ελληνική μουσική
108 online   ·  206.002 μέλη

Θέμα με εξωτερική κάρτα ήχου

AlfredNewman
Περαστική Νότα
Chat
29.01.2012, 23:43

Μόλις έβγαλα από το κουτί την Focusrite Saffire pro 14 και την σύνδεσα στην firewire θύρα του laptop μου και νιώθω εξτασιασμένος γι' αυτό.

Το sequencing software που χρησιμοποιώ είναι το Ableton Live Lite 8 (η έκδοση που δίνεται μαζί με την συγκεκριμένη κάρτα ήχου). Ο μόνος τρόπος για να πάρω ήχο, είναι μέσω ακουστικών, τα οποία και συνδέονται στην Saffire.

To ερώτημα μου λοιπόν είναι το εξής: Πώς μπορώ να πάρω ήχο απο τα ηχεία του laptop?


#1   
Telecast
Περαστική Νότα
Chat
31.01.2012, 18:14

Λογικά αν κάνεις αναπαραγωγή κάτι χώρις headphones να είναι συνδεδεμένα στο lapto και την καρτα, ο ήχος σου βγαίνει κανονικά απο το λάπτοπ σου αλλά δεν περνάει καθόλου απο την κάρτα...Θα πας λοιπόν στην μπαρα εργαλίων που έχεις κάτω δεξιά και θα βρεις την κάρτα λογικά με ενα εικονίδιο. Αν πατήσεις δεξι κλικ θα σου βγαλει 2 επιλογες Οpen ηχος Control Panel και το Panel της καρτας σου...Θα πατήσεις στο πρωτο και θα επιλεξης την καρτα σου ως συσκευη αναπαραγωγης...


#2   
AlfredNewman
Περαστική Νότα
Chat
01.02.2012, 04:36

Πολύ σωστός φίλε Τelecast και σε ευχαριστώ. Το ήξερα ότι θα ήταν κάτι απλό!
Μόνο που το πρόβλημα λύθηκε εν μέρει.

Συνδέω, μέσω πεταλιέρας, την κιθάρα μου στην είσοδο της κάρτας.

Ναι μεν όλοι οι ήχοι ακούγονται απο τα ηχεία του laptop, αλλά δεν παίρνω ήχο από την κιθάρα.

Τι προτείνετε ώστε να ακούω την κιθάρα μέσω των ηχείων του laptop?


#3   
Telecast
Περαστική Νότα
Chat
01.02.2012, 20:24

Λοιπόν...Εδώ το θέμα μας είναι καθαρά στο πρόγραμμα που δουλεύεις...Αν δε κάνω λάθος είπες δουλεύεις με το Ableton στην έκδοση που είχε η κάρτα σου σωστά? Αρχικά θα σου πρότεινα μιας και μπορείς, να κατεβάσεις την έκδοση 8.2.5 του Ableton Suite...Στα δικά μας τώρα...Αφου μπεις στο προγραμμα θα ανοίξεις ενα Audio καναλι στο οποιο θα ηχογραφησεις την κιθαρα σου. Συνδέεις μονο την κιθαρα στην καρτα χωρις να ασχοληθεις με την πεταλιερα σου και στην συνέχια στο audio from του καναλιου σου γραφει Ext.In και ακριβως απο κατω 1/2 θα πατησεις στο 1/2 και θα το κανεις 2 τότε λογικά αν ενεργοποιήσεις και το κανάλι σου για να ηχογραφήσει(κάτω κάτω στο καναλι έχει ενα κουτακι θα το πατήσεις κ θα κοκκινήσει), όταν δοκιμασεις να παιξεις με την κιθαρα σου θα δεις σημα να πηγαινει στο καναλι...εχε και την ενταση απο την καρτα ηχου σου σε μια ικανοποιητικη σταθμη και θα εισαι κομπλε...δοκιμασε το και αν παλι δε γινει τπτ ξανα πες μου


#4   
AlfredNewman
Περαστική Νότα
Chat
02.02.2012, 02:36

Aυτό δεν το πετύχαμε. Τα βήματα που περιέγραψες τα έκανα και πιο πριν. Ίσως να μην το έθεσα σωστά όμως.

Σαν newbie που είμαι, θα προσπαθήσω να γίνω κατανοητός.

Αρχικά, θέτοντας σαν external input την υποδοχή 2, το μόνο που πέτυχα ήταν να μην πάρω καθόλου ήχο. Και αυτό γιατί συνδέω την κιθάρα στην υποδοχή 1 της κάρτας. Επομένως δεν ξέρω αν έχει καν νόημα να ασχοληθώ με το υποδοχή 2.

Θα περιγράψω την πορεία που ακολουθώ:

1. Συνδέω την κιθάρα στο input της πεταλιέρας, και απο την πεταλιέρα πηγαίνω στην input της κάρτας ήχου (πάντα στο input 1 της κάρτας).

2. Στο Αbleton επιλέγω σαν είσοδο: External Input 1,και σαν έξοδο: External Output 1/2 (ώστε να ακούω και από τα δύο ηχεία των headphones).

3. Οπλίζω το audio κανάλι, πατάω Record και αρχίζω να σολάρω αλύπητα.

Ως εδώ όλα καλά, η ηχογράφηση γίνεται κανονικά, και η αναπαραγωγή επίσης.

Αυτό που θέλω, είναι να ακούω στα ηχεία του laptop την κιθάρα την στιγμή που παίζω. Δηλαδη σε live χρόνο.

Ναι μεν την στιγμή που παίζω ακούω την κιθάρα, σε live χρόνο, αλλά μόνο μέσω headphones. Mέσω ηχείων πως θα γίνει η δουλειά??

Και μιας και πήρα φόρα, μπορώ να αποσυνδέω την κάρτα ήχου απλά κάνοντας ''ασφαλή κατάργηση συσκευών'', όπως κάνω στις θύρες usb? Είναι ασφαλές ή υπάρχει κίνδυνος να γίνει κάρβουνο? Υπ' όψην, η κάρτα συνδέεται στην Firewire θύρα.


#5   
Telecast
Περαστική Νότα
Chat
02.02.2012, 15:48
Απ την στιγμή που όλα καλά στην ηχογράφηση σου σου τότε φαντάζομαι ότι αν απλά αποσυνδέσεις τα ακουστικά απο την κάρτα, θα είσαι μια χαρα....
#6   
AlfredNewman
Περαστική Νότα
Chat
02.02.2012, 19:06

Ούτε αυτό μας έκατσε. Έχω δοκιμάσει διάφορους συνδιασμούς, φυσικά χωρίς να γνωρίζω τι ακριβώς κάνω, αλλά τζίφος. Thanks anyway όμως.

Μήπως χρειάζεται κάποιο συγκεκριμένο Routing? Ίσως κάποιος άλλος φίλος που δουλεύει με Ableton ή κάποιο άλλο software μπορεί να μας βοηθήσει.

 

Επίσης με το θέμα του Firewire port, στο προηγουμενο post μου, τι ισχύει?


#7   
Telecast
Περαστική Νότα
Chat
02.02.2012, 19:53
Τους Drivers τους τσεκαρες?
#8   
AlfredNewman
Περαστική Νότα
Chat
02.02.2012, 22:27
Όλα κομπλέ και με τους drivers.
#9   
Telecast
Περαστική Νότα
Chat
03.02.2012, 16:29
Όταν δεν είσαι στο πρόγραμμα και ακούς μουσική χωρίς τα headphones ακούς κανονικά απ τα ηχεία του laptop?
#10   
Telecast
Περαστική Νότα
Chat
03.02.2012, 16:31
Όταν δεν είσαι στο πρόγραμμα και ακούς μουσική χωρίς τα headphones ακούς κανονικά απ τα ηχεία του laptop?
#11   
AlfredNewman
Περαστική Νότα
Chat
03.02.2012, 19:55
Yeap κανονικά. Έχω την εντύπωση ότι χρειάζομαι εξωτερικά ηχεία για να πετύχω αυτό που θέλω. Εσύ φίλε Telecast, συνδέεις κάποιο όργανο (μουσικό πάντα) στην κάρτα σου? Και αν ναι, μπορείς να το ακούς από τα ηχεία του υπολογιστή σου την στιγμή που παίζεις?
#12   
Telecast
Περαστική Νότα
Chat
04.02.2012, 02:53
Φυσικά...έχω εννοείτε τα ηχεία(monitor)συνδεδεμένα με την κάρτα ήχου και συνδέω και την κιθάρα μου αλλά και μπάσο με την κάρτα και γράφω κανονικά και δεν έχω κανένα πρόβλημα απολύτως...Πάντως η αλήθεια είναι πως για να κάνεις σωστά την δουλειά σου τα headphones δεν φτάνουν...χρειάζεσαι και ένα καλό ζευγάρι ηχεία στα σίγουρα και να κατεβάσεις εννοείτε την τελευταία και full version του Ableton
#13   
AlfredNewman
Περαστική Νότα
Chat
05.02.2012, 22:54
Problem solved!Σύνδεσα εξωτερικά ηχεία και έγινε η δουλειά. Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
#14   


Αυτά τα διάβασες;