ελληνική μουσική
357 online   ·  205.667 μέλη

Συμβουλές συντήρησης Τρομπέτας

musicmarket
Περαστική Νότα
Chat
18.07.2012, 21:57

Συμβουλές για Τρομπέτα

 

Διατηρώντας την τρομπέτα σας καθαρή εξασφαλίζετε την καλύτερη δυνατή απόδοση της. O καθαρισμός της θα πρέπει να γίνεται κάθε 2 ή 3 μήνες. Έτσι αποφεύγετε την συσσώρευση μικροβίων, δυσοσμίες και η τρομπέτα σας θα έχει ένα όμορφο και καθαρό ήχο.

 

 

 

 

 

 

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

1)Ένα δοχείο αρκετά μεγάλο  για να χωρέσει ολόκληρη η τρομπέτα μέσα.

2) Χλιαρό νερό

3) Πράσινο σαπούνι ή υγρό πιάτων

4) Μια μεγάλη πετσέτα

5) Χαρτί κουζίνας

6) Βούρτσα φίδι  ή Reka σύστημα για τον εσωτερικό καθαρισμό των σωλήνων.

7) Βουρτσάκι καθαρισμού  για το επιστόμιο.

8) Βούρτσα καθαρισμού για τις  βαλβίδες.

9) Λάδι για βαλβίδες

10)Λάδι για σωλήνες.

11)Μία κούπα.

 

 

 

Βήμα 1: Προετοιμασία νερού.

Γεμίστε  το δοχείο σας  με χλιαρό νερό. Υπολογίστε ότι μόλις βάλετε το όργανο μέσα θα καλυφθεί πλήρως από το νερό.
Στον πάτο του δοχείου τοποθετήστε, αν θέλετε, μια πετσέτα για να προστατεύσετε το όργανό σας από πιθανές γρατζουνιές και βαθουλώματα.

Βάλτε σαπούνι ή το υγρό πιάτων και ανακατέψτε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένας πλούσιος αφρός.

Βήμα 2: Προετοιμασία του οργάνου.

Τοποθετήστε μια πετσέτα στο πάτωμα μπροστά από την μπανιέρα.

 

 

Αποσυναρμολογήστε εντελώς το όργανο και τοποθετήστε τα κομμάτια όμορφα επάνω στην πετσέτα. Προσέξτε αν οι βαλβίδες σας είναι αριθμημένες. Αν όχι αριθμήστε τις  με ένα μολυβι  1,2 και 3 αντίσοιχα. Το 1 θα είναι η πρώτη βαλβίδα που κοιτάμε όταν έχουμε το όργανο στο στόμα.

 

 

 

 

 

 

 

Θα πρέπει να έχετε δηλαδή :  Ένα επιστόμιο, 3 βαλβίδες, τέσσερις σωλήνες (σωλήνας του κουρδίσματος, ο σωλήνας του δείκτη, το μικρό σωληνάκη της μεσαίας βαλβίδας και ο σωλήνας του αντίχειρα) και  τρία καπάκια των βαλβίδων.


 

 

 

 

 

 

 

 

Βήμα 3

 

Τοποθετήστε τις  τρεις βαλβίδες στην  κούπα όρθιες και γεμίστε την κούπα με νερό από το δοχείο αλλά προσοχή να μην  βραχούν οι τσόχες στην πάνω μεριά.

 

 

 

 

 

 

Βουτήξτε την  τρομπέτα και τα υπόλοιπα κομμάτια στο δοχείο για 20 λεπτά. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βήμα 4: Καθαρισμός της τρομπέτα σας!

1)Ένα ένα κάθε σωλήνα βάλτε τον κάτω από το νερό και με το ειδικό βουρτσάκι καθαρισμού (φίδι) τρίψτε καλά το εσωτερικό των σωλήνων. Ξεπλύνετε καλά, τοποθετήστε το κάθε κομμάτι  πάνω
στην πετσέτα και  σκουπίστε τα καλά  με μια χαρτοπετσέτα. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία για τους υπόλοιπους σωλήνες.

2) Κάνετε το ίδιο πράγμα με το επιστόμιο σας χρησιμοποιώντας το ειδικό βουρτσάκι καθαρισμού  και στη συνέχεια τοποθετήστε το στην  πετσέτα.

3) Καθαρίστε τις τρεις σωλήνες ,που μπαίνουν οι βαλβίδες, στο σώμα της τρομπέτας και τις υπόλοιπες σωλήνες.  Κρατήσετε την τρομπέτα κάτω από το νερό και περάστε την βούρτσα φίδι απο μέσα αρκετές φορές.

4) Χρησιμοποιώντας ένα απαλό σφουγγαράκι τρίψτε απαλά το εξωτερικό του τρομπέτα σας εστιάζοντας κυρίως στην καμπάνα, όπου συλλέγει τις περισσότερες ακαθαρσίες.

5) Τοποθετήστε τρομπέτα σας στην πετσέτα. Χρησιμοποιήστε απορροφητικό χαρτί  και σκουπίστε καλά την τρομπέτα.

6) Καθαρίστε βαλβίδες, μία κάθε φορά, κρατώντας την κάθε μία  κάτω από το νερό προσέχοντας να μην βραχούν οι τσόχες. Χρησιμοποιήστε ένα βουρτσάκι για να καθαρίσετε τις τρύπες της κάθε βαλβίδας και ξεπλύνετε καλά. Σκουπίστε με χαρτί καλά την κάθε βαλβίδα και απομακρύνετε το λάδι που έχει απομείνει.

7) ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ: Για το γυάλισμα των επιφανειών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδική αλοιφή για λακαρισμένες επιφάνειες και αλοιφή για αλακάριστες επιφάνειες. Πάρτε ένα μικρό κομμάτι βαμβακερό πανί και απλώστε ειδική αλοιφή γυαλίσματος στην επιφάνεια της τρομπέτας. Σκουπίστε απαλά μέχρι να φύγει η αλοιφή και να εμφανιστεί η γυαλάδα. Επαναλάβετε μέχρι να δείτε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Βήμα 5: Συναρμολόγηση τρομπέτα σας

 

 

1) Απλώστε μια μικρή ποσότητα ειδικού λαδιού στους σωλήνες και επανατοποθετήστε κάνοντας μικρές περιστροφικές κινήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

2) Λαδώστε τις βαλβίδες, με το ειδικό λάδι για βαλβίδες, και τοποθετήστε τις, βάση του νούμερου, κάνοντας περιστροφικές κινήσεις μέχρι να ακούσετε το χαρακτηριστικό ‘κλίκ’. Φυσήξτε την τρομπέτα για να βεβαιωθείτε ότι οι βαλβίδες είναι σωστά τοποθετημένες.

Εάν δεν μπορείτε να φυσήξετε άνετα αυτό σημαίνει ότι δεν είναι οι βαλβίδες τοποθετημένες σωστά. Ελέγξτε ότι οι αριθμοί σε κάθε βαλβίδα αντιστοιχούν με τους αριθμούς της βαλβίδας που βρίσκονται ήδη μέσα. Αν είναι σωστά τα νούμερα, βγάλτε την πρώτη βαλβίδα έξω και ελέγξτε ότι το νούμερο της βαλβίδας κοιτάζει εσάς (όταν έχουμε την τρομπέτα στο στόμα). Αν η βαλβίδα δεν έχει νούμερο βγάλτε την και τοποθετήστε την μπροστά μεριά πίσω. Φυσήξτε στην τρομπέτα σας. Αν δεν μπορείτε ακόμα να φυσήξετε κάνετε την ίδια διαδικασία με την δέυτερη βαλβίδα. Ελέγξτε ξανά. Συνεχίστε με τη τρίτη βαλβίδα, αν εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα.

 

 

 

 

 

Τι πρέπει να αποφεύγουμε!!!

 

Τσίχλες, καφές, αναψυκτικά, και άλλα τρόφιμα, που περιέχουν ζάχαρη, είναι πολύ επιβλαβή για την τρομπέτα σας. Αποφύγετέ τα  πριν από την μελέτη σας; ή ξεπλύνετε πολύ καλά το στόμα σας πριν χρησιμοποιήσετε το όργανο.

Εάν έχετε άλλες απορίες ή ερωτήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας εδω και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.


#1   


Αυτά τα διάβασες;