ελληνική μουσική
    514 online   ·  210.840 μέλη

    Οποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν έχει μέλλον

    Booster
    18.04.2005, 14:52
    Η απόσταση ανά΅εσα στις δύο ράγιες των σιδηροδρο΅ικών γρα΅΅ών στις ΗΠΑ είναι 4 πόδια και 8,5 ίντσες (143,5 cm). Μάλλον παράξενος αριθ΅ός. Γιατί άραγε έχει επιλεγεί το συγκεκρι΅ένο διάκενο;

    Διότι ο σιδηρόδρο΅ος στις ΗΠΑ κατασκευάστηκε ΅ε τον τρόπο που είχε κατασκευαστεί ο σιδηρόδρο΅ος στην Αγγλία, από Άγγλους ΅ηχανικούς που ΅ετανάστευσαν, και οι οποίοι θεώρησαν ότι θα ήταν καλή σκέψη, επειδή θα επέτρεπε να χρησι΅οποιηθούν υπάρχουσες ατ΅ο΅ηχανές από την Αγγλία.

    Και τότε, γιατί οι Άγγλοι κατασκεύασαν τις ατ΅ο΅ηχανές τους έτσι;
    Διότι οι πρώτες σιδηροδρο΅ικές γρα΅΅ές κατασκευάστηκαν από τους ίδιους ΅ηχανικούς που κατασκεύαζαν τρα΅, στο οποίο χρησι΅οποιούσαν ήδη το συγκεκρι΅ένο διάκενο.

    Και γιατί αυτό το διάκενο;
    Διότι οι κατασκευαστές του τρα΅ ήταν και κατασκευαστές α΅αξών, που χρησι΅οποιούσαν τα ίδια εργαλεία και τις ίδιες ΅εθόδους.

    Γιατί οι ά΅αξες έχουν αυτό το διάκενο;
    Διότι, παντού στην Ευρώπη, και στην Αγγλία, οι δρό΅οι είχαν λούκια για τους τροχούς των α΅αξών και ένα διαφορετικό διάκενο θα προκαλούσε διαρκώς ίλάίες στους άξονες.

    Και γιατί τα λούκια απέχουν τόσο ΅εταξύ τους;
    Οι πρώτες ΅εγάλες οδοί στην Ευρώπη είχαν κατασκευαστεί από τους Ρω΅αίους, ΅ε σκοπό να ΅ετακινούνται εύκολα οι λεγεώνες τους. Οι πρώτες ά΅αξες ήταν οι πολε΅ικές ά΅αξες των Ρω΅αίων. Οι ά΅αξες αυτές ήταν ιππήλατες: τις τραίούσαν δύο άλογα, τα οποία κάλπαζαν δίπλα-δίπλα και έπρεπε να απέχουν ΅εταξύ τους, ούτως ώστε το ένα άλογο να ΅ην ενοχλεί το άλλο κατά τον καλπασ΅ό. Προκει΅ένου να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της ά΅αξας, οι τροχοί δεν έπρεπε να είναι ευθυγρα΅΅ισ΅ένοι ΅ε τα ίχνη των αλόγων, ενώ δεν έπρεπε να είναι και πολύ απο΅ακρυσ΅ένοι, έτσι ώστε να αποτρέπονται τα ατυχή΅ατα κατά την διασταύρωση δύο α΅αξών στην ίδια οδό.

    Ιδού λοιπόν η απάντηση στο αρχικό ΅ας ερώτη΅α! Το διάκενο στις ράγιες των Α΅ερικανικών σιδηροδρό΅ων εξηγείται, αφού 2.000 χρόνια νωρίτερα, σε ΅ιαν άλλη ήπειρο, οι ρω΅αϊκές ά΅αξες κατασκευάζονταν ανάλογα ΅ε το φάρδος που έχουν τα καπούλια δύο αλόγων.

    Και τώρα, το κερασάκι στην τούρτα:
    Υπάρχει και ΅ια προέκταση αυτής της ιστορίας ΅ε το διάκενο στις ράγιες και τα καπούλια των αλόγων. Αν δει κανείς το Α΅ερικανικό διαστη΅ικό λεωφορείο στην εξέδρα εκτόξευσής του, ΅πορεί να παρατηρήσει δύο πλευρικές δεξα΅ενές καυσί΅ων που είναι στηριγ΅ένες εκατέρωθεν της κεντρικής δεξα΅ενής. Η εταιρεία Thiokol κατασκευάζει αυτές τις δεξα΅ενές στο εργοστάσιό της στην Γιούτα. Θα ήθελαν να τις κάνουν ΅εγαλύτερες, αλλά οι δεξα΅ενές αποστέλλονται σιδηροδρο΅ικώς στο ση΅είο εκτόξευσης. Η σιδηροδρο΅ική γρα΅΅ή ΅εταξύ του εργοστασίου και του Ακρωτηρίου Κανάίεραλ περνά από ΅ια σήραγγα, κάτω από τα Βραχώδη Όρη. Αυτή η σήραγγα περιορίζει το ΅έγεθος των δεξα΅ενών στο πλάτος που έχουν τα καπούλια δύο αλόγων.

    Έτσι, το πλέον εξελιγ΅ένο ΅εταφορικό ΅έσον του κόσ΅ου, το διαστη΅ικό λεωφορείο, εξαρτάται από το φάρδος του κ... ενός αλόγου. Οι τεχνικές προδιαγραφές και η γραφειοκρατία είναι αθάνατες!

    Επο΅ένως, την επό΅ενη φορά που θα ίρεθείτε να κρατάτε στα χέρια σας παράξενες προδιαγραφές και θα αναρωτιέστε ποιος κ... τις επινόησε, θα έχετε θέσει το σωστό ερώτη΅α.

    ΥΓ: Είναι κρί΅α που η πληροφορική δεν χρησι΅οποιεί τόσο σταθερές προδιαγραφές...


    KIT_KAT
    18.04.2005, 14:57
    Σωστά, καλό είναι να γνωρίζεις το παρελθόν
    Booster
    18.04.2005, 15:20
    Quote:

    Το μέλος KIT_KAT στις 18-04-2005 στις 14:57 έγραψε:

    Σωστά, καλό είναι να γνωρίζεις το παρελθόν





    Η παρατηρητικότητα δεν συνδυάζεται με τη βιασύνη

    Δεν πειράζει τουλάχιστον βγήκε κάτι αστείο τελικά

    Γιώργο και Κατερίνα από μια μπύρα κέρασμα



    Life is what happens to you while
    you’re busy making other plans




    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: Booster on 18-04-2005 15:50 ]
    KIT_KAT
    18.04.2005, 15:41
    Εγώ θα πιω και τη μπύρα του Γιώργου μιας και δεν παρουσιάστηκε να την παραλάβει
    Thanks Πέτρο!!
    Booster
    18.04.2005, 15:48
    Για να σας αποζημιώσω για τη γκάφα μου διαβάστε και ένα ανέκδοτο από την site που διατηρούσα πριν λίγο καιρό την ComedyCorner. Επειδή είναι τελείως handwritten by Booster αποκλείεται να έχει ξαναγραφτεί εδώ...

    Αν σας άρεσε ... να βάλω και άλλα

    Η γιαγιούλα η καημένη πλησίαζε τα 80 και για να έχει ήσυχο το κεφάλι της κάλεσε μια μέρα ένα δικηγόρο στο σπίτι της για να του υπαγορεύσει τη διαθήκη της. Ερχεται λοιπόν ένας νεαρός γύρω στα τριάντα και βγάζοντας ένα μπλοκ και στυλό, κάθεται απέναντί της στο δερμάτινο καναπέ του σαλονιού και αρχίζει να γράφει ότι του έλεγε η γιαγιά.

    Ρίχνοντας μια ματιά στο τραπέζι μπροστά του βλέπει ένα μεγάλο μπωλ με αμύγδαλα.

    - Μπορώ να πάρω κανένα; ρωτάει με ευγένεια την ηλικιωμένη γυναίκα.

    - Και το ρωτάς αγόρι μου; Οσα θέλεις να πάρεις, του απαντάει εκείνη χαμογελαστά.

    Αρχίζει λοιπόν κι ο φίλος μας να τρώει τα αμυγδαλάκια το ένα μετά το άλλο. Πέρασε καμμιά ώρα με την υπαγόρευση και συνειδητοποίησε με έκπληξη ότι τα είχε φάει τελικά όλα.

    - Χίλια συγγνώμη που σας τα έφαγα όλα τα αμύγδαλα, της είπε με απολογητικό ύφος ο δικηγόρος. Ξέρετε είχα σκοπό να φάω μόνο ένα δύο, αλλά παρασύρθηκα.

    - Μη το σκέφτεσαι καθόλου αγόρι μου, του απάντησε γλυκά η γιαγιούλα. Αλλωστε από τότε που έβαλα μασέλα δεν μπορώ εγώ να τα φάω. Μόνο τη σοκολάτα απέξω γλείφω και τα ξαναβάζω στο μπωλ.


    Booster
    18.04.2005, 16:10
    Αντε κι άλλο ένα από ComedyCorner για πλήρη εξιλέωση

    Το ροχαλητό

    Ενας ναύτης βρέθηκε μια βραδυά στη Θεσσαλονίκη την περίοδο της έκθεσης και έψαχνε να βρει κάπου ένα δωμάτιο να κοιμηθεί το βράδυ. Οπως όμως αναμενότανε όλα τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα. Απελπισμένος λοιπόν και νυσταγμένος ο φίλος μας άρχισε να βάζει νερό στο κρασί του. Δεν ήτανε ανάγκη να του δίνανε ολόκληρο δωμάτιο και με ένα κρεββάτι βολευότανε. Εναν ύπνο μόνο να κάνει ήθελε.

    Βρήκε λοιπόν με τα πολλά ένα ξενοδοχείο που είχε κάποιο κρεββάτι διαθέσιμο μέσα σε ένα δίκλινο δωμάτιο που κοιμότανε ένας σμηνίτης στο άλλο κρεββάτι.

    - Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα φίλε μου, του είπε ο ξενοδόχος, να σου το δώσω ευχαρίστως. Ομως αυτός που κοιμάται ροχαλίζει πολύ δυνατά και δε θα σε αφήσει να κλείσεις μάτι όλη νύχτα. Αφού να φαντασθείς μου κάνανε παράπονα από τα διπλανά δωμάτια.

    - Κανένα πρόβλημα, λέει ο κουρασμένος ναύτης, θα το πάρω.

    Πράγματι λοιπόν ανεβαίνει στο δωμάτιο. Το άλλο πρωί νωρίς νωρίς νάσου ο ναύτης για πρωινό φρέσκος φρέσκος.

    - Πως κοιμηθήκαμε; τον ρωτάει ο ξενοδόχος.

    - Σα πουλάκι, του απαντάει ο ναύτης. Ποτέ δεν έχω κοιμηθεί καλύτερα.

    - Καλά και ο αεροπόρος δε στην έσπασε με το ροχαλητό του; απόρησε ο άλλος.

    - Μπαα, μ' αυτόν ξεμπέρδεψα αμέσως και δεν ξαναροχάλησε, του είπε γελώντας ο φίλος μας ενώ έπινε την πρώτη γουλιά από τον αχνιστό καφέ του.

    - Και πως τα κατάφερες βρε θηρίο; τον ξαναρωτάει με εμφανή έκπληξη ο ξενοδόχος.

    - Α ήταν πολύ απλό τελικά. Οταν μπήκα στο δωμάτιο αυτός κοιμότανε ήδη και ροχάλιζε σα γαϊδούρι. Εγώ τον σκούντησα ελαφρά, του έδωσα ένα φιλί στο μάγουλο και του είπα: "Καληνύχτα γλυκούλη μου". Οπως καταλαβαίνεις αυτός δεν τόλμησε να ξανακλείσει μάτι όλη νύχτα, κι εγώ κοιμήθηκα σαν πουλάκι.