ελληνική μουσική
455 online   ·  206.285 μέλη

Goin' Through και ΝΕΒΜΑ κατά Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ

jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
29.08.2012, 20:54

Όλα ξεκίνησαν από την εφημερίδα Αυγή, που έγραψε:

Στο 38ο φεστιβάλ της ΚΝΕ θα εμφανιστούν τα "χιπ χοπ" συγκροτήματα Going Τhrough και ΝΕΒΜΑ. Δεν πρόκειται για φάρσα, κακοήθεια ή προβοκάτσια. Η είδηση επιβεβαιώνεται και από τον "Ριζοσπάστη".

Σε ένα φεστιβάλ που κουβαλάει όλη την ιστορία του ΚΚΕ που έχει συνδεθεί με αγώνες και καλλιτέχνες οι κνίτες της νέας εποχής θα ακούσουν στίχους από γνωστές ποπ επιτυχίες "επιπέδου", όπως το "γυναίκες τριγύρω πολλές παρά πολλές αλλά ποτέ δεν είναι αρκετές" ή το "μαζί μου ασχολείσαι πόσο μ***ς είσαι" καθώς και το "αμιγώς" πολιτικό "καλημέρα Ελλάδα», τονίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα

Η πρώτη απάντηση ήρθε από την ΚΝΕ: 

Οι κύριοι της "Αυγής" και του ΣΥΡΙΖΑ που επίσημα υποστηρίζουν (όπως η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ) τα ναρκωφεστιβάλ και τις λοιπές εκδηλώσεις όπου σβήνει ο παλμός, ο νους και η ψυχή της νεολαίας, είναι λογικό να έχουν την αγωνία να τον πιάσουν...

Μετά ακολούθηση η απάντηση των Goin' Through:

Σε πρόσφατο άρθρο της η εφημερίδα "Αυγή", με αφορμή την επικείμενη εμφάνιση των συγκροτημάτων GOIN THROUGH & NEBMA στο 38ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, εμφανίζεται ως θεματοφύλακας της ποιότητας της ελληνικής μουσικής, τιμητής της ιστορίας του Φεστιβάλ (!!!) και ασκεί έντονη κριτική για την επιλογή των εν λόγω συγκροτημάτων με βασικό επιχείρημα το ότι "Τα δύο συγκροτήματα είναι μιμητές της αμερικάνικης σκηνής, υπέρμαχοι ενός συστήματος στο οποίο ο "άντρας" θέλει "αμάξια και λεφτά" για να κατακτήσει την καλλίγραμμη νεαρή, την οποία φυσικά αλλάζει σαν τα πουκάμισα και πουλάει νταηλίκι...".

Καταρχήν και μόνο το περιεχόμενο αυτής της φράσης αποκαλύπτει την άγνοια που διακατέχει τον εμπνευστή της, ο οποίος μοιάζει να ξέθαψε αυτήν την άποψη (για μια μουσική που σε παγκόσμια κλίμακα κυριαρχεί εδώ και τρεις δεκαετίες), από κείμενο της ΕΟΝ για τα αντιχριστιανικά ήθη. Καλό και δημοσιογραφικά δεοντολογικό θα ήταν να κατανοήσουν ότι η Hip hop μουσική και κουλτούρα δεν περιλαμβάνει μόνο το "γκαγκστεριλίκι" και το μισογυνισμό, αλλά και την κοινωνική καταγραφική - κριτική και το βίωμα ως στιχουργική αφετηρία. Και στο κάτω κάτω, η "Ευρωπαϊκή Αριστερά" δεν είναι αυτή που υπερασπίζεται με κάθε τρόπο και επιχειρήματα την παραμονή της χώρας μας σε ένα τέτοιο "Αμερικάνικο" (καπιταλιστικό προφανώς) σύστημα στα πλαίσια της ΕΕ;

Και για τους πάρα πολλούς που θα βιαστούν και θα πουν ότι τα δύο συγκροτήματά μας δεν έχουν σχέση με το κοινωνικοπολιτικό πρόσωπο της τέχνης να τους παρακαλέσουμε να ακούσουν προσεκτικά το σύνολο της δισκογραφίας που μετρά πάνω από 15 albums (συνολικά και για τα δύο συγκροτήματα) και τραγούδια των οποίων ο στίχος προφανώς για όλους αυτούς είναι κόκκινο πανί. Ενδεικτικά και μόνο:

http://www.youtube.com/watch?v=hUD9o0zD9Ek

http://www.youtube.com/watch?v=DKfJLI-fr2o

http://www.youtube.com/watch?v=ZRG5kyRUBmU

http://www.youtube.com/watch?v=CPK1esWhpE

Επιπλέον, πολλοί από μας δεν έχουμε κρύψει ποτέ τα πολιτικά μας πιστεύω και αντίθετα από τη γενική αντίληψη, έχουμε πληρώσει τίμημα για τις δημόσιες αυτές τοποθετήσεις. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό - εργασιακό βίο, που για πολλούς από εμάς, παρά τη "χλιδή" του χώρου του θεάματος, συνεχίζει να αποτελεί καθημερινότητα.

Τέλος, αυτοί που χαλιούνται με τη συμμετοχή μας στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας, είναι οι ίδιοι που χαλιούνται όταν μαθαίνουν (γιατί για να μας δουν πρέπει να έρθουν μαζί μας, και αυτό είναι δύσκολο) ότι συμμετέχουμε σε μαζικούς αγώνες στο πλευρό του ταξικού κινήματος.

Δεν απολογούμαστε για καμία επαγγελματική επιλογή και ούτε έχουμε κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό μας.

Δεχόμαστε πάντοτε την κριτική και η αντιπαράθεση είναι στη φύση της μουσικής μας.

Αλίμονο όμως σε αυτούς που σπεκουλάρουν και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Να χαίρεστε όλους όσους συμμετέχουν στα "φεστιβάλ μαστούρας" και τους χρυσοπληρώνετε, εμείς επιλέγουμε τη συμμετοχή μας εδώ, στην κρίσιμη ώρα για την κοινωνία μας και

ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ. Και επειδή εσείς το θυμηθήκατε πρώτοι, να σας το αφιερώσουμε και από κοντά στις 15 του μήνα...

"Μαζί μου ασχολείσαι..." "... τα ξέρεις τα υπόλοιπα"...

GOIN' THROUGH

NEBMA


#1   
mary_omikron
Βετεράνος , Forum Moderator
Chat
29.08.2012, 22:58
Εντάξει, αφού το κάλεσμα για ένωση της αριστεράς επετεύχθη κάτι μικρολεπτομέρειες ως προς τα ακούσματα θα τακτοποιηθούν κι αυτές...no problem :p :p
#2   
noizreduction
Βετεράνος
Chat
29.08.2012, 23:00

Ο λαος λεει πολυ σοφα "ειπε ο γαϊδαρος τον πετεινο κεφαλα..."! Κι εδω τελειωνει η επιχειρηματολογια μου!


#3   
natalia90
Περαστική Νότα
Chat
30.08.2012, 11:38
άστοχο το δημοσίευμα, αλλά ούτως ή άλλως οι εφημερίδες που υποστηρίζουν κάποια κόμματα, σε αυτή τη χώρα, μάλλον τους κάνουν και το μεγαλύτερο κακό! πάντως δε κατάλαβα γιατί θίχτηκαν από αυτό συγκεκριμένα το άρθρο..δε τα έχουν ξανακούσει και μάλιστα από συναδέλφους τους, ότι εμπορευματοποιούν πολύ τη μουσική τους?
#4   
n0signal
Περαστική Νότα
Chat
30.08.2012, 12:06
Ήθελα να ήξερα, αν ο Βουρλιώτης θίγεται τόσο πολύ και τη στιγμή που παίρνει τα φράγκα ή μόνο όταν του τα λένε.
#5   
rodantho
Βασική Νότα
Chat
31.08.2012, 00:18

Είναι ο μοντέρνος κομμουνιστής, που στόχος του είναι να βγάλει όσα περισσότερα λεφτά γίνεται μέχρι να γίνει ώριμη η κοινωνία και να αποδεχτεί τον κομμουνισμό....κάποτε...σε μερικές χιλιάδες χρόνια....μέχρι τότε συνεχής συγκέντρωση κεφαλαίου.

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : rodantho στις 31-08-2012 00:19 ]


#6   
DrLove
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
31.08.2012, 17:44

Θα παίξουνε κι αυτό;


#7   
TRAVELOGUE
MusicHeaven Guru
Chat
01.09.2012, 10:46

Νομίζω ότι το όλο ζήτημα δεν έγκειται στο γεγονός ότι το Φεστιβαλ της ΚΝΕ θα φιλοξενεί τους Goin'  Through και τους ΝΕΒΜΑ.

Θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ αξιολογότεροι εκπρόσωποι της Hip hop σκηνής, όπως οι Active Member. Είναι αλήθεια πως οι Goin' Through προβάλλονται από τα συνήθη lifestyle μέσα ενημέρωσης και γενικότερα λειτουργούν στο χώρο του lifestyle. Αυτό έχω αντιληφθεί από τη μικρή μου ενασχόληση με την πορεία τους κι αυτό είναι κάπως ανακόλουθο, αν αναλογιστώ ότι προβάλλονται ωε επί το πλέιστον από τα γνωστά αστικά μέσα μαζικής αποχαύνωσης, τα οποία είναι κατακριτέα από τον πολιτικό χώρο που διοργανώνει το φεστιβάλ.

Πιθανότατα, για τον α' ή β΄ λόγο, οι συγκεριμένοι καλλιτέχνες στρατεύονται στο χώρο του ΚΚΕ, δεν γνωρίζω με ποιον ακριβώς τρόπο, όσο για το αν ασχολούνται διαρκώς με το να βγάζουν φράγκα, δεν έχω δει τη φορολογική τους δήλωση για να το γνωρίζω, ούτε τους γνωρίζω προσωπικά.

Θέλω λίγο να σταθώ, σε αυτό που είπε η Ναταλία και να συμφωνήσω μαζί της. Ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εφημερίδες που υποστηρίζουν κάποιο κόμμα, ίσως να του κάνουν και μεγαλύτερη ζημιά, κι αυτό έχει φανεί σε αρκετές περιπτώσεις, όπου αναλώνονται αρθρογραφικά σε θέματα ελάσσονος σημασίας, μεταθέτοντας τα όποια πεδία κριτικής και διαφωνίας σε λάθος πλαίσιο.

Προσωπικά μου έκανε εντύπωση το δημοσίευμα της Αυγής, διότι μου έβγαλε μια "κατινιά". Νομίζω πως σαν εφημερίδα που υποστηρίζει ένα συγκεκριμένο κόμμα και δη της Αριστεράς, θα έπρεπε να ασχολείται με πιο σημαντικά θέματα.

Το φεστιβάλ της ΚΝΕ ανέκαθεν επρόκειτο για ένα πολιτικό και κυρίως πολιτιστικό γεγονός κατά τη δική μου γνώμη όπως και άλλων. Γι αυτό, δεν παρευρίσκονται σε αυτό μόνο μέλη της ΚΝΕ ή φίλοι, οπαδοί και ψηφοφόροι του ΚΚΕ.

Έχει ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με αρκετές επιλογές για όλες τις ηλικίες, αν και κάποιες επαναλαμβάνονται καθ' έτος, που σίγουρα κάποιος μπορεί να βρει ένα λόγο για να παρευρεθεί εκεί, ανεξαρτήτως της κομματικής τοποθέτησης. Τουλάχιστον για όσους ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ως άνθρωποι και νοοτροπία, πολιτική και κοινωνική.

Στην τελική, όποιος θέλει πάει, όποιος δεν θέλει πάει αλλού! Smile


#8   
klefths
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
02.09.2012, 13:50

Η Αυγη πουθενα δεν επιτιθεται στο φεστιβαλ της ΚΝΕ καθ'αυτο, αλλα στην κατα την γνωμη μου λαθεμενη επιλογη καποιων να εκπροσωπηθει ο πλουσιος χωρος της ελληνικης χιπ ηοπ σκηνης, απο αυτα τα μυρικαστικα της αμερικανικης γκανγκστερικης υποκουτουρας, μοδας και lifestyle, που μας ταιζουν τα μιντια, Going Through, Nεβμα και ο Ρουβας της ραπ, ο Νικος Βουρλιωτης.

Εχωντας ενα κοινο, ηλικιας 12 - 16 ετων, και περνωντας τους το μηνημα οτι το μονο που χρειαζεται καποιος σημερα, ειναι πεντε γκομενες, μια αμαξαρα που χοροπηδαει απο μονη της, και ενα χαμηλοκαβαλο παντελονι 350 ευρω για να λυσουν ολα τους τα προβληματα, αποτελουν σημερα τους πιο βολεμενους "επαναστατες" της Χιπ Χοπ μουσικης.

Χαθηκαν οι Active Member, οι ΤΧC, oι FFC, η εστω οι ΖΝ, η τα υμισκουμπρια?

Δεν νομιζω λοιπον να ηταν αυτη η καταλληλη επιλογη για το συγκεκριμενο φεστιβαλ, εκτος και αν το φεστιβαλ της ΚΝΕ απο φετος θα εχει σπονσορα το MAD. Αντε τοτε και απο του χρονου να παρουν και τιποτα Χρυσαυγητες σεκιουριταδες!#9   


Αυτά τα διάβασες;