ελληνική μουσική
176 online   ·  202.837 μέλη

Δυσκολίες στο ακορντεόν

pjaap
Περαστική Νότα
Chat
11.05.2013, 12:30

Παίζω πολλά χρόνια πιάνο και αποφάσισα να αγοράσω ακορντεόν για αλλαγή και ανανέωση.Πήρα από το Νάκα το bradelli 80 μπάσων αλλά δυσκολεύομαι πολύ με τη φυσούνα ειδικά στο κλείσιμο και δεν ακούγεται καν ο ήχος των πλήκτρων!Υπάρχει κάποιο κόλπο στη φυσούνα;Πονάει τόσο πολύ το χέρι όλων ή κάνω κάτι λάθος;

 

 


#1   
costaspanag
Φθασμένος
Chat
11.05.2013, 16:03

Δεν είπες αν έχεις εμπειρία με άλλο ακορντεόν και τη δυσκολία  με τη φυσούνα την έχειςε μόνο με το συγκεκριμένο. Ή αν είναι το πρώτο και μόνο  ακορντεόν που δοκίμασες να παίξεις.

Πιθανόν να γνωρίζεις πως το παίξιμο του ακορντεόν διαφέρει πολύ από του πιάνου. Και η κύρια και βασική διαφορά είναι η φυσούνα. Είναι πνευστό (αερόφωνο) όργανο και η φυσούνα είναι ο "πνεύμονας", που φυσά αέρα. Τα πλήκτρα απλά ελευθερώνουν τη δίοδο του αέρα από τις "φωνές" (γλωσσίδες). Η ένταση και η έκφραση του ήχου εξαρτάται όχι από τα πλήκτρα, όπως στο πιάνο, αλλά από τον χειρισμό της φυσούνας. Η φυσούνα είναι για το ακορντεόν όπως το δοξάρι στο βιολί.

Τα πλήκτρα δεν πρέπει να ακούγονται. Η φυσούνα δεν πρέπει να ανοίγει ή να κλείνει αν δεν πιεστεί κάποιο πλήκτρο ή κουμπί των μπάσσων (ή το  κουμπί απελευθέρωσης αέρα).

Όταν συνηθίσεις την τεχνική και χρήση της φυσούνας, δεν θα πονάει καθόλου το χέρι σου.

Βλ. επίσης και τα άρθρα:

Γνωριμία με το Ακορντεόν

Τα χαρακτηριστικά και η τεχνική του ακορντεόν

[ τροποποιήθηκε από τον/την costaspanag, 11-05-2013 16:20 ]


#2   
reteos
Φθασμένος
Chat
11.05.2013, 17:25

Αγαπητέ/ή  pjaap , όπως λέει και ο Κώσταςη φυσούνα δεν  ανοίγει ή δεν κλείνει αν δεν πατήσεις κάποιο πλήκτρο είτε στη ταστιέρα είτε στα μπάσσα . Μπερδεύομαι λίγο στο ερώτημά σου που αναφέρεις ότι δεν ακούγεται ο ήχος των πλήκτρων . Θα μπορούσες να μας εξηγήσεις τι ενοείς;  - Ενοείς ότι δεν ακούς θόρυβο του πλήκτρου κατά το πάτημα ή δεν ακούς ήχο ο οποίος παράγεται από τον αέρα που διέρχεται από την αντίστοιχη γλωσίδα του πλήκτρου;

Αν συμβαίνει το δεύτερο  , τότε έχει πρόβλημα το ακορντεόν .

 Η φυσούνα ανοιγοκλείνει σχετικά εύκολα και δεν πρέπει να πονά το χέρι.  Και όπως επίσης λέεει ο Κώστας , με τον καιρό το συνηθίζεις και δεν θα το σκέπτεσαι καθόλου. 

Τεστάρησε το ακορντεόν για να διαπιστώσεις ότι λειτουργεί , ως εξής:

α)Πάτησε ένα πλήκτρο  στην ταστιέρα και α)πίεσε β) άνοιξε την φυσούνα . Η φυσούνα πρέπει να ανοιγοκλείνει και το πλήκτρο να ηχεί. Κάντο με όλα τα πλήκτρα της ταστιέρας . Επαναλαβέ το με τα μπάσσα . Κανε αυτό με όλα τα πλήκτρα και μπάσσα.Ετσι θα διπιστώσεις αν λειτουργεί.

β) Δοκίμασε να ανοίξεις ή να κλείσεις την φυσούνα χωρίς να πατήσεις κανένα απολύτως πλήκτρο .Τότε η φυσούνα δεν πρέπει να ανοιγοκλείνει ή να ανοιγοκλείνει με πολύ μεγάλη δυσκολία . Αν ανοιγοκλείνει με ευκολία ,σημαίνει ότι ο αέρας διέρχεται από αλλού και ότι το ακορντεόν από κάπου (εκτός πλήκτρων)  χάνει. 

Στη διάθεσή σου για οποιοδήποτε ερώτημα. 


#3   
pother
Περαστική Νότα
Chat
11.05.2013, 22:45

Aγαπητέ/ή pjaap. Κατ' αρχήν μπράβο για την απόφασή σου να εξασκηθείς στο ακκορντεόν. Άκου τώρα ένα μυστικό:καθώς θα παίζεις μόνο στο κλαβιέ, το αριστερό σου χέρι πρέπει να είναι σχετικά ψηλά. Κατά το άνοιγμα της φυσούνας τραβάς προς τα αριστερά τη φυσούνα ασκώντας ελαφρά πίεση με την εξωτερική πλευρά της παλάμης σου ( το τμήμα μεταξύ του καρπού και της βάσης του μικρού σου δακτύλου), έχοντας την παλάμη σου στραμμένη ελαφρά προς τα πάνω(ανοιχτή). Στο κλείσιμο, στρέφεις την παλάμη προς τα κάτω και πιέζεις ασκώντας ελαφρά πίεση με το τμήμα μεταξύ καρπού και αντίχειρα. Αφού εξασκηθείς στο παίξιμο με το δεξί χέρι, θα δεις πως όταν θα χρησιμοποιείς και τα μπάσα η φυσούνα ανοιγοκλείνει πολύ ευκολότερα. Καλή εξάσκηση!


#4   
costaspanag
Φθασμένος
Chat
13.05.2013, 00:35

Bίντεο στο Youtube που δείχνουν τη λειτουργία και τεχνική της φυσούνας (bellows) του ακορντεόν και μπορούν να βοηθήσουν:

Operating the Accordion Bellows video from Answers.com Videos

Playing Accordion Music : Bellows Techniques for Accordion Music - YouTube

How to Play the Accordion : Operating the Accordion Bellows - YouTube


#5   
georgiaktist
Περαστική Νότα
Chat
18.05.2013, 23:01

Αγαπητε/η  pjaap , η γνωριμία μου με το ακκορντεόν έγινε πριν απο πέριπου 1 χρόνο και εγω αντιμετώπισα δυσκολία με τη φυσούνα η οποία μετα απο λίγο καιρο η δυσκολία φεύγει ... Προσωπικά εξαιτίας μερικών κοπάνων απο την γυμναστική στο σχολείο {#emotions_dlg.whistling} πονούσε το χέρι μου σαν να είχα '' πιαστει'' στο γυμναστική.. Μην σας αγχώνει καθόλου η φυσούνα είναι η ψυχή του οργάνου και το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε θα εξαφανιστεί σε μερικες μέρες ! Smile

[ τροποποιήθηκε από τον/την georgiaktist, 18-05-2013 23:03 ]


#6   
earinos
Συγχορδία Μινόρε
Chat
23.09.2013, 13:05

έπρεπε να πάρεις 60αρι που είναι ποιό ελαφρύ ..όσο για την φυσούνα θα την ανοίγεις πρός τα κάτω και θα την κλείνεις πρός τα πάνω και θα πιέζεις το πάνω μέρος πρός στο πάνω μέρος της άλλης πλευράς .. το κορμί ίσια στην μέση θα βάζεις μαξιλαράκι .. Δεν πρέπει να ζορίζεις την φυσούνα , θα κουραστείς .. Το βιβράτο γίνεται τρέμοντας την φυσούνα .. Ο ιμάντας του χεριού πρέπει να εφάπτεται με το πάνω καρπό για ελευθερία των μπάσων . όποιος θέλει και άλλες πληροφορίες εδώ είμαι .. 


#7