ελληνική μουσική
322 online   ·  204.743 μέλη

Μεταλαγμενο καλαμποκι στην Ευρωπη.

tallos
Φθασμένος
Chat
13.11.2013, 12:21

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα την καλλιέργεια ενός νέου τύπου γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού. Η σχετική άδεια για το επονομαζόμενο καλαμπόκι 1507 αναμένεται να εκδοθεί εντός της χρονιάς, εκτός κι αν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ απορρίψουν την πρόταση.

Το νέο είδος καλαμποκιού παρασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρία Pioneer DuPont, η οποία είχε υποβάλει ήδη το 2001 αίτηση στην ΕΕ για να επιτραπεί η καλλιέργειά του προϊόντος της στην Ευρώπη. Η Κομισιόν παρέπεμπε το ζήτημα από τη μία επιτροπή στην άλλη χωρίς να λαμβάνει απόφαση. Η αμερικανική εταιρία άσκησε προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο αποφάνθηκε το Σεπτέμβριο ότι με την καθυστέρηση στη λήψη απόφασης η Κομισιόν είχε παραβιάσει την κοινοτική νομοθεσία.

Το νέο καλαμπόκι είναι ανθεκτικό έναντι των εντόμων, παράγει από μόνο του ένα παρασιτοκτόνο και μπορεί να ψεκαστεί ακίνδυνα με το ζιζανιοκτόνο Glufosinat Ammonium. Σύμφωνα με τον Γιόζεφ Μάτε, εκπρόσωπο της DuPont, ο νέος τύπος καλαμποκιού εγγυάται ανθεκτικότερες καλλιέργειες: «Το προϊόν μας αποτελεί λύση για χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τα έντομα, όπως η Ισπανία» δήλωσε ο Μάτε στη DW, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες παράσιτα κατέστρεψαν ολοσχερώς τη σοδειά του καλαμποκιού. Ο εκπρόσωπος της DuMont επικαλείται επίσης τους επτά ελέγχους, στους οποίους υποβλήθηκε το προϊόν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και οι οποίοι αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον Μάτε, την καταλληλότητα του προϊόντος «για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον».

ΠΗΓΗ.Deutsche Welle


#1