ελληνική μουσική
    496 online   ·  210.839 μέλη

    Προλαβαίνω να πάρω πτυχίο αρμονίας για Μουσικολογία;

    antonisk98
    17.06.2013, 21:49

    Gia sas philoi kai philes tah ithela na me voithisete me ena thema ths mousikis eimai paidi tis tritis gimnasiou kai thelw na paw mousikologia amporeite na mou peite ean prolavainw na parw to ptixio ths armonias kai oti allo xriazetai Tha ektimousa poli thn gnwmi sas

    [ τροποποιήθηκε από τον/την jorge, 18-06-2013 11:21 ]


    NasosHarmony
    17.06.2013, 23:53
    (Δυσνόητα τα greeklish!) Δεν χρειάζεσαι πτυχίο Αρμονίας για να δώσεις. Χρειάζεσαι τις γνώσεις της Αρμονίας για να μπορείς να λύσεις το θέμα και ακουστικές ικανότητες για το τεστ. Εχεις τον χρονο να προλάβεις,εαν το θέλεις πραγματικά αρκεί να βρεις σωστους δασκάλους που δεν θα σε κάψουν...!
    antonisk98
    18.06.2013, 07:49
    ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σου και συγνώμη για τα greeklish μήπως μπορείς να μου πεις πόσα χρόνια θα μου πάρει (γιατί είμαι και τρίτη γυμνασίου)
    NasosHarmony
    18.06.2013, 10:03
    Είναι θέμα διαβασματος, 3 χρόνια το ελάχιστο θα σου πάρει η Αρμονία με καλό διάβασμα. Καλό θα ήταν να ξεκινήσεις τώρα να μαθαίνεις τέλεια Θεωρία της μουσικής ώστε να ξέρεις αψογα διαστήματα κλίμακες κτλ κ απο την νέα χρονιά (σχολική) να ξεκινήσεις αρμονία! Δεν είναι ακατόρθωτο, είσαι σε καλή ηλικια, δεν θα μπορούσες να μάθεις αρμονία απο την α γυμνασιου ετσι και αλλιώς! Απλά θέλει συστηματικό διάβασμα...
    amadeuswebern
    20.06.2013, 19:42

    Εξαρτάται από το διάβασμα που κάνεις, τον καθηγητή και τις ικανότητες σου. Με ιδιαίτερα μπορείς να βγάλεις όλη την ύλη της αρμονίας σε ένα χρόνο και μετά να αφιερώσεις άλλον ένα χρόνο στο να λύνεις θέματα επιπέδου πανελλαδικών προκειμένου να αποκτήσεις άνεση και ευχέρεια στον χειρισμό του μουσικού υλικού. Κι αυτό χωρίς να μπεις στο σύστημα των ωδείων που απαιτεί 3 χρόνια και άλλα πολλά. Αν ξεκινήσεις τώρα, προλαβαίνεις και μάλιστα άνετα. Καλή επιτυχία!

    Υ.Γ. Και μην αμελήσεις τα ακουστικά. Αν ήμουν στην θέση σου ίσως να ξεκίναγα από τώρα να κάνω ασκήσεις (μεταγραφή κομματιών (ντικτέ), αναγνώριση διαστημάτων, συγχορδιών κλπ.) για να έχω ένα καλό επίπεδο στις εξετάσεις.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την amadeuswebern, 20-06-2013 19:49 ]


    NasosHarmony
    20.06.2013, 22:01
    χαχαχαχα!!! Μπορείς ακόμη να κάνεις 6 μήνες πιάνο και να δωσεις εξετάσεις για υποτροφία στο juilliard!!! Παιδιά, πρέπει να σταματήσει η παραπληροφόρηση γιατί αυτά διαδίδονται και στις εξετάσεις η αποτυχία είναι 70%... Ούτε 10 δεν γράφουν γτ έκαναν αρμονία τόσο ευκολα σε έναν χρόνο! Τόσο ευκολα και απο τα ωδεία και απο τα ιδιαίτερα...Φυσικά,για τα ακουστικά όσο γρηγορότερα ξεκινήσεις, τόσο καλύτερα. Αλλα χωρίς να ξέρεις θεωρία τουλάχιστον για να τα αναγνωρίσεις και στην πορεία και αρμονία δεν θα καταλάβεις ποτέ πχ την αρμονική ακολουθία που υπάρχει και στο Ε.Μ.Α.Ι. , όπως και αναστροφές συγχορδιών κ.α.
    amadeuswebern
    20.06.2013, 23:50

    Ποια παραπληροφόρηση; Κι εσύ πως το ξέρεις; Εγώ ξέρω άτομα που έκαναν ακριβώς αυτό που σου είπα και πέρασαν. Επειδή στα Ωδεία κάνουν μαζί με την αρμονία κι ένα σωρό άλλα πράγματα και την έχουν σπάσει σε 3 χρόνια υποχρεωτικό και άλλα 3 χρόνια ειδικό, πρέπει κανείς να κάνει ΕΞΙ χρόνια σε ωδείο για να μάθει αρμονία και να περάσει στις πανελλαδικές; Μην τρελαθούμε κιόλας. Άλλωστε, οι ικανότητες του καθενός είναι διαφορετικές. Και δεν απευθυνόμαστε σε παιδάκια που πάνε σιγά-σιγά, αλλά σε πιο ώριμα άτομα.

    Ναι, με ένα χρόνο ιδιαίτερα (30 εκπαιδευτικές ενότητες, ας πούμε) και λίγο διάβασμα μπορείς να βγάλεις όλη την ύλη της αρμονίας και μετά θέλεις άλλον ένα χρόνο και αρκετό διάβασμα, λύνοντας συνέχεια θέματα που να περιλαμβάνουν όλη την ύλη, με ιδιαίτερη έμφαση σε μετατροπίες, αλλοιώσεις και παρενθετικές δεσπόζουσες που ζητάνε στις πανελλαδικές. Αυτό ίσως να σε ζορίσει λίγο, γιατί είναι δύσκολα και απαιτητικά τα θέματα, αλλά με τρία χρόνια μπροστά σου, μπορείς να τα καταφέρεις άνετα. Αν δουλέψεις.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την amadeuswebern, 21-06-2013 00:07 ]


    NasosHarmony
    21.06.2013, 00:13
    30 εκπαιδευτικές ενότητες? Η αρμονία και τα περισσότερα μαθήματα δεν φτάνει να στα λένε και να σου δείχνουν μόνα λάθη, είναι να κοπιάσεις πολύ να λύσεις θέματα και να ωριμάσεις μουσικά!!! Θα πρέπει να παιξεις τα θέματα σου για να καταλάβεις τι γράφεις! Θα πρέπει ο δάσκαλος σου να σε καθοδηγήσει να βρεις μόνος σου την τέλεια λύση! Ποσα θέματα θα λύσει σ ενα χρόνο? 1 σε κάθε ενότητα? Τι είδους εμπειρία θα αποκτήσει? Ή θα πρέπει να μάθει να διορθώνει στημένα λάθη για να θεωρηθει μουσικός θεωρητικός? Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η αρμονία, είναι μια μικρή σύνθεση και πρέπει να συμπεριφερόμαστε όπως της αρμόζει... Λίγο διάβασμα τι εννοείς? Θα ρίξει μια ματιά στην θεωρία για γερμανικές-γαλλικές κτλ Αυτό είναι επιπόλαιο διάβασμα και τσαπατσούλεμα.. Οπως εχουν κάνει και το σχολείο, λείπει η ουσία! Φυσικά δεν χρειάζεται 6 χρόνια για να τελειώσει την αρμονία, αλλά με ΠΟΛΥ διάβασμα (και ουσιαστικό) τα 3 χρόνια είναι φυσιολογικά. Όσο αναφορά τις ικανότητες υπάρχει και Έλληνας που 14 χρονών είχε δίπλωμα πιάνου και κέρδιζε σε διαγωνισμούς, αλλά αυτός είναι η εξαίρεση όχι ο κανόνας...
    amadeuswebern
    21.06.2013, 00:49

    Παράθεση:

    Το μέλος NasosHarmony στις 21.06.2013, 00:13 έγραψε...

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η αρμονία, είναι μια μικρή σύνθεση και πρέπει να συμπεριφερόμαστε όπως της αρμόζει... Λίγο διάβασμα τι εννοείς? Θα ρίξει μια ματιά στην θεωρία για γερμανικές-γαλλικές κτλ Αυτό είναι επιπόλαιο διάβασμα και τσαπατσούλεμα.. Οπως εχουν κάνει και το σχολείο, λείπει η ουσία!

    Συμφωνώ ότι η αρμονία είναι μικρή σύνθεση και πρέπει να συμπεριφερόμαστε όπως της αρμόζει (δες και ένα προηγούμενο ποστ που έκανα στο φόρουμ πριν από λίγες ημέρες όσον αφορά αυτό το ζήτημα και τις πανελλαδικές). Πες το και στην επιτροπή εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας που βάζει τα θέματα. Δεν ξέρω τι είδους σπουδές έχεις κάνει, αλλά εδώ πέρα μιλάμε για επιτυχία στις πανελλαδικές και όχι για ολοκληρωμένες μουσικές σπουδές στην αρμονία. Και ενώ ιδανικά θα έπρεπε κανείς να παίζει τα θέματά του, να παίζει τις συγχορδίες, τις συνδέσεις κλπ κλπ για να δει πώς όλα αυτά ακούγονται και γενικά συμφωνώ μ' αυτά που λες, για την επιτυχία στις πανελλαδικές, καλώς ή κακώς δεν είναι απαραίτητο. Κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον. Όταν λέω λίγο διάβασμα τι εννοώ; Εννοώ τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον δύο μελωδίες από κάθε ενότητα και τον δεύτερο χρόνο τουλάχιστον 3 απαιτητικά θέματα επιπέδου πανελλαδικών τη βδομάδα. Νομίζω ότι αυτά θα ήταν αρκετά. Δεν συμφωνείς; Δεδομένου ότι έχει τρία χρόνια μπροστά του, αν δουλέψει, μπορεί να περάσει και μάλιστα πολύ άνετα.


    NasosHarmony
    21.06.2013, 01:04
    Συμφωνώ, οτι η δυσκολία στις πανελλήνιες είναι μεγάλη, εώς υπερβολική. Η ίδια υπερβολή είναι και στα μαθηματικά Κατευθυνσης, θα πρέπει να είσαι καλός μαθηματικός για να γράψεις 20! Το ποσοστό 70% κάτω απο την βάση δεν είναι τυχαίο, είναι τα ακριβή στατιστικά απο τις εξετάσεις τις περσινές. Τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν 55-65% κάτω απο την βάση στην αρμονία και στα ακουστικά όσοι πήγαιναν να δώσουν (γτ πολλοι δεν πήγαιναν λόγω του οτι ήξεραν οτι κόπηκαν στην αρμονία) ήταν ίσως και χειρότερα. Ετσι με 5 θέματα που πιστευεις οτι είναι αρκετά, είναι ελάχιστα... Είναι ευκολό να λύσεις μελωδία εαν δεν έχεις λύσει σχεδόν τέλεια εναριθμα και ανάριθμα μπάσα? Θα πεταχτείς ξαφνικά να λύνεις πανεπιστημιακό τέστ χωρίς να ξέρεις δανεισμούς, να μην σου βγούν παράλληλες? Εγώ θεωρώ, πως όποιος έχει ήδη πτυχίο Αρμονίας τουλάχιστον, θα πρέπει να λύσει τα πανεπιστημιακά τεστ των πανελληνιων γιατί περιέχουν ωραίες δυσκολίες. Κ μην ξεχνάς οτι εχουν 3 ωρες να γράψουν, στο πτυχίο του ωδείου εχουν 8! Και τα θέλουν με στυλό, όχι με μολύβι! Και το παραμικρό λάθος, κόβονται οι μοναδες! Ξέρω πάρα πολύ καλά, όσο αναφορά τις πανελλήνιες τι συμβαίνει, και δεν θέλω να πω τιποτε άλλο παρά το ότι χρειαζεται παρα πολυ καλή προετοιμασία για να καταφερουν τα παιδιά να γραψουν 14-15 ώστε να περάσουν.. 17-20 πληροφοριακά γραφουν 1% απο όλη την Ελλάδα! Δεν θέλω να απογοητεύσω κανέναν, όλα είναι εφικτά, αλλά χωρίς επιπολαιότητες. (Πάντα φιλικά...)
    sg2006
    27.08.2014, 19:55
    Με το σύστημα MusicAcademy μπορείς να αποκτήσεις εγγυημένα τις απαιτούμενες γνώσεις ή και να πάρεις πτυχίο σε δύο το πολύ χρόνια www.musicacademy.gr
    DanaeAthanasiadou
    28.08.2014, 11:26

    Θα απαντήσω ως καθηγήτρια αρμονίας. Διάβασα πολλά περίεργα πράγματα παραπάνω, όπως ότι στην Α' γυμνασίου δε μπορείς να κάνεις αρμονία και κάτι τέτοια κουλά. Λοιπόν...


    1.Θεωρία της μουσικής ξεκινάν κανονικά τα παιδιά ( σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου) στην Ε' δημοτικού, παράλληλα με τη θεωρία ξεκινάει κ το Σολφέζ.

    Η θεωρία έχει 3 τάξεις κ το Σολφέζ έχει 5 τάξεις, οπότε αν κάποιος περνάει 1 τάξη κάθε χρόνο, στην Α' γυμνασίου θα τελειώνει τη θεωρία.Στη Β' γυμνασίου λοιπόν ξεκινάει Αρμονία με το καλό, συνεχίζει το Σολφέζ και παράλληλα ξεκινάει και τα υποχρεωτικά μαθήματα της Αρμονίας ( dictee , ιστορία της μουσικής,πιάνο, μορφολογία,αντίστιξη κ φούγκα ).
    Υπάρχουν βέβαια κ περιπτώσεις παιδιών που επειδή βλέπαμε ότι προχωράν κ τα πιάνουν γρήγορα ( στη θεωρία ) που τους κάναμε εντατικά τη θεωρία και είχαν τελειώσει τη Θεωρία στην Στ' Δημοτικού, οπότε ξεκίνησαν Αρμονία στην Α' γυμνμασίου.

    2. Υπάρχουν 2 είδη Αρμονίας το υποχρεωτικό και το ειδικό. Το υποχρεωτικό είναι για όσους θέλουν να πάρουν κάποια στιγμή πτυχίο στο όργανό τους και το ειδικό είναι για όσους θέλουν να διδάξουν θεωρητικά.
    Το υποχρεωτικό Αρμονίας έχει 2 τάξεις και το ειδικό Αρμονίας έχει 3 τάξεις. Κι επιμένω με τις τάξεις γιατί το πόσο καιρό θα κάνει στον καθένα να τις τελειώσει είναι διαφορετικό κι εξαρτάται από το πόσο μελετάει. ( επίσης όποιος σου πει για παραπάνω τάξεις απλά δε ξέρει τι του γίνεται ή τον έχουν πιάσει κορόιδο και τον ίδιο).


    3. Στις Πανελλαδικές εξετάσεις σε εξετάζουν σε 2 πράγματα Αρμονία και Dictee. Το Dictee ΔΕΝ είναι μεταγραφή κομματιών όπως εντελώς λάθος έχει γράψει παραπάνω ένας φίλος, αλλά όπως το λέμε στα ελληνικά "έλεγχος ακουστικών ικανοτήτων".

    4.  Μην αφήνεις να σε ψαρώνουν με μουσικές ορολογίες. Οι αγαπητοί συνάδελφοι ξεχνάν ότι έχουν να κάνουν με έναν έφηβο, ο οποίος χρειάζεται ενθάρρυνση και όχι τρομοκρατία με όρους και πομπώδη λόγια. 

    ΦΥΣΙΚΑ και προλαβαίνεις να μάθεις όση Αρμονία χρειάζεται μέχρι την ώρα των εξετάσεων. Το Dictee ίσως σε δυσκολέψει, αλλά με τις κατάλληλες ασκήσεις θα τα καταφέρεις κ με αυτό. Έχεις μπροστά σου 3 χρόνια ( αλλά και σε 2 θα προλάβαινες, αλλά πιο δύσκολα). Το καλό είναι ότι έχεις πάρει μια συνειδητή απόφαση και αυτό είναι που κάνει όλη τη διαφορά. Ψάξε βρες ένα καλό ωδείο ή ένα ιδιαίτερο και ξεκαθάρισε τους ότι θες να κάνεις αρμονία κ dictee για να δώσεις πανελλαδικές, για να μη σε βάλουν σε τάξη ( στο ωδείο) αλλά ή να κάνεις ατομικό μάθημα με τον καθηγητή ( κανονικά αρμονία dictee είναι ομαδικά μαθήματα) ή έστω να σε βάλουν σε ενα ολιγομελές τμήμα ( 3-4 άτομα το πολύ) με άλλους που κάνουν προετοιμασία.

    Αυτά από μένα, ελπίζω να ξεκαθάρισα κάποια πράγματα.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την DanaeAthanasiadou, 28-08-2014 11:29 ]