ελληνική μουσική
    829 online   ·  210.833 μέλη

    Πως να βελτιστοποιήσετε το PC σας για χρήση DAW (Digital Audio Workstation)

    Laviq27
    14.05.2005, 15:29
    Αυτό το άρθρο είναι αποτέλεσμα περισσότερων από 4 χρόνων πειραματισμούς με τα διάφορα PC μου και διαβάσματος πάνω από 10 διαφορετικές πηγές για το συγκεκριμένο θέμα.

    Μετά από μία καθαρή εγκατάσταση των Windows (XP κατά προτίμηση):

    Α. Ο Υπολογιστής μου -> Δεξί click -> Ιδιότητες:
    1. Στην καρτέλα Υλικό -> Διαχείριση συσκευών: Δεξί click -> Απενεργοποίηση: σε όλες τις συσκευές που δεν θα χρειαστούμε (Σαρωτές, Κάρτες PCMCIA, Εκτυπωτές, αχρησιμοποίητες θύρες USB, μόντεμ κλπ.). Επίσης τους σκληρούς δίσκους και τα CD-ROM εαν υπάρχει η επιλογή (στο SP2 δεν την βρίσκω) τα θέτουμε όλα σε "DMA εαν είναι διαθέσιμο"
    2. Στην καρτέλα Απομακρυσμένη Σύνδεση: Απενεργοποίηση της επιλογής
    3. Στην καρτέλα Επαναφορά Συστήματος: Απενεργοποίηση σε όλες τις μονάδες Δίσκου
    4. Στην καρτέλα Αυτόματες Ενημερώσεις: Απενεργοποίηση Αυτόματων Ενημερώσεων
    5. Στην καρτέλα Για Προχωρημένους:
    α. Επιδόσεις -> Ρυθμίσεις:
    i. Εφέ προβολής -> Ρύθμιση για μέγιστη απόδοση
    ii. Για προχωρημένους:
    - Χρονοδιάγραμμα επεξεργαστή -> Υπηρεσίες στο παρασκήνιο
    - Χρήση μνήμης -> Μνήμη cache του συστήματος
    - Εικονική Μνήμη -> ¶σχετα με το πόση πραγματική μνήμη έχουμε, καλό είναι να αφήσουμε την εικονική μνήμη εκεί που θέλουν τα Windows, αρκεί να είναι στην "προσαρμογή μεγέθους" και όχι στην "διαχείριση μεγέθους από το σύστημα". Σε περίπτωση που είναι ορισμένη στην "διαχείριση μεγέθους από το σύστημα" μετά από πολλούς πειραματισμούς κατέληξα στο ότι καλύτερο είναι να έχει οριστεί ως μέγιστη 512 ή 768 ΜΒ και ελάχιστη 64 ή 128 ΜΒ. Πάντως το 1GB πραγματικής μνήμης είναι πλέον αναγκαίο.
    β. Εκκίνηση και αποκατάσταση -> Ρυθμίσεις:
    i. Απενεργοποιούμε την Αποστολή ειδοποίησης διαχειριστή και την Αυτόματη Επανεκκίνηση
    ii. Εκκίνηση συστήματος -> Επεξεργασία: Αλλάζουμε εκεί που γράφει NoExecute=OptIn σε NoExecute=Alwaysoff
    γ. Αναφορά σφάλματος -> Απενεργοποίηση αναφοράς σφάλματος

    Β. Στην επιφάνεια εργασίας -> Δεξί click -> Ιδιότητες:
    1. Θέματα -> Κλασσικά Windows (χρειάζεται λιγότερη μνήμη)
    2. Επιφάνεια εργασίας -> χωρίς επιλογή και στην προσαρμογή της επιφάνειας εργασίας απενεργοποιούμε την αυτόματη εκκαθάριση
    3. Προφύλαξη οθόνης -> χωρίς επιλογή και στις ρυθμίσεις ενέργειας τα θέτουμε όλα στην επιλογή "ποτέ"
    4. Εμφάνιση -> Εφέ -> Απενεργοποιούμε τα πάντα
    5. Ρυθμίσεις: Αν δεν απαιτείται από το πρόγραμμα ήχου 32bit ανάλυση καλύτερα να την κατεβάσουμε στα 16bit

    Γ. Πίνακας Ελέγχου:
    1. Προσθαφαίρεση προγραμμάτων -> Προσθαφαίρεση στοιχείων των Windows: Απεγκαθιστούμε ο,τιδήποτε άσχετο με το πρόγραμμα ήχου και με την απρόσκοπτη λειτουργία των Windows (παιχνίδια, οπτικές βελτιώσεις, δίκτυα κλπ.)
    2. Ήχοι και Συσκευές αναπαραγωγής: Στην καρτέλα "Ήχοι" επιλέγουμε τον συνδυασμό "Χωρίς Ήχους"
    3. Γραμμή Εργασιών και Μενού Έναρξη
    α. Γραμμή Εργασιών: απενεργοποιούμε όλες τις αυτόματες αποκρύψεις εικονιδίων
    β. Μενού Έναρξη -> Κλασσικό μενού Έναρξη (το επιλέγουμε και) -> Προσαρμογή: Απενεργοποιούμε την χρήση προσωπικών μενού
    4. Λογαριασμοί Χρηστών -> Αλλαγή τρόπου σύνδεσης και αποσύνδεσης: Απενεργοποιούμε και τις 2 επιλογές
    5. Κέντρο Ασφαλείας -> Αλλαγή τρόπου αποστολής ειδοποιήσεων -> Απενεργοποιούμε και τις 3 επιλογές
    6. Εργαλεία Διαχείρισης -> Υπηρεσίες: Κοιτάζουμε ποιες υπηρεσίες είναι ενεργές. Από αυτές κάνουμε δεξί click σε όσες νομίζουμε ότι δεν θα μας χρειαστούν (δίκτυα, κέντρο ασφαλείας, τείχος προστασίας κλπ.) και τις θέτουμε σε μη αυτόματη εκκίνηση. Η απενεργοποίηση δεν συνίσταται.

    Όπως καθίσταται φανερό από τα παραπάνω, είναι ορισμένες ρυθμίσεις που δεν μπορούν να γίνουν στο PC ενός μέσου χρήστη που θα το χρησιμοποιεί για όλες τις εργασίες (Internet, παιχνίδια, DVD authoring, επεξεργασία video κλπ.).
    Γι' αυτό νομίζω πως καθίσταται σαφής η ανάγκη ύπαρξης ενός ξεχωριστού PC για το audio. Μία δεύτερη λύση, ωστόσο, που μου έχει φανεί εξαιρετικά χρήσιμη μέχρι στιγμής είναι το να δημιουργήσει κανείς το DAW του σε ένα ξεχωριστό partition του σκληρού δίσκου.
    Είτε με το CD εγκατάστασης των Windows είτε με κάποιο άλλο πρόγραμμα, είναι εφικτή η δημιουργία ενός dual boot συστήματος, όπου το ένα partition θα φιλοξενεί ο,τιδήποτε εκτός από audio και το άλλο μόνο audio.
    Εγώ προσωπικά έχω τεμαχίσει τον δίσκο μου στα 3, όπου το 1ο partition είναι για internet και παιχνίδια, με antivirus, firewall, dvd players κλπ., το 2ο partition είναι μόνο για χρήση audio και μέχρι και το internet είναι απενεργοποιημένο, και το 3ο partition είναι το backup μου σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνω format σε ένα από τα 2 άλλα partitions. Και όλα αυτά με έναν σκληρό δίσκο 40 GB. Το partition του audio δεν χρειάζεται να είναι τις περισσότερες φορές μεγαλύτερο από 7-8 GB. Εξάλλου το μόνο που φιλοξενεί είναι το λειτουργικό σύστημα, τα προγράμματα audio και κάποια plugins.
    Σε μία περίπτωση dual boot, το αρχείο boot.ini θα δείχνει κάπως έτσι:

    [boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Multimedia Laptop" /fastdetect /NoExecute=Alwaysoff
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="PROTOOLS" /fastdetect /NoExecute=Alwaysoff

    όπου στο WINDOWS="" μπορεί κανείς να γράψει ό,τι θέλει να φαίνεται στην εκκίνηση κατά την επιλογή του λειτουργικού συστήματος.

    Μερικά τελευταία tips:

    1. Σαν πρόγραμμα για PC optimization έχω καταλήξει στο Tune-Up Utilities. Έχει την καταπληκτική δυνατότητα να αλλάξει κανείς μέσα από την registry τους φακέλλους συστήματος. Έτσι, μπορεί να θέσει κανείς τα favorites, τα recent downloads, τα έγγραφά του (αυτά δηλαδή που χάνονται συνήθως σε ένα format), σε ένα άλλο partition του σκληρού δίσκου ή οπουδήποτε αλλού θέλει. Αν βρίσκονται σε άλλο partition, δεν χάνονται πλέον τόσο εύκολα.

    2. Υπάρχει επίσης ένα καταπληκτικό αρχείο βοήθειας με την ονομασία "Windows Registry Guide". Είναι γεμάτο από τροποποιήσεις που μπορεί να κάνει κανείς στην registry και είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό.

    3. Πάντοτε ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος είναι σαφώς πιο σίγουρος και συνήθως και πιο γρήγορος για την αποθήκευση των project σας.

    Αυτά...και σας υπενθυμίζω πως ο,τιδήποτε αποφασίσετε να κάνετε στο PC σας, καλύτερα να είστε σίγουροι πρώτα για το τι ακριβώς κάνετε, καθώς φέρετε αποκλείστικά εσείς την ευθύνη. Δεν θέλω να έχω καμία ευθύνη για το αν κάποιος αποφασίσει να σερφάρει με το DAW του στο internet χωρίς firewall ή χωρίς antivirus.

    Όσα περιέγραψα πιο πάνω ισχύουν απόλυτα για το laptop (Fujitsu-Siemens Amilo L) μου, με firewire κάρτα της Digidesign, λειτουργικό σύστημα Windows XP Home και πρόγραμμα για audio τα ProTools της Digidesign.
    giorgostm
    14.05.2005, 21:42
    πολυ καλό άρθρο!

    stefke
    14.05.2005, 22:07
    Quote:

    Το μέλος Laviq27 στις 14-05-2005 στις 15:29 έγραψε:

    Εγώ προσωπικά έχω τεμαχίσει τον δίσκο μου στα 3, όπου το 1ο partition είναι για internet και παιχνίδια, με antivirus, firewall, dvd players κλπ., το 2ο partition είναι μόνο για χρήση audio και μέχρι και το internet είναι απενεργοποιημένο, και το 3ο partition είναι το backup μου σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνω format σε ένα από τα 2 άλλα partitions. Και όλα αυτά με έναν σκληρό δίσκο 40 GB. Το partition του audio δεν χρειάζεται να είναι τις περισσότερες φορές μεγαλύτερο από 7-8 GB. Εξάλλου το μόνο που φιλοξενεί είναι το λειτουργικό σύστημα, τα προγράμματα audio και κάποια plugins.




    φαινεται οτι δεν σου εχει "βαρεσει" ποτε σκληρος γι αυτο προτεινεις το παραπανω....
    Laviq27
    15.05.2005, 10:16
    Thanks giorgo.

    stefke, όχι, δεν μου έχει βαρέσει ποτέ ο σκληρός δίσκος. Και τα δύο PC μου, ένα κατακαημένο PIII@450, και το τωρινό laptop μου έτυχε να έχουν δίσκους Seagate. Εξωτερικό δίσκο έχω έναν Western Digital.

    Εντάξει, το laptop το έχω 1 χρόνο και κάτι...αλλά το PIII, από το '99 εώς τώρα ποτέ δεν είχε πρόβλημα με τον σκληρό δίσκο, το τροφοδοτικό του κάηκε από την χρήση, αλλά ο σκληρός ζει και βασιλεύει, μετά από αμέτρητα partitioning και format.

    Για τους Maxtor δεν έχω ακούσει καλά λόγια, αλλά δεν είχα ποτέ μου για να ξέρω.

    Θα ήθελα πάντως να με διαφωτίσεις, αν μπορείς, για τους όποιους κινδύνους μπορεί να κρύβουν το partitioning ή το format. Σε διάφορα sites που το έχω κοιτάξει κατά καιρούς δεν έχω βρει τίποτα αποδεδειγμένο, αλλά από φήμες άλλο τίποτα...
    reckoning
    27.07.2006, 18:46
    www.musicxp.net
    check it out