ελληνική μουσική
    640 online   ·  210.830 μέλη

    Πνευστά Όργανα & Πνεύμονες

    STEFANOS604
    09.12.2011, 17:24

     

    Το ότι τα πνευστά όργανα είναι ένα είδος άσκησης των μυών των πνευμόνων είναι οφθαλμοφανές.

    Ίσως το παρακάτω video μου σας δώσει κάποιες πληροφορίες από το βιβλίο του Dr Sabutin και για τη βελτίωση του άσθματος και της Χρόνιας  Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας {Χ.Α.Π που 95% προκαλείται από το κάπνισμα} .



    https://www.youtube.com/watch?v=R9mN3skLpiILink

    >

    Εγώ με τη φυσαρμόνικα έχω δει μεγάλη βελτίωση, με την Bb κορνέτα μου, λόγω Χ.Α.Π , κουράζομαι γρήγορα.

    Ποια είναι η δική σας άποψη?



    Στέφανος


    lefterhs
    24.02.2012, 16:39

    Αγαπητέ φίλε είδα το Video και σχετικά με την ερώτησή σου, έχω την εξής γνώμη. Αν κάποιος πάσχει από οποιοδήποτε είδος πνευμονοπάθειας καλόν είναι να μην ασχοληθεί με πνευστό όργανο. Τώρα αν κάποιος επιστήμονας(γιατρός) υποδεικνύει την εκμάθηση ενός ελαφρού πνευστού οργάνου για θεραπευτικούς λόγους,νομίζω ότι θα γνωρίζει και θα υποδεικνύει το είδος που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ο ασθενής. Αυτό που θα ήθελα να σου πω σχετικά με την καταπόνηση των πνευμόνων κατα την χρήση ενός πνευστού είναι το εξής: Η απόδοση ενος χρήστη πνευστού δεν εξαρτάται απο την δύναμη των πνευμόνων του, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο έμαθε να αναπνέει κατά την εκμάθηση του οργάνου. Αυτό που δυσκολεύει πολλούς είναι η αντοχή, δηλ. πόσο πολύ μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικές ασκήσεις. Αν μπορείς να παίζεις σιγά ούτως ώστε να καταναλώνεις λιγότερο αέρα, θα αντέξεις πιό πολύ και δεν θα κουράζεσαι το ίδιο. Ελπίζω να σε βοηθήσει η υπόδειξή μου.


    STEFANOS604
    25.02.2012, 22:17

     

    Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι ο τρόπος ζωής επηρεάζει την αναπνοή μας σε μεγάλο βαθμό  και καλόν είναι να αφιερώνουμε λίγα λεπτά  της κάθε μέρα  (στο κρεβάτι ξαπλωμένοι ανάσκελα) κάνοντας βασικές ασκήσεις αναπνοής.

    Αναπνοή με το διάφραγμα

    Διάφραγμα είναι ο μυς που χωρίζει το στήθος από την κοιλιά.

    Για καλή εκφραστικότητα από το πνευστό μας και πολύωρο παίξιμο πρέπει να αναπνέουμε με το διάφραγμα και όχι με το στήθος .

    Όταν αναπνέουμε με το στήθος το καταλαβαίνουμε γιατί όταν εισπνέουμε το στήθος φουσκώνει και όταν εκπνέουμε το στήθος ξεφουσκώνει.

     

    Κάντε συχνά την παρακάτω άσκηση και σύντομα θα συνηθίσετε να αναπνέετε με το διάφραγμα:

     

    1.            Εισπνεύστε αργά από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4 και αφήστε την κοιλιά να φουσκώσει καθώς εισπνέετε.

    2.            Σταματήστε για 2 δευτερόλεπτα και μετά εκπνεύστε από το στόμα αλλά με κανονικό ρυθμό

    3.            Επαναλάβετε αρκετές φορές

     

    Η ίδια άσκηση προτείνεται και σαν τεχνική χαλάρωσης από το άγχος.

    Βέβαια δεν υπάρχει ‘’αφύσικος’’ τρόπος αναπνοής (εννοώ στο παίξιμο του πνευστού: είτε ο αέρας προέρχεται όπως αναπνέουμε ασυναίσθητα είτε από το διάφραγμα είτε από το στήθος είτε από τη στοματική κοιλότητα είτε με συνδυασμό και των τριών).


    Απλώς την αναπνοή από το διάφραγμα πρέπει να τη μάθουμε για να τη συνηθίσουμε.


    Επειδή κάνει καλό στην υγεία είτε παίζεις είτε όχι πνευστό και επειδή τα πλείστα των posts αναφέρονται ότι για καλύτερη εκφραστικότητα των τόνων να συνηθίσουμε να αναπνέουμε από το διάφραγμα γι αυτό την προτείνω. Ειδικά δε για τη φυσαρμόνικα που απαιτούνται εισπνοές/εκπνοές είναι το παν.


    Κάντε Googling γράφοντας Breathing and brass playing και θα πάρετε 24 εκατομμύρια posts που συνιστούν την εκμάθηση της αναπνοής από το διάφραγμμα. Όπως πχ τα:
    http://www.wikihow.com/Improve-Tone-Quality-on-a-Brass-Instrument
    http://www.windsongpress.com/jacobs/breathing%20exercises%20master%20.pdf
    http://www.wilktone.com/?p=1493


    Στέφανος