ελληνική μουσική
    435 online   ·  210.845 μέλη

    Υπαρχει οργανο καταγραφης Αρμονικων ?

    sakis11
    25.02.2013, 09:53

    Υπαρχει οργανο καταγραφης Αρμονικων ? Εννοω οτι για παραδειγμα, παιζω σε ενα μουσικο οργανο (κλαρινέτο) μία νοτα και με ενα εργαλειο να καταγραφει τις αρμονικες που βγαινουν καθώς φυσώ στο όργανο και παράγεται ο ήχος.

    Ή ας πούμε, να μου δειχνει με ένα απλό νούμερο πόσες αρμονικές παράγονται εκείνη τη στιγμή που φυσώ.


    STEFANOS604
    25.02.2013, 10:43

    Βεβαίως και υπάρχει. Εγώ σαν ηλεκτρονικός χρησιμοποιούσα το Spectrum Analyzer βέβαια η δουλειά μου ήταν για Μικροκυματικές Συχνότητες (προσπαθούσαμε να ρυθμίσουμε τους ταλαντωτές ώστε να μη βγάζουν αρμονικές ή να περιορίσουμε τις αρμονικές σε πολύ χαμηλά επίπεδα). Βέβαια το όργανο αυτό (Hewlett Packard) αν ενθυμούμαι κόστιζε εκατομύρια δραχμές..

    Σίγουρα υπάρχουν και Acoustic Spectrum Analyzers και μάλιστα και Software Acoustic Spectrum Analyzers .Δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί μ' αυτά , αλλά γράφοντας αυτή τη φράση στο διαδίκτυο θα βρεις όλες τις πληροφορίες που θέλεις.

     


    noizreduction
    25.02.2013, 13:18

    Lama, νομιζω πως αναφερεται σε real time απεικονιση αρμονικων κι οχι σε μαθηματικη προσεγγιση κατοπιν μελετης ( εαν αυτο εννοεις, γιατι δεν καταλαβα πως συνδυαζεις το MatLab, ενα κατεξοχην μαθηματικο εργαλειο [καταραμενο φυσικο] ).

    Προσωπικα χρησιμοποιω εναν κλασσικο αναλυτη συχνοτικου φασματος με το αντιστοιχο μικροφωνακι που παρεχεται στη συσκευασια. Απλο, λιτο κι ευκολο στη χρηση, με διαφορες επιλογες, συν το γεγονος πως αξιοποιειται και για αλλα πραγματα ( απο ηλεκτρονικη συμπεριφορα καναλιων μεχρι dBμετρο ).

    Συνηθως, εαν ψαξεις κατι αντιστοιχο, θα το βρεις στην κατηγορια audioTools!


    noizreduction
    25.02.2013, 20:35

    Ναι, αυτο το ξερω ( απλως βολευτηκα με το audio Tool, απαρνουμενος το παρελθον με το προγραμμα. Απεταξαμην Σατανα :P ), απλως μου εκανε εντυπωση γιατι θα με ενδιεφερε εαν η τελευταια εκδοση του προγραμματος εκανε real time επεξεργασια!!


    sakis11
    01.03.2013, 05:17

    Ας γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος. Στο κλαρινέτο μου χρησιμοποιώ κάποια καλαμάκια (για να παραχθεί ο ήχος). Μπορώ ακουστικά να καταλάβω(όχι με απόλυτο τρόπο), βάζοντας το ένα ή το άλλο καλαμάκι ποιος ήχος ακουγεται στα αυτιά μου πιο πλούσιος (άρα έχει περισσότερες αρμονικές)

    Θα ήθελα όμως για να είμαι πιο σίγουρος και ότι τα αυτιά μου δε με γελάνε ένα απλό όργανο καταγραφής που να έδειχνε με κάποιο νούμερο π.χ. 10 ή 8 αρμονικές . Υπάρχει τέτοιο εργαλείο ή πρόγραμμα? Α όχι, δείχνοντας νούμερο με ποιο άλλο τρόπο θα μου ήταν κατανοητό ότι ο παραγόμενος ήχος ακούγεται πιο πλούσιος, άρα πιο ευχάριστος στα αυτιά του ακροατή?

    Να σας επισημάνω ότι είμαι γενικά άσχετος με τέτοια θέματα.


    noizreduction
    01.03.2013, 10:02

    Η γραφικη απεικονιση των συχνοτητων που παραγει μια πηγη ειναι υπεραρκετη για το ποσες αρμονικες δημιουργουνται.

    Τελειως "μπακαλικα", αφου κανει την απεικονιση το μηχανημα, κοιτας την αρχικη/1η αρμονικη που παραγεται ( υπαρχουν συγκριτικοι πινακες που μπορεις να δεις καθε νοτα ποια συχνοτητα παραγει, προσοχη μονο γιατι το κλαρινο ειναι οργανο μεταφορας και θα πρεπει να υπολογισεις την νοτα που παραγεται κι οχι τη νοτα που αναπαραγεις απο το πενταγραμμο ) και μετρας τα peak που δημιουργουνται μετα ( 2ες, 3ες, κλπ αρμονικες ).

    Βεβαια αυτο ειναι μια τελειως "ψυχρη" προσεγγιση του θεματος, γιατι κατα τη γνωμη μου ενα μηχανημα κανει τη μετρηση ορθολογιστικα, αλλα ο ανθρωπινος εγκεφαλος μεσω του τροπου που ακουει ειναι το απολυτο εργαλειο κρισης για τον ηχο.

    Φυσικη ακουστικη VS Ψυχοακουστικη: 0-1


    ORFEASMIRSINIS
    01.03.2013, 12:27

      Ένα όργανο άνθρωπέ μου, που να παίζεις την νότα και να σου βγάζει 440 Hz, 880 Hz κ.λ.π., κ.λ.π.

      Τί την θέλεις, την φιλοσοφία, περί ... ψυχοακουστικής!{#emotions_dlg.biggrin}


    trelakias
    01.03.2013, 14:20

    Κουρδιστήρι?  {#emotions_dlg.rolleyes}


    ORFEASMIRSINIS
    01.03.2013, 15:13

     TrelaKia πάλι δεν κατάλαβες. Μιλάμε να σου καταγράφει τις συχνότητες όλων των αρμονικων και όχι μόνο της θεμέλιας


    STEFANOS604
    01.03.2013, 15:29


    ORFEASMIRSINIS
    01.03.2013, 17:26

      ΣΩΣΤΟΣ ο Στέφανος!{#emotions_dlg.thumbup}


    ORFEASMIRSINIS
    01.03.2013, 19:05

     Βρήκα και αρκετές εφαρμογές spectrum analysis στο App store και μάλιστα κάποιες είναι Free


    STEFANOS604
    01.03.2013, 19:59

    Ας πούμε λίγα λόγια από την εμπειρία μου σε μετρήσεις με Spectrum Analyzer που εγκυκλοπαιδικά μπορεί να σας χρησιμεύσουν για την κατανόηση μερικών πραγμάτων όπως τα παρακάτω:

    • Συνδεόμενο στην κεραία ενός Ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού ή μικροκυματικού σταθμού (αφού διακόψουμε τη λειτουργία των πομπών – αφού η κεραία είναι κοινή) μπορούμε να δούμε ποιους σταθμούς λαμβάνουμε (αν εκπέμπουν παράνομα , αν έχουν spurious- εκπέμπουν σε πολλές συχνότητες λόγω φτηνιάρικων προϊόντων χωρίς φίλτρα …)
    • Συνδεόμενο σ’ ένα Τοπικό Ταλαντωτή βλέπουμε αν είναι καθαρός από αρμονικές (τα spurious  οφείλονται κυρίως σ’ αυτόν )
    • Μέτρηση συχνοτήτων συσκευών
    • ……..

    sakis11
    02.03.2013, 06:31

    Βρήκα καποια  Audio Spectrum Analyser for Android. Παραθέτω τα λινκ για να καταλάβεται ποια προγράμματα εννοω.

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cactusmonkey.audiospectrumanalyzer&feature=related_apps#?t=W251bGwsMSwxLDEwOSwiY29tLmNhY3R1c21vbmtleS5hdWRpb3NwZWN0cnVtYW5hbHl6ZXIiXQ..

    https://play.google.com/store/apps/details?id=radonsoft.net.rta&feature=related_apps#?t=W251bGwsMSwxLDEwOSwicmFkb25zb2Z0Lm5ldC5ydGEiXQ..

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.DanielBach.FrequenSee

    Έχει κάποιος άλλος να μου προτείνει καποιο άλλο software  για κινητό andoid?

    Και το πιο σημαντικό, μπορει κάποιος με απλά λόγια να μου εξηγήσει πως θα διαβάζω τις αναλύσεις του?

    Ίσως αξίζει να υπάρχει κάποιο άρθρο για αυτό το θεμα και να βοηθήσει και άλλους που δεν είναι επαίοντες.

     

    Υ.Γ

    Σας ευχαριστω για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον σας.

     


    trelakias
    02.03.2013, 14:28

    Η δουλειά αυτή γίνεται και με παλμογράφο αν υπολογίσουμε συχνότητα? 

    Επίσης αν θέλει κάποιος να ελαχιστοποιήσει τα σφάλματα από μικρόφωνα κλπ, γίνεται?

    ΥΓ: Ορφέα είμαι άσχετος, γι αυτό ρωτάω.


    noizreduction
    03.03.2013, 20:47

    Θα επεμβω λιγο στο θεμα "σφαλματων" και μικροφωνων.

    Καταρχας, οταν αγοραζουμε ενα μικροφωνο κοιταμε τη συχνοτικη του αποκριση. Μαζι με τα υπολοιπα τεχνικα χαρακτηριστικα ( ευαισθησια, δυναμικο ευρος, κλπ ) αποτελουν τους βασικους παραγοντες με το οποιο το επιλεγουμε και το χρησιμοποιουμε.

    Πχ, ενα bright μικροφωνο ( ενα μικροφωνο που τονιζει τις υψολομεσαιες-υψηλες ) θα ειναι καταλληλο για μια πηγη που ειναι μουντη εκ φυσεως και θελουμε της δωσουμε ενα boost, η μια πηγη που εχει ωραιες υψηλες και θα ταιριαξει με το μικροφνωο ( πχ μια γυναικεια φωνη ).

    Ενα μουντο μικροφωνο ( οπως ενα ribbon ) θα ειναι καταλληλο για πηγες που εχουν μια φυσικη χροια bright, ομως στη μιξη τις φανταζομαστε πιο "σφιχτες" στις υψηλες περιοχες ( πχ ενα ribbon μικροφωνο μπροστα απο εναν ενισχυτη, ωστε να παρουμε ενα πιο "μεσαιο" ηχο για πιο Blues καταστασεις, ή ενα hihat που δεν θελουμε να "ξυνει" στη μιξη ).

    Οποτε, τα μικροφωνα "ταιριαζουν" με τα χαρακτηριστικα τους και ποτε δεν τα αγοραζουμε εαν δεν ξερουμε τι πηγες προοριζονται να συλλαβουν.

    Απο εκει και περα, εαν μια συχνοτικη περιοχη ειναι "προβληματικη" στο μικροφωνο ( κατασκευαστικα ), τοτε το να βαλουμε καποιο EQ για να το "φερουμε" στα "ισια" του, θα ηταν ανωφελο. Το EQ ως μηχανημα μπορει να επιδρασει πανω στο συχνοτικο αποτελεσμα της πηγης, ομως δεν γενναει συχνοτητες, οποτε ανεβαζοντας καποια περιοχη ενδεχομενως να ερθει μπροστα και ο θορυβος του μικροφωνου.

    Αντιθετως σε εναν χωρο που συχνοτικα εχει ηδη "φτιακτει" ομως λογω τεχνικων κωλυματων ( βλεπε διαστασεις ) ειναι αδυνατον να πετυχουμε μια flat αποκριση ( κατι που ειναι λαθος, αλλα αυτο ειναι μια αλλη συζητηση που αφορα και βασικες γνωσεις μοντερνας ακουστικης και λογικης δημιουργιας studio και recording rooms ), χρησιμοποιουμε EQ στα monitors για να "φερουμε" αυτες τις συχνοτητες στο μηδεν ( παντα με προσοχη κι επιγνωση πως πλεον βαζουμε πολλα στην αλυσιδα του ηχου που ακουμε ).
     Και παλι μιλαμε για 3-6dB SPL αλλαγων κι οχι κατι πιο ακραιο ( σε αυτη την περιπτση, απλως ανατιναζουμε το χωρο :D ).