ελληνική μουσική
    762 online   ·  210.848 μέλη

    SIfaDO ...ή...... ΣΤΙφαΔΟ ???

    SifaDo
    27.11.2012, 13:09

    Ξεκινάμε αυτή την ενότητα στο FORUM σήμερα ως προέκταση της εκπομπής μας το Σαββάτου,SIfaDO la musica

    Εδώ θα βρίσκετε την συνταγή της εβδομάδας και άλλα σχόλια που αφορούν το SIfaDO

    Η συνταγή της εβδομάδας λοιπόν έχει ως εξής..: 

    ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ αλά SIfaDO Smile

    1-1.5 kg μπακαλιάρο  παστό ( γλυκαμένο σε νερό για 1-2 μέρες και κομμένο σε μερίδες)

    2 ματσάκια σκόρδο φρέσκο

    1 ματσάκι κρεμμύδι φρέσκο

    ελαιόλαδον,

    άλας μαγειρικόν,

    ολίγον αλεύρι,

    2 λεμόνια κανονικού μεγέθους

    Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μαζί με τα φύλα τους ( προσεχοντας να μην κοψουμε τα δαχτυλακια μας μαζι διοτι η συνταγη δεν περιέχει κρεας) και τα τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο

    στη συνέχεια βάζουμε μέσα τον μπακαλιάρο και σε 2-3 λεπτά  ρίχνουμε νερό αρκετό για να τον καλύψει .

    Τον αφήνουμε να μαγειρευτεί .

    Στύβουμε τα 2 λεμόνια και στο χυμό τους προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι ώστε να γίνει χυλός.

    Προσθέτουμε ζωμό από την κατσαρόλα μας και μετά αδειάζουμε το μίγμα στο φαγητό.

    Επιτυγχάνουμε κατ'αυτον τον τρόπο μια παχύρευστη σάλτσα.

    Σερβίρουμε με μπόλικη σάλτσα

    ΠΡΟΣΟΧΗ ...  η αναλογία μερίδας φαγητού- ψωμιού είναι μεγάλη...  προμηθευτείτε επαρκείς ποσότητες ψωμιού ειδικά αν είσαστε λάτρεις του.

    ΠΙΝΟΥΜΕ και 4-5-6-7-8-9 ποτηράκια κρασί ( ανάλογα με το πόσο αντέχουμε ή κάνουμε κέφι )

    Τέλος αν ο δερμάτινος καναπές ειναι κοντά,.......... του την πεφτουμε κανονικά.

    Οι ελεύθεροι και  οι ελεύθερες καλόν ειναι να αποφύγουν πασης φύσεως ραντεβού   για δύο λόγους. Τον ένα δεν τον θυμάμαι τώρα τον άλλο τον εχω κρυφό.

    Ταίστε τον  λαό του ΜΗ με δικές σας συνταγές


    Κάθε βδομάδα θα διαβάζονται on air οι δύο καλύτερες  απο τις δικές σας συνταγές .  

    Εμείς θα καθορίζουμε το βασικό υλικό και εσείς θα μπορείτε να δώσετε την συνταγή σας.

    Παράκληση από μία συνταγή ο καθενας διότι δεν είμαστε τσελεμεντές ούτε μαμαλάκης..

    Οι συνταγές να ερχονται μέχρι το Σαάββατο το μεσημέρι ( να προλάβουμε να μαγειρέψουμε )

    Αυτή την βδομάδα λοιπόν μαγειρεύουμε .......

    ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ.............

    [ τροποποιήθηκε από τον/την SifaDo, 27-11-2012 13:16 ]





    [ τροποποιήθηκε από τον/την SifaDo, 27-11-2012 13:21 ]





    [ τροποποιήθηκε από τον/την SifaDo, 27-11-2012 13:22 ]

    [ τροποποιήθηκε από τον/την SifaDo, 27-11-2012 13:29 ]





    [ τροποποιήθηκε από τον/την SifaDo, 27-11-2012 13:30 ]


    επισυναπτόμενα: images (1).jpg images (1).jpg .jpg 
    DOMASTER
    28.11.2012, 16:10

    Ουτε μια συνταγη εεεεεε????

    ΕΕΕΕΕρρεεεεε  ΠΕΙΝΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑ{#emotions_dlg.happycrazy}


    alkyoni
    28.11.2012, 16:24

    Ελα.... η 1η, εφτασεεεεε!!!{#emotions_dlg.tt2}{#emotions_dlg.lol}

    Ακουστε την προσεχτηκα!!!!!!{#emotions_dlg.lol}Και καλη σας ορεξη!!!!{#emotions_dlg.tt2}


    sillia
    28.11.2012, 16:30

    {#emotions_dlg.wacko}etoimatzidikes alkyonaki?variomaste na grafoume?????????????{#emotions_dlg.tt2} ....emeis 8eloume thn dikia sas geysh ....den zhthsame menegakhs xaxaxaxaxaxaxxaa{#emotions_dlg.lol}


    -----------------

    Αν θεωρήσω τον εαυτό μου μαγνήτη... με ανησυχεί το τι ελκύω!!!!

    [ τροποποιήθηκε από τον/την sillia, 28-11-2012 17:12 ]


    alkyoni
    28.11.2012, 16:40

    Δεν ειπα να την γραψετε!!!!!!{#emotions_dlg.wacko} ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΕΙΠΑ!!!!!!!!Wink ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!{#emotions_dlg.lol}

    Για να γελασουμε την εβαλα... ε..κι αυτη συνταγη ειναι.....!!μηπως οι αλλες που κανουμε ή θα γραψουμε, απο καπου αλλου δε τις εχουμε δανιστει και τις δινουμε και σε αλλους? ;)

    edit:υ.γ. οκ, αλλαζει το νοημα με τα ερωτηματικα που προσθεσες αργοτερα, μετα το "γραφουμε"Wink{#emotions_dlg.whistling} ,ζαβολιαρα! {#emotions_dlg.tt2}{#emotions_dlg.tt2}


    -----------------

    ♫♪ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΟΤΕΣ♫♪ Τετάρτη βράδυ 22:00-23:00, Πέμπτη βράδυ 00:00-01:00 ~ Τune in!--> Radio MusicHeavenwww.listen.musicheaven.gr

    [ τροποποιήθηκε από τον/την alkyoni, 28-11-2012 20:19 ]


    spvidir
    28.11.2012, 17:30


    ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΠΗΛΟ


    ΥΛΙΚΑ


    •    1 κοτόπουλο περίπου 1200 γρ.
    •    2 ματσάκια δεντρολίβανο
    •    4 φύλλα φασκόμηλο
    •    2 λεμόνια
    •    Αλάτι
    •    Πιπέρι
    •    Λίγο σκόρδο
    •    30 φύλλα από λεμονιά
    •    Πηλός


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Καθαρίζουμε το κοτόπουλο , το πλένουμε και το στεγνώνουμε. Το αλατοπιπερώνουμε, του γεμίζουμε την κοιλιά με τα λεμόνια κομμένα στα 4 το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο. Ροδίζουμε το κοτόπουλο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το αφήνουμε να κρυώσει έξω. Ανοίγουμε τον πηλό με τον πλάστη, αν δυσκολευτούμε προσθέτουμε λίγο νερό για να μας βοηθήσει. Πάνω από τον πηλό απλώνουμε τα λεμονόφυλλα. Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω στα φύλλα, σκεπάζουμε το κοτόπουλο με άλλα φύλλα λεμονιού και κλείνουμε με φύλλο πηλού κάνοντας μία τρύπα στη μέση για καμινάδα. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1,5 ώρα στους 250 βαθμούς.

    Μια πολυ ωραία συνταγη για καλοφαγαδες και φυσικα για ολη την παρεα του Musicheaven......


    sillia
    28.11.2012, 20:01

    {#emotions_dlg.clap}


    mary_omikron
    28.11.2012, 20:11

    Το "κοτόπουλο στον πηλό" μου κίνησε την περιέργεια!!! Φαίνεται εξαιρετική περίπτωση για όλη την διαδικασία που απαιτεί. Θα μπορούσε να είναι το ίδιο σε πήλινη γάστρα κλεισμένη με ζυμάρι ή δεν ξέρω τί άλλο ίσως, αλλά έτσι παραδοσιακά και αλλοτινά που προτείνεται, πραγματικά με έβαλε στην πρίζα και υπ΄όψιν δεν είμαι φαν κοτόπουλου.... Μπράβο spvidir, σε ψηφίζω ανεπιφύλακτα {#emotions_dlg.thumbup}

    [ τροποποιήθηκε από τον/την mary_omikron, 28-11-2012 20:13 ]


    spvidir
    28.11.2012, 20:21

    Ειναι πολυ καλο παιδια, ανεξαρτητα αν ψηφιστει ή οχι δοκιμαστε το και θα γλυφετε τα δαχτυλα σας.........

    α μην ξεχασω συνοδευεται απαραιτητα απο καλη παρεα ( που υπαρχει ) και πολυ καλοοοο κρασι!!!!!!!!!!!!!!!!

    Σ ευχαριστω για την ψηφο Mairy


    SifaDo
    02.12.2012, 14:25

    Αυτή τη βδομάδα δεν ειχε συνταγή απο το SIfaDO la musica ....

    Αλλά ανεπιφύλακτα προτείνουμε την συνταγη της spvidir  για το κοτόπουλο

    Οσο για την βδομάδα που μας ερχεται.......... αναζητουμε συνταγές για 

    ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ .....

    ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΛΟΦΑΓΑΔΙΚΟ SITE ΣΤΟ INTERNET   !!!!!!!!!!

    Περιμένουμε τις συνταγές σας.........


    sofiasketo
    02.12.2012, 15:53

    ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ 

    ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό καλαμαράκια όχι πολυ μικρά, 1κρεμύδι ξερό, 1/2 ματσάκι μαιτανό, 250 gr ρύζι, 1 λεμόνι, ζωμό λαχανικών,αλάτι, πιπέρι

    Πλένουμε τα καλαμαράκια και ψιλικόβουμε τα πλοκαμια τους. Τσιγαριζούμε ψιλοκομένο κρεμιδάκι μαζί με τα πλοκάμια ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το ρύζι και το καβουρδίζουμε και αυτό. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και δύο ποτήρια ζωμό λαχανικών. Προσθέτουμε το ψιλοκομένο μαιτανό το αλάτι και το πιπέρι.Το αφήνουμε να πιει το ζουμί και έτοιμη η γέμιση. Γεμίζουμε κάθε καλαμάρι λίγο πιο πάνω απο τη μέση και το κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Τοποθετούμε τα καλαμάρια σε πλατύ  σκεύος  προσθέτουμε νερό ώστε να καλυφθούν   και τα ψήνουμε για σαράντα λεπτά περίπου. Προσθέτουμε λεμόνι ή αλάτι αν χρειάζεται. 

    ΥΓ οσον αφορά τους παραγωγούς  και λόγω της οικονομικής τους επιφάνειας μπορούν στη γέμιση να προσθέσουν τις οποιου μεγέθους γαρίδες επιθυμούν.


    sillia
    02.12.2012, 21:31

    Προσωπικά θα την δουλέψω την ... γέμιση{#emotions_dlg.tt2}

    με το υστερόγραφο...αδυναμίες είναι αυτές{#emotions_dlg.rolleyes}


    SifaDo
    10.12.2012, 13:37

    Η προσπάθεια να γίνουμε ........

    Το πιό καλοφαγάδικο site στο internet  

    συνεχίζεται ακάθεκτη......... {#emotions_dlg.biggrin}

    Αυτήν την εβδομάδα  λόγω νηστείας χριστουγέννων αλλα και οδηγίας {#emotions_dlg.happycrazy} που λάβαμε καυτευθέιαν απο το 

    Δ.Ν.Τ {#emotions_dlg.thumbdown} και την μανδάμ Λαγκάρντ  ( που μας μάλωσε {#emotions_dlg.helpsmilie} διότι όλο κρεατάκι και ψαρικά έχουμε στο μυαλό μας) 

    αποφασίσαμε να μαγειρέψουμε και να μαγειρέψετε ....    

     Α Γ Γ Ι Ν Α Ρ Ε Σ  

    για να σας δούμε πόσο νόστιμες και προκλητικές θα είναι οι συνταγες αυτή τη βδομάδα .......{#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}


    evelina1970
    11.12.2012, 12:59

    Κοτόπουλο με ούζο

    1 κοτόπουλο, περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε μερίδες, αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το τηγάνισμα ,2 ποτήρια του κρασιού  ελαιόλαδο, πιπεριές σε διάφορα χρώματα, κομμένες σε λωρίδες
    2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ροδέλες,1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
    10-12 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες,αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,1 πρέζα ζάχαρη, ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

    Εκτέλεση
    Αλευρώνουμε καλά τα κομμάτια κοτόπουλου. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε από το τηγάνι και σοτάρουμε για λίγο τις πιπεριές.
    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τις πιπεριές και σβήνουμε με το ούζο. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και λίγο νερό.
    Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει και να χυλώσει η σάλτσα για περίπου 40 λεπτά. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

     


    AlfaWolf
    11.12.2012, 13:44

    Παράθεση:

    Το μέλος mary_omikron στις 28.11.2012, 20:11 έγραψε...

    Το "κοτόπουλο στον πηλό" μου κίνησε την περιέργεια!!! Φαίνεται εξαιρετική περίπτωση για όλη την διαδικασία που απαιτεί. Θα μπορούσε να είναι το ίδιο σε πήλινη γάστρα κλεισμένη με ζυμάρι ή δεν ξέρω τί άλλο ίσως, αλλά έτσι παραδοσιακά και αλλοτινά που προτείνεται, πραγματικά με έβαλε στην πρίζα και υπ΄όψιν δεν είμαι φαν κοτόπουλου.... Μπράβο spvidir, σε ψηφίζω ανεπιφύλακτα {#emotions_dlg.thumbup}

    [ τροποποιήθηκε από τον/την mary_omikron, 28-11-2012 20:13 ]



    Nα το μαγειρέψεις και να με καλέσεις :))))


    Eleanaa
    15.12.2012, 11:20

    Αγκινάρες γεμιστές με κιμά

    Υλικά:
    10 -12 αγκινάρες μεγάλες
    300γρ. κιμά
    1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    4-5 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα ντοματάκια
    Αλάτι πιπέρι
    5-6 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο για το ταψί

    Για τη μπεσαμέλ
    300 mL γάλα
    3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
    2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
    μια πρέζα αλάτι
    μια πρέζα μοσχοκάρυδο
    1 αυγό
    50γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι

    Καθαρίζουμε τις αγκινάρες κατά τα γνωστά και τις τοποθετούμε για 5 λεπτά σε νερό με λεμόνι.


    Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά:
    Σε τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει λίγο.
    Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει.

    Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
    Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες αλάτι πιπέρι και ένα φλιτζανάκι νερό κι αφήνουμε

    να βράσει ο κιμάς μέχρι να μην έχει καθόλου υγρά.

    Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε την μπεσαμέλ με τη γνωστή διαδικασία.
    Αραδιάζουμε τις αγκινάρες σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί ή πυρέξ.

    Mε κουτάλι γεμίζουμε τις αγκινάρες με το μείγμα του κιμά

    και μετά από πάνω βάζουμε μπεσαμέλ μέχρι να καλύψει καλά την κάθε αγκινάρα.
    Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με χρήση αέρα στο μεσαίο ράφι
    του φούρνου για 30 λεπτά.

    Αν ο κιμάς δεν σας αρέσει για γέμιση μπορείτε να επιλέξετε στη θέση του λαχανικά όπως

    αρακά μανιτάρια και καρότα

    Στη θέση δε της μπεσαμέλ μπορεί να τοποθετηθεί μια φέτα τυρί που λιώνει ή μια φέτα ντομάτας.



    Αγκινάρες "μουσακά"

    Υλικά για 3 άτομα:
    8 τρυφερές αγκινάρες

    Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
    400γρ. κιμά
    2-3 ώριμες ντομάτες ή 3/4 μιας κονσέρβας
    1 μεγάλο κρεμμύδι
    Αλάτι , φρεσκοκομμένο πιπέρι
    ½ φλιτζάνι λάδι

    Για τη σάλτσα

    400γραμ. γιαούρτι σακούλας
    3 μεγάλα αυγά
    1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (Ρεγγάτο ή κεφαλοτύρι)

    Διαδικασία
    Καθαρίζουμε τις αγκινάρες κατά τα 
    γνωστά τις τοποθετούμε σε νερό με λεμόνι, κρατάμε και τα κοτσάνια τους αν είναι τρυφερά.

    Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις αγκινάρες για 10 λεπτά. Τις σουρώνουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε να μας περιμένουν.

    Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο με λίγο νερό και βράζει.
    Προσθέτουμε το λάδι (κρατώντας 2-3 κουταλιές) σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα προσθέτοντας τις ντομάτες κομμένες σε κύβους αλάτι πιπέρι και πολύ λίγο νερό. Βράζουμε τον κιμά μέχρι να τελειώσει η σάλτσα του εντελώς.
    Όπως δηλαδή και για τον κλασικό 
    μουσακά.

    Σε τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και περνάμε ελαφρά τις αγκινάρες.

    Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες και στρώνουμε σε ταψί ή πυρέξ τις μισές.
    Από πάνω στρώνουμε τον κιμά
    Και πάνω τις υπόλοιπες αγκινάρες.


    Σε μπόλ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα Ύ του τυριού και λίγο πιπέρι.

    Όταν έχουμε μια ομοιογενή σάλτσα την στρώνουμε πάνω από τις αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.


    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 30-35 λεπτά.

    Το συνοδεύσαμε με μια ωραία καροτοσαλάτα και κρασί Μοσχοφίλερο Σαντορίνης.


    SifaDo
    18.12.2012, 16:20

    Ερχονται Χριστούγεννα και βεβαίως βεβαίως το πνεύμα της εποχής και των ημερών καλεί ενα συγκεκριμένο έδεσμα

    Γ Α Λ Ο Π Ο Υ Λ Α   γεμιστή  τι άλλο?{#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}{#emotions_dlg.clap}

    Γράψτε τις συνταγές σας και θα εκτιμήσουμε πιο πολύ απο όλα αυτές που μας έρχονται συνοδευόμενες απο αναμνήσεις για την γιαγιά σας, κάποια αγαπημένη θεία σας , ακομα και την στριφνή και φαρμακόγλωσση  πεθερά σας   {#emotions_dlg.oops}  ( που έκανε όμως μια γαλοπούλα όνειρο η άτιμη ) 

    Και βέβαια  οι μουσικές σας προτιμήσεις για την εκπομπή του Σαββάτου καλοδεχούμενες ..........SmileSmileSmile

       


    EVAGGELIASAKELLARIOU
    18.12.2012, 22:26

    Καλησπέρα στο δίδυμο του sifado la musica. Δεν ξέρω από γαλοπούλες, κότες, κόκορες και κοτόπουλο. Όσο για μουσική προτίμηση δεν έχω. Ακούω πολλά και διάφορα. Το μόνο που δεν αντέχω είναι να ακούσω το τραγούδι: "Έλα" με την Ελεονώρα Ζουγανέλη. Ο καλός ο μύλος δεν τα αλέθει όλα. Ε.Σ.


    sillia
    20.12.2012, 13:24

    Αντε να ρίξουμε συνταγούλα να έχουμε επιλογές μέρες που έρχονται Smile

    Γαλοπούλα είναι αυτή ....ελάτε να την στολίσουμε {#emotions_dlg.tt2}


    Eleanaa
    22.12.2012, 16:55

    ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

    Υλικά

    • 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά

    • 1/4 κούπας χυμό λεμονιού

    • 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού

    • 1/2 κούπα βούτυρο καθαρισμένο

    • αλάτι

    • πιπέρι

      για τη γέμιση

    • 6 κουταλιές βούτυρο

    • τα εντόσθια της γαλοπούλας

    • 1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο

    • 1/4 κιλού κιμά χοιρινό

    • 1/4 κούπας ρύζι Καρολίνα

    • 200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα σε κομματάκια

    • 1/4 κούπας κουκουνάρια

    • 1/4 κούπας σταφίδες (προεραιτικά)

    • 2 κουταλιές κονιάκ (προεραιτικά)

    • 1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος

      για το γαρνίρισμα της γαλοπούλας

    • 1/2 κιλό κάστανα

    • 1/2 κιλό δαμάσκηνα ξερά

    • 1/2 κιλό βερύκοκα ξερά

    • 3 μεγάλα κυδώνια ή 4 μεγάλα ξινόμηλα

    • 4 κούπες ζωμό κρέατος

    • 9 κουταλιές βούτυρο

    • 9 κουταλιές λάδι

    • 3 κουταλιές ζάχαρη

    Ατομα: 10

    Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30'

    Χρόνος ψησίματος: Ανάλογα με το βάρος της γαλοπούλας.

    Εκτέλεση

    Αφαιρέστε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια, πλύντε την καλά μέσα και έξω και αφήστε τη να στραγγίσει. Λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε το με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Αλείψτε και τρίψτε τη γαλοπούλα με λίγο από το μίγμα αυτό. Πασπαλίστε την κοιλιά και το άνοιγμα του στήθους με αλάτι και πιπέρι.

    Ετοιμάστε τη γέμιση: Πλύντε και κόψτε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Βάλτε σε κατσαρόλα το βούτυρο, ζεστάνετέ το σε δυνατή φωτιά, ρίξτε μέσα τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρετέ τα καλά. Ρίξτε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ρίξτε κι ανακατέψτε το ζωμό κότας. Κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πάρτε όσο χρειάζεται και γεμίστε πρώτα το στήθος της γαλοπούλας. Γυρίστε την πέτσα του λαιμού προς την πλάτη και ράψτε τη με την πέτσα της ράχης. Πιάστε μια-μια τις φτερούγες, γυρίστε τες προς τη ράχη, διπλώστε και δέστε τις άκρες τους κάτω από την πλάτη. ΄Ετσι σχηματίζουν μια βάση, για να σταθεί καλύτερα η γαλοπούλα επάνω στη σχάρα. Γεμίστε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράψτε το. Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα. Αφήστε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση με το ψήσιμο θα φουσκώσει. Δέστε και στερεώστε καλά τα μπούτια με την ουρά. Βάλτε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό και προσέξτε να μη μείνει χωρίς νερό, όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Φτιάξτε από αλουμινόχαρτο ένα καπέλο και σκεπάστε τη γαλοπούλα έτσι, ώστε να καλύπτονται το στήθος και τα μπούτια και να μένουν ακάλυπτα τα πλευρά του πουλιού. Βάλτε τη σε φούρνο 160 βαθμών Κελσίου και αφήστε να ψηθεί τόσες ώρες, όσα είναι τα κιλά της. Την τελευταία ώρα, ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανοίγετε από καιρό σε καιρό το φούρνο και αλείφετε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού-πορτοκαλιού και βουτύρου, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ πινέλο. ΄Ετσι η πέτσα της δε θα σκάσει και θα πάρει ένα λείο, γυαλιστερό, ροδοκόκκινο χρώμα. Πριν τη βγάλετε από το φούρνο, εάν το χρώμα της δε σας ικανοποιεί, βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τη 15' ακόμη, ακάλυπτη.

    Μπορείτε να μαγειρέψετε τη γέμιση στην κατσαρόλα. ΄Ετσι, γλυτώνετε τον κόπο του γεμίσματος και ραψίματος της γαλοπούλας. Αφού σοτάρετε τον κιμά με τα εντόσθια και τα κρεμμυδάκια, ρίξτε το ζωμό κρέατος, σκεπάστε και σιγοβράστε 10'. Ρίξτε το ρύζι, σκεπάστε και συνεχίστε το βράσιμο 20', ώσπου να μαλακώσει το ρύζι. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά και κατεβάστε από τη φωτιά. Προσθέστε, αν θέλετε,λίγηκανέλα.


    για το γαρνίρισμα:

    • Χαράξτε και βράστε τα κάστανα σε νερό που να τα σκεπάζει, επί 15'. Βγάλτε τα λίγα-λίγα από το καυτό νερό και καθαρίστε τα. Βάλτε τα σε κατσαρόλα με μία κούπα ζωμό κρέατος, δύο κουταλιές βούτυρο και δύο κουταλιές λάδι. Αφήστε τα να σιγοβράσουν, έως ότου μείνουν με το λίπος. Αλατίστε τα ελαφρά. Κατ' άλλον τρόπο, αφού τα βράσετε πρώτα, μέσα σε ζωμό κρέατος, στραγγίστε τα και σοτάρετέ τα καλά μέσα σε βούτυρο ανακατεμένο με λάδι.

    • 2. Βάλτε τα δαμάσκηνα σε μια κούπα ζωμό κρέατος κι αφήστε τα να φουσκώσουν μερικές ώρες. Αφαιρέστε με προσοχή τα κουκούτσια. Βάλτε σε κατσαρόλα δύο κουταλιές λάδι, ρίξτε μέσα τα δαμάσκηνα και σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντάς τα 10'-15'.

    • Βάλτε σε κατσαρόλα τα βερύκοκα με μία κούπα ζωμό κρέατος, δύο κουταλιές βουτύρο και δύο κουταλιές λάδι. Σιγοβράστε τα, έως ότου μείνουν με το λίπος.

    • Πλύντε και τρίψτε καλά τα κυδώνια, να φύγει όλο το χνούδι και να γυαλίσει η φλούδα. Κόψτε τα σε όγδοοα και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Βάλτε τα σε κατσαρόλα με μια κούπα ζωμό κρέατος, 3 κουταλιές βούτυρο, 3 κουταλιές λάδι και ελάχιστο αλάτι. Αφήστε τα να σιγοβράσουν, έως ότου μείνουν μόνο με το λίπος. Προς το τέλος, πασπαλίστε τα με λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο μπαχάρι και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε τα, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελωθούν τα κυδώνια.
      Βάλτε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη πιατέλα και γαρνίρετέ τη με τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα βερύκοκα και τα κυδώνια.