ελληνική μουσική
    616 online   ·  210.826 μέλη

    Έχω κάνει 5 χρόνια κλασική, μπορώ να παίξω ηλεκτρική;

    sweetgeorgia
    28.05.2013, 22:57

    Opws sas eipa exw kanei 5 xronia klasiki kithara alla twra mou kolise sto mialo i ilektriki kithara!!! T vasika ta 3erw stin kithara kai exw dei merika vinteakia sto youtube me mathimata ilektrikis, mporwe na pai3w ilektriki?

    [ τροποποιήθηκε από τον/την jorge, 29-05-2013 01:25 ]


    delta66
    29.05.2013, 03:54

    Φυσικα και μπορεις.

    Θα χρειαστεις να εξοικειωθεις φυσικα λιγο με το οργανο, γιατι εχει διαφορετικη τεχνικη, ιδιως στο String Muting αν παιξεις με overdrive/distοrted ηχους στο String Muting.

    Δες κι αυτο
    https://www.youtube.com/watch?v=-4hFt7n6aagLink

    >

    Η πενα δεν ειναι απαραιτητη. Παιζεις και με δαχτυλα ηλεκτρικη, αλλα οχι βεβαια  με τον τροπο της κλασσικης.

    ενα παραδειγμα
    https://www.youtube.com/watch?v=Az4usTRlk7ILink

    >

    Θα βρεις ακρη, μη το φοβασαι.


    sweetgeorgia
    29.05.2013, 11:43
    ευχαριστώ παρα πολύ για την απαντησή σου νιωθω σαν να μου εφυγε ενα βάρος από πάνω μου!!! Για πρώτη κιθάρα σκέφτομαι μια Yamaha ERG 121 U Εσύ τι λες?
    fontasgreece
    29.05.2013, 23:47

    Μπορείς να δεις κάτι σε Squier affinity ή σε Epiphone.


    sweetgeorgia
    30.05.2013, 17:29
    ευχαριστω πολυ για τις προτασεις σου!!!
    sv2dxa
    01.12.2015, 15:21
    Αν και έχει περάσει καιρός θα ήθελα να τοποθετηθώ κι εγώ. Από την κλασική στην ηλεκτρική πας σχετικά εύκολα( κανένα όργανο δεν είναι ευκολότερο από το άλλο ). Το αντίθετο όμως δεν γίνεται. όχι απλά θα ξεκινήσεις από το μηδεν αλλά από το -1.
    delta66
    01.12.2015, 15:25

    Παράθεση:

    Το μέλος sv2dxa στις 01.12.2015, 15:21 έγραψε...

    Αν και έχει περάσει καιρός θα ήθελα να τοποθετηθώ κι εγώ. Από την κλασική στην ηλεκτρική πας σχετικά εύκολα( κανένα όργανο δεν είναι ευκολότερο από το άλλο ). Το αντίθετο όμως δεν γίνεται. όχι απλά θα ξεκινήσεις από το μηδεν αλλά από το -1.

    Και που οφειλεται αυτο?


    sv2dxa
    01.12.2015, 21:30

    Φίλε delta ευχαριστώ για την "πάσα" που μου κάνεις για περισσότερες εξηγήσεις...

    ( γνωρίζω ότι εσυ το ξέρεις αλλά καλό είναι να μαθαίνουν και οι νεότεροι ).

    Λοιπόν. Για να τοποθετηθώ πιο σωστά πρέπει να πάρω τα χέρια ξεχωριστά.

    ( απευθύνομαι σε δεξιόχειρες και ισχύει το αντίθετο για αριστερόχειρες ).

    ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ.

    Το δεξί στη ηλεκτρική συνήθως κρατάει μια πένα. Αυτό σημαίνει 2 πράγματα.
     α) Ακόμη κι αν παίξει κάποιος με δάχτυλα θα τα κάνει με κακή τεχνική διότι οι απαιτήσεις δεν θα είναι μεγάλες ωστε να προβληματιστεί για ταχύτητες  ήχο κλπ  και δεν νομίζω πως οι δάσκαλοι ηλεκτρικής γνωρίζουν την τεχνική των δαχτύλων. β) το κρατημα της πένας πιέζει-σφίγγει τον μυ του χεριού που στην κλασική πρέπει να μάθει να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή να χαλαρώσει.

    ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΕΡΙ.

    Η  ηλεκτρική κιθάρα επειδή ακριβώς συνδέεται  σε ενισχυτή και διάφορα  άλλα εξαρτήματα , γίνεται πιο ευαίσθητη με αποτέλεσμα το χέρι να μη χρειάζεται να πιέζει με πολύ δύναμη την ταστιέρα πράγμα που στην κλασική είναι απαραίτητο. Επίσης η θέση του αριστερού είναι πιο πλαγιαστή ( ενω στην κλασική η παλάμη είναι παράλληλη ως προς την ταστιέρα στην ηλεκτρική δεν το βλέπω να ισχύει ) , με αποτέλεσμα να αποκτήσει το χέρι λάθος θέση. πχ ένα λεγκάτο στην κλασική ( hammer on pull off  δηλαδή ) να επιτυγχάνεται με τελε'ιως διαφορετικό τρόπο.

    ΑΡΑ. Οταν ο ηλεκτρικός έρθει στη κλασική όχι μόνο θα είναι αρχάριος αλλά θα κουβαλαέι μαζί του και 5 ολόκληρα χρόνια λανθασμένης τεχνικής για την κλασική κιθάρα.

    ( ότι έχω γράψει παραπάνω είναι απόρροια της 25χρονης διδακτικής μου εμπειρίας και όχι μια απλή θεωρητική προσέγγιση ).

    Ελπίζω να μη σας κούρασα και εύχομαι να φάνηκα χρήσιμος.


    delta66
    01.12.2015, 23:08

    Δεν ισχυουν ολα αυτα για την ηλεκτρικη (εκτος κι αν καποιος παιζει με λαθος ή ελλειπη τεχνικη), κι αυτα που ισως ισχυουν (πχ, αδυναμια αριστερου χεριου - μη ξεχναμε οτι οι "ηλεκτρικοι" περνανε πολυ ευκολα και σε ακουστικη κιθαρα, ή εχουν περασει ηδη) δεν ειναι μειονεκτηματα για να μαθει και κλασικη καποιος, οποτε δεν ειναι λογοι που θα κανουν καποιον να ξεκινησει απο το -1.

    Αντιθετα θα ελεγα οτι εχει σοβαρο προβαδισμα απο εναν που δεν ειχε καμια επαφη με το οργανο.
    Το ιδιο ισχυει και για τη μεταβαση απο κλασσικη σε ηλεκτρικη και ακουστικη.
    Και στις δυο περιπτωσεις χρειαζεται στην αρχη καποια μικρη προσαρμογη. Τιποτα αλλο. Ολα τα αλλα ειναι θεμα εξασκησης.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την delta66, 01-12-2015 23:12 ]


    sv2dxa
    02.12.2015, 00:34
    Αγαπητέ φίλε delta. Με βεβαιότητα και το χέρι στην καρδιά σου επιβεβαιώνω ότι περίπου το 30% των καθηγητών κλασικής κιθάρας στη Ελλάδα γνωρίζει για την εξέλιξη της τεχνικής του οργάνου τα τελευταία 20 χρόνια. Προσπαθείς να με πείσεις ότι αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι δάσκαλοι της ηλεκτρικής. Σε πληροφορώ ότι σε διεθνές σεμινάριο κιθάρας γνωστός Γερμανός καθηγητής παρέδιδε μαθ'ηματα σε διπλωματούχο ( παρακαλώ )κιθαρίστα , για το πως πρέπει να χτυπάμε τις χορδές. Και επιμένεις ότι οι ηλεκτρικοί κιθαριστές στην Ελλάδα είναι τόσο καλά καταρτισμένοι? Ωφείλω ένα μεγάλο μπράβο.( Υ.Γ Μήπως γνωρίζουν να πετάνε κι ελικόπτερο μετά από λίγη εξάσκηση στο XBOX? )
    sv2dxa
    02.12.2015, 01:12

    Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος , στο διεθνές σεμινάριο κλασικής κιθάρας το 1998 στην Αθυτο της Χαλκιδικής ο γνωστός κιθαριστής Hubert Kδppel αντί να σχολιάζει τα εκφρασικά μέρη ενός κομματιού που του έπαιξε διπλωματούχος μαθητής ενός  πολύ μεγάλου και γνωστού Έλληνα  καθηγητή κιθάρας ( ίσως και του πιο δημοφιλή ), του επέβαλε να χτυπάει ανοικτές χορδές. ότι κάνουμε δηλαδή στο πρώτο μάθημα της κιθάρας. Δεν έχω ζήσει τίποτε πιο υποτιμητικό από αυτό. Επίσης να κάνω γνωστό σε πολούς φίλους οτι πολλές μεγάλες εταιρίες κατασκευής κλασικών οργάνων( κιθάρας ) , προωθούν διαφημιστικά video των οργάναων τους στο youtube με  κιθαριστές που έχουν απόλυτα λανθασμένη τεχνική. Υπάρχουν βιβλία παλαιάς κοπής, με τεχνική τύπου Segovia κλπ που έχουν ξεπεραστεί. Το όργανο εξελίσεται συνεχώς και είμαστε πολύ πίσω. Αρκεί ένα μικρό ταξίδι στην Ευρώπη για να καταλάβει κανείς ότι ακόμη "πηδάμε  άλμα εις ύψος ψαλιδάκι" όταν οι υπόλοιποι έχουν εξελίχτεί στην τεχνική. Δυτυχώς δεν μπορεί και δεν είναι υποχρεωμένος ένας δάσκαλος ηλεκτρικής να τα γνωρίζει όλα αυτά. Για τον λόγο αυτό φίλοι μου  η μετάβαση είναι απαιτητική. όχι όμως αδύνατη. Απλά λίγο πιο δύσκολη.

    Υ.Γ Δεν μπορώ να τα εξηγήσω με λόγια αυτά που γράφω. Θα προτιμούσα να τα δείχνω με την κιθάρα μου. Αυτό κάνω άλλωστε και στην δουλειά μου.( και μάλιστα επί πληρωμή ) Θέλω να δημιουργήσω ένα video και να το προωθήσω αλλά φοβάμαι πολύ να το κάνω. Οταν πιριν από λίγα χρόνια το προσπάθησα σε κάποιο φορουμ πέσαν να με φάνε ζωντανό , γιατί λέει είναι έμμεση διαφήμιση ( λες και θα πληρωθώ για αυτό που γράφω ). Anyway . Εχω αγνή πρόθεση και το τονίζω... Και με μεγάλη μου χαρά δίχως κανένα όφελος μπορώ να μοιραστώ τη γνώση μου με οποιον  πιστεύει ότι του είναι χρήσιμη.


    STEFANOS604
    02.12.2015, 07:51

    Παράθεση:

    Το μέλος sv2dxa στις 02.12.2015, 01:12 έγραψε...
    .....Δεν μπορώ να τα εξηγήσω με λόγια αυτά που γράφω. Θα προτιμούσα να τα δείχνω με την κιθάρα μου. Αυτό κάνω άλλωστε και στην δουλειά μου.( και μάλιστα επί πληρωμή ) Θέλω να δημιουργήσω ένα video και να το προωθήσω αλλά φοβάμαι πολύ να το κάνω. Οταν πριν από λίγα χρόνια το προσπάθησα σε κάποιο φορουμ πέσαν να με φάνε ζωντανό , γιατί λέει είναι έμμεση διαφήμιση ( λες και θα πληρωθώ για αυτό που γράφω ). Anyway . Εχω αγνή πρόθεση και το τονίζω... Και με μεγάλη μου χαρά δίχως κανένα όφελος μπορώ να μοιραστώ τη γνώση μου με οποιον  πιστεύει ότι του είναι χρήσιμη.

    +1

    Όταν υπάρχει διχογνωμία για μια τεχνική και μάλιστα μεταξύ 2 δασκάλων , η περαιτέρω ανάλυση και μάλιστα με video σίγουρα θα είναι οφέλιμη για τους περισσότερους και όσον αφορά τους λίγους άσ' τους να λένε ότι θέλουν....

    Μη διστάσεις να το κάνεις και οι αναγνώστες θα το εκτιμήσουν , ειδικά αν η αφήγηση σου είναι εκλαϊκευμένη ώστε να είναι κατανοητή απ' όλους (εννοώ επίδειξη με αργές κινήσεις και μετά προδευτικά στις απαιτούμενες - σύγκριση μεταξύ των 2 οργάνων...ακόμα κι αν δεν συμφωνούν με την τεχνική σου.


    sv2dxa
    02.12.2015, 11:04

    Φίλε Στέφανε ευχαριστώ για την συμβουλή σου και θέλω πράγματι να το κάνω. Μία παλαιότερη προσπάθεια δεν ευδοκίμησε διότι υπήρχε πρόβλημα με την ποιότητα του video. Ένας καλός φίλος ( και μαθητής ) ο οποίος γνώριζε το θέμα υποσχέθηκε να βοηθήσει και ακόμη περιμένω. Δεν τολμώ να ξαναπροσπαθήσω με την κάμερά μου. Φωτισμός , ήχος κλπ είναι κάκιστα...  Οι προδιαγραφές σ΄  ένα video είναι σημαντικές διότι δεν θα καθήσει εύκολα να το δει καποιος όταν δεν είναι προσεγμένο , όσο χρήσιμα πράγματα κι αν λέει κάποιος.

    Παρ όλα αυτά να πω ότι το δεξί χέρι της κιθάρας είναι περισσότερο ανεξιχνίαστο από το αριστερό και να θυμίσω στον συνάδελφο και φίλο delta όλες τις φορές που προσπάθησε να διαχειριστεί χέρια που είχαν μάθει να παίζουν λάθος. Είναι πολύ μεγάλη δοκιμασία να γυρνάς πίσω έναν μαθητή στα πρώτα του μαθήματα , ενώ ο ίδιος νομίζει ότι έχει διανύσει απόσταση πολλών ετών στο όργανο. Και φυσικά είναι πιο δύσκολο να "πλάθεις" χέρια που "στραβομάθανε" από χέρια που για πρώτη φορά αγγίζουν το όργανο. Άλλο να πρέπει να γρεμίσεις για να χτίσεις κι άλλο να χτίζεις σε "παρθένο" έδαφος.Επίσης να κάνω γνωστό ότι ακόμη κι εγώ άλλαξα στην πορεία την τεχνική μου ξεκινώντας  σε μερικά πράγματα σχεδόν από μηδενική βάση διότι αλλη ήταν η γνώση στην κιθάρα  το 1976 που ξεκίνησα και τελείως διαφορετική 10-15 χρόνια αργότερα. Να θυμίσω ότι η κιθάρα αναγνωρίστηκε ως όργανο στην Ελλάδα το 87 αν θυμάμαι καλά και ως τότε δίδασκαν κιθάρα όλοι. Σήμερα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το όργανο. Εκείνο όμως που μου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι οτι ΠΟΛΛΟΙ δάσκαλοι δεν συμορφώθηκαν με τις καινούριες καλύτερες τεχνικές και παρέμειναν ( από βαρεμάρα και αδιαφορία ) σε παλαιότερες μεθόδους τις οποίες ακόμη και σήμερα τις διδάσκουν σεν ανυποψίσατους μαθητές.

    Κλείνω λέγοντας ότι η κλασική κιθάρα είναι νεότατο όργανο και μετράει περίπου 100 χρόνια ζωής στη σημερινή του μορφή. Γι αυτό τον λόγο είναι πολύ εξελίξιμο και αλλίμονο σε όποιον δεν παρακολουθεί τις αλλαγές.


    STEFANOS604
    06.12.2015, 08:19

    Παράθεση:

    Το μέλος sv2dxa στις 02.12.2015, 11:04 έγραψε...
    ......Σήμερα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το όργανο. Εκείνο όμως που μου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι οτι ΠΟΛΛΟΙ δάσκαλοι δεν συμορφώθηκαν με τις καινούριες καλύτερες τεχνικές και παρέμειναν ( από βαρεμάρα και αδιαφορία ) σε παλαιότερες μεθόδους τις οποίες ακόμη και σήμερα τις διδάσκουν σεν ανυποψίσατους μαθητές.

    Κλείνω λέγοντας ότι η κλασική κιθάρα είναι νεότατο όργανο και μετράει περίπου 100 χρόνια ζωής στη σημερινή του μορφή. Γι αυτό τον λόγο είναι πολύ εξελίξιμο και αλλίμονο σε όποιον δεν παρακολουθεί τις αλλαγές.

    Φίλε sv2dxa

    Λόγω του ότι ένα δάσκαλος λέει ότι υπάρχουν για την κλασσική κιθάρα καινούριες καλύτερες τεχνικές σε σχέση με παλαιότερες μεθόδους, η έστω και με λίγα λόγια επίδειξη θα είναι πολύ χρήσιμη αλλά και ίσως στείλει αρκετούς και σε ιδιαίτερα και σε ωδεία αλλά πολύ πιο χρήσιμη και γι αυτούς που είναι σε απομακρυσμένα μέρη που δεν υπάρχουν ούτε δάσκαλοι για ιδιαίτερα ούτε ωδεία έστω να ενημερωθούν και μετά να προσπαθήσουν να βρουν σχετικά θέματα και στο ξένο Youtube.  

    Έτσι η ίδια συμβουλή μου επαναλαμβάνεται με προτάσεις:

    Όταν λοιπόν έχεις χρόνο διαθέσιμο και βρεθεί το πρόσωπο να σε βοηθήσει στην βιντεοσκόπηση τότε:

    • Γράψε κι ένα σχετικό άρθρο , που να μπορεί να γίνει κατανοητό απ’ όλους και με και χωρίς μουσικά πεντάγραμμα ή και με tabs που να συνοδεύονται από ηχητικά αποσπάσματα , στο οποίο να ενσωματώσεις το Video
    • Αν το πραγματοποιήσεις και το ποστάρεις σαν Topic στο forum μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το θέμα θα έχει ‘’χαθεί’’ ενώ αν το αποστείλεις σαν άρθρο και εγκριθεί η δημοσιοποίηση του θα είναι πιο εύκολα ανιχνεύσιμο και στο Musicheaven αλλά και στο Google.
    • Σήμερα τα κινητά τηλέφωνα (τα διαθέτουν οι περισσότεροι νεαροί) είναι εξοπλισμένα με video camera  πολύ καλής ποιότητας βιντεοσκόπισης.
    • Αν αποφασίσεις το τι θα βιντεοσκοπίσεις, είναι εύκολο για ένα μαθητή σου ή κάποιον της οικογενείας σου να σε βιντεοσκοπίσει ή να θέσει το κινητό σε μια σταθερή θέση βιντεοσκόπισης.
    • Μπορείς μετά να το δώσεις σε κάποιον που γνωρίζει να κάνει μαζί σου τυχόν απαιτούμενο  editing (που δεν νομίζω να χρειαστεί) ή μπορείς :
    • Όταν το ετοιμάσεις και το κάνεις uploading στο Youtube έχεις εκεί τη δυνατότητα να βελτιώσεις το φωτισμό ….να αφαιρέσεις κομμάτια που νομίζεις ότι πρέπει να αφαιρεθούν (δεν μπορείς να προσθέσεις..)…, να θέσεις υπότιτλους , να θέσεις σημειώσεις επί του video ....

    Περιμένουμε..


    sv2dxa
    14.12.2015, 01:00
    Στέφανε σ ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και πιο πολύ απ όλα για το ενδιαφέρον σου. Πράγματι το έχω στο μυαλό μου αυτό το video και πάντα δεν υπάρχει χρόνος. Η αλήθεια είναι ότι ένα μικρό εισαγωγικό υπάρχει αλλά δεν νομίζω ότι είναι ικανό. Ισως τώρα στις γιορτές που καθόμαστε. Τα ξαναλέμε...


    Νέες συζητήσεις
    στην ίδια κατηγορία