστον στην δημιουργια διαφημηστικων σποτ για ραδιο και τηλεοραση, ο οποιος μαλιστα αποδιδει καλυτερα, μιας και μπορουμε να παρεμβουμε ξεχωριστα σε καθε συμφωνο και με διαφορετικο ποσοστο. Ο τροπος ειναι πολυ απλος, παιρνουμε το αρχειο με την κυματομορφη της φωνης και αφου ζουμαρουμε ωστε στην οθονη να βλεπουμε την καθε λεξη ξεχωριστα, διακρινουμε τα συμφωνα που ενοχλουν και τα οποια εχουν τις κορυφες των κυματομορφων τους αισθητα μεγαλυτερες απο τον μεσο ορο των υπολοιπων γραμματων της λεξης -τα οποια δεν ενοχλουν ακουστικα. Αφου βρουμε οπτικα και ακουστικα σε ποια σημεια τα συμφωνα γινονται ενοχλητικα, τα επιλεγουμε με τις δεξιες και αριστερες μπαρες απο τα locators, τα κοβουμε και στην συνεχεια δινουμε την εντολη στο προγραμμα να μειωσει την ενταση στο συγκεκριμενο σημειο για παραδειγμα κατα 25%, η αν χρησημοποιουμε καποιο προγραμμα με μεγαλυτερες δυνατοτητες γραφικης επεξεργασιας, μπορουμε τοτε να αυξομοιωσουμε διαδραστικα την ενταση, κρατωντας με το ποντικι την μπαρα της εντασης μονο για το σημειο που εχουμε επιλεξει αναμεσα στα δυο locators. Στην συνεχεια, αφου εχουμε περιορισει την ενταση των συμφωνων σε λογικα επιπεδα, μπορουμε ΑΝ θελουμε να εισαγουμε καποιο de-esser plugin, κατα προτιμιση ενα split band compressor, ωστε να αλοιωθει αν χρειαστει περισοτερο, ΜΟΝΟ το σημα που θα βρισκεται στην συγκεκριμενη συχνοτητα, για παραδειγμα αναμεσα στα 2-12khz, και ΜΟΝΟ στα συγκεκριμενα σημεια και οχι κατα την διαρκεια ολου του τραγουδιου, γιατι τοτε θα ελλατωσουμε η ακομα θα χασουμε ολες τις συχνοτητες και τις αρμονικες τους που θα βρισκονται στην περιοχη 2-12khz, αρμονικες που ισως να ειναι ελαχιστα κατανοητες με το αυτι απο μονες τους, αλλα δεν παυουν να επιδρουν με αλλες περισσοτερο ευδιακριτες, δινοντας την χαρακτηριστικη χρεια και χρωμα σε καθε ηχο που ακουμε. Οποτε για ακομα καλυτερα αποτελεσματα, πρεπει τα σημεια που θα εχουμε επιλεξει με τα locators και εχουμε επεμβει στην ενταση τους να τα μετακινησουμε σε ενα νεο καναλι και σε αυτο το καναλι να βαλουμε το de-esser να λειτουργει συνεχως. Προσοχη ομως, αν το παρακανουμε το αποτελεσμα θα ειναι τα σιγμα να ακουγονται σαν θητα και ο τραγουδιστης να βγη... ψευδος.
#7   
panosguitars
Περαστική Νότα
Chat
13.12.2011, 19:40
Υπάρχουν διάφορα plugins της μουσικής τεχνολογίας σε software που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε vst ή au. Έχώ κι εγώ το cockos reaper, όπως και το digital performer και το studio one. Κορυφαία plugins διαθέτει η waves (σε ότι αφορά compressor, de-esser, de-breath, delays, acoustic & electric inst., drums, vocals, eq's, μόνα τους ή σε συνδυασμό) και η lexicon σε reverb. Κατόπιν τούτου υπάρχουν τα mastering effects που βελτιώνουν την συνολική εικόνα της ψηφιακής εγγραφής. Για να απαντήσω στο ερώτημά σου αυτοτελώς χρησιμοποιείς de-esser ή de-breath.
#8   
KRINIA
Περαστική Νότα
Chat
10.05.2012, 23:23

Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους σας για τις απαντήσεις.

Είχα καιρό να μπω στο MusicHeaven.

Αφιερώσατε χρόνο και το εκτιμώ.

Καλές εμπνεύσεις!!!


#9   


Αυτά τα διάβασες;