ελληνική μουσική
213 online   ·  205.834 μέλη

αρχαία παρτιτούρα σε δαχτυλίδι

costaspanag
Βετεράνος
Chat
12.02.2013, 11:25

Η επιγραφή με ελληνικούς χαρακτήρες σε χρυσό δαχτυλίδι του 5ου αιώνα πΧ που έχει βρεθεί σε αρχαίο Θρακικό τάφο υποστηρίζεται ότι είναι μουσική παρτιτούρα με αρχαία ελληνική φωνητική παρασημαντική.

"1 Φεβρουαρίου 2013

Αρχαία παρτιτούρα πάνω σε δαχτυλίδι

Η μοναδική στον κόσμο ακέραιη μουσική καταγραφή μελωδίας σε αρχαιοελληνική παρασημαντική με τη χρήση αποκλειστικά φωνητικών χαρακτήρων, που βρέθηκε το 1912 στη Θράκη, αποκωδικοποιήθηκε από Έλληνα επιστήμονα και παρουσιάστηκε μουσικά στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Συνεδρίου Φυσικής που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.

Τη μουσική ερμηνεία της επιγραφής, πάνω σε δαχτυλίδι, που βρέθηκε σε τάφο του 5ου π.Χ. αιώνα, στο σημερινό βουλγαρικό Χωριό Εζέροβο, κοντά στη Φιλιππούπολη, έκανε ο επίκουρος καθηγητής της ακουστικής και φυσικής της μουσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Χαράλαμπος Σπυρίδης, που έκανε και την ανακοίνωση.

Ο κ. Σπυρίδης που έχει μελετήσει την αρχαιοελληνική και βυζαντινή μουσική, υποστηρίζει ότι το κείμενο με 61 συνολικά χαρακτήρες είναι μελωδία γραμμένη στη μουσική σημειογραφία των αρχαίων Ελλήνων με ελληνικά γράμματα, κι όχι απλή ελληνική επιγραφή, όπως υποστήριζαν ως τώρα πολλοί αρχαιολόγοι και γλωσσολόγοι.

«Πιστεύω, είπε στα "Νέα" ό κ. Σπυρίδης, ότι το επίγραμμα στο δαχτυλίδι του Εζέροβο είναι μια θρακική μελωδία, πιθανόν ένας ύμνος, κι είναι γραμμένη με σύμβολα της φωνητικής μουσικής. Με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και με τη βοήθεια των μουσικών πινάκων του Αλυπίου (4ος μ.Χ.) έκανα αποκωδικοποίηση των ιωνικών μουσικών συμβόλων, που είναι όλα φωνητικά, σε νότες σημερινής μουσικής σημειογραφίας.

» Η εξέλιξη της μελωδίας είναι μουσικά και μουσικολογικά ορθή, καθώς επίσης και αισθητικά αποδεκτή. Πιθανώς ο ρυθμός της μελωδίας είναι έξι-όγδοα. Τον ίδιο ρυθμό -επισήμανε ο κ. Σπυρίδης- έχει και ό ιερότερος χορός των Θρακιωτών, ο "ζωναράδικος". Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Διαπιστώθηκε -είπε ο κ. Σπυρίδης-, ότι οι τρεις γραμμές της μελωδίας ανήκουν στο υπεριώνιο (ή υπεριάστιο) τρόπο και οι υπόλοιπες γραμμές στον υπεραιόλιο τρόπο ... ».

Το δαχτυλίδι με την παρτιτούρα του θρακικού ύμνου, που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Σόφιας, είχε βρεθεί στη διάρκεια ανασκαφών στον τάφο του Εζέροβο μαζί με άλλα αρχαιοελληνικά κτερίσματα, κι έχει προκαλέσει ζωηρό ενδιαφέρον συγκριτικής γλωσσολογίας, στηριγμένοι δηλαδή στο λεξιλόγιο γνωστών ινδοευρωπαϊκών γλωσσών.
Οι χαρακτήρες είναι γραμμένοι πάνω στην πλάκα του δακτυλιδιού χωρίς να ξεχωρίζουν οι λέξεις. Σε αντιγραφή είναι οι εξής:

ΡΟΛΙΣΤΕΝΕΑΣΝ

ΕΡΕΝΕΑΤΙΑ

ΤΕΑΝΗΣΚΟΑ

ΡΑΖΕΑΔΟΜ

ΕΑΝΤΙΛΕΖΥ

ΠΤΑΜΙΗΕ

ΡΑΖ

ΗΛΤΑ

Ο φιλόλογος Κοσμάς Αποστολίδης από τη Φιλιππούπολη είχε υποστηρίξει ότι η επιγραφή είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα και ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης είχε διατυπώσει τη γνώμη ότι είναι προφανής ο προφορικός και προαιολικός, δηλαδή ο θρακικός, χαρακτήρας της επιγραφής.

Η ανακοίνωση του κ. Σπυρίδη προκάλεσε εντύπωση στο συνέδριο και η ακρόαση της αρχαίας παρτιτούρας με το βιολοντσέλο του Γιώργου Μανώλα έδωσε την πρώτη αυθεντική και πλήρη αρχαία μελωδία που διατηρεί το ίδιο χρώμα εδώ και 2,400 χρόνια".

ΚΑΡΦΩΤΙΚΟ: Αρχαία παρτιτούρα πάνω σε δαχτυλίδι

 

 

[ τροποποιήθηκε από τον/την costaspanag, 12-02-2013 11:28 ]


#1   
VA505
Βασική Νότα
Chat
12.02.2013, 12:44

Θα ήταν σίγουρα ενδιαφέρων αν ακούγαμε με πιο τροπο το μετέφρασε σε μουσική.  Στο σχετικό σάιτ γράφει ότι κάποιος το επαιξε σε βιολεντζελο.  Δεν έχει ομως κάπου το ηχητικό ντοκουμέντο.

 


#2   
mary_omikron
Βετεράνος , Forum Moderator
Chat
12.02.2013, 16:05
Σωστά, ηχητικό ντοκουμέντο μπορεί να βρεθεί? Υπάρχει κάπου αναρτημένο? Θα είχε πολύ ενδιαφέρον!!
#3   
costaspanag
Βετεράνος
Chat
12.02.2013, 17:27

Μέχρι στιγμής δεν το βρίσκω πουθενά στο διαδίκτυο. Υπάρχει όμως το βιογραφικό του καθηγητή κ. Χαράλαμπου Σπυρίδη και του μουσικού κ. Γ. Μανώλα, καθώς και του δημοσιογράφου κ. Χ.Ζαφείρη.

[ τροποποιήθηκε από τον/την costaspanag, 12-02-2013 17:29 ]


#4   
mary_omikron
Βετεράνος , Forum Moderator
Chat
12.02.2013, 18:26

Κώστα από ενδιαφέρον για το άκουσμα το έγραψα, όχι απο αμφισβήτηση των κ.κ. Σπυρίδη Μανωλά και Ζαφείρη και της δημοσίευσης.

[ τροποποιήθηκε από τον/την mary_omikron, 12-02-2013 18:26 ]


#5   
Xenaki100
Συγχορδία Μινόρε
Chat
15.03.2013, 19:31
πολύ ενδιαφέρον το άρθρο, μπράβο :)
#6   


Αυτά τα διάβασες;