ελληνική μουσική
487 online   ·  207.057 μέλη

Κωνσταντία Γουρζή - Έργα της ηχογραφούνται για την Sony Classical

elechrista
Φθασμένος
Chat
23.01.2013, 20:08


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΓΟΥΡΖΗ

Έργα της ηχογραφούνται για την SONY Classical

και παίζονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών…

Τι είδους μουσική θα έγραφαν, άραγε, τέσσερις νέοι Γερμανοί συνθέτες αν τους καλούσε κανείς να δημιουργήσουν από ένα έργο βασισμένο στην ελληνική μουσική παράδοση; Σύντομα θα το μάθουμε, αφού αυτήν ακριβώς την πρωτοβουλία ανέλαβε η Κωνσταντία  Γουρζή. Και το αποτέλεσμά της θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 30 Ιανουαρίου 2013 στην αίθουσα μουσικής δωματίου Black-Box του πολιτιστικού κέντρου συναυλιών του Μονάχου Gasteig.

Ούσα Ελληνίδα πάνω από όλα, όπως η ίδια μας αναφέρει  στις μέρες μας περισσότερο από ποτέ άλλοτε, προσπαθεί να υπενθυμίζει την Ελλάδα στα καλλιτεχνικά βήματά της. Ανέθεσε λοιπόν σε τέσσερεις νεαρούς συνθέτες, που ζούνε στο Μόναχο, να εμπνευστούν από την ελληνική μουσική παράδοση και να συνθέσουν ένα έργο ο καθένας τους. Ο τίτλος που η κ. Κ. Γουρζή έχει δώσει στη συναυλία αυτή είναι «Ελληνική μουσική στα γερμανικά», με στόχο την επικοινωνία των φυλών μέσω της μουσικής.

Καταξιωμένη συνθέτις, μαέστρος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου και ιδρύτρια του καλλιτεχνικού δικτύου opus 21 musikplus, η Κωνσταντία Γουρζή, που ζει και εργάζεται στη Γερμανία, επιμένει ότι «ο Πολιτισμός μας είναι το κλειδί μας. Αν επαναφέρουμε τις πνευματικές μας αξίες και τις αξιοποιήσουμε με σύγχρονο τρόπο, θα αναζωογονηθούμε ψυχικά και θα επικοινωνήσουμε ισότιμαμε τους γύρω μας. Ο ελληνικός κοσμοπολιτισμός υπήρξε και μπορεί να ξαναγεννηθεί».

Λίγο αργότερα, στα μέσα Φεβρουαρίου, η Κωνσταντία Γουρζή κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία SONY Classical τη νέα της σύνθεση για σόλο βιόλα με τίτλο «Εννέα νανουρίσματα για έναν καινούργιο κόσμο». Ερμηνευτής θα είναι ο διεθνώς καταξιωμένος νεαρός σολίστ Nils Mοnkemeyer, οοποίος, συνδυάζοντας ευρηματικά τις Σουίτες του Μπαχ με σύγχρονες συνθέσεις, πρότεινε στην Ελληνίδα συνθέτιδα να αποτελέσει μέρος αυτού του εγχειρήματος.

Υπεύθυνη, εξάλλου, των μουσικών συνόλων για τη μουσική του 20ου και 21ου αιώνα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, η Κωνσταντία Γουρζή συνεχίζει το παιδαγωγικό πρόγραμμα των σχολείων με επιτυχία ετοιμάζοντας την όπερα για παιδιά, εφήβους και μεγάλους με θέμα τον Οδυσσέα και με τίτλο «Το ιπτάμενο χαλί» φέρνοντας κοντά αλληγορίες και ιστορία, με ένα δημιουργικό και μοντέρνο τρόπο. Η πρεμιέρα θα γίνειστο Μόναχο τον Οκτώβριο του 2013.

Όμως η Ελληνίδα συνθέτις και μαέστρος δεν έχει πάψει να περνά μεγάλα διαστήματα και να δημιουργεί και στην Ελλάδα. Καλεσμένη των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, το 2012 διεύθυνε δύο φορές την Ορχήστρα Συμφωνικής Μουσικής και την Χορωδία, όπως επίσης και δύο φορές την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Παράλληλα η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση την τίμησε αφιερώνοντας δύο συναυλίες στο συνθετικό της έργο, ενώ η ίδια συμμετείχε και στο Αφιέρωμα στο Λογοθέτη.

Το 2012, εξάλλου, η Κωνσταντία Γουρζή  ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Samos Young Artists Festival», που έγινε για τρίτη συνεχόμενη χρονιάστη χώρα μας, με μεγάλη επιτυχία. Με τον τίτλο  «Η μουσική ταξιδεύει πάνω απο τα κύματα» κάλεσε στο φιλόξενο νησί μουσικούς από όλο τον κόσμο επιθυμώντας να φέρνει κοντά τους λαούς μέσα από τη μουσική. Και συνεχίζει:

Στις 7 Μαρτίου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το καινούριο της έργο για ορχήστρα, που έχει αφιερώσει στη Μαρία Κάλλας. Την παραγγελία του έργου έκανε ο διευθυντής της ΚΟΑ Βασίλης Χριστόπουλος. Την ορχήστρα θα διευθύνει η μαέστρος Λίζα Ξανθοπούλου. 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Artway – Technotropon

τηλ. 210 5157977, fax. 210 5157416

www.liveartway.com, liveartway@yahoo.gr>

e-mail: erouben@yahoo.gr                                                  

                                                                                              

[ τροποποιήθηκε από τον/την elechrista, 23-01-2013 20:10 ]


επισυναπτόμενα: Photo-K.GourzibyNorbertBanik1.jpg 
#1   


Αυτά τα διάβασες;