ελληνική μουσική
394 online   ·  204.055 μέλη

Έντεχνο και τραγουδιστές με αφορμή μια συνέντευξη του Θάνου Μικρούτσικου

Ragtime
Περαστική Νότα
Chat
06.02.2014, 19:06
Για να το συνοψίσουμε ο Μικρούτσικος είναι μια ''έντεχνη πόζα''. Χουφτιάζει την πίπα του και τη βάζει με νόημα στο στόμα, κτυπά με πάθος το πιάνο του, το ένα μάτι του στα πλήκτρα το άλλο στην κάμερα, κάνει βαρκάδες στη Βενετία αναζητώντας την κρυμμένη έμπνευση στο ξεχωριστό υποτίθεται κεφάλι του, μιλά ώρες και ώρες και ώρες αναλύοντας τη γενεαλογία της σύγχρονης μουσικής με τα ακαταλαβίστικα Ελληνικά του, έχει κάτι κακό να πει για όλους, βλέπετε η αρνητική του διάθεση είναι και μια ένδειξη της καλλιτεχνικής του ανεξαρτησίας, με το γενάκι του να θυμίζει αφρόντιστο και ανέμελο ποιητή της δεκαετίας του '60. Που 'σαι ρε Καρυωτάκη να γράψεις ξανά εκείνο το ωραίο ποίημα σου.
#41   
tallos
Φθασμένος
Chat
18.05.2015, 17:55
Δηλωσεις του Γιαννη Σαβιδακη «Πληγή μεγάλη το έντεχνο τραγούδι, που αιμορραγεί συνεχώς. Οι πιο προσποιούμενοι καλλιτέχνες στην Ελλάδα είναι οι έντεχνοι». Μάλιστα, ο Γιάννης Σαββιδάκης εξήγησε το σκεπτικό του δίνοντας διάσταση στο θέμα : «Και το δηλώνω ευθαρσώς και το λέω και στη μούρη τους. Θεωρώ μεγάλη απάτη το ελληνικό έντεχνο τραγούδι. Εγώ σαν Σαββιδάκης είμαι καλότεχνος, ούτε υπήρξα σκυλάς ούτε βήτα, γάμα, δέλτα. Οι έντεχνοι καπηλεύονται ένα μέρος του κοινού , που θέλει να ακούσει καλά τραγούδια. Έχει πολλαπλασιαστεί σαν μύκητας και όλοι αυτοί πάτησαν πάνω σε μεγάλα έντεχνα συγκροτήματα, όπως οι αδερφοί Κατσιμήχα, ή μέρος των Πυξ Λαξ. Προσπαθούν να αποδεικνύουν πόσο σκεπτόμενοι είναι και διαφορετικοί από τους εμπορικούς, χωρίς να καταλαβαίνουμε ούτε ένα στίχο».
#42   
mingrelia
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
18.05.2015, 22:28

Συμφωνώ!!!!Μόνο, που αυτοί που περιγράφει, πιό πάνω, ο Σαββιδάκης είναι...ΨΕΥΤΟ-έντεχνοι!!!ΟιΚατσιμιχαίοι είναι αληθινοί!!Ο Θάνος Μικρούτσικος, απ' τα 20-22 του, που τον γνώρισα, πουλάει...μούρη, μιά ζωή!!

[ τροποποιήθηκε από τον/την mingrelia, 18-05-2015 22:31 ]

[ τροποποιήθηκε από τον/την mingrelia, 18-05-2015 22:59 ]


#43   
Konstantinosoa
Φθασμένος
Chat
19.05.2015, 18:35
Μούρη πούλαγε και πουλάει, όπως γενικά πουλάνε οι της κλασσικής προς τους υπολοίπους. Ελιτιστικές διαθέσεις που έλεγε ο κυρ Σταύρος Κ. Ωστόσο είναι μεγάλος συνθέτης. Όταν ρωτήθηκε ο Χατζιδάκις την δεκαετία του 70΄, ανέφερε 2 άτομα ως πρωτόλειους στο χώρο: Τον Σαββόπουλο και τον Θ. Μικρούτσικο. Τώρα ως προς τον Σαββιδάκη, ο Σαββιδάκης ως τί μιλάει; Τέλος ο Αφοι Κατσιμίχα και το μέρος των ΠΥΞ ΛΑΞ δεν ήταν έντεχνα συγκροτήματα. Ο όρος έντεχνο αφορά συνθέτες που έγραψαν λαϊκή ή παραδοσιακή μουσική, εμπλουτισμένη με δυτικές και κλασσικές ενορχηστρώσεις. Άσχετος και μιλάει και με έπαρση γιατί κάποτε έπαιξε στο "Της Ελλάδος τα παιδιά" και έβγαλε έναν επιτυχημένο εμπορικά δίσκο. Έλεος με τον κάθε μέτριο και πικραμένο...
#44   
arkandos
Περαστική Νότα
Chat
27.05.2015, 16:50
ΤΟ Σαββιδάκη τον θυμάμαι πάντα ως έναν μέτριο τραγουδιστή με τσιχλοτραγουδάκια και το mega star να έχει τις δέκα μάγγισες σταθερά στο top ten μαζί με άλλα σουξέ της ''εμπορικής'' κλίκας.Α έπαιξε και τον Ντάλα.Για καμιά δεκαετία τουλάχιστον ήταν στην αφάνεια και δυστυχώς επέστρεψε με πολλά κόμπλεξ και απωθημένα. Στον Μικρούτσικο τώρα όλα αυτά για πόζες και πρόζες τα θεωρώ εντελώς εκτός θέματος, ήταν είναι και θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι.
#45   
Konstantinosoa
Φθασμένος
Chat
27.05.2015, 19:04

Η καλλιτεχνική αξία του Μικρούτσικου είναι δυσανάλογη της ελιτιστικής του διάθεσης την οποία θεωρώ δήθεν. Επειδή εγώ ξεκίνησα το άρθρο αυτό, η γνώμη μου είναι πως οι επιλογές του Θάνου χρόνια γίνονται με κριτήρια που δεν έχουν καμία σχέση με την καλλιτεχνική αξία αλλά την πολιτική και ιδεολογική ταύτιση. Ο Μητροπάνος που ήταν κατεξοχήν τραγουδιστής πίστας για χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να είναι και ΚΚΕ. Η Μαρινέλλα πάλι και ο Πάριος που θα ήταν τιμή του να τους έχει σε δίσκο, τί να κάνουμε δεν είχαν αριστερή ταμπέλα, ειδικά η Μαρινέλλα. Τα άλλα είναι γι΄αυτούς που τον πιστεύουν όταν μιλάει για κριτήρια. Όλοι οι τραγουδιστές με τους οποίους συνεργάστηκε, είχαν δεδομένη πολιτική θέση: Δημητριάδη, Μητσιάς, Κούτρας, Μερατζας, Παπκωνσταντίνου, Νταλάρας, Μητροπάνος, ακόμα και ο γαμπρός του ο Θηβαίος. Ακόμα και ο Βλασης Μπονάτσος είχε ενσαρκώσει τον Τσε στο θέατρο. Προσωπικά ο τελευταίος δίσκος που έλιωσα στο αυτοκίνητο και όχι μόνο, είναι το "Εμπάργκο". Αλλά άλλο αν μου αρέσει ως συνθέτης (σπουδαίος) και αλλο το ζήτημα με τις κατά καιρούς δηλώσεις κριτηρίων επιλογής κ.α. Έθεσε την Μαρινέλλα υπό κρίση, ποιά την Μαρινέλλα, αλλά έκανε γαργάρα τον Σάκη, εφόσον ο Θεοδωράκης έκανε την δήλωση που έκανε. Και δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, όταν χρόνια τώρα έχει αγαστή προβολή στα γνωστά ΜΜΕ ειδικά το MEGA, ενώ ο Σάκης είναι ευνοούμενος ελέω πρέσβυρας.

Ο Ντάλας πάλι, μακράν ο τραγουδιστής με την μεγαλύτερη δισκογραφία, όταν έπεφταν τα ολοκληρωτικά τείχη έκανε δύο δίσκους με τον Θάνο, εντελώς αριστερούς κόντρα στο ρεύμα της εποχής: Τις Γραμμές των Οριζόντων του κομμουνιστή Καββαδία και το Συγνώμη για την Άμυνα, ενώ έκαναν μαζί συναυλίες ακόμα και στο εξωτερικό, μιας και του τον επέβαλαν και δεν τον ήθελε.... Ακόμα και τώρα δεν ξεχνάει στα προγράμματά του τραγούδια του Μικρουτσικου, χωρίς να έχει ανάγκη να τα παίζει λόγω τεράστιου ρεπερτορίου. 


#46   
arkandos
Περαστική Νότα
Chat
28.05.2015, 10:46
Ο Ντάλας είναι χαρακτήρας της ''Ελλάδος τα παιδιά'' που υποδύθηκε ο Γιάννης Σαββιδάκης.Αν είναι να απαντήσεις τουλάχιστον διάβασε πρώτα αυτά που γράφω. Ξεκινάς με ένα αναπόδεικτο συμπέρασμα (ο μικρούτσικος είναι δήθεν) προχωράς σε αυθαίρετες διαπιστώσεις (για τα πολιτικά φρονήματα τραγουδιστών) και καταλήγεις με ένα ψέμα (ο μικρούτσικος διαφώνησε ανοικτά με την επιλογή σάκης για το αξιον εστι).
#47   
Konstantinosoa
Φθασμένος
Chat
28.05.2015, 16:52

Όταν μου γράφεις "ΤΟ Σαββιδάκη τον θυμάμαι πάντα ως έναν μέτριο τραγουδιστή με τσιχλοτραγουδάκια και το mega star να έχει τις δέκα μάγγισες σταθερά στο top ten μαζί με άλλα σουξέ της ''εμπορικής'' κλίκας.Α έπαιξε και τον Ντάλα", αυτό στα ελληνικά σημαίνει ότι άλλος είναι ο "Σαββιδάκης με τις 10 μάγγισες" και άλλος ο Ντάλας.

1) Ξεχώρισα την καλλιτεχνική αξία του Θ. Μικρούτσικου, απο τις λοιπές δραστηριότητές του.

2) Ένας προς ένα, οι τραγουδιστές που συνεργάστηκε ήταν δηλωμένοι αριστεροί. Αυτό το ανέφερα επειδή κατα καιρούς έχει δηλώσει διάφορα για τα στάδια της κολυμβύθρας του Σιλωάμ που έπρεπε να περάσουν οι τραγουδιστές των δίσκων του. Επί της ουσίας, ο Μητροπάνος ήταν διάσημος προσκείμενος στο ΚΚΕ, ενώ η Μαρινέλλα είχε τραγουδήσει Κατσαρό και άρα ήταν στιγματισμένη. Τα άλλα είναι για να λέγονται. Ο Πάριος επίσης ήταν τραγουδιστής του Κατσαρού για πολλά χρόνια. Τα άλλα περί ρεπερτορίου τα ακούω βερεσέ.

3) Θυμάμαι επίσης κάτι συστημικές συναυλίες, όπως η έναρξη της Πολιτιστικής του 1997, με τον Θάνο να παίζει τους 7 Νάνους και να κάνει θριαμβευτική είσοδο η κυβέρνηση του Σημίτη στο Αλεξάνδρειο. Ήμουν μέσα.

4) Τις δηλώσεις για τον Sakis του Θάνου τις άκουσα, στο MEGA βέβαια. Έκανε γαργάρα τα πάλαι ποτέ μεγαλόστομά του λόγια, δεδομένου ότι δεν θα ήθελε να θεωρηθεί ούτε ενάντιος της πρέσβυρας, καλές γαρ οι σχέσεις του  με το MEGA, ενώ δεν θα ήθελε να χαρακτηριστεί εχθρός του Μίκη. Περιορίσθηκε στο να μιλήσει αν θυμάμαι καλά ακριβώς περί παράταιρου, πως δεν θα έπειθε και πως ο Sakis ήταν εξαιρετικός σε αυτό που κάνει κ.τ.λ.

5) Έχω μια μάλλον καλή γνώση της δισκογραφίας αλλά και των κατά καιρούς συνεντεύξεων του Θάνου, αλλά και των κατα καιρούς πολιτικών χώρων που επέλεξε και δεν είναι ένας, ούτε δύο.

Φιλική συμβουλή: μη βάζεις like στον εαυτό σου ! 

[ τροποποιήθηκε από τον/την Konstantinosoa, 28-05-2015 16:55 ]

[ τροποποιήθηκε από τον/την Konstantinosoa, 28-05-2015 16:57 ]

[ τροποποιήθηκε από τον/την Konstantinosoa, 29-05-2015 10:00 ]


#48