ελληνική μουσική
357 online   ·  205.667 μέλη

Συμβουλές συντήρησης σαξοφώνου.

musicmarket
Περαστική Νότα
Chat
13.07.2012, 10:30

Συμβουλές για σαξόφωνο

Ποια είναι η σωστή χρήση του σαξοφώνου  πριν και μετά από κάθε μελέτη;


1. Όταν αφαιρείτε το σαξόφωνο σας από τη θήκη του μην το σηκώνετε από τα πλήκτρα. Αφαιρέστε το από τις άκρες, στις οποίες δεν υπάρχουν κλειδιά

 

2.Τοποθετήστε τον λαιμό αφού πρώτα εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα βαζελίνης στον φελό.

 

3. Αφού τελειώσετε τη μελέτη σας, τραβήξτε το πανάκι εσωτερικού καθαρισμού από όλα τα μέρη του σαξοφώνου για απομάκρυνση της υγρασίας. Σκουπίστε προσεκτικά και το εξωτερικό του οργάνου και τα πλήκτρα, για να αφαιρέσετε τις δακτυλιές και τα σημάδια εφίδρωσης που προκαλούνται από τα χέρια σας.

 

 

4. Πάντα να αποθηκεύετε το σαξόφωνο σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Μην τοποθετείτε τίποτα μέσα στην θήκη, που μπορεί  να πιέσει το σαξόφωνο, γιατί μπορεί να λυγίσουν τα πλήκτρα του.

 

 

 

Τι πρέπει να ελέγχω κάθε μήνα στο σαξόφωνό  μου;

 

 

Ελέγξτε όλες τις βίδες και άξονες για να δείτε αν έχουν χαλαρώσει και σφίξτε τις πολύ ευγενικά με ένα μικρό κατσαβιδάκι.

 

 

Επίσης, με ένα μικρό πινελάκι καθαρίστε τις σκόνες που έχουν συσσωρευτεί κάτω και ανάμεσα στον μηχανισμό.

 

 

 

 

 

 

Ποια είναι η σωστή τρίμηνη φροντίδα του σαξοφώνου  μου;

 

Βάλετε λάδι σε όλο το μηχανισμό του σαξοφώνου χρησιμοποιώντας το ειδικό λαδάκι με μια βελόνα (που προτείνει ο κατασκευαστής σας). Πριν τη λίπανση χρησιμοποιείστε τις βούρτσες καθαρισμού και  αφαιρέστε όση σκόνη και βρωμιά  είναι  δυνατόν κάτω από τους κύριους μηχανισμούς. Στην αρχή και το τέλος της ράβδου κάθε πλήκτρου και μεταξύ όλων των κινητών μερών που μοιράζονται την ίδια ράβδο ρίχνουμε από μια μικρή σταγόνα λάδι. Οι βασικές ράβδοι συγκρατούνται σε θέσεις (καθεμιά από τις οποίες έχει σχήμα μπάλας). Βάλτε λάδι στη σχισμή δίπλα σε κάθε θέση. Δουλέψτε τα πλήκτρα καλά, για να κυκλοφορήσει το λάδι και, στη συνέχεια, σκουπίστε το λαδάκι που περίσσεψε από το σώμα και τα κλειδιά του σαξοφώνου.

 

 

 

 

Πρέπει μία φορά το χρόνο να κάνω service;

Συνιστάται μια φορά το χρόνο να επισκέπτεσθε έναν εξειδικευμένο τεχνικό ο οποίος θα ελέγχει τις τάπες, τους φελλούς και τις ρυθμίσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή απόδοση του οργάνου σας.

 

 

 

Τι πρέπει να αποφεύγουμε!!!

 

1.Τσίχλες, αναψυκτικά, και άλλα τρόφιμα, που περιέχουν ζάχαρη, είναι πολύ επιβλαβή για τις τάπες του σαξοφώνου. Αποφύγετέ τα  πριν από την μελέτη σας; ή ξεπλύνετε πολύ καλά το στόμα σας πριν χρησιμοποιήσετε το όργανο.

 

 

2.Ποτέ μην πλένετε το επιστόμιο σας με ζεστό νερό. Χρησιμοποιείτε πάντα χλιαρό προς κρύο.

 

 

3. Εμπορικά υγρά και αλοιφές γυαλίσματος θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορούν εύκολα να μπουν στον μηχανισμό και τις τάπες του οργάνου. Χρησιμοποιείτε τα ειδικά επεξεργασμένα πανάκια γυαλίσματος.

 

 

 

 

 

Εάν έχετε άλλες απορίες ή ερωτήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας εδώ και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : musicmarket στις 18-07-2012 22:12 ]


#1   


Αυτά τα διάβασες;