ελληνική μουσική
234 online   ·  205.842 μέλη

Ποια η ιστορία του τραγουδιού Eleanor Rigby των Beatles;

LPs-Musicholic
Περαστική Νότα
Chat
18.10.2012, 22:54

Αυτό το τραγούδι είναι μακράν το αγαπημένο μου απ' το αγαπημένο μου συγκρότημα κι όμως δεν μπορώ να καταλάβω αν μιλάει για κάποιο περιστατικό με κάποια Eleanor Rigby ή είναι απλά μια φτιαχτή ιστορία για τις ανάγκες του τραγουδιού...


#1   
CHE
Βετεράνος
Chat
19.10.2012, 07:17
Αν και η ιστορία του είναι κάπως μπερδεμένη θα προσπαθήσω να την πω όσο πιο απλά γίνεται. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος ο Paul McCartney (αυτός έγραψε το τραγούδι), στην αρχική του εκδοχή το όνομα δεν ήταν Eleanor Rigby αλλά Daisy Hawkins. Η Daisy Hawkins ήταν υπαρκτό πρόσωπο και ήταν γνωστή του McCartney. Επίσης ο ιερέας αρχικά λεγόταν... McCartney αλλά επειδή δεν ήθελε ο Paul να μπερδέψουν τον ιερέα με τον πατέρα του άλλαξε κι εδώ το όνομα. Τώρα, πως κατέληξε στο όνομα Eleanor Rigby. Το μικρό όνομα (Eleanor) το πήρε από την ηθοποιό Eleanor Bron, η οποία είχε παίξει μαζί με τους Beatles στην ταινία "Help!". Το επώνυμο Rigby το πήρε από ένα μαγαζί στο Μπρίστολ (Rigby & Evens Ltd, Wine & Spirit Shippers), το οποίο ο McCartney το είδε όταν πήγε να δει την τότε κοπέλα του (την ηθοποιό Jane Asher) να παίζει. Ο συνδυασμός των δύο ονομάτων, Eleanor Rigby, του άρεσε κι έτσι προέκυψε και ο τίτλος του τραγουδιού. Θεωρητικά, λοιπόν, δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο αλλά ούτε κι η ιστορία ήταν αληθινή. Ωστόσο, στο νεκροταφείο της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στο Λίβερπουλ, όπου συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο John Lennon και ο Paul McCartney το 1957, υπάρχει ο τάφος κάποιας Eleanor Rigby. Ο Paul McCartney είπε ότι μπορεί υποσυνείδητα να επηρεάστηκε από το όνομα του τάφου. Παραδόξως, η πραγματική Eleanor Rigby ζούσε μία μοναχική ζωή παρόμοια μ' αυτή που περιγράφεται στο τραγούδι, αλλά αυτό είναι μάλλον μία διαβολική σύμπτωση. Όσο για τον Πάτερ McKenzie, το επώνυμο το διάλεξε τυχαία από τον τηλεφωνικό κατάλογο.
#2   
Orfeus
Μουσικοπαραδεισένιος
Chat
19.10.2012, 09:22
#3   
LPs-Musicholic
Περαστική Νότα
Chat
21.10.2012, 20:19
Φίλε CHE η αλήθεια είναι πως είχα διάβασει κάτι παρόμοιο για την ιστορία αυτού του τραγουδιού αλλά δεν το είχα πολυκαταλάβει... Ευχαριστώ για την εξήγηση! :)
#4   


Αυτά τα διάβασες;