ελληνική μουσική
285 online   ·  207.084 μέλη

Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή

postyourevent
Φθασμένος
Chat
03.12.2011, 13:59

Eleni & Souzana VougioukliΠαρασκεύη 9 Δεκεμβρίου 2011
Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Μαγικές Φωνές, Εξαιρετικές Μουσικές

Η εξαιρετική ερμηνεία των αδερφών Βουγιουκλή έχει αποτυπωθεί τέλεια στην καταπληκτική δισκογραφική τους δουλειά που εκδόθηκε το 2009, αλλά παρόλα αυτά στις ζωντανές τους εμφανίσεις είναι ακόμη πιο μαγευτικές με τις ιδιαίτερες φωνές τους, όπου καταθέτουν την ψυχή τους ολοκληρωτικά.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να  πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες.

Tο ρεπερτόριό τους αποτελούν τραγούδια από τις παραδόσεις διαφόρων λαών: ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, τραγούδια των Βαλκανίων, πορτογαλέζικο fado,  ναπολιτάνικα, ισπανόφωνα, ιρλανδέζικα, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, αμερικάνικο μπλουζ, σεφαραδίτικα καθώς επίσης και δικές τους συνθέσεις.

Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως με τη Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο, τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Ψαραντώνη, τον Θ. Παπακωνσταντίνου στο cd «Ο Σαμάνος», την Τ. Λύγαρη στο μουσικό βαγόνι Orient express του θεάτρου Το Τρένο στο Ρούφ, με τις μουσικές παραστάσεις «Μάγισσες στο Ρούφ» και «Οι κυρίες τραγουδούν και…μπλούζ», Χρ. Θηβαίο και Γ. Σπάθα στο δίσκο τους «Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή» , τον Βασίλη Λέκκα κ.ά.

Το καλοκαίρι του 2010 οι αδελφές Βουγιουκλή έδωσαν μια σειρά αξέχαστων παραστάσεων στον ανοιχτό χώρο του θεάτρου Badminton, στο Προαύλιο. Το φθινόπωρο στα τέλη του Σεπτέμβρη μάγεψαν το κοινό του Λουξεμβούργου δίνοντας μία από τις καλύτερες συναυλίες που έχουν δώσει ποτέ. Ακολουθεί σημαντική περιοδεία στην Ελβετία με τρεις εμφανίσεις στις αρχές του Νοέμβρη και έπειτα επιστρέφουν στην Ελλάδα και έρχονται στην Λάρισα για πρώτη φορά, τον Νοεμβρίου του 2010, στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Αφού μαγεύουν το κοινό του Δημοτικού Ωδείου επιστρέφουν τον περασμένο Ιούλιο στο Κηποθέατρο της  Λάρισας καλεσμένες αυτή τη φορά από το Κ.Ε.Θ.Ε.Α. Έξοδος, μαζί με άλλους καλλιτέχνες. Σε μια παράσταση μιας ώρας καταφέρνουν να κάνουν τους δύο χιλιάδες θεατές να παραμιλούν με την ερμηνεία τους, προκαλώντας παράλληλα χαμόγελα ευτυχίας στους ήδη μυημένους. Φυσικά μετά από αυτό,  αναμένουμε με αγωνία δύο μεγάλες καλλιτέχνιδες, δύο καθηλωτικές φωνές που θα μας ξεναγήσουν σε ένα μοναδικό ταξίδι στις αυθεντικές μουσικές του κόσμου και στο δικό τους νέο υλικό που ετοιμάζουν αυτό το διάστημα.

ΕΛΕΝΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ
Η Ελένη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Πτυχιούχος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Παν/μίου Μακεδονίας και συγγραφέας του βιβλίου «Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία». Έχει σπουδές στο πιάνο -από πέντε ετών-, ανώτερα θεωρητικά και μονωδία, βυζαντινή μουσική, καθώς και τζαζ τραγούδι και θεωρητικά. Ξεκίνησε με δημοτικό τραγούδι από οκτώ χρονών και διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας, με το Α΄ Βραβείο στο τραγούδι a cappella. Έχει δώσει συναυλίες - έθνικ-, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ σε Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Βουλγαρία, Η.Π.Α, Ιταλία, Ουκρανία, Τουρκία, Ρουμανία κ.α.

Ως μέλος παραδοσιακών συγκροτημάτων έχει πολλές εμφανίσεις και καταγραφές σε CD με τραγούδια από τη Μ. Ασία, τη Θράκη κι άλλες περιοχές.  Ασχολείται με τον κλασικό και παραδοσιακό χορό, καθώς  και με την έρευνα στο θέατρο-performing. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, λίγα ρωσικά και ιταλικά.

ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ
Η Σουζάνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών, κατεύθυνση Καθαρά Μαθηματικά, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τρεις πρωτότυπες εργασίες στην Άλγεβρα. Έχει σπουδές στο πιάνο - από πέντε ετών-, κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά και μονωδία, καθώς και στη τζαζ- τραγούδι και θεωρητικά. Ακόμη, ασχολείται με τη σύνθεση. Έχει δώσει πολλές συναυλίες - έθνικ-, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ σε Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ουκρανία, Τουρκία, Ρουμανία κ.α.

Ασχολείται με τον χορό - κλασικό, παραδοσιακό και αφρο-τζαζ, καθώς και με την έρευνα στο θέατρο-performing. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, καθώς και λίγα ιταλικά και πορτογαλικά. Η μελέτη της σχέσης μουσικής και μαθηματικών είναι ένα από τα πράγματα που την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και μελλοντικός στόχος της,  η περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Eleni & Souzana Vougioukli

Είπαν γι’ αυτές:

Οι αδελφές Βουγιουκλή είναι μια ξεχωριστή καλλιτεχνική παρουσία. Με γνώση, με ταλέντο, με ευαισθησία και με ήθος υπηρετούν ένα δύσκολο είδος μουσικής που μας συνδέει με τις μεγάλες στιγμές της μουσικής μας παράδοσης, μας διδάσκει και μας συγκινεί. Πλούσιες, μεστές και καλλιεργημένες οι φωνές τους, με τέχνη και με τεχνική, μ’ ένα ευρύ και καλοδιαλεγμένο ρεπερτόριο αποτελούν μια νέα παρουσία στον μουσικό και καλλιτεχνικό μας χώρο και το κυριότερο, αποτελούν μιαν άλλη πρόταση για το πώς μπορούμε  να πλησιάσουμε δημιουργικά και ελκυστικά τη μουσική μας παράδοση. Η απήχηση που έχουν στο κοινό αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης

Πάντα με χαροποιεί η ιδέα των νέων τραγουδιστών που απαλλαγμένοι από το άγχος για το σουξέ, επιλέγουν το δύσκολο δρόμο της ποιότητας. Εδώ, σ’ αυτό το cd, η Ελένη και η Σoυζάνα Βουγιουκλή το αποδεικνύουν έμπρακτα. Τις πρωτοάκουσα, έφηβες ακόμα, το 2001 και τις προσκάλεσα στη συναυλία μου στο Ηρώδειο. Ήταν η πρώτη τους επίσημη παρουσία. Με γοήτευσαν με τις ωραίες φωνές τους και τη γνησιότητα τους. Με χαρά διαπιστώνω πως συνεχίσουν με σοβαρότητα και σεβασμό να υπηρετούν το τραγούδι, το παραδοσιακό και όχι μόνο, το τραγούδι χωρίς σύνορα, μ’ ένα δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Είμαι σίγουρη ότι έχουν πολλά να μας προσφέρουν στο μέλλον.

Μαρία Φαραντούρη

Η Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή είναι δύο κορίτσια νέα, σύγχρονα μα και ώριμα, με ουσιαστική αποδοχή της παράδοσης. Γι’ αυτές η παράδοση δεν είναι μια πανεπιστημιακή κατάκτηση, αλλά τρόπος ζωής, μια φιλική σχέση. Αυτή τη διαπίστωση την έκανα όταν πήγα στο στούντιο να παίξω κιθάρα στα Θρακιώτικα. Και εντυπωσιάστηκα με την ευκολία και τον αυθορμητισμό της ερμηνείας τους, όταν ξεκινήσαμε την ηχογράφηση. Πέρα από τις μουσικές γνώσεις που διαθέτουν, είναι δύο προσωπικότητες με ευρεία καλλιτεχνική κουλτούρα. Κουβαλούν μέσα τους διάφορες χώρες, παγκόσμια ηχοχρώματα και έτσι ερμηνεύουν αβίαστα ένα παραδοσιακό τραγούδι ή ένα της Κάτω Ιταλίας ή ένα τραγούδι του Χατζιδάκι ή του Τσιτσάνη. Εύχομαι να έχουν μια καριέρα που πάντα θα μας εκπλήσσει θετικά και θα μας εντυπωσιάζει, όπως κατάφεραν με αυτό το cd.

Γιάννης Σπάθας

Η Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή. Δύο φωνές σμιλευμένες από το αίσθημα και τη γνώση. Κάνουν παρέμβαση στο ελληνικό τραγούδι. Δύο φωνές που απευθύνονται με ίσιο, καθαρό βλέμμα στην ψυχή, που καταφέρνουν μοναδικά να αναστατώνουν.

Λουδοβίκος των Ανωγείων

Ώρα Έναρξης: 21:30
Τιμή Εισιτηρίου : 12 €

Προπώληση Εισιτηρίων:
Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, Παπαναστασίου 57, 2410 549 326

Πληροφορίες: 2413 00 82 26
Με την υποστηριξη του:

TRT

Διοργάνωση: ALIVE Art Performances

πηγή: postyourevent.gr


#1   


Αυτά τα διάβασες;