ελληνική μουσική
260 online   ·  204.567 μέλη

Η κριτική της Γεωργίας Λαιμού για Ζουγανέλη-Μπουλά-Χατζηγιάννη

spiroos
MusicHeaven Guru
Chat
08.11.2012, 13:46

Η δημοσιογράφος Γεωργία Λαιμού με αφορμή το δίσκο του Ζουγανέλη «Με γεια το κούρεμα» γράφει για τη εφετινή σύμπραξη των τριών καλλιτέχνών στην «Ακτή Πειραιώς»:

 

 

Τώρα όμως, θα ανοίξω μία παρένθεση, διότι από χτες το βράδυ που είδα τον Ζουγανέλη και τον Μπουλά να σταυροφιλούν το Μιχάλη Χατζηγιάννη κάτι βαρύ σα να μου 'ρθε στο κεφάλι κι έκτοτε παραπατάω. Είναι και το πολιτικό κλίμα συγκρουόμενο, για να το πω κομψά, και δεδομένου ότι το παρόν δισκάκι παίρνει πολιτική θέση για όσα αξιομνημόνευτα συμβαίνουν στην κοινωνία και την πολιτική, η συνεργασία των κ.κ. Ζουγανέλη και Μπουλά με τον κύριο Χατζηγιάννη σε κρυφοπιστάδικο (που παριστάνει τη 'μουσική σκηνή') της οδού Πειραιώς, μου προκαλεί εκείνο το τύπου άδειασμα του στομαχιού που παθαίνουμε όταν το αεροπλάνο πέφτει σε κενό αέρος.

Οπότε είπα να εκφράσω κάποιες απορίες μου: 1. Πώς συνδέονται δημοσιεύματα τύπου 'το σκάφος που πήρε ο Μιχάλης για τη Ζέτα', οι 'αποκλειστικές φωτό που αποδεικνύουν το μεγάλο έρωτα του Μιχάλη για τη Ζέτα, καθώς φιλιούνται με πάθος ημίγυμνοι στην παραλία' και 'πόσο κόστισαν τα σπίτια του Μιχάλη στην Πάρο, στη Σαντορίνη και στην Κύπρο'... με τα πολιτικώς ανήσυχα στιχάκια:

Γιαννάκη πάει σύννεφο στο σβέρκο η σφαλιάρα με φόρους σου αρπάξανε και τα λεφτά που είχες αυτοί και τα κανάλια τους σε πήξαν στην παπάρα τα λόγια και τα έργα τους, ήτανε όλα τρίχες

2. Όταν λέμε ότι επί είκοσι χρόνια οι Ελληνες έζησαν σε έναν ψεύτικο κόσμο λάιφστάιλ και καταστράφηκαν ιδεολογικά και ηθικά από αυτόν και τους ανεγκέφαλους εκπροσώπους του, ποιες από όλες τι λέξεις δεν κατάλαβαν οι δύο καλλιτέχνες και αποφάσισαν να δημιουργήσουν 'καλλιτεχνικό' σχήμα για να τ' αρπάξουν από τα κοριτσάκια-φαν του Μιχάλης?

Κουρέψαν τα ομόλογα, κουρέψαν και τη χώρα και όλοι πια το ξέρουμε ότι δεν πάει άλλο θ' αρχίσω τα βρομόλογα, τώρα θα πάρω φόρα και θα τους στείλω όλους τους μια και καλή στο διάολο

Γράφω και σκέπτομαι τι θα ακούσω γι' αυτό το κείμενο που μοιάζει λίγο «κομμουνισμένο» όπως το λέγαμε παλιά, ενώ δεν είναι. Διότι το μόνο που προσπαθεί να πει είναι ότι η ΣΥΝΕΠΕΙΑ στην κοινωνικοπολιτική στάση ενός ευαίσθητου στα κοινωνικά προβλήματα καλλιτέχνου είναι κατεπείγον ζητούμενο της εποχής, και άρα, δεν μπορεί ο καθένας να έχει και ψηλό νυχτοκάματο και την πίτα ολόκληρη, ως ..αγανακτισμένος με τη φτώχεια των άλλων.

3. Ο απολιτίκ Μιχάλης (που τη δεκαετία του '90 έπαιρνε το πιο ψηλό νυχτοκάματο -μαύρη είν' η νύχτα στα βουνά- από τους μεγαλοεπιχειρηματίες της νύχτας) στο όνομα ποιας ανάγκης ..καλλιτεχνικής έκφρασης.. συνεργάζεται τώρα, εκ των υστέρων, με τους «αναρχοαυτόνομους» (σύμφωνα με το παρόν CD) Ζουγανέληδες και Μπουλάδες, και γιατί δεν το έκανε όταν έπαιρνε τα ιλιγγιώδη ποσά που έκαναν την πιστόπιατσα να ζηλεύει?

4. Μέχρι πότε εμείς οι 'πελάτες' όλων αυτών θα πάψουμε να ταΐζουμε την ασυνέπεια τους;

Σταματάω εδώ, διότι το κείμενο παρουσίασης αυτού του CD πρέπει να συνεχίσει να λέει όσα υποκειμενικά έχω να πω για το συγκεκριμένο προϊόν μουσικής. Ελπίζω να έγινα αντιληπτή.

 

 

Περισσότερα εδώ: http://www.e-go.gr/music/article.asp?catid=17547&subid=2&pubid=129203066

 

 

[ τροποποιήθηκε από τον/την spiroos, 08-11-2012 13:47 ]

[ τροποποιήθηκε από τον/την spiroos, 08-11-2012 13:48 ]


#1   
jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
08.11.2012, 17:59
Καλά τα λέει, αν και λίγο υπερβολικά. Ο Χατζηγιάννης δεν ήταν ποτέ γνήσιος εκπρόσωπος του life style. Μία στο τόσο έβγαινε μια είδηση και κυρίως τα τελευταία χρόνια που ειναι με την Μακρυπούλια.

Δεν έκανε καριέρα από το lifestyle, αλλά μέσα από τη δουλειά του, άσχετα αν αυτή χαρακτηρίζεται ποιοτική ή όχι.

Όσον αφορά τη συνεργασία με τους άλλους 2, έχει γίνει καθαρά λόγω ανάγκης. Δύσκολες εποχές για να γεμίσει ο Χατζηγιάννης ολόκληρο μαγαζί.
#2   
TRAVELOGUE
Φθασμένος
Chat
09.11.2012, 23:02

Σε μία αφίσα στη στάση λεωφορείου ενημερώθηκα για τη σύμπραξη και η πρώτη σκέψη μου ήταν "πως κατάντησε έτσι ο Ζουγανέλης κι ο Μπουλάς; συνεργασία με το Χατζηγιάννη για μια αρπαχτή?" 

Δεν ξέρω αν η σκέψη μου ήταν λάθος, ούτε ποιο είναι το πραγματικό υπόβαθρο της συνεργασίας. Πάντως, η αλήθεια είναι πως δεύτερη σκέψη δεν έκανα.


#3   
petroukios
Περαστική Νότα
Chat
10.11.2012, 11:18

Η συνεργασία αυτή, για να είμαι ειλικρινής με ξένισε και μάλιστα πολύ. Θα συμφωνήσω με το άρθρο γιατί πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες απ τη στιγμή που παίρνουν θέση, δημόσια , για ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και μάλιστα μέσα απ την δουλειά τους οφείλουν και να την στηρίζουν. Διαφορετικά κινδυνεύουν να << Νταλαροποιηθούν>> πουλώντας αριστερή ιδεολογία με πολύ δεξιά τσέπη και φυσικά εκ του ασφαλούς!

Η συνεργασία με το Χατζηγιάννη δε νομίζω πως στηρίζεται πάνω σε καλλιτεχνικά κριτήρια αλλά κυρίως σε οικονομικά! Άλλωστε αυτός ο τύπος έχει κάνει απίστευτες δηλώσεις τα παλιότερα χρόνια για ανθρώπους που πραγματικά έχουν προσφέρει στα μουσικά μας πράγματα και τον πολιτισμό αυτού του τόπου. Κατανοώ πως η οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους αλλά στα δύσκολα δείχνει χαρακτήρα ο άνθρωπος που πιστεύει στις αρχές του και το αποδεικνύει με τη στάση του , τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του διαδρομή!


#4   
ilio
MusicHeaven Guru
Chat
10.11.2012, 16:33

Με το που είδα και εγώ την σύμπραξη αυτή με ξένισε και εμένα επίσης.Όχι όμως για τους λόγους που επικαλείται η δημοσιογράφος Γεωργία Λαιμού αλλά γιατί καλλιτεχνικά δεν θεωρώ πως ταιριάζουν για να κάνουν αυτή την συνύπαρξη.Με ποιο σκεπτικό ο Ζουγανέλης και ο Μπουλάς προσέγγισαν τον Χατζηγιάννη και με ποιο σκεπτικό εκείνος αφού οι καλλιτεχνικές τους πορείες ήταν εντελώς αντίθετες;Άλλο πράγμα έκανε ο Χατζηγιάννης και άλλο ο Ζουγανέλης και ο Μπουλάς.Ο Χατζηγιάννης μπορεί να κέρδισε πάρα πολλά χρήματα και να ήταν στα φώτα της δημοσιότητας και στην επικαιρότητα για πάρα πολλά χρόνια αλλά "καλλιτεχνικά" το πλήρωσε αυτό στο τέλος.Κάηκε από μόνος του λόγω της υπερπροβολής.Οπότε δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Ζουγανέλης και ο Μπουλάς συνέπραξαν μαζί του για να γεμίσουν το μαγαζί.Θα μπορούσαν με πάρα πολλούς άλλους καλλιτέχνες που ταιριάζουν να το κάνουν αυτό.Έξυπνοι  θεωρώ πως είναι,έχουν φαντασία,θα σκέφτονταν κάτι άλλο,τέλοσπαντων.Δεν θεωρώ δηλαδή έτσι όπως εξελιχθηκε ο Χατζηγιάννης μέσα στον μουσικό χώρο πως είναι ένας κράχτης και γι αυτό κάνουν μαζί του συνεργασία.Δεν ξέρω πως το σκέφτηκαν.Περισσότερο το βλέπω σαν ένα καλλιτεχνικό "άνοιγμα",πειραματισμό του Χατζηγιάννη επειδή είδε πως έχει φτάσει ο ίδιος σε ένα τέλμα παρά σαν κάτι άλλο.Στροφή προς κάτι ποιο προζάτο μάλλον;Δεν μένει παρά να δούμε το αποτέλεσμα μέσα από τις παραστάσεις.


-----------------
"Δεν τα βλέπεις όλα από εκεί που τα κοιτάς"

[ τροποποιήθηκε από τον/την ilio, 10-11-2012 16:34 ]

[ τροποποιήθηκε από τον/την ilio, 10-11-2012 16:37 ]


#5   
kwstasagas
MusicHeaven Guru
Chat
10.11.2012, 18:05

Παράθεση:

Το μέλος ilio στις 10-11-2012 στις 16:33 έγραψε...

;Δεν μένει παρά να δούμε το αποτέλεσμα μέσα από τις παραστάσεις. 

Συνεπώς, αν κάποιος πάει, ας μας γράψει τις εντυπώσεις του,αν έχει διάθεση ....


#6   
AlfaWolf
Βετεράνος
Chat
10.11.2012, 18:14

Kαθώς και το γήρας, ου γαρ έρχεται μόνον!

Αυτή η ''κριτικός'' γράφει στενόμυαλα (γνώμη μου έτσι? )

Πέρυσι στο  «Κ» της Καθημερινής κάθισε κι έκανε ένα ρεπορτάζ για κάποιους άγνωστους κι αθόρυβους  χομπίστες, των επιτραπέζιων wargames,

στο άρθρο αυτό σαν ρεζουμέ αναφέρει ότι όσοι ασχολούνται με αυτό το παιχνίδι είναι άνθρωποι που τα έχουν μπερδεμένα τα πράγματα στο κεφάλι τους καθώς και είναι μοναχικοί, ακροδεξιοί φασίστες με ισχυρή πίστη στον θεό του αίματος ή αλλιώς σατανά! ΕΛΕΟΣ

τώρα ονομάζει «αναρχοαυτόνομους» Ζουγανέληδες και Μπουλάδες, (σύμφωνα με το παρόν CD)

λες και τον Ζουγανέλη & τον Μπουλα τώρα του γνωρίσαμε ή τους χαρακτηρίζει αυτό το cd κι όχι όλη η μέχρι τώρα πορεία τους αλλά...

όσο υπάρχουν τέτοιους είδους κριτές τέτοια θα ακούμε δεν ξεχνώ..

παλιά με τον Λάκη Παπαδόπουλο είχαν φαγωθεί, τους είχε πειράξει που συνεργάστηκε ένας ροκάς με έναν λαϊκό

αλλά το ''Για να σε εκδικηθώ'' πήγε ταμείο ... άρεσε, αρέσει, και κυρίως έμεινε, και πολλοί άλλοι στην συνέχεια προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο,

αφήστε λοιπόν να ακούσουμε και να δούμε την συνεργασία αυτή και ο κόσμος θα αποφασίσει, αυτός έχει τον λόγο.

άλλωστε υπάρχει και θέμα γούστου καθώς και ανοικτού ή κλειστού μυαλού .


#7   
ilio
MusicHeaven Guru
Chat
10.11.2012, 18:37

Βρήκα κάτι σχετικό με το θέμα.Αυτό το τραγούδι μας λύνει ίσως κάποιες απορίες,προς το παρόν Smile


#8   
PanGuitar
Συγχορδία Μινόρε
Chat
11.11.2012, 15:44

Γιατί να τους κριτικάρουμε; Θα μας φάνε οι κουλτούρες και οι ταμπέλες. Μια χαρά είναι ο Χατζηγιάννης. Πολλοί "έντεχνοι" θα ήθελαν αν έχουν το ταλέντο του.

Όσο για το τραγούδι κατασυγκίνηθηκα, καταπληκτικό!


#9   
alpatman
Συγχορδία Μινόρε
Chat
14.11.2012, 07:59
κιεγω δεν καταλαβαινω την κριτικη αυτη και την απορια της συντακτριας . Στην Ελλαδα πριν απο αρκετα χρονια υπηρχαν ''λαθος ταμπελες ΄σε αρκετους καλλιτεχνες . Π.χ χαρακτηριζονταν ροκ καλλιτεχνες που ουδεμια σχεση ειχαν με το ειδος (ουτε και επιροες ) (π.χ Παπακωσταντινου ,Κατσιμιχες κτλ κτλ ).Τωρα σιγα σιγα αρχιζουν τα πεφτουν τα ψευτικα αυτα χωρισματα . Ο Χατζηγιαννης ειναι πολυ ταλαντουχος καλλιτεχνης ,πολυ πιο γνησιος απο αλλους που πουλανε 'υφος ' και αμφισβητηση απλα για διαφοροποιηση . Και οι Ζουγανελης -Μπουλας επισης αξιοι καλλιτεχνες ( ο Ζουγανελης ταλαντουχος σε πολλα πραγματα ) οποτε αυτη η συνεργασια ειναι μια χαρα ταιριαστη . Στην Ελλαδα σχεδον καμια συνεργασια δεν ειναι αταιριαστη γιατι ολοι λιγο πολυ παραλλαγες του λαικου ειναι (απο ποπ-λαικο ,η επιφανειακου ροκ/λαικου μεχρι σκυλαδικου ). οπως λεει και ενας φιλος πιο πανω , τους ειχε πειραξει οτι συνεργαστηκε ενας 'ροκας '(λακης παπαδολπουλος ) με ενα ενα λαικο .Μα ακριβως επειδη ο κατα την γνωμη τους ροκας ειναι και αυτος λαικος με 'επικαλυψη' ταιριαζε και εκεινος απολυτα .
#10