ελληνική μουσική
    485 online   ·  210.821 μέλη

    Live στη μνήμη του Μπάμπη Μαραγκού

    Orfeus
    08.04.2013, 15:02



    Σημ: Οι εισπράξεις της βραδιάς (αυτό το +2 ευρώ στο ποτό δηλαδή), καθώς και οι αμοιβές των μουσικών θα δοθούν στην οικογένεια του εκλιπόντος σαν συμβολή στα έξοδα της κηδείας. 

    O Μπάμπης Μαραγκός, ξεκίνησε τα μουσικά του βήματα από τους "Θαρσείν Χρεί" που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 1973 μαζί με τους Γιώργο Μπιλικά και Κώστα Χαλβαδάκη. 

    Γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Αθήνα οι τρεις παιδικοί φίλοι, με κοινά βιώματα αλλά και με κοινά ακούσματα, ξεκίνησαν την ασχολία τους με την τραγουδοποιία στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. 

    Το 1973, με αρκετό ήδη υλικό συγκεντρωμένο, πληροφορήθηκαν για το "Pop Festival" που διοργάνωνε τότε ο Κώστας Γιαννίκος με την "Columbia", στο οποίο πήραν μέρος και προκρίθηκαν και οι τρεις, ο καθένας με ένα δικό του τραγούδι. Δεσμευμένοι όμως από τους όρους του διαγωνισμού που ήθελε μόνο γκρουπ και όχι σόλο καλλιτέχνες, προσέλαβαν στα τύμπανα τον Τόλη Πιπερά, και έτσι δημιουργήθηκαν οι "Θαρσείν Χρει". 

    Στο "Pop Festival" έλαβαν μέρος με το τραγούδι του Γιώργου Μπιλικά "Μέρα Βροχερή", και κέρδισαν το τρίτο βραβείο στην κατηγορία "καλύτερο τραγούδι" που απετέλεσε και τη μοναδική δισκογραφική τους κατάθεση, αφού κανείς από την δισκογραφική εταιρία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το ρεπερτόριο του γκρουπ, παρ' όλο που είχαν υπογράψει πενταετές συμβόλαιο. 

    Την άνοιξη του '74 ο Δημήτρης Δημητράκας αντικατέστησε τον αποχωρήσαντα Τόλη Πιπερά και με τη νέα σύνθεση ηχογράφησαν αρκετά τραγούδια και εξακολούθησαν να δίνουν συναυλίες και να παίζουν σε διάφορα Αθηναϊκά κλαμπ της εποχής, παρουσιάζοντας στο μεγαλύτερο μέρος του ρεπερτορίου τους, τα δικά τους τραγούδια. Οι τελευταίες εμφανίσεις της μπάντας έγιναν στο club Καζάμπρα, στην Πλάκα. 

    Η διάλυση του γκρουπ, ήρθε το καλοκαίρι του '74 με τα γεγονότα της Κύπρου και την επιστράτευση (αναγκαστικά) και με τη μεταπολίτευση (ουσιαστικά), που βρήκε την Ελλάδα να "κολυμπάει" στο πεντάγραμμο του -μέχρι τότε απαγορευμένου- πολιτικού τραγουδιού.

    Η πορεία του Μπάμπη Μαραγκού υπήρξε στη συνέχεια μοναχική, αλλά όχι πάντα. Η συναυλιακή του συνεργασία με τον Γιώργο Μπιλικά ήταν συνεχής και σχεδόν μόνιμη. Μέσα όμως στις δραστηριότητές του, σημειώνεται και η συμμετοχή του ως Καϊάφας, στη θεατρική παράσταση "Jesus Christ Superstar" που παρουσιάστηκε στο θέατρο Καλουτά το 1977.

    Επίσης, το 2005 κυκλοφόρησε ένα CD με δέκα δικά του τραγούδια σε παραγωγή Δημήτρη Δημητράκα ("Τραγουδόσαυρος", Ανεπίσημη Κυκλοφορία, 2005).

    Το 2004 το ενδιαφέρον του Νίκου Καραθανάση, για το παλιό υλικό των "Θαρσείν Χρει" και η επιμονή του να βρεθούν οι παλιές μπομπίνες με τα ηχογραφημένα τραγούδια (που βρέθηκαν στο σπίτι του Κώστα Χαλβαδάκη στην Κοπεγχάγη), είχαν σαν αποτέλεσμα την κυκλοφορία ενός δίσκου από την "Anazitisi Records", σε βινύλιο συλλεκτικό, με τίτλο 1974 “δανεισμένο” από τη χρονιά των ηχογραφήσεων.


    Υ.Γ. Θέλω να ευχαριστήσω και από εδώ τους φίλους μου Δημήτρη Δημητράκα, Βασίλη Καπανίκη, Ηρακλή Τριανταφυλλίδη & Θοδωρή Τρύφωνα για τη συμμετοχή τους. 
    -----------------

    Everybody must something to give, for something they get...

    [ τροποποιήθηκε από τον/την Orfeus, 08-04-2013 15:49 ]


    jorge
    08.04.2013, 18:25
    Καλή δύναμη Γιώργη, συλλυπητήρια σε σας και την οικογένειά του.
    Hastaroth
    08.04.2013, 19:42

    Συλληπητήρια και από μένα.Τον θυμάμαι τον Μπάμπη Μαραγκό,από τίς βραδυές που είχε έρθει στο Blue Note στην λεωφόρο Αλεξάνδρας.Πολύ καλός μουσικός και άνθρωπος.Κρίμα που κι'αυτός έφυγε πρόωρα....

    Ελπίζω να καταφέρω να έρθω στο Egalite άν ξεμπερδέψω νωρίς από κάτι υποχρεώσεις που έχω εκείνη την ημέρα.