ελληνική μουσική
    731 online   ·  210.832 μέλη

    Περί της καταργήσεως του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας..

    KRISTHESS
    13.11.2013, 17:27

    Η Δημοτική Αστυνομία ως γνωστόν καταργήθηκε.. Κι επειδή λοιπόν καταργήθηκε, οι δήμοι ήδη μπαίνουν στη διαδικασία να ιδρύσουν ''ΆΤΥΠΑ" νέες υπηρεσίες με τα ίδια καθήκοντα της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας..αυτή δε τη φορά .. με ανεκπαίδευτους υπαλλήλους στην θέση των παλιών ανακριτικών που είχαν εκπαιδευτεί γι'αυτή τη δουλειά και φυσικά οι νόμοι τους κάλυπταν!Πόσο παράλογο μπορεί να είναι ένα κράτος????Χωρίς νομική κάλυψη λοιπόν ..δημοτικοί υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων πλέον χωρίς στολή, καλούνται να επιβάλλουν πρόστιμα για τροχονομικές παραβάσεις και όχι μόνο, χωρίς την απαραίτητη νομική κάλυψη!!!!(Να επισημάνω εδώ ότι Δημοτική Αστυνομία υπάρχει σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες..πλην πλέον της δικής μας που πρωτοτυπεί και..παρανομεί συνάμα!!!).Ερώτημα δικό μου..Αφού η δημοτική Αστυνομία ήταν άχρηστη και δεν παρήγε το αναμενόμενο έργο σύμφωνα με τους υπουργούς.. γιατί τώρα θέλουν τη σύσταση Νέων Υπηρεσιών με τα ίδια καθήκοντα και Υπαλλήλους δίχως την απαιτούμενη κατάρτιση?Αλλά ξέχασα.. ίσως τους βόλευε και εδώ το νούμερο.. 3.500 σε όλη την Ελλάδα ενός σώματος που δεν ήταν και το πλέον συμπαθές στον κόσμο και δε θα προκαλούσε αντιδράσεις μία ενδεχόμενη κίνηση εναντίον του ..εύκολα θα έμπαινε στη διαθεσιμότητα και ενδεχομένως και σε απόλυση, ανεξαρτήτως αν πριν κάποια χρόνια το ίδιο το κράτος είχε δώσει χρήματα (φορολογουμένων προφανώς)για την Εκπαίδευσή του!!!!!

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ  λοιπόν με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι ο έλεγχος της στάθμευσης από τους Δήμους, μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, γίνεται στη βάση μιας εσφαλμένης ερμηνείας των νόμων. Καταγγέλλει αυτή την πρακτική και καλεί το Δήμο Αθηναίων και όλους τους Δήμους που κόβουν κλήσεις είτε να δημιουργήσουν νέα υπηρεσία ή να διεκδικήσουν την αναθεώρηση της απόφασης για την κατάργηση της δημοτική,ς αστυνομίας.

    Άκυρες λοιπόν πλέον οι κλήσεις..αφού προσωπικό δίχως στολή δε νομιμοποιείται να επιβάλλει κυρώσεις τέτοιου είδους!!!!!!! Γεια σου Ελλάδα με τα ωραία σου!

    Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Όπως είναι γνωστό, με το άρθρο 81 του Ν.4172/2013 καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία. Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου: «Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να καθορίζεται η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων από υπαλλήλους του δήμου, κατόπιν ορισμού αυτών με απόφαση του δημάρχου. Με την ίδια απόφασή του δημοτικού συμβουλίου δύναται να καθορίζεται επίσης ο αριθμός των αναγκαίων υπαλλήλων, η διάρκεια άσκησης της αρμοδιότητας, οι ώρες απασχόλησης των υπαλλήλων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναφορικά με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών».

    Δηλαδή, ο Νόμος προβλέπει την παράλληλη άσκηση κάποιων από τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας που έχουν πλέον εκχωρηθεί στην ΕΛ.ΑΣ., από υπαλλήλους του Δήμου οποιουδήποτε κλάδου ή ειδικότητας, μετά από ορισμό τους με απόφαση Δημάρχου. Η διασταλτική ερμηνεία της συγκεκριμένης ρύθμισης δημιουργεί σε κάποιους την εσφαλμένη εντύπωση ότι οποιαδήποτε από τις 29 αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας μπορεί να ασκηθεί παράλληλα με την ΕΛ.ΑΣ. από Δημοτικούς Υπαλλήλους οποιουδήποτε κλάδου. Αυτό όμως είναι ανακριβές: Σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 6 του Ν.3731/2008: «Για τα παραπτώματα που διώκονται ποινικά, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας ενεργεί καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, κατά την ειδικότερη πρόβλεψη του άρθρου 34 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για όσα αδικήματα ανήκουν στην αρμοδιότητα του». Ανάμεσα στις 29 αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας υπάρχουν πολλές για τις οποίες προβλέπεται η άσκηση ποινικής δίωξης, και το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας μπορούσε να τις ασκήσει, επειδή ακριβώς ενεργούσε καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου. Οι υπάλληλοι των κλάδων διοικητικού και των λοιπών κλάδων των Δήμων δεν εκτελούν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, κατά την ειδικότερη πρόβλεψη του άρθρου 34 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και κατά συνέπεια δεν δύνανται να ασκήσουν καμία από τις αρμοδιότητες της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας με τις οποίες σχετίζεται η άσκηση ειδικών ανακριτικών καθηκόντων.

    Σε σχέση με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας η Δημοτική Αστυνομία ασκούσε τις εξής αρμοδιότητες (άρθρο 1 του Ν.3731/2008, περιπτώσεις 8 και 9):
    (8) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην κυκλοφορία των πεζών, τη στάση και στάθμευση των οχημάτων, στην επιβολή των διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 του ν. 2696/1999, όπως ισχύει, για την παράνομη στάθμευση οχημάτων, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων, που αναφέρονται στην κυκλοφορία τροχοφόρων στους πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια και γενικά σε χώρους που δεν προορίζονται για τέτοια χρήση και στην εκπομπή θορύβων από αυτά. Οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται, παράλληλα και κατά περίπτωση, και από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και το Λιμενικό Σώμα. Όταν κατά την άσκηση τους επιλαμβάνονται η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα, ταυτόχρονα, το συντονισμό έχει η Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα, κατά περίπτωση.
    (9) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας με υποδείξεις και σήματα των τροχονόμων στο δημοτικό οδικό δίκτυο και στα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που διέρχονται μέσα από κατοικημένες περιοχές. Η αρμοδιότητα αυτή εξακολουθεί να ασκείται, παραλλήλως και κατά περίπτωση, από την Ελληνική Αστυνομία.

    Με τη διασταλτική ερμηνεία όμως του άρθρου 81, παρ. 4 του Ν.4172/2013 θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, ότι με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μπορούν να ασκηθούν οι προαναφερόμενες αρμοδιότητες του Κ.Ο.Κ., που ασκούσε το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, από Δημοτικούς Υπαλλήλους οποιουδήποτε κλάδου και ειδικότητας, οι οποίοι σημειωτέον φέρουν πολιτική περιβολή, αντίθετα με τη Δημοτική Αστυνομία, που «αποτελείται από ειδικό ένστολο προσωπικό, το οποίο έχει λάβει ειδική εκπαίδευση» (άρθρο 2, παρ.2, Ν.3731/2008), και το προσωπικό της «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του φέρει στολή, της οποίας ο τύπος, τα διακριτικά γνωρίσματα, που καθορίζουν την ιεραρχική διαβάθμιση, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών». (άρθρο15, παρ.1, Ν.3731/2008). Δηλαδή, κάνοντας «τυφλή» εφαρμογή του άρθρου 81, παρ. 4 του Ν.4172/2013, θα μπορούν Δημοτικοί Υπάλληλοι με πολιτική περιβολή οποιουδήποτε κλάδου ή ειδικότητας να ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων(!), να σταματούν οχήματα, που διέρχονται σε πεζοδρόμους ή πλατείες, να ελέγχουν οχήματα για εκπομπή θορύβων, να κόβουν κλήσεις σε πεζούς που παραβιάζουν τον Κ.Ο.Κ., να βεβαιώνουν παραβάσεις παράνομης στάθμευσης σε οχήματα, και μάλιστα να αφαιρούν και πινακίδες κυκλοφορίας και άδειες οδήγησης (διοικητικά μέτρα του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ.).

    Όμως αυτό είναι καταφανώς εσφαλμένο. Η επιβολή των προστίμων του Κ.Ο.Κ. γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κ.Ο.Κ. που φέρει ως τίτλο: «Επιβολή προστίμων από αστυνομικά όργανα», όπου στην παρ.1 αναφέρει ότι «Στον καταλαμβανόμενο επ” αυτοφώρω να διαπράττει παραβάσεις, για τις οποίες προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα, βεβαιώνεται από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο για καθεμία από αυτές. Σε περιπτώσεις συγκρότησης μικτών συνεργείων για τη διαπίστωση συγκεκριμένων παραβάσεων, την ποινή του προστίμου επιβάλλει το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο που παρίσταται κατά τον έλεγχο». Δηλαδή, ο ίδιος ο νομοθέτης θεωρεί ρητά ότι η επιβολή των διοικητικών προστίμων του Κ.Ο.Κ. γίνεται από αστυνομικά όργανα, που καταλαμβάνουν επ’ αυτοφώρω τη διάπραξη παραβάσεων. Και βέβαια θα ήταν τουλάχιστο γελοίο να ισχυριστεί κανείς ότι υπάλληλοι διάφορων κλάδων των Δήμων, π.χ. εργάτες καθαριότητας, κηπουροί, φύλακες, θυρωροί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, βρεφονηπιοκόμοι, νεκροθάφτες, διοικητικοί, κ.λπ. έχουν τη δικαιοδοσία να ασκούν αστυνομικά καθήκοντα του Κ.Ο.Κ. καταλαμβάνοντας μάλιστα επ’ αυτοφώρω τους παραβάτες. Προς αποφυγή παρερμηνειών επισημαίνεται ότι ανάμεσα στις παραβάσεις για τις οποίες προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα συγκαταλέγονται και αυτές της παράνομης στάθμευσης, όπου δεν υπάρχει η οποιαδήποτε διαφοροποίηση ως προς τα όργανα ή τη διαδικασία επιβολής των προστίμων και την εφαρμογή του άρθρου 104 του Κ.Ο.Κ., με την ειδικότερη πρόβλεψη ότι (άρθρο 34, παρ. 11 του Κ.Ο.Κ.): «Ως παραβάτης των διατάξεων που ρυθμίζουν τη στάθμευση θεωρείται ο οδηγός του οχήματος που καταλαμβάνεται επ” αυτοφώρω και, σε περίπτωση απουσίας του οδηγού, ο κάτοχος αυτού. Εάν το όχημα ανήκει σε επιχείρηση ενοικιάσεως και είναι μισθωμένο, ως παραβάτης λογίζεται ο μισθωτής που προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο».

    Συμπερασματικά, μόνο αστυνομικά όργανα δύνανται να επιβάλλουν τις κυρώσεις του Κ.Ο.Κ., και τα όργανα αυτά είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 η Δημοτική Αστυνομία (με επιφύλαξη ίσως σε κάποιες περιπτώσεις για σχετική δικαιοδοσία της Στρατονομίας/Αερονομίας/Ναυτονομίας).

    Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 45 του Κ.Ο.Κ. που φέρει τίτλο:
    «Ειδικές υποχρεώσεις οδηγών και πεζών προς τα αστυνομικά όργανα και τους σχολικούς τροχονόμους», και τις παρ.1 και 2:
    1. Οι οδηγοί οχημάτων και οι πεζοί υποχρεούνται να συμμορφώνονται στο σήμα στάσης το οποίο δίνουν τα αστυνομικά όργανα που φορούν στολή.
    2. Οι οδηγοί οχημάτων, όταν καλούνται από τα όργανα αυτά, υποχρεούνται να δείχνουν κάθε στοιχείο σχετικό με την κυκλοφορία του οχήματός τους».

    Δηλαδή, δεν υπάρχει απολύτως καμία υποχρέωση από οδηγό να σταματήσει σε σήμα οργάνου που δεν φέρει στολή, ή να επιδείξει σε αυτό τα οποιαδήποτε στοιχεία σχετικά με το όχημά τους. Σημειώνεται ότι ακόμη και αν το όργανο που φέρει πολιτικά είναι πράγματι αστυνομικός σε εντεταλμένη υπηρεσία, π.χ. της Ασφάλειας, και επιδείχνει υπηρεσιακή ταυτότητα, δεν υποχρεούται ο οδηγός οχήματος να σταματήσει, ακριβώς επειδή δεν φέρει στολή. Οι οδηγοί λοιπόν σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. οφείλουν να σταματήσουν μόνο σε σήμα ένστολου αστυνομικού οργάνου (αλλά και σε σχολικό τροχονόμο), και μόνο σε ένστολο όργανο οφείλουν να επιδείξουν τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος. Σημειώνεται ότι και πάλι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στην παράνομη στάθμευση ως προς την επίδειξη των στοιχείων κυκλοφορίας, στην περίπτωση βέβαια που ο οδηγός είναι παρών, αφού όπως αναφέρθηκε παραπάνω (άρθρο 34, παρ.11 του Κ.Ο.Κ.): «Ως παραβάτης των διατάξεων που ρυθμίζουν τη στάθμευση θεωρείται ο οδηγός του οχήματος που καταλαμβάνεται επ” αυτοφώρω και, σε περίπτωση απουσίας του οδηγού, ο κάτοχος αυτού». Δηλαδή, ο οδηγός που καταλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να διαπράττει την παράβαση της παράνομης στάθμευσης, ουδεμία υποχρέωση έχει να επιδείξει τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σε αστυνομικό όργανο που δεν φέρει στολή, πόσο μάλλον σε Δημοτικό Υπάλληλο με πολιτική περιβολή. Και ο τελευταίος εύλογα δεν έχει καμία δικαιοδοσία να επιβάλλει τη σχετική παράβαση, είτε ο παραβάτης είναι παρών είτε απών.

    Σε συνέχεια των ανωτέρω, η επιβολή της πράξης βεβαίωσης για το σύνολο των παραβάσεων που προβλέπονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και από την περί αυτοκινήτων νομοθεσία ορίζεται ρητά στην κοινή Υπουργική Απόφαση 2515/5/64 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 1306/26-7-2007). Σύμφωνα με το άρθρο 3: «Στο εν λόγω έντυπο καταχωρούνται όλες οι παραβάσεις που προβλέπονται στον Κ.Ο.Κ. ή στην περί αυτοκινήτων νομοθεσία, η βεβαίωση των οποίων έχει ανατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές, ανεξάρτητα από το είδος της απειλούμενης ποινής». Η διατύπωση του άρθρου 3 δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: Οι κυρώσεις του Κ.Ο.Κ. και της περί αυτοκινήτων νομοθεσίας επιβάλλονται μόνο από αστυνομικά όργανα και στο έντυπο που ρητά περιγράφεται. Οι Δημοτικές Υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την παράλληλη άσκηση αρμοδιοτήτων με την ΕΛ.ΑΣ. δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση Αστυνομική Αρχή και δεν έχουν καμία απολύτως δικαιοδοσία επιβολής παραβάσεων του Κ.Ο.Κ..

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταχώρηση των πράξεων βεβαίωσης παραβάσεων από το Δήμο Αθηναίων δεν γίνεται σύμφωνα με όσα ρητά προβλέπει η παραπάνω Υπουργική Απόφαση, αλλά σε έντυπο διαφορετικού τύπου με την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή χειρός (PDA), και μάλιστα χωρίς το όργανο που βεβαιώνει την κλήση να χρησιμοποιεί αποτυπωτικό χάρτη (CARBON) ή ειδικό αποτυπωτικό χάρτη (carbonize), και χωρίς να γίνεται ομοιόμορφη συμπλήρωση των τεσσάρων εντύπων, όπως προβλέπει η κοινή Υπουργική Απόφαση. Αντίθετα γίνεται επιτόπια εκτύπωση σε δύο αντίτυπα και υπογράφεται ξεχωριστά το κάθε αντίτυπο, γεγονός που εκ των πραγμάτων καθιστά τα διάφορα αντίτυπα μη πανομοιότυπα. Επιπλέον το ψηφιακό πρωτότυπο διατηρείται σε διακομιστή (server) ως ανυπόγραφο έγγραφο, καθώς δεν φέρει ψηφιακή υπογραφή από τον βεβαιούντα υπάλληλο. Για όλους αυτούς τους λόγους, η βεβαίωση των παραβάσεων με χρήση PDA καθιστά άκυρο το σύνολο των κλήσεων που επιβάλλεται με αυτόν τον τρόπο (πέραν βεβαίως της αναρμοδιότητας των Δημοτικών Υπαλλήλων που βεβαιώνουν τις παραβάσεις, καθώς δεν είναι αστυνομικά όργανα).

    Επιπλέον, σε σχέση με την επιβολή των διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. (αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης), η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση 7332 Φ708.1/38α/ 18-5-1979 (Φ.Ε.Κ. Β’ 501/1979) των Υπουργών Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την αποφάσεις 1584/26/8-1-1982 (Φ.Ε.Κ .Β’ 27/1982) και 2517/4/14-α’/3-8-2002 (Φ.Ε.Κ. Β’ 1174/2002) προβλέπει ρητά ότι: «Η αφαίρεση της άδειας οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που έχει κυρωθεί με το Ν.2696/1999 (Α” 57), ενεργείται αμέσως και επί τόπου από τον βεβαιούντα την παράβαση αστυνομικό, εφόσον αυτός είναι προανακριτικός υπάλληλος ή από συνεργείο δύο τουλάχιστον αστυνομικών, εκ των οποίων ο ένας είναι προανακριτικός υπάλληλος, βοηθούμενων και από το βοηθητικό προσωπικό που προβλέπουν οι διατάξεις του Ν.894/1979». Δηλαδή, για να αφαιρέσει κάποιος πινακίδες, ρητά ορίζεται ότι πρέπει να είναι προανακριτικός υπάλληλος, ιδιότητα που είχε το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά ιδιότητα που δεν έχουν οι υπάλληλοι των λοιπών κλάδων των Δήμων. Για να καταδειχθεί η γελοιότητα των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων που εκχωρούν τη σχετική αρμοδιότητα σε Δημοτικούς Υπαλλήλους, τονίζεται ιδιαίτερα ότι οι ένστολοι αστυνομικοί της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχουν δικαιοδοσία αφαίρεσης πινακίδων, αν δεν είναι ανακριτικοί υπάλληλοι. Κατά συνέπεια ούτε η επιβολή των διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. μπορεί να επιβληθεί από Δημοτικούς Υπαλλήλους κλάδου διοικητικού και λοιπών κλάδων.

    Παρά τα αναφερόμενα παραπάνω, επειδή προφανώς επείγει για τους Δήμους η αναπλήρωση εσόδων συνέπεια της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας, και αγνοώντας το προφανές παράνομο της υπόθεσης, τα Δημοτικά Συμβούλια σε πλειάδα Δήμων έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις για παράλληλη άσκηση αρμοδιοτήτων και έχουν τροποποιήσει ανάλογα τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) τους. Σύμφωνα με την Α.Δ.Σ. 944/12-9-2013 (ΑΔΑ: ΒΛ9ΦΩ6Μ-4ΟΤ), ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε την παράλληλη άσκηση με την ΕΛ.ΑΣ. των κάτωθι, μεταξύ άλλων, αρμοδιοτήτων της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας:

    Τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων που αφορούν τις κάθε είδους κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές καθώς και την επιβολή των πάσης φύσεως διοικητικών μέτρων που προβλέπονται από αυτές (ελεγχόμενη στάθμευση κ.λπ.).
    Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στην κυκλοφορία των πεζών, τη στάση και στάθμευση των οχημάτων, στην επιβολή των διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 του Ν.2696/1999, όπως ισχύει, για την παράνομη στάθμευση οχημάτων, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων, που αναφέρονται στην κυκλοφορία τροχοφόρων στους πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια και γενικά σε χώρους όπου δεν προορίζονται για τέτοια χρήση και στην εκπομπή θορύβων από αυτά.

    Πρόκειται ακριβώς για αρμοδιότητες που όπως αναφέρθηκε παραπάνω δεν είναι σύννομη η άσκησή τους από μη ένστολους Δημοτικούς Υπαλλήλους. Όμως η άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων επισφραγίστηκε με το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων (Φ.Ε.Κ. Β” 2365/2013), σύμφωνα με τον οποίο ιδρύθηκε η νέα Διεύθυνση Ελέγχου Κοινόχρηστων Χώρων, οι υπάλληλοι της οποίας ασκούν παράλληλα με την ΕΛ.ΑΣ. αρμοδιότητες της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων και αυτές ελέγχου του Κ.Ο.Κ. που αναφέρθηκαν πιο πριν.

    Θα πρέπει να διευκρινιστεί επίσης το εξής: Οι Δήμοι, γνωρίζοντας ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα θέμα νομιμότητας με την εφαρμογή του Κ.Ο.Κ. από Δημοτικούς Υπαλλήλους με πολιτική περιβολή, κάνουν διαχωρισμό των λοιπών παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. από τις παραβάσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, επικαλούμενοι τον έλεγχο τήρησης των κανονιστικών αποφάσεων των Δήμων. Αυτό όμως είναι εσφαλμένο και καθαρά παραπλανητικό, καθώς η ελεγχόμενη στάθμευση έχει ενταχθεί πλέον ως παράβαση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ήδη με την αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ. το 1999. (Κ.Ο.Κ. άρθρο 4 παρ.3, ρυθμιστική πινακίδα Ρ-69 – Χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης, σε συνδυασμό με άρθρο 34, παρ.14). Οι Δήμοι μπορούν πράγματι με κανονιστικές τους αποφάσεις να ορίζουν τους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, και το εκάστοτε τέλος στάθμευσης. Ο έλεγχος όμως των κανονιστικών αποφάσεων που εμπίπτουν στον Κ.Ο.Κ. γίνεται σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. και τις εκδιδόμενες βάσει αυτού Υπουργικές Αποφάσεις. Εξάλλου, με κανονιστική απόφαση των Δήμων αποφασίζονται (Κ.Ο.Κ. άρθρο 52) π.χ. τα μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, στον καθορισμό των μονόδρομων, ποδηλατοδρόμων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, στην προτεραιότητα οδών, στον καθορισμό χώρων στάθμευσης και στην επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας ή στάθμευσης, κ.λπ. Το γεγονός ότι με κανονιστική απόφαση των Δήμων αποφασίζεται π.χ. η μονοδρόμηση μιας οδού ή καθορίζεται η προτεραιότητα, δεν συνεπάγεται ότι ο έλεγχος των σχετικών παραβάσεων αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων. Εξάλλου ακόμη και όταν υπήρχε η Δημοτική Αστυνομία, έλεγχε τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. που ρητά είχαν εκχωρηθεί σε αυτή (και βεβαίως η παραβίαση προτεραιότητας, ή η αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο ουδέποτε υπήρξαν αρμοδιότητές της). Ο έλεγχος των κανονιστικών αποφάσεων που εμπίπτουν σε διατάξεις του Κ.Ο.Κ. μπορεί συνεπακόλουθα να γίνει μόνο σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., δηλαδή από Αστυνομικά Όργανα που φέρουν στολή και έχει ρητά εκχωρηθεί σε αυτούς η σχετική εξουσία, και όχι από Δημοτικούς Υπαλλήλους των διαφόρων κλάδων με πολιτική περιβολή. Και ουδεμία διαφοροποίηση υφίσταται για την ελεγχόμενη στάθμευση (ρυθμιστική πινακίδα Ρ-69).

    Σε συνέχεια των παραπάνω, οι Δήμοι στις αποφάσεις τους περί ελεγχόμενης στάθμευσης έχουν ορίσει και θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης μονίμων κατοίκων, που σημαίνονται με ρυθμιστική πινακίδα Ρ-70 ΚΑΤΟΙΚΟΙ (αντί του ορθού Ρ-70 ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, προφανώς προς εξοικονόμηση χώρου). Όμως η πινακίδα Ρ-70 αποτελεί ρυθμιστική πινακίδα του Κ.Ο.Κ. με την έννοια «Χώρος στάθμευσης ορισμένης κατηγορίας οχημάτων», και δη αυτής που αναγράφεται στην πινακίδα π.χ. ΤΑΧΙ, ΜΟΤΟ, ΦΟΡΤΗΓΑ, κ.λπ. Δηλαδή ακόμη και αν θεωρηθεί ότι είναι ορθή η επιβολή προστίμων από Δημοτικούς Υπαλλήλους ειδικά για την παράβαση της πινακίδας Ρ-69 – Χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης, αυτό δεν συνεπάγεται ότι το ίδιο ισχύει και για τις λοιπές ρυθμιστικές πινακίδες στάθμευσης, όπως π.χ. Ρ-39, Ρ-40, Ρ-70, Ρ-71, Ρ-72. Όπως με κανονιστική απόφαση ορίζεται μίας οδός ως χώρος στάθμευσης για οχήματα κατοίκων, με κανονιστική απόφαση επίσης ορίζεται και η π.χ. απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, και είναι νομικά άτοπο και αυθαίρετο να θεωρηθεί ότι υπάρχει δικαιοδοσία στην πρώτη περίπτωση και δεν υπάρχει στη δεύτερη.

    Γίνεται ιδιαίτερη μνεία ότι το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, εκτός του ότι ήταν ένστολο (σύμφωνα με τις διατάξεις που έχουν μνημονευθεί νωρίτερα), έφερε και ειδική ταυτότητα δηλωτική της ιδιότητάς του, όπως και ειδικού διακριτικού σήματος (άρθρο 15 παρ.2 του Ν.3731/2008, και προγενέστερα άρθρο 17 του Π.Δ. 23/2002). Όμως σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Δήμου Αθηναίων, οι Δημοτικοί Υπάλληλοι που έχουν οριστεί να ασκούν παράλληλα με την ΕΛ.ΑΣ. αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν εφοδιαστεί με «ειδικά καρτελάκια» σε ευκρινές σημείο, εν είδει «υπηρεσιακής ταυτότητας», τα οποία βεβαίως δεν έχουν καμία απολύτως ισχύ, αφού δεν προβλέπεται αυτό από καμία διάταξη Νόμου, ούτε υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη ώστε τα Δημοτικά Συμβούλια ή οι Δήμαρχοι να πάρουν τέτοια απόφαση. Πρόκειται ξεκάθαρα για αφελές εφεύρημα υπηρεσιακού παράγοντα, σε μια προσπάθεια απόδοσης κύρους στη νέα υπηρεσία, που καταφανώς αποτελεί κακέκτυπο της κατηργημένης Δημοτικής Αστυνομίας.

    Έχει διατυπωθεί επίσης από υπηρεσιακούς παράγοντες η άποψη ότι οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας που εξαιρέθηκαν της διαθεσιμότητας σύμφωνα με το άρθρο 81 παρ.2 του Ν.4172/2013 και έχουν μεταταχθεί αυτοδίκαια στον κλάδο διοικητικού, εξακολουθούν να παραμένουν ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι!!! Και αυτό είναι εμφανέστατα λαθεμένο, καθώς η ιδιότητα όμως του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου είχε εκχωρηθεί σύμφωνα με το Ν.3731/2008 στους υπαλλήλους των κλάδων Π.Ε. Δημοτικής Αστυνομίας, Τ.Ε. Δημοτικής Αστυνομίας και Δ.Ε. Δημοτικής Αστυνομία, και όχι βεβαίως στους υπαλλήλους των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. Διοικητικού. Οι μεταταγμένοι Δημοτικοί Αστυνομικοί στον κλάδο Διοικητικού υπάγονται στο καθηκοντολόγιο αυτού του κλάδου, έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κλάδου αυτού, και εφαρμόζεται για αυτούς ο Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007), χωρίς να υφίστανται πλέον οι περιορισμοί που ίσχυαν όταν ανήκαν στον κλάδο Δημοτικής Αστυνομίας.

    Συμπερασματικά μπορεί να διατυπωθεί η άποψη ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η μοναδική χώρα στην Ευρώπη (και πιθανόν σε όλο τον κόσμο), όπου με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου βεβαιώνονται κλήσεις από υπαλλήλους διαφόρων κλάδων χωρίς αστυνομική ιδιότητα, και μάλιστα με πολιτική περιβολή! Ο Δήμος Αθηναίων (όπως και όλοι οι υπόλοιποι) θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν έχει πλέον Δημοτική Αστυνομία. Και αν πράγματι θέλει να εφαρμόσει τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης (όπου εμπίπτει και η ελεγχόμενη στάθμευση), και τις λοιπές αρμοδιότητες, η μόνη δυνατότητα που έχει είναι να ζητήσει την ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας Δημοτικών Ελέγχων που θα στελεχωθεί με ειδικής κατηγορίας προσωπικό νέου κλάδου π.χ. Δημοτικών Ελεγκτών το οποίο θα είναι ένστολο (τουλάχιστον για την αρμοδιότητα εφαρμογής διατάξεων του Κ.Ο.Κ.), και το οποίο θα στελεχωθεί μέσω της κινητικότητας από το προσωπικό της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας που είναι σε διαθεσιμότητα, και έχει ήδη λάβει πολύμηνη εκπαίδευση και αποκτήσει μεγάλη εργασιακή εμπειρία. Ή μπορεί να ζητήσει απλά την αναίρεση της πραξικοπηματικής, παράλογης, επιπόλαιης και βεβιασμένης απόφασης κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας.


    -----------------

    με μπουνάτσες και μποφόρια..

    [ τροποποιήθηκε από τον/την KRISTHESS, 13-11-2013 17:54 ]


    optiras
    13.11.2013, 18:43

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 13.11.2013, 17:27 έγραψε...
    Κι επειδή λοιπόν καταργήθηκε, οι δήμοι ήδη μπαίνουν στη διαδικασία να ιδρύσουν ''ΆΤΥΠΑ" νέες υπηρεσίες με τα ίδια καθήκοντα της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας..αυτή δε τη φορά .. με ανεκπαίδευτους υπαλλήλους στην θέση των παλιών ανακριτικών που είχαν εκπαιδευτεί γι'αυτή τη δουλειά και φυσικά οι νόμοι τους κάλυπταν!Πόσο παράλογο μπορεί να είναι ένα κράτος????Χωρίς νομική κάλυψη λοιπόν ..δημοτικοί υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων πλέον χωρίς στολή, καλούνται να επιβάλλουν πρόστιμα για τροχονομικές παραβάσεις και όχι μόνο, χωρίς την απαραίτητη νομική κάλυψη!!!!

    Να διευκρινίσουμε μερικά πραματάκια;

    Κατ΄αρχήν αυτά τα παραμύθια περί νομιμοποίησης, νομιμότητας, νομικής κάλυψης οι δήμοι και τα  συνδικαλιστικά όργανα εργαζομένων ας τα αφήσουν...Είναι γνωστό με ποιες αυθαίρετες διαδικασίες ιδρύθηκε η δημοτική αστυνομία χωρίς αρμοδιότητες και μετά δόθηκαν 29 αρμοδιότητες...

    Ακόμα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της ήταν γνωστότατο σε πόσες αυθερεσίες προέβησαν όργανάτης...

    Δεν ασχολήθηκε τότε κάνένας, τώρα μας έπιασαν οι ενοχλήσεις; Δεν πείθουμε κανένα με τέτοια επιχειρήματα...

    Οι δήμοι όταν ήταν για βόλεμα "ημετέρων", κομπίνες κτλ έκαναν αυθερεσίες και αυθερεσίες...Στην Θεσσαλονίκη, με πρώην δήμαρχο στη φυλακή, έκπτωτους νομάρχες, υποθέσεις όπως μετρό κούβελα, υπερκοστολογήσεις, Θεσσαλονίκη πολιτιστική πρωτεύουσα, αναπλάση νέας παραλίας, βασιλικό θέατρο κτλ το επιχείρημα ακούγεται ακόμα πιο γελοίο

    Ένα άλλο θέμα που μπερδεύει πολλούς: η δημοτική αστυνομία δεν είχε την δυνατότητα να κόβει κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις, ούτε καν ακόμη το δικαίωμα να σου φωνάξει γιατί πάρκαρες παράνομα:αυτό γινόταν στην πόλη μας γιατί οι πολίτες δεν ήξεραν τα δικαιώματά τους, ούτε τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας...

    Η δημοτική αστυνομία μπορούσε μόνο να σε γράψη αν παρκαιρνες στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης με πληρωμή και δεν είχες πληρώσει το μινι χαράτσι για το δικαίωμα σου να παρκάρεις σε μια πόλη στην οποία πλήρωνες δημοτικά τέλη,δημοτικούς φόρους, τέλη κυκλοφορίας...Είχε που είχε πρόβλημα με τις θέσεις παρκαρίσματος η πόλη μας προέκυψε και ο εκμεταλλευτής δήμος στις ελάχιστες θέσεις που υπήρχαν

    Το ότι η δημοτική αστυνομία δεν ήταν απαραίτητη σου το λέει και το γεγονός ότι δεν υπήρχε σε όλους τους δήμους, πολλοί δήμοι δεν είχαν ούτε ένα αστυνομικό, σε πολλούς δήμους δεν ασκούσε και τις 29 αρμοδιότητες, δεν λειτουργούσε επί 24 ώρου βάσεως σε πολλές πόλεις...

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 13.11.2013, 17:27 έγραψε...

    Να επισημάνω εδώ ότι Δημοτική Αστυνομία υπάρχει σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες..πλην πλέον της δικής μας που πρωτοτυπεί και..παρανομεί συνάμα!!!)

    Το όνομα μπερδεύει όντως....Στην ευρώπη όμως, η δημοτική αστυνομία είναι κανονική αστυνομία που ασκεί καθήκοντα σαν αυτά της ελας, και όχι υπηρεσία με περιορισμένες αρμοδιότητες όπως εδώ...

    Στην ιταλία για παράδειγμα, η δημοτική αστυνομία είναι στην ουσία η αστυνομία πόλεων:είναι αυτή που θα έρθει για τα τροχαία στην πόλη, για την διατάραξη κοινής ησυχίας, για παράνομο παρκάρισμα, σε αυτήν ανήκουν οι αστυνομικοί που περιπολούν την ημέρα στην πόλη. ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς...

    Εκεί η δημοτική αστυνομία polizia municipale δεν ασχολείται όμως καθόλου με τους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης με πληρωμή...Με εκείνο ασχολούνται άλλοι φορείς ή ιδιώτες

    Η άλλη αστυνομία ασχολείται μα εγκλήματα,κλοπές,τήρηση της τάξης ,με αλλοδαπούς, με οργανωμένο έγκλημα κτλ.Βέβαια επικάλυψη αρμοδιοτήτων υπάρχει και στην ιταλία αλλά υπάρχει συντονισμός...

    Να θυμήσω ακόμα πως πριν το 1990 δημοτική αστυνομία δεν υπήρχε...Είχε υπάρξει κατά διαστήματα, την εποχή του όθωνα για παράδειγμα...Την δεκαετία του 80 δόθηκαν κάποιες εάχιστες αρμοδιότητες που όμως δεν δικαιολογούσαν την χρήση του ονόματος δημοτική αστυνομία, παρά μόνο όσον αφορά το πρώτο μέρος του ονόματος....

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 13.11.2013, 17:27 έγραψε...

    Αφού η δημοτική Αστυνομία ήταν άχρηστη και δεν παρήγε το αναμενόμενο έργο σύμφωνα με τους υπουργούς.. γιατί τώρα θέλουν τη σύσταση Νέων Υπηρεσιών με τα ίδια καθήκοντα και Υπαλλήλους δίχως την απαιτούμενη κατάρτιση?Αλλά ξέχασα.. ίσως τους βόλευε και εδώ το νούμερο.. 3.500 σε όλη την Ελλάδα ενός σώματος που δεν ήταν και το πλέον συμπαθές στον κόσμο και δε θα προκαλούσε αντιδράσεις μία ενδεχόμενη κίνηση εναντίον του ..εύκολα θα έμπαινε στη διαθεσιμότητα και ενδεχομένως και σε απόλυση, ανεξαρτήτως αν πριν κάποια χρόνια το ίδιο το κράτος είχε δώσει χρήματα (φορολογουμένων προφανώς)για την Εκπαίδευσή του!!!!!

    Το ερώτημα καλό...

    Σε πολλές περιπτώσεις οι δημοτικοί αστυνομικοί όμως ήταν ανεκπαίδευτοι, πράγμα που διαπίστωνες αν είχες πάρε δώσε για διάφορους λόγους...

    Το αν έκανε καλά τη δουλειά της φαίνεται από το εξής::στην σελίδα 16 της διπλωματικής εργασίας με τιτλο "οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας και η συμβολή της στον τουρισμό" αναφέρονται οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας....Μπορείς να μου βρεις ποια έκανε ή τουλάχιστον ασκούσε πλημμελώς η δημοτική αστυνομία της πόλης μας όσο υπήρχε εκτός από τον έλεγχο στους χώρους στάθμευσης με πληρωμή; Γιατί εγώ δυσκολεύομαι να βρω μία...

    Και κάτι άλλο:τα έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση καλύπτουν τα έξοδα της υπηρεσίας ή πάλι μπαίνει με τα μπούνια μέσα ο δήμος;

    [ τροποποιήθηκε από τον/την optiras, 13-11-2013 18:55 ]


    KRISTHESS
    14.11.2013, 01:59

    Παράθεση:

    Το μέλος optiras στις 13.11.2013, 18:43 έγραψε...

    Ένα άλλο θέμα που μπερδεύει πολλούς: η δημοτική αστυνομία δεν είχε την δυνατότητα να κόβει κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις, ούτε καν ακόμη το δικαίωμα να σου φωνάξει γιατί πάρκαρες παράνομα:αυτό γινόταν στην πόλη μας γιατί οι πολίτες δεν ήξεραν τα δικαιώματά τους, ούτε τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας...

    Η δημοτική αστυνομία μπορούσε μόνο να σε γράψη αν παρκαιρνες στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης με πληρωμή και δεν είχες πληρώσει το μινι χαράτσι για το δικαίωμα σου να παρκάρεις σε μια πόλη στην οποία πλήρωνες δημοτικά τέλη,δημοτικούς φόρους, τέλη κυκλοφορίας...Είχε που είχε πρόβλημα με τις θέσεις παρκαρίσματος η πόλη μας προέκυψε και ο εκμεταλλευτής δήμος στις ελάχιστες θέσεις που υπήρχαν

    [ τροποποιήθηκε από τον/την optiras, 13-11-2013 18:55 ]



    Eδώ φίλε μου επέτρεψέ μου να σου πω ότι κάνεις τεράστιο λάθος.Η δημοτική Αστυνομία και κλήσεις μπορούσε να κόβει πέρα της ελεγχόμενης στάθμευσης  και πινακίδες να βγάζει σε παράνομα παρκαρίσματα αλλά είχε και το δικαίωμα να κάνει και ρύθμιση κυκλοφορίας. Μάλλον δεν γνωρίζεις καλά την Ελληνική Νομοθεσία .Και μάλλον δεν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις και την ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ παραπάνω που αναφέρει και τη νομοθεσία που το προβλέπει αυτό όπως και τον Κ.Ο.Κ.Μπορείς να ρωτήσεις όποιον δικηγόρο θέλεις.

    Όσον αφορά τις αρμοδιότητές της αυτές δόθηκαν προκειμένου να ελαφρυνθεί η ελληνική αστυνομία , η οποία και εκπαίδευσε αυτούς τους Υπαλλήλους(επέτρεψέ μου να το γνωρίζω αυτό) προκειμένου η ίδια να επικεντρωθεί στα "βαρύτερα" εγκλήματα. Τώρα επειδή εμάς μας κακοφαινόταν όταν τρώγαμε την κλήση μας για την παρανομία που κάναμε προσπαθούσαμε να βρούμε αιτιολογίες του "κώλου" με το συμπάθειο για τη μη αρμοδιότητα των Δημ. Αστυνομικών.

    Ο Ελληνας δυστυχώς έχει καλομάθει στην παρανομία και παρκάρει όπου γουστάρει ..ακόμα και σε διπλοσειρά επειδή δε θέλει να κάνει ούτε ένα βήμα παραπάνω και να πάει στο μαγαζί που θέλει να ψωνίσει..έχοντας το αμάξι του ακριβώς απ'εξω και αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πράξης του. Έτσι χαϊρι δε θα δούμε ποτέ.

    Η Δημοτική Αστυνομία ήταν λάθος που καταργήθηκε και δεν ήταν σίγουρα η Υπηρεσία των βολεμένων.Ίσα ίσα θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα περισσότερο στις μεγάλες πόλεις..όχι με την κατάργηση αλλά με την αναβάθμισή της γιατί οι υπάλληλοί της ίσως είναι από τους λίγους στη χώρα αυτή που μπήκαν αξιοκρατικά και με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Από κεί και έπειτα εκεί υπολόγιζε και η κυβέρνηση προφανώς ..ότι ακριβώς επειδή έκοβε κλήσεις και ως εκ τούτου ήταν μισητή..προφανώς η κατάργησή της δε θα ενοχλούσε τους πολίτες. Και μάλλον έπεσε μέσα αν κρίνω από την απάντησή σου

    Όσον αφορά για τις δημοτικές αστυνομίες άλλων κρατών εν μέρει έχεις δίκιο εν μέρει έχεις και άδικο καθώς  υπάρχουν κράτη που τη χρησιμοποιούν και στην ελεγχόμενη στάθμευση. Γι'αυτό μίλησα για αναβάθμιση και όχι για κατάργηση. Και κάτι ακόμα. Οι 29 αρμοδιότητες της δόθηκαν με την επανίδρυσή της ουσιαστικά το 2003-2004 οπότε και προσλήφτηκαν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι αφού εκπαιδεύτηκαν γι αυτές από την Ελληνική Αστυνομία. Μάλλον δεν γνωρίζεις καλά τα πράγματα και γι'αυτό θα σε παρακαλούσα να μη λες ανακρίβειες. Το αν δεν ασκούσαν όλες τις αρμοδιότητες εν τέλει ήταν θέμα έλλειψης προσωπικού σε πολλές περιπτώσεις και θέμα εμπλοκής των Δημάρχων που όπως και να το κάνουμε έδιναν ίσως κατευθύνσεις. Αναβάθμιση θα συνιστούσε η απεμπλοκή των Δημαρχέων από τις 'εντολές' τους προς τη Δ.Αστυνομία και η ανεξαρτησία της ως σώμα και όχι η κατάργησή της.

    και για να είμαστε και πιο ακριβείς οι αρμοδιότητες είχαν δοθεί στη Δημοτική Αστυνομία από το 2002 όταν δεν είχε προσληφθεί ακόμα το  εν λόγω προσωπικό και γι'αυτό το λόγο κρίθηκε αναγκαία η ουσιαστική επανίδρυσή της με στελέχωση από νέους ανθρώπους  αφού δεν υπήρχαν ως τότε αυτοί οι ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι στους Δήμους.

    Ιδού και η απόδειξη.

    Π.Δ. 23/5-2-02 (ΦΕΚ Α 19/7-2-02)

    Αρμοδιότητες, σύστημα πρόσληψης, προσόντα, καθήκοντα, δικαιώματα και υποχρεώσεις του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Έχοντας υπόψη :

    1. Τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 3 του π.δ.410/1995 «Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας» (Α 231), όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 8 του ν.2503/1997 «Διοίκηση, οργάνωση, στελέχωση της περιφέρειας, ρύθμιση θεμάτων για την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις» (Α 107) και τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 2819/2000 (Α 84) και συμπληρώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν. 2946/2001 (Α 224) «Υπαίθρια Διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις».

    2. Τη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος που διατυπώθηκε στην 61/727/7-3-2001 απόφασή του.

    3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

    4. Την υπ’ αριθμ. 677/2001 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δημόσιας Τάξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Υγείας και Πρόνοιας, αποφασίζουμε :

    Άρθρο 1

    Διάκριση Προσωπικού.

    1.Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας διακρίνεται σε

    α) ειδικό ένστολο και

    (Σημείωση : Με την παρ. 7 του άρθρου 27 του Ν. 3013/02, ΦΕΚ-102 Α’ ορίζεται ότι : «Το ποσοστό των γυναικών, οι οποίες προσλαμβάνονται στη Δημοτική Αστυνομία, καθορίζεται σε 15% επί του συνολικού αριθμού του προσλαμβανόμενου, κάθε φορά, ειδικού ένστολου προσωπικού, κατά τη διάκριση της παραγράφου 1α του άρθρου 1 του π.δ. 23/2002 (ΦΕΚ 19Α’)»).

    β) σε επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό, το οποίο απαρτίζεται, κυρίως, από μηχανικούς, επόπτες υγείας, προσωπικό διοικητικής υποστήριξης και βοηθητικό προσωπικό.

    2.Οι θέσεις του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας της προηγούμενης παραγράφου συνιστώνται με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του οικείου Δήμου σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Νόμου 1188/1981 (A 204), όπως ισχύει κάθε φορά.

    3.Το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας κατατάσσεται σε κατηγορίες και κλάδους ΠΕ23, ΤΕ23 και ΔΕ23. Οι κλάδοι αυτοί περιλαμβάνουν θέσεις που διακρίνονται με βαθμούς Δ έως Α. Για τη σύσταση θέσεων με βαθμούς Δ έως Α εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του Ν.2190/1994 (A 28). To ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας προσλαμβάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του διατάγματος, για να ασκεί τις αρμοδιότητες του άρθρου 2 του παρόντος.

    4. Το ειδικό ένστολο προσωπικό των κλάδων ΠΕ23 και ΤΕ23, δεν πρέπει να είναι κατώτερο του 1/4 του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων στη Δημοτική Αστυνομία.

    5.Για την πρόσληψη του επιστημονικού και υποστηρικτικού προσωπικού, ισχύουν οι διατάξεις του Ν.2190/1994, όπως ισχύει κάθε φορά.

    Άρθρο 2

    Αρμοδιότητες του ειδικού προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας.

    Α. Το ειδικό προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας ασκεί τις εξής αρμοδιότητες :

    1. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την καθαριότητα, την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων, την οικοδόμηση, την ύδρευση, την άρδευση, την αποχέτευση, την ηχορύπανση, τη ρύπανση των θαλασσών από πηγές ξηράς, την προστασία των επίγειων και υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 24 Π.Δ/τος 410/95) (Α 231).

    2. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των εμποροπανήγυρων (άρθρο 24 Π.Δ/τος 410/95).

    3. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των πάσης φύσεως επιτηδευμάτων και επαγγελμάτων (άρθρο 24 Π.Δ/τος 410/95).

    4. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία δημοτικών ή κοινοτικών εργαστηρίων και τον έλεγχο των υγρών, στερεών και αέριων αποβλήτων, της ρύπανσης των υδάτων και της θάλασσας (άρθρο 24 Π.Δ/τος 410/95).

    5. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία όλων των καταστημάτων και επιχειρήσεων, των οποίων οι όροι λειτουργίας καθορίζονται από υγειονομικές διατάξεις (άρθρο 24 Π.Δ/τος 410/95).

    6. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την δραστηριότητα γενικά των μικροπωλητών και τη λειτουργία κυλικείων σε κοινόχρηστους χώρους (άλση, κήπους κ.λπ.) (άρθρο 24 Π.Δ/τος 410/95).

    7. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την εγκατάσταση και λειτουργία θεάτρων, κινηματογράφων και παρεμφερών επιχειρήσεων, που προβλέπονται από τους α.ν.445/1937 (Α 22) και 446/1937 (Α 23) (άρθρο 24 Π.Δ/τος 410/95).

    8. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία μουσικής σε δημόσια κέντρα, ύστερα από σχετική άδεια όπως προβλέπεται από αστυνομικές διατάξεις και χορηγούνται σύμφωνα με την Α5/3010/85 υγειονομική διάταξη (Β 593) (άρθρο 24 Π.Δ/τος 410/95).

    9. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την εγκατάσταση και λειτουργία ψυχαγωγικών παιδιών, που προβλέπονται από αστυνομικές διατάξεις και δεν υπάγονται στις διατάξεις του Ν.2000/1991 (Α 206) (άρθρο 24 Π.Δ/τος410/95).

    10. Τον έλεγχο για την εφαρμογή των διατάξεων για την κοινή ησυχία, την καθαριότητα και αισθητική των πόλεων, ευκοσμία και ευταξία [Αστ. διατάξεις 6/1996, (Β 1028) και 3/1996, (Β 15) άρθρο 17 της Υγειονομικής Διάταξης Υ1β/2000/1995 και άρθρο 417 Π.Κ.,(Β 343)].

    11. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων, κινηματογράφων ψυχαγωγικών παιδιών, εκμίσθωσης μοτοποδηλάτων [α.ν. 2520/1940, (Α 273) ν.2323/1995, (Α 145) π.δ. 180/1979, (A 175) όπως ισχύει, Υγειονομικές και Αστυνομικές Διατάξεις].

    12. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την στάθμευση οχημάτων [άρθρο 34 του ν.2696/1999 K.O.K., (Α 57)].

    13. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη σήμανση των εργασιών που εκτελούνται στις οδούς [άρθρο 9 του ν.2696/1999, (Α 57)].

    14. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας με υποδείξεις και σήματα των τροχονόμων [άρθρο 3 του ν.2696/1999, (Α 57)].

    15. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τις εκπομπές ρύπων, θορύβων κ.λπ. από οχήματα [άρθρο 15 παρ. 1 του ν.2696/1999, (Α 57)].

    16. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τις υποχρεώσεις αυτών που εκτελούν έργα και εναποθέτουν υλικά και εργαλεία στις οδούς, στο δημοτικό ή κοινοτικό δίκτυο [άρθρο 47 του ν.2696/1999, (A 57)].

    17. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και των διατάξεων για τις επικίνδυνες οικοδομές [ν.1577/1985, (Α 210), ν.651/1977, (Α 207), ν.1647/1986, (Α 141) και π.δ. της 13-4-1929, (Α 153)] και άρθρο 27 παρ. 3 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού ν. 1577/1985 (Α 210).

    18. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων για την επίβλεψη εφαρμογής διακοπής εργασιών λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας και υγιεινής [άρθρο 116 του π.δ. 1073/1981, (A 260)].

    19. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων για το ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των συναφών καταστημάτων, καθώς και των εμπορικών καταστημάτων [άρθρα 23, 24 και 46 του ν.2224/1994, (Α 112), άρθρο 8 του ν. 2207/1994, (Α 65), άρθρο 14 παρ. 2 του ν.2194/1994, (A 34) και ΚΥΑ 1011/22/19-ιβ /1994, (Β 724), όπως τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ 1011/22/19-κθ΄ 1995, (Β 1055)].

    20. Την αφαίρεση άδειας οικοδομής για ασφαλιστικές εισφορές [άρθρο 41 τταρ. 2 Κανονισμού Ασφάλισης Ι.Κ.Α. 816/Β’65, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 ΑΥΚΥ Φ 21/21/1473/1972, (Β 324)].

    21. Την επιθεώρηση αμαξωμάτων καντινών ως προς την εμφάνιση τους [απόφαση Υπουργού Εμπορίου ΚΙ 2113/1995, (Β 786)].

    22. Τον έλεγχο επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος, σχετικά με την εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας (βεβαίωση παραβάσεων, εκτέλεση διοικητικών κυρώσεων κ.λπ. [ν. 393/1976, (A 199), ν.2160/1993, (A 118)].

    23. Την προστασία σπηλαίων [απόφαση ΥΠ.Π.Ε. 34593/1983, (Β 3988) σε συνδυασμό με ΚΥΑ ΓΝΟΣ/57263/1994, (Β 894)].

    24. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την αλιεία στα εσωτερικά ύδατα (λιμνοθάλασσες, λίμνες, ιχθυοτροφεία, ποταμοί) [β.δ.666/1966 (Α 160), ν.δ.420/1970 (Α27), ν.2040/1992, (Α 70) και άρθρο 8 του ν.2332/1995 (Α 181)].

    25. Την εφαρμογή και τήρηση των διατάξεων που αφορούν τους χώρους εγκατάστασης πλανόδιων νομάδων [Υγειονομική διάταξη Α5/696/1983 (Β 243)].

    26. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τις κάθε είδους κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν τα Δημοτικά ή Κοινοτικά Συμβούλια, καθώς και την επιβολή των πάσης φύσεως προστίμων που καθορίζονται με τις κανονιστικές αποφάσεις (άρθρο 37 Π.Δ/τος 410/95).

    27. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων για την προστασία του αστικού και περιαστικού πρασίνου.

    28. Τις αρμοδιότητες της Αγροφυλακής σε τοπικό επίπεδο όπως αυτές ορίζονται από τις διατάξεις του Ν.Δ.3030/1954 (Α 244) «Περί Αγροφυλακής» όπως αυτό έχει συμπληρωθεί και τροποποιηθεί μεταγενέστερα, και ιδίως:

    Η φρούρηση των αγροτικών κτημάτων για την πρόληψη της κλοπής, της φθοράς και των άλλων αδικημάτων. Η προανάκριση γι’ αυτά τα αδικήματα και η δίωξη και η εκδίκαση όσων διώκονται σε βαθμό πταίσματος κατά τους ορισμούς του ανωτέρω νόμου. Η αστυνομία για τα αρδευτικά ύδατα σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο και τις λοιπές συναφείς διατάξεις. Οι αρμοδιότητες της αγροφυλακής εκτείνονται στην αγροτική έκταση, αναφέρονται στα αγροτικά κτήματα, τα ακίνητα και κινητά τα χρησιμοποιούμενα για αγροτικές ή κτηνοτροφικές εργασίες ή σχετιζόμενα με τέτοιες εργασίες όπως αυτά αναφέρονται ειδικότερα στον ως άνω νόμο και τις λοιπές σχετικές διατάξεις.

    29. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων [άρθρο 13 του β.δ. 24-9/20.10.1988, (Α 171), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 του Ν. 1080/1980, (A 246), το άρθρο 54 παρ. 4 του Ν. 1416/1984, (Α 18), το άρθρο 26 παρ. 4 του Ν. 1828/89, (Α 2) και το άρθρο 6 εδάφιο τρίτο του Ν. 1800/1990, (Α 125) σε συνδυασμό με το άρθρο 458 του Π.Κ., όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ. 12 του Ν. 2207/1994, (Α 65) σε συνδυασμό με διατάξεις που αναφέρονται στο υπαίθριο εμπόριο χωρίς άδεια επέκτασης καταστημάτων].

    30. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές [ν. 2323/95 (Α 145), αποφ. Υφυπουργού Εμπορίου ΚΙ 2113/95 (Β 786) και απόφαση του Υπουργού Εμπορίου Α-2 6813/95, (Β 1085)].

    31. Την βεβαίωση μόνιμης κατοικίας για μεταδημότευση [άρθρο 32 του ν. 1516/85 (Α 20) και άρθρο 18 του Π.Δ. 410/95, (Α 231)].

    32. Την θεώρηση των τιμοκαταλόγων των δωματίων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και καταλυμάτων στις περιπτώσεις που αυτές λειτουργούν σε νομούς ή νησιά που δεν εδρεύουν υπηρεσίες του EOT [άρθρο 14 της 503007/76 απόφασης του Γ.Γ. EOT, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 8 του Ν. 1652/86, (Α 167) και η ΚΥΑ 1947/94, (Β 846)].

    33. Την φύλαξη των δημοτικών ή κοινοτικών εγκαταστάσεων και της δημοτικής ή κοινοτικής περιουσίας.

    Β. Άσκηση των αρμοδιοτήτων Ως προς τον ειδικότερο τρόπο άσκησης αρμοδιοτήτων ρυθμίζονται τα εξής, επί μέρους, θέματα:

    α). Ο έλεγχος για την καθαριότητα εκτείνεται σε όλους τους δημόσιους, δημοτικούς, κοινοτικούς, και κοινόχρηστους χώρους και σε τόπους αγοράς.

    Για την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.Δ.805/1971 (Α 1) και του άρθρου 26 παρ. 1 του Ν. 1080/1980 (A 246).

    β). Ο έλεγχος για τη στάθμευση των πάσης φύσεως οχημάτων εκτείνεται τόσο στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης όσο και σε χώρους εκτός αυτών.

    Για την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 26 παρ. 1 του Ν. 1080/80 και των άρθρων 104 και 105 του Ν.2696/1999 (Α 57).

    γ). Για τον έλεγχο της οικοδόμησης, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας δικαιούται να εισέρχεται σε αυλές, σε ανεγειρόμενες οικοδομές και πάσης φύσεως κτίσματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και να ελέγχει την ύπαρξη άδειας οικοδόμησης σε ισχύ, την αναγραφή του αριθμού της, την τήρηση των όρων της καθώς και την ύπαρξη και τήρηση των όρων κάθε άλλης σχετικής άδειας.

    δ). Ο έλεγχος της αποχέτευσης περιλαμβάνει και την παρεμπόδιση επιχωμάτωσης ή δόμησης της φυσικής ροής των χειμάρρων, τον έλεγχο των νερών που χύνονται στους χείμαρρους και ποταμούς για να μη περιέχουν λύματα βιομηχανικών και βιοτεχνιών, επιχειρήσεων, ή οικιών, τον έλεγχο για παράνομες συνδέσεις ακινήτων με υδροφόρους αγωγούς ή αγωγούς των ακάθαρτων ή βρόχινων νερών ως και παράνομες επεκτάσεις των αγωγών αυτών.

    Για τον έλεγχο αυτό το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας δικαιούται να εισέρχεται σε αυλές και οικήματα πάσης φύσεως, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

    ε). Ο έλεγχος για τη μόλυνση του περιβάλλοντος εκτείνεται σε κάθε πηγή και αιτία παροδική ή μόνιμη που προκαλεί ρύπανση ή μόλυνση στο φυσικό περιβάλλον (γη, αέρα, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, κ.λ.π.). Στον έλεγχο υπόκεινται και οι εστίες καύσεως πάσης φύσεως κτιρίων (οικίες, ξενοδοχεία, καταστήματα, νοσοκομεία, βιοτεχνίες, βιομηχανίες κ. λ. π.) ως και η ηχορύπανση.

    Ο έλεγχος για τη μόλυνση του περιβάλλοντος περιλαμβάνει και τη ρύπανση από οσμές, από εγκατάλειψη στερεών αντικειμένων ή υπολειμμάτων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, που δημιουργούνται από κάθε είδους δραστηριότητα.

    στ). Η προστασία του υπογείου υδατικού δυναμικού περιλαμβάνει και τον έλεγχο για την πρόληψη παράνομου ανοίγματος πηγαδιών και εκτέλεση γεωτρήσεων, τον έλεγχο της υπεράντλησης που δημιουργεί κινδύνους εξάντλησης και ελάττωσης του υπόγειου υδατικού δυναμικού, τον έλεγχο της παράνομης πώλησης, διάθεσης, μεταφοράς ή αλλαγής χρήσεως τον, την προστασία από τη ρύπανση, και μόλυνση τόσο των υπόγειων όσο και των επιφανειακών νερών. 

    κι αν κρίνεις αυτές τις αρμοδιότητες λίγες.. και ότι η Δημοτική Αστυνομία ήταν άχρηστη..τότε νομίζω πλανάσαι πλάνην οικτράν.
    -----------------

    με μπουνάτσες και μποφόρια..

    [ τροποποιήθηκε από τον/την KRISTHESS, 14-11-2013 02:46 ]


    optiras
    14.11.2013, 07:14

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 01:59 έγραψε...
     Eδώ φίλε μου επέτρεψέ μου να σου πω ότι κάνεις τεράστιο λάθος.Η δημοτική Αστυνομία και κλήσεις μπορούσε να κόβει πέρα της ελεγχόμενης στάθμευσης  και πινακίδες να βγάζει σε παράνομα παρκαρίσματα αλλά είχε και το δικαίωμα να κάνει και ρύθμιση κυκλοφορίας. Μάλλον δεν γνωρίζεις καλά την Ελληνική Νομοθεσία .Και μάλλον δεν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις και την ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ παραπάνω που αναφέρει και τη νομοθεσία που το προβλέπει αυτό όπως και τον Κ.Ο.Κ.Μπορείς να ρωτήσεις όποιον δικηγόρο θέλεις.

    Κλήσεις έγραφαν...μόνο για την παράβαση για πάρκινγκ...Για άλλες τροχαίες παραβάσεις όχι...

    Με το θέμα έχει ασχολήθει και ο συνήγορος του πολίτη...Ο συνήγορος του πολίτη έχει βγάλει και πόρισμα...Δικηγόρος μου το έχει εξηγήσει...

    Έκαναν τόσο καλά την δουλειά τους οι δημοτικές αστυνομίες που πολλά προστίματα ήταν γραμμένα λάθος ή έφταναν μετά από 10 χρόνια...Και ακυρώνονταν...

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 01:59 έγραψε...

    Όσον αφορά τις αρμοδιότητές της αυτές δόθηκαν προκειμένου να ελαφρυνθεί η ελληνική αστυνομία , η οποία και εκπαίδευσε αυτούς τους Υπαλλήλους(επέτρεψέ μου να το γνωρίζω αυτό) προκειμένου η ίδια να επικεντρωθεί στα "βαρύτερα" εγκλήματα. Τώρα επειδή εμάς μας κακοφαινόταν όταν τρώγαμε την κλήση μας για την παρανομία που κάναμε προσπαθούσαμε να βρούμε αιτιολογίες του "κώλου" με το συμπάθειο για τη μη αρμοδιότητα των Δημ. Αστυνομικών.

    Μονομερής εξήγηση και ερμηνεία...Αφού υπάρχει τροχαία-η οποία δεν καταργήθηκε ούτε άλλαξε αρμοδιότητες-δεν ασχολείται η τροχαία με το έγκλημα, δεν υπήρχε λόγος να προσλάβεις και άλλους ή να ιδρ΄υσεις και άλλο αστυνολμικό σώμα...Απλά αρκούσε να βγαίνει η τροχαία και να κάνει την δουλειά της και όχι να ασχολέιται με τις ρυθμίσεις της κίνησης για παρελάσεις ή όταν τα κοπρόσκυλα πολιτικοί πηγαίναν για καφέ π.χ. στο μακεδονία παλλάς και κλείναν δέκα δρομους ή κάνοντας βάρδια στο να φυλά το τμήμα....

    Δεν γίνεται κατανοητή η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, παρά μόνο για το κλασσικό ελληνικό πέταμα της μπάλας από έναν στον άλλο, έτσι ώστε αυτοί να έχουν καλυμμένο τον πισινό τους και ο πολίτης να μη βγάζει άκρη....

    Το ζήτημα με την δημοτική αστυνομία ήταν θέμα διορισμών, και θέμα αρπαχτής....Θέμα διορισμών γιατί όταν η Θεσσαλονίκη αποτελούνταν από δεκάδες δήμους-να μη μιλήσουμε για την Αθήνα με τους καμιά 50 καποδιστριακούς δήμους- μπορούσες να διορίσεις δεκάδες ανθρώπους...Άλλο ένας διοικητής, άλλο δέκα ή 50...

    Θέμα αρπαχτής, το έχω εξηγήσει ποιο πάνω (τέλη κτλ)

    Προσωπικά δεν έχω φάει καμιά κλήση, ούτε απο δημοτικατζή, ούτε από τροχαία...Και όχι γιατί ήταν ζαμανφουτίστες οι μεν ή ανύπαρκτοι οι δε...Προσωπικά δεν χρειάζομαι ένα μπάτσο με ένα γκλομπ πάνω από το κεφάλι μου για να μην κάνω μ******ς με το αυτοκίνητο...άλλοι συμπολίτες μας-εδώ συμφωνώ-τον χρειάζονται, για να μην πω πως τους είναι και απαραίτητος....

    Οπότε, ο λόγος που κράζω την δημοτική αστυνομία ήταν γιατί δεν ήταν απαραίτητη, κόστιζε και δεν έκανε καλά την δουλειά της...

    Ακόμα, ο δήμος από εμένα φράγγα από ελεγχόμενο παρκάρισμα δεν πήρε , ούτε και θα πάρει...Μποϊκοτάζ!Θα κάνω δέκα λεπτά γύρες, ναι!Να τους ξαναπληρώσω τους κερατάδες για κάτι που έχω πληρώσει, ούτε με σφαίρες...

    Παράνομο πάρκινγκ έκανε και η τροχαία και η δημοτική αστυνομία...Αρκεί να περάσεις έξω από τα αστυνομικά τμήματα ή από τους δημοτικατζήδες ή να τους πετύχεις όταν πίνουν καφέ-είναι η περήφημη φωτογραφία του συντάγματος με το περιπολικό πάνω στην στροφή παρκαρισμένο και το μπάτσο με καφέ αραχτό σε ώρα υπηρεσίας...

    Οι δημοτικατζήδες πουλούσαν και τσαμπουκά και μούρη, για αυτό δεν τους γουστάρω σαν εξουσία, και δεν με κακοφάνηκε που την κλείσανε...Μου κακοφαινόταν που πλήρωνα δυο φορές κάποιους για να κάνουν την ίδια δουλειά και που τελικά δεν έκανε κανείς....

    Οπότε δεν συμφωνώ μαζί σου στο

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 01:59 έγραψε...

    Η Δημοτική Αστυνομία ήταν λάθος που καταργήθηκε και δεν ήταν σίγουρα η Υπηρεσία των βολεμένων.Ίσα ίσα θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα περισσότερο στις μεγάλες πόλεις..όχι με την κατάργηση αλλά με την αναβάθμισή της γιατί οι υπάλληλοί της ίσως είναι από τους λίγους στη χώρα αυτή που μπήκαν αξιοκρατικά και με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

    και γιατί δεν μπήκαν όλοι στην δημοτική αστυνομία με τις διαδικασίες που αναφέρεις, και γιατί όταν ιδρύθηκαν οι πρώτες αστυνομίες δεν υπήρχε ασεπ.....Το λάθος, κατά την γνώμη μου ήταν που ιδρύθηκαν οι δημοτικές αστυνομίες...Ήταν η εποχή που ιδρυαν δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλέοράσεις...και άνοιγαν τρύπες στη μέση της εγνατίας...Do you remember?

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 01:59 έγραψε...

    Από κεί και έπειτα εκεί υπολόγιζε και η κυβέρνηση προφανώς ..ότι ακριβώς επειδή έκοβε κλήσεις και ως εκ τούτου ήταν μισητή..προφανώς η κατάργησή της δε θα ενοχλούσε τους πολίτες. Και μάλλον έπεσε μέσα αν κρίνω από την απάντησή σου

    Αν ήταν έτσι όπως λες θα είχε καταργήσει και την τροχαία, π΄ραγμα που αφορούσε και πιο πολλούς έλληνες και περισσότερα πρόστιμα έκοβε και για περισότερες παραβάσεις...

    Έπεσες έξω λοιπόν, και εδώ αλλά και στο γιατί με ενοχλούσε η δημοτική αστυνομία...Αν κάτι είναι στραβό, δεν χρειάζεται να με αφορά για να το πω ή να εκφράσω την άποψή μου....Κια δεν με ενόχλησε τώρα, αλλά από πάντα είχα αυτή τη θέση, ακόμα και όταν δεν υπήρχε καν η υποψία ότι θα δούμε την εξαφάνισή της, την οποία πολλοί δεν πήραμε καν χαμπάρι..........Μπάχαλο οι δρόμοι της πόλης ήταν πάντα...Συμφωνώ ότι ελαφρώς επιδεινώψθηκε η κατάσταση αλλά μην λαϊκίζουμε!Αν οδηγείς στην πόλη θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά...Ίσως μόνο οι ταξιτζήδες αποθρασύνθηκαν λίγο....

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 01:59 έγραψε...

    Όσον αφορά για τις δημοτικές αστυνομίες άλλων κρατών εν μέρει έχεις δίκιο εν μέρει έχεις και άδικο καθώς  υπάρχουν κράτη που τη χρησιμοποιούν και στην ελεγχόμενη στάθμευση.

    Για την  ελεγχόμενη στάθμευση στο εξωτερικό, μίλησα μόνο για την ιταλία όπου το έχω προσέξει και το ξέρω...Στα άλλα κράτη δεν έχω προσέξει τι γίνεται και δεν το ξέρω, θα ρίξω μια ματιά στην σχετική ιστοσελίδα της εε π.χ....Είπα ότι στο εξωτερικό οι δημοτικές αστυνομίες είναι κανονικό αστυνομικό σώμα και όχι περιορισμένων αρμοδιοτήτων όπως εδώ...Αυτό το έχω διαπιστώσει και ιδίοις όμμασι

    Στο άλλο που λες, αν ήταν απαραίτητη η δημοτική αστυνομία θα ήταν ενεργοποιημένη παντού-ακόμα και εκεί που υπάρχει υποεπάνδρωση, και θα είχε όλες τις αρμοδιότητες...Εδώ δεν ήταν και δεν ασκούσε όλες τις αρμοδιότητες γιατί αυτές ασκούνταν από άλλους φορείς ή απλά δεν υπήρχαν (δεν έχουν όλοι οι δήμοι το νταβατζιλίκι με την ελεγχόμενη σταθμευση π.χ...)...

    [ τροποποιήθηκε από τον/την optiras, 14-11-2013 07:24 ]

    [ τροποποιήθηκε από τον/την optiras, 14-11-2013 08:35 ]


    optiras
    14.11.2013, 08:23

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 01:59 έγραψε...

    και αν κρίνεις αυτές τις αρμοδιότητες λίγες.. και ότι η Δημοτική Αστυνομία ήταν άχρηστη..τότε νομίζω πλανάσαι πλάνην οικτράν.

    Διάβαζε προσεκτικότερα τις απαντήσεις των άλλοων πριν τους απαντήσεις...Πουθενά δεν γράφω ότι οι αρμοδιότητες αυτές είναι λίγες...Γράφω ότι ασκούνται και από άλλες υπηρεσίες...(Τι χουβαρντάς κράτος να έχεις δυο υπηρεσίες να κάνουν-χάλια-την ίδια δουλειά, πόσα λεφτά πρέπει να υπάρχουν.....).....

    Λίγες ήταν όμως οι δημοτικές αστυνομίες που ασκούσαν όλες τις αρμοδιότητες...

    Καμία δημοτική αστυνομία δεν τις ασκούσε σωστά....

    Δεν μου είπες ποια αρμοδιότητα ασκούσε σωστά η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης....Γιατί το ότι περνούσε το γκρι αυτοκίνητο από την βασ. όλγας συχνά ή από την Τσιμισκή δεν το θεωρώ άσκηση καθηκόντων...

    Τα διπλοπαρκαρίσματα σε όλγας και λεωφόρο μεγάλου αλεξάνδρου (βλέπε πάνθηρες) ή και στην Τσιμισκή πάντα υπήρχαν, τα πάρκα της πόλης αν δεν τα καθαρίζαμε οι πολίτες θα ήταν σκουπιδότοποι (thessalonistas και μη) , οι σκουπιδοτενεκέδες των ανακυκλωσίμων αν δεν παίρναμε τηλέφωνα οι εμείς οι πολίτες γεμάτοι θα έμεναν....

    Όπως λοιπόν ο πολίτης θέλει από πάνω του ένα μπάτσο για να μην κάνει καφριλίκια, μάλλον και οι δημοτικοί καο οι άλλοι "αστυνομικοί" θέλουν ένα πολίτη-που θέλοντας και μη πληρώνει αδρά τον λογαριασμό εις διπλούν ,τριπλούν κτλ- με ένα ρόπαλο να τους κυνηγά μπας και κάνουν την δουλειά τους....Ο πολίτης όμως αν κυνηγά τους αρμόδιους υπαλλήλους δεν θα έχει να φάει γιατί δεν θα έχει ώρα να δουλέψει...

    Ωραίο κράτος, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα...

    Σκέψου λοιπόν γιατί πολίτες τα έχουν με την δημοτική αστυνομία (και με την τροχαία, και με την κανονική αστυνομία...)...Πολλοί τα έχουν με αυτούς τους φορείς για τον ανάποδο λόγο από αυτόν που νομίζεις.....Ανάμεσα σε αυτούς και εγώ...

    Και αν ισχύουν οι λόγοι που επικαλείσαι ίσως θα έπρεπε και εσύ να είσαι μέσα σε αυτούς...Γιατ΄'ι το ότι δεν πεεμβαίνει η οποιαδήποτε αστυνομία, δεν είναι μόνο απαοτέλεσμα της αδιαφορίας των πολιτών....Σε πάραπολλές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας των υπηρεσιών και του ωχαδερφισμού των υπαλλήλων τους.....


    optiras
    14.11.2013, 08:45

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 01:59 έγραψε...8:55


     Eδώ φίλε μου επέτρεψέ μου να σου πω ότι κάνεις τεράστιο λάθος.Η δημοτική Αστυνομία και κλήσεις μπορούσε να κόβει πέρα της ελεγχόμενης στάθμευσης  και πινακίδες να βγάζει σε παράνομα παρκαρίσματα αλλά είχε και το δικαίωμα να κάνει και ρύθμιση κυκλοφορίας.

    Έχεις δίκιο- και λάθος εγώ- μόνο όσον αφορά, το παράνομο παρκάρισμα....Και πινακίδες είχε δικαίωμα να  παίρνει...Είχα μείνει στο προηγούμενο καθεστώς...

    Άλλες τροχαίες παραβάσεις όμως όχι....

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 01:59 έγραψε...8:55

    Μάλλον δεν γνωρίζεις καλά την Ελληνική Νομοθεσία

    Δεν είμαι νομικός.....Τον ΚΟΚ πάνυως τον ξέρω....Μερικοί δημοτικόμπατσοι όχι....

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 01:59 έγραψε...8:55

    .Και μάλλον δεν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις και την ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ παραπάνω που αναφέρει και τη νομοθεσία που το προβλέπει αυτό όπως και τον Κ.Ο.Κ.Μπορείς να ρωτήσεις όποιον δικηγόρο θέλεις.

    Την διάβασα...

    [ τροποποιήθηκε από τον/την optiras, 14-11-2013 08:47 ]


    KRISTHESS
    14.11.2013, 11:29

    εξακολουθείς και κάνεις  λάθη. Επαναλαμβάνω.Διάβασε καλύτερα την Ελληνική Νομοθεσία.Τροχαίες παραβάσεις είναι τα παράνομα παρκαρίσματα πλην της ελεγχόμενης στάθμευσης. Αν εννοείς τη βεβαίωση της παραβίασης ας πούμε του ερυθρού σηματοδότη εκεί όντως δεν είχαν αρμοδιότητα παρά το γεγονός ότι είχαν το δικαίωμα της ρύθμισης κυκλοφορίας. Μπορούσαν επίσης βάσει της ελληνικής Νομοθεσίας να βεβαιώσουν και παράβαση εν κινήσει καποιου με όχημα ας πούμε σε πεζόδρομο.

    Όσον αφορά τον ΑΣΕΠ νομίζω είμαι ξεκάθαρη φίλε μου. Αφορά την επανίδρυση της Δηγμοτικής Αστυνομίας από το 2002 και μετά οπότε και ανασυστάθηκε όπως σου είπα με πρόσληψη του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού. Επίσης η Νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Ο Νόμος του ΑΣΕΠ είναι ο 2190 και σου έδωσα το Π.Δ. Κανείς δεν έπαιρνε όποιον ήθελε σε πληροφορώ και οι διαδικασίες ήταν ξεκάθαρες για την πρόσληψη "ενστολου" προσωπικού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα . Αν αυτό δεν έγινε τότε θα πρέπει να τεθεί ζήτημα αξιοπιστίας του ίδιου του ΑΣΕΠ.Κι αυτό επέτρεψέ μου να το ξέρω καλύτερα από σένα αφού κι ο αδερφός μου είχε μετάσχει στη διαδικασία στη θεσσαλονίκη και οι διαδικασίες ήταν ξεκάθαρες όπως και ο διαγωνισμός. Για παλιότερους υπαλλήλους αν είχαν προσληφθεί έχεις δίκιο. Αλλα αυτοί δεν ήταν πολλοί.Και ίσως βλέποντας αυτούς  να εξήγες και το συμπέρασμα της μη εκπαίδευσής τους. Αλλά αυτό δεν χαρακτηρίζει την πλειοψηφία.

    Όσον αφορά την εκπαίδευση επίσης ήταν ξεκάθαρη για 8 μήνες στις σχολές και διεξήχθη από την Ελληνική Αστυνομία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. 

    Το να βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα χωρίς να έχεις τη γνώση είναι ότι χειρότερο. Και μιλάω πάντα για το νέο προσωπικό που είχε προσληφθεί και που θεωρείς εσύ ότι ήταν ανεκπαίδευτο.Ήταν δυνατόν να βγάλουν στους δρόμους ανεκπαίδευτους υπαλλήλους?τι είναι αυτά που λες?? Ε λοιπόν δεν ήταν και το ξέρω από προσωπική εμπειρία. Και να πω και το άλλο. Καλοί ή κακοί Υπάλληλοι υπάρχουν παντού. Το αν εσύ έπεσες σε έναν κακό αυτό δεν χαρακτηρίζει ένα ολόκληρο σώμα το οποίο και μπαίνεις στη διαδικασία να αμφισβητείς λόγω άγνοιας Νόμου.

    Όσον αφορά για μια αρμοδιότητα που λες το παρεμπόριο ήταν μία από αυτές. Σε πληροφορώ ότι έτρεχαν και δεν έφταναν από κατασχέσεις παρανόμων προϊοντων και οι αποθήκες ήταν κάτι παραπάνω από γεμάτες. Κι αυτό όπως σου είπα επέτρεψέ μου να το γνωρίζω από πρώτο χέρι γιατί έβλεπα τον αδερφό μου. Και 120 δημοτικοί αστυνομικοί ωστόσο για 1000000 κόσμο του Δήμου Θεσσαλονίκης λίγο επαρκούσαν να καλύψουν όλα τα αντικείμενα καθώς αν συνειδητοποιήσεις ότι ήταν και βάρδιες κατά βαση ήταν 30-40 άτομα να λύσουν τα προβλήματα όλης της πόλης. Εκ των πραγμάτων  δεν μπορούσαν να κάνουν τα πάντα. Δεν έφταναν. Και για να καταλάβεις τη διαφορά ο προβλεπόμενος αριθμός για τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης βάσει οργανογράμματος ήταν οι 600 που φυσικά δεν υπήρχαν  

    Όσον αφορά και την κίνηση εγώ βλέπω διαφορά όταν κατεβαίνω κέντρο καθώς τα διπλοπαρκαρίσματα μη σου πώ και τριπλοπαρκαρίσματα είναι σε έξαρση. Και μένα αυτό με ενοχλεί και με καθυστερεί κάτι που πριν δεν υπήρχε και τόσο καθώς υπήρχε ο φόβος του δημόμπατσου.

    Έχεις δίκιο πάντως όσον αφορά τη νοοτροπία του Έλληνα.. Το βλέπω δυστυχώς.. σε καθημερινή βάση.. Φαντάσου να μην υπήρχε όμως και καμία Αστυνομική Αρχή πάνω από το κεφάλι του...Ό,τι γούσταρε θα έκανε ο καθένας..και η αναισθησία ..φαίνεται ακόμα και από τον τρόπο που χρησιμοποιεί κανείς το όχημά του.
    -----------------

    με μπουνάτσες και μποφόρια..

    [ τροποποιήθηκε από τον/την KRISTHESS, 14-11-2013 12:00 ]


    optiras
    14.11.2013, 19:37

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 11:29 έγραψε...
    Τροχαίες παραβάσεις είναι τα παράνομα παρκαρίσματα πλην της ελεγχόμενης στάθμευσης. Αν εννοείς τη βεβαίωση της παραβίασης ας πούμε του ερυθρού σηματοδότη εκεί όντως δεν είχαν αρμοδιότητα παρά το γεγονός ότι είχαν το δικαίωμα της ρύθμισης κυκλοφορίας. Μπορούσαν επίσης βάσει της ελληνικής Νομοθεσίας να βεβαιώσουν και παράβαση εν κινήσει καποιου με όχημα ας πούμε σε πεζόδρομο.

    Μου μιλάς για τρεις-τεσσερις τροχαίες παραβάσεις, δυο κατηγοριών...Οι τροχαίες παραβάσεις είναι εκατοντάδες, δες τον Κώδικα οδικής Κυκλοφορίας...Να μην κολάμε σε λεπτομέρειες...

    Ακόμα, αυτή η παρατήρηση-ότι είχε δικαίωμα κλήσης και ξηλώματος πινακίδων-κάνει ακόμα χειρότερη την άποψή μου για την δημοτική αστυνομία...

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 11:29 έγραψε...

    Όσον αφορά τον ΑΣΕΠ νομίζω είμαι ξεκάθαρη φίλε μου. Αφορά την επανίδρυση της Δηγμοτικής Αστυνομίας από το 2002 και μετά οπότε και ανασυστάθηκε όπως σου είπα με πρόσληψη του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού. Επίσης η Νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Ο Νόμος του ΑΣΕΠ είναι ο 2190 και σου έδωσα το Π.Δ. Κανείς δεν έπαιρνε όποιον ήθελε σε πληροφορώ και οι διαδικασίες ήταν ξεκάθαρες για την πρόσληψη "ενστολου" προσωπικού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα . Αν αυτό δεν έγινε τότε θα πρέπει να τεθεί ζήτημα αξιοπιστίας του ίδιου του ΑΣΕΠ.Κι αυτό επέτρεψέ μου να το ξέρω καλύτερα από σένα αφού κι ο αδερφός μου είχε μετάσχει στη διαδικασία στη θεσσαλονίκη και οι διαδικασίες ήταν ξεκάθαρες όπως και ο διαγωνισμός. Για παλιότερους υπαλλήλους αν είχαν προσληφθεί έχεις δίκιο. Αλλα αυτοί δεν ήταν πολλοί.Και ίσως βλέποντας αυτούς  να εξήγες και το συμπέρασμα της μη εκπαίδευσής τους. Αλλά αυτό δεν χαρακτηρίζει την πλειοψηφία.

    Δεν θα ασχοληθώ με τον ασεπ γιατί είναι άλλο θέμα...Ήμουν πολύ συγκεκριμένος...

    Για την ιστορία απλώς του τι γινόταν κοίτα εδώ .Δεν γίνονταν όλες οι προσλήψεις μέσω ασεπ, υπήρχαν και μετατάξεις μέχρι και το 2004, και άλλες προσλήψεις...Μέχρι και με πλαστά δικαιολογητικά ...Υπήρχε και το παράθυρο "με κριτήρια Ασεπ" αλλά δεν ξέρω αν είχε εφαρμοσθεί στις δημοτικές αστυνομίες...Όταν δεν ξέρω κάτι δεν το ισχυρίζομαι...

    Πάντως θα ήταν και περίεργο όλο το ελληνικό κράτος να είναι τέρμα στην διάλυση και η δημοτική αστυνομία να σώζεται και να ήταν η μόνη οργανωμένη...

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 11:29 έγραψε...

    Όσον αφορά την εκπαίδευση επίσης ήταν ξεκάθαρη για 8 μήνες στις σχολές και διεξήχθη από την Ελληνική Αστυνομία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

    Το να βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα χωρίς να έχεις τη γνώση είναι ότι χειρότερο. Και μιλάω πάντα για το νέο προσωπικό που είχε προσληφθεί και που θεωρείς εσύ ότι ήταν ανεκπαίδευτο.Ήταν δυνατόν να βγάλουν στους δρόμους ανεκπαίδευτους υπαλλήλους?τι είναι αυτά που λες?? Ε λοιπόν δεν ήταν και το ξέρω από προσωπική εμπειρία. Και να πω και το άλλο. Καλοί ή κακοί Υπάλληλοι υπάρχουν παντού. Το αν εσύ έπεσες σε έναν κακό αυτό δεν χαρακτηρίζει ένα ολόκληρο σώμα το οποίο και μπαίνεις στη διαδικασία να αμφισβητείς λόγω άγνοιας Νόμου.

    Δυστυχώς η ανεπάρκεια της ελληνικής αστυνομίας, όσον αφορά την εκπαίδευση είναι πασίγνωστη...Την ξέρουμε όσι οδηγούμε ή είμαστε ενεργοί πολίτες και συχνά έχουμε να κάνουμε με αυθαιρεσίες οργάνων αστυνομικών ή δημοτικατζήδων...

    Οπότε αν η ελας εκπαίδευσε την δημοτική αστυνομία γίνεται κατανοητό γιατί οι διαμαρτυρίες των πολιτών είναι πάραπολλές...Η ελας δεν ήταν σε θέση να εκεπαιδεύσει τους δικούς της, πόσο μάλλον τους άλλους...Στην Ξάνθη υπήρχε και σχολή αστυφυλάκων , τα ξέρουμε και από μέσα τι γινόταν....

    Μέχρι και ο συνήγορος του πολίτη αναγκάσθηκε να επεμβεί...Το ίντερνετ και ο τύπος είναι γεμάτος με περιπτώσεις....

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 11:29 έγραψε...

    Όσον αφορά για μια αρμοδιότητα που λες το παρεμπόριο ήταν μία από αυτές. Σε πληροφορώ ότι έτρεχαν και δεν έφταναν από κατασχέσεις παρανόμων προϊοντων και οι αποθήκες ήταν κάτι παραπάνω από γεμάτες. Κι αυτό όπως σου είπα επέτρεψέ μου να το γνωρίζω από πρώτο χέρι γιατί έβλεπα τον αδερφό μου. Και 120 δημοτικοί αστυνομικοί ωστόσο για 1000000 κόσμο του Δήμου Θεσσαλονίκης λίγο επαρκούσαν να καλύψουν όλα τα αντικείμενα καθώς αν συνειδητοποιήσεις ότι ήταν και βάρδιες κατά βαση ήταν 30-40 άτομα να λύσουν τα προβλήματα όλης της πόλης.

    Εκ των πραγμάτων  δεν μπορούσαν να κάνουν τα πάντα. Δεν έφταναν. Και για να καταλάβεις τη διαφορά ο προβλεπόμενος αριθμός για τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης βάσει οργανογράμματος ήταν οι 600 που φυσικά δεν υπήρχαν

    Αυτός ο τομέας κι αν ήταν αποτυχημένος...Όταν υπήρχε η δημοτική αστυνομία όλοι θυμόμαστε παρεμπόριο σε Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Ερμού, Εγνατία, Αριστοτέλους...Οι μαγαζάτορες διαμαρτυρόντουσαν συνέχεια...Και το παρεμπόριο γινόταν συστηματικά στις κύριες οδούς και όχι στα σοκάκια...Δεν χρειαζόταν λοιπόν να ψάχνεις στην τύχη....

    Κάτι άλλο:ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι όλο το πολεοδομικό συγκρότημα...Στον δήμο θεσσαλονίκης υπαγόμαστε 390000.Δεν ξέρω αν η δημοτική αστυνομία του Δήμου θεσσαλονίκης έχει αρμοδιότητες σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα ή μόνο εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης,,,Αν θέλις το ρωτάς και μου λες;Από περιέργεια.....

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 11:29 έγραψε...

    Όσον αφορά και την κίνηση εγώ βλέπω διαφορά όταν κατεβαίνω κέντρο καθώς τα διπλοπαρκαρίσματα μη σου πώ και τριπλοπαρκαρίσματα είναι σε έξαρση. Και μένα αυτό με ενοχλεί και με καθυστερεί κάτι που πριν δεν υπήρχε και τόσο καθώς υπήρχε ο φόβος του δημόμπατσου.

    Επειδή κυκλοφορούμε στην ίδια πόλη, καλό θα ήταν να μην παρουσιάζεις μια κατάσταση που δεν υπήρχε...Ήταν γνωστό τοις πάσι ότι από τις δυο λωρίδες της Μητροπόλεως (η μια είναι λεωφορειόδρομος άρα καταλαμβανόταν η μοναδική πλωρίδα που προριζόταν για τα αυτοκίνητα) ήταν κατειλλημένη από διπλοπαρκαρισμένα οχήματα αναγκάζοντας όλη την κίνηση να διεξάγεται από την λεωφορειολωρίδα...

    Ήταν γνωστό-το έβλεπες κάθε μέρα ότι στην τσιμισκή η αριστερή λωρίδα ήταν κατειλλημένη από παράνομα παρκαρισμένα οχήματα μόνίμως..Στην πόλη είναι γνωστές οι διαμαρτυρίες ταξιτζήδων ότι οι δημοτικόμπατσοι κηνυγούσαν τα μόνο τα ταξί-όχι αδίκως θα προσέθετα-αλλά δεν εδείχναν τον ίδιο ζήλο για τα παράνομα ιχ...

    Στην περιοχή μου, Φάληρο, είναι γνωστό ότι πάνω στα πεζοδρόμια είναι μόνιμα παράνομα παρκαρισμένα  ιχ από ανέκαθεν...Στην Παρασκευοπούλου ο δήμος αναγκάστηκε να κάνει τεχνικά έργα με μεταλλικά κολωνάκια γιατί κάθε μέρα λόγω των παράνομα παρκαρισμένων ιχ γινόντουσαν ατυχήματα...

    Η αρχασιολογικού μουσείου ανέκαθεν είχε τρεις λωρίδες παρακαρισμένα και μια μόνο για κίνηση....

    Η λεωφόρος στρατού, Κωνσταντινουπόλεως, τα ίδια ήταν...Τώρα αυτό που χειροτέρεψε είναι το θράσος των ταξιτζήδων..

    Η πόλη μπάχαλο ήταν πριν με την δημοτική αστυνομία, μπάχαλο εξακολουθεί να είναι και τώρα...Ίσως ελαφρά χειρότερο...Αλλά είναι στην ίδια κατηγορία:μπάχαλο...


    EVAGGELIASAKELLARIOU
    14.11.2013, 20:54

    Καλησπέρα. Παιδιά μην κάνετε αντιπαράθεση μεταξύ σας. Ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν και είναι πνευματικό παιδί της κυρίας Μητσοτάκη-Μπακογιάννη-Κούβελου, όταν αυτή ήταν δήμαρχος Αθήνας. Έγινε για καθαρά πελατειακούς λόγους. Δεν έπρεπε να υπάρχει καθόλου Δημοτική Αστυνομία.Από τη στιγμή που η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. δεν έκανε σωστά τη δουλειά της, όπως δεν την κάνει και τώρα, ας στελεχωνόταν με μια ειδική κατηγορία υπαξιωματικών για την τήρηση μερικών μη σημαντικών κανόνων. Θα επανέλθω με νεώτερα στοιχεία, όταν διαβάσω την περαιτέρω συζήτηση σας. Ευχαριστώ, Ε.Σ.


    KRISTHESS
    14.11.2013, 21:31

    Κοίτα, απ'ότι βλέπω δεν έχει νόημα να σου αναφέρω προφανώς στατιστικά στοιχεία(τα οποία τα έχω ανα πάσα στιγμή στη διάθεσή μου όπως καταλαβαίνεις) γιατί πιθανότατα θα τα αμφισβητήσεις και αυτά. 700 και πλέον κλήσεις παράνομου παρκαρίσματος και 100 αφαιρέσεις πινακίδων λοιπόν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη από διπλοπαρκαρισμένα οχήματα από το υπάρχον προσωπικό μάλλον δεν έφταναν και ούτε και αυτές θα σε έπειθαν για την εργατικότητα κάποιων φαντάζομαι κι αυτά ανάμεσα στα υπόλοιπα καθήκοντά τους ..(καταπολέμηση λαθρεμπορίου- έλεγχος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος,έλεγχος αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστων χώρων,έλεγχος αυθαίρετης διαφήμισης, μηνύσεις,επικυρώσεις υπογραφών κατ'οίκον και πολλά ακόμα που μάλλον αγνοείς..στο οκτάωρο δε νομίζω να μπορείς όμως να κάνεις και περισσότερα..μπορεί να θεωρούνταν υπερβάλλων ζήλος ή αυθαιρεσία..) Βεβαίως.. ακούω συνέχεια στο λόγο σου περί αυθαιρεσιών.Από ποιους?Και ποιοι κατηγορούσαν για αυθαιρεσίες?? Οι παράνομοι ας πούμε? Έχεις κάτι συγκεκριμένο να αναφέρεις?Αντε και να δεχτώ την αυθαιρεσία κάποιου υπαλλήλου.Αυτό αλήθεια..χαρακτηρίζει και τους υπόλοιπους??Η σε καμία άλλη Υπηρεσία δεν υπάρχουν και κακοί Υπάλληλοι??Δεν μαλώνω μαζί σου φίλε μου.Απλά εκφράζω τις σκέψεις μου ..όπως τις νιώθω.

     Και όσον αφορά το παρεμπόριο επειδή μου έλεγε ο αδερφός μου πως λειτουργούσε το πράγμα να ξέρεις ότι τα παιδιά έκαναν ό,τι μπορούσαν. Ο κάθε μαγαζάτορας ήθελε και έναν αστυνομικό έξω από το κατάστημά του κάθε ώρα και στιγμή και αυτό εκ των πραγμάτων ήταν πρακτικώς αδύνατο, το γνωρίζεις. Οι αποθήκες ήταν γεμάτες από κατασχέσεις και όταν τα κατασχεθέντα καταστρέφονταν γέμιζαν και πάλι αμέσως. Ο ελεγκτικός λοιπόν μηχανισμός υπήρχε στην πόλη και όσο υπήρχε τόσο διαμαρτύρονταν οι μαγαζάτορες. Τώρα λοιπόν που δεν υπάρχει γιατί δεν διαμαρτύρονται πια? Λύθηκε ως δια μαγείας το θέμα???

    Δεν έχει νόημα προφανώς να προσπαθήσω να σε πείσω για πολλά.

    Όσον αφορά για όσους ήταν λαμόγια και μπήκαν αν θέλεις στο δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά , αυτοί βεβαίως και πρέπει να λογοδοτήσουν. Αλλά έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να τους ανακαλύψουν? Ο ΑΣΕΠ τι ρόλο βαρούσε? Μήπως έπρεπε να ελέγχει τα πράγματα καλύτερα κατά τη διάρκεια προσλήψεων? Γενικά μιλάω. Κι αν ο Χ-ΑΣΕΠ δεν κάνει σωστά τη δουλειά τότε υπόλογοι είναι και οι δικοί του Υπάλληλοι.

    Ωστόσο θα σου πω  το εξής. Ο αδερφός μου είναι ένας άνθρωπος με φοβερή συνείδηση και εργατικότητα, με 2 πτυχία 2 ξένες γλώσσες και ο οποίος έδινε και την ψυχή του για να είναι εντάξει στην εργασία του. Ενδεικτικά να σου πω ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης του χρωστούσε περισσότερα από 60 ρεπό λόγω υπερωριών .. που ουσιαστικά και να υπήρχε η υπηρεσία δύσκολα θα τα έπαιρνε εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και δεν ήταν ο μόνος. Αν θες να το πιστέψεις αυτό..καλώς. Τα ρεπό αυτά ουσιαστικά "χαρίστηκαν" στο ελληνικό κράτος με την κατάργηση(ουσιαστικά μια εργασία χωρίς αποδοχές που βασίστηκε στο φιλότιμο και μόνο) της Υπηρεσίας και ο ίδιος ούτε θέλησε να διεκδικήσει τίποτα περισσότερο.

    Νιώθει απογοητευμένος γιατί μπήκε στη διαθεσιμότητα δίχως αξιολόγηση. Κανείς δεν τον κάλεσε  για να τον ρωτήσει ποιες δυσκολίες αντιμετώπιζε στην εκτέλεση του έργου του, κανείς δεν ήρθε κοντά του να δει τι έργο παρήξε όλο αυτό το διάστημα. Αντιθέτως συχνά άκουγε διαμαρτυρίες πολιτών που όντας παράνομοι ζητούσαν και τα ρέστα.Νομίζεις ότι ήταν μες στην τρελή χαρά όταν επέβαλλε πρόστιμα?ή είχε κάτι προηγούμενο με κάποιον από τους παρανομούντες??Τη δουλειά του έκανε. Επέβαλλε το Νόμο ως όφειλε και μάλιστα κατ'οικονομίαν.Που σημαίνει ότι έλεγχε τις ακραίες καταστάσεις. Και από ακραίες καταστάσεις η Θεσσαλονίκη άλλο τίποτα.. ακόμα και τώρα κάποιος τις βλέπει..Επιπλέον θα σου αναφέρω και το εξής. Υπέστη επίθεση επανειλλημμένως και από αναρχικούς που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τους αλλοδαπούς παράνομους μικροπωλητές..γιατί δυστυχώς η ρετσινιά του "ρατσιστή" πήγαινε και σ'αυτούς που προσπαθούσαν απλά να κάνουν τη δουλειά τους.Μία φορά κατέληξε μάλιστα και σε νοσοκομείο από επίθεση ανεγκέφαλων που δεν του χαρίστηκαν καθώς τον είδαν να φοράει τη στολή.

    Αν τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περίμενες τότε δεν φταίει η δημοτική αστυνομία που έκανε τη δουλειά της με τα μέσα που διέθετε όσο γινόταν καλύτερα αλλά αυτοί που τροφοδοτούσαν και τροφοδοτούν συνεχώς το λαθρεμπόριο και οι πολίτες που είτε το υπερασπίζονται είτε ψωνίζουν από αυτό. 

    Ίσως είμαι συναισθηματικά φορτισμένη γιατί βιώνω κατ'ουσία την αδικία μέσω του αδερφού μου στην οικογένεια μέσα ,ο οποίος ούτε εγλυψε για να καταλάβει μια θέση στο δημόσιο, ούτε παρακάλεσε κανέναν αλλά κατέλαβε με την αξία του τη συγκεκριμένη θέση(κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό) την οποία τίμησε και με το παραπάνω δίνοντας πολλά από τη ζωή του για μια καλύτερη δική μας καθημερινότητα .Η ψυχολογική φθορά που υπέστη στη συγκεριμένη υπηρεσία όμως δεν αναπληρώνεται με τίποτα. Και όχι μόνο δεν άκουσε ευχαριστώ αλλά όταν διαβάζει απόψεις σαν και τις δικές σου για το πόσο άχρηστοι υπάλληλοι ήταν ή τους θεωρούσε αν θέλεις ο κόσμος, στεναχωριέται δύο φορές γιατί απλά ξέρει ότι δεν ήταν έτσι αλλά και δεν μπορεί δυστυχώς, και ακόμα πιο δύσκολα τώρα, να πείσει για το αντίθετο.

    Εγώ ωστόσο θα μείνω στο γεγονός ότι παρ'οτι η Δημοτική Αστυνομία θεωρήθηκε  'αχρηστη' και καταργήθηκε, οι Δήμοι μπαίνουν στη διαδικασία ανασύστασης παρόμοιας Υπηρεσίας με άσχετους υπαλλήλους και όχι με αυτούς που εκπαιδεύτηκαν για τη συγκεκριμένη εργασία και τώρα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα..Αυτό είναι ακόμα πιο τραγικό για ένα ελληνικό κράτος που δεν ξέρει που παν τα τέσσερα.

    Με συγχωρείς για την φόρτιση αλλά ίσως σου δίνω την ευκαιρία να ακούσεις και την άλλη σκοπιά, αυτή των υπό απόλυση υπαλλήλων..γιατί κάποιες φορές τα φαινομενικά δεν είναι και τα πραγματικά.

    Υ.Σ. Ευαγγελία μου η Δημοτική Αστυνομία όπως έγραψα παραπάνω ανασυστάθηκε το 2002 ( όχι από την Μπακογιάννη που γράφεις..απλά έτυχε στην περίοδο της Μπακογιάννη να υπάρξουν προσλήψεις , κι αν δεν ήταν αυτή θα ήταν κάποιος άλλος) με σκοπό να απεμπλακεί η Ελληνική Αστυνομία απο την μικροεγκληματικότητα(ήτοι καθημερινές παρανομίες) και να ασχοληθεί με πιο σοβαρά εγκλήματα καθώς το προσωπικό της δεν έφτανε για όλες αυτές τις εργασίες.Δεν ανασυστάθηκε πρόχειρα αλλά σε οργανωμένη βάση, παρ'ολο που πλέον καταργήθηκε.


    -----------------

    με μπουνάτσες και μποφόρια..

    [ τροποποιήθηκε από τον/την KRISTHESS, 14-11-2013 23:11 ]


    optiras
    15.11.2013, 07:28

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 21:31 έγραψε...
    Κοίτα, απ'ότι βλέπω δεν έχει νόημα να σου αναφέρω προφανώς στατιστικά στοιχεία(τα οποία τα έχω ανα πάσα στιγμή στη διάθεσή μου όπως καταλαβαίνεις) γιατί πιθανότατα θα τα αμφισβητήσεις και αυτά. 700 και πλέον κλήσεις παράνομου παρκαρίσματος και 100 αφαιρέσεις πινακίδων λοιπόν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη από διπλοπαρκαρισμένα οχήματα από το υπάρχον προσωπικό μάλλον δεν έφταναν και ούτε και αυτές θα σε έπειθαν για την εργατικότητα κάποιων φαντάζομαι κι αυτά ανάμεσα στα υπόλοιπα καθήκοντά τους ..(καταπολέμηση λαθρεμπορίου- έλεγχος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος,έλεγχος αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστων χώρων,έλεγχος αυθαίρετης διαφήμισης, μηνύσεις,επικυρώσεις υπογραφών κατ'οίκον και πολλά ακόμα που μάλλον αγνοείς..στο οκτάωρο δε νομίζω να μπορείς όμως να κάνεις και περισσότερα..μπορεί να θεωρούνταν υπερβάλλων ζήλος ή αυθαιρεσία..) Βεβαίως.. ακούω συνέχεια στο λόγο σου περί αυθαιρεσιών.Από ποιους?Και ποιοι κατηγορούσαν για αυθαιρεσίες?? Οι παράνομοι ας πούμε? Έχεις κάτι συγκεκριμένο να αναφέρεις?Αντε και να δεχτώ την αυθαιρεσία κάποιου υπαλλήλου.Αυτό αλήθεια..χαρακτηρίζει και τους υπόλοιπους??Η σε καμία άλλη Υπηρεσία δεν υπάρχουν και κακοί Υπάλληλοι??Δεν μαλώνω μαζί σου φίλε μου.Απλά εκφράζω τις σκέψεις μου ..όπως τις νιώθω.


    Συμπολίτισα και συμφορουμίτισα, δεν μαλώνουμε , συζητάμε, και παρά το ότι διαφωνούμε, σεβόμαστε ο ένας τον άλλο...Ούτε βρίζουμε, ούτε κάνουμε προσωπικές επιθέσεις...

    Καταλαβαίνω ότι συμπάσχεις...Εδώ όμως άλλο είναι το θέμα..

    Δεν ξέρω πως έβγαιναν τα στατιστικά της υπηρεσίας...The famous greek statistics?Μαγειρέματα στο κλασσικό στυλ της πάλαι ποτέ ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας;Εικονοκή πραγματικότητα στυλ μπουτάρη ή success story τύπου κυβέρνησης;

    Αν πρόσεξες, τα στατιστικά εσύ τα επικαλείσαι...Εγώ μιλάω για την εικόνα της πραγματικότητας στην πόλη...Όταν η πόλη είναι τίγκα στα διπλοπαρκαρίσματα δεν με ενδιαφέρουν οι στατιστικές...Όταν στα πεζοδρόμια δεν μπορούσες να περπατήσεις από τις πραμάτιες, δεν πα να λέει η στατιστική ότι θέλει,πιστεύω τα μάτια μου ,όχι την θεωρία...

    Όσον αφορά τις στατιστικές, έτσι τυχαία θα σε περαπέμψω στο "Θεσσαλονίκη μέσα από εικόνες"...Οι στατιστικές που αναφέρει εκεί 274 κλήσεις ανά μέρα...Έτσι όπως παρκαίρνουν οι συμπολίτες μας, 273 κλήσεις πιθάνο να μπορείς να βγάλεις για την πλάκα μόνο στην Μητροπόλεως...

    Ακόμα και το γεγονός ότι ο κόσμος πάρκαιρνε στα κουτουρού θα έπρεπε να σε κάνει να σκεφθείς ότι υποθέτει ότι η αστυνομία δεν θα περάσει και δεν θα φάει πρόστιμο....Γιατί αν ξέρει κανείς ότι παιρνάει η αστυνομία, ακόμα και ασυνειδήτος να είναι-που πολλοί είναι-δεν θα παρκάρει χύμα, ακόμα κια αν είναι χυμείο...

    Για τα χάλια της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης έχει μιλήσει και το σωματείο δημοτικών αστυνομικών Θεσσαλονίκης ΣΔΑΘ, όχι τώρα, αλλά στο μακρινό Μάρτη του 2011: η δημοτική αστυνομία της Θεσσαλονίκης παραπαίει......

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 21:31 έγραψε...

     Και όσον αφορά το παρεμπόριο επειδή μου έλεγε ο αδερφός μου πως λειτουργούσε το πράγμα να ξέρεις ότι τα παιδιά έκαναν ό,τι μπορούσαν. Ο κάθε μαγαζάτορας ήθελε και έναν αστυνομικό έξω από το κατάστημά του κάθε ώρα και στιγμή και αυτό εκ των πραγμάτων ήταν πρακτικώς αδύνατο, το γνωρίζεις. Οι αποθήκες ήταν γεμάτες από κατασχέσεις και όταν τα κατασχεθέντα καταστρέφονταν γέμιζαν και πάλι αμέσως. Ο ελεγκτικός λοιπόν μηχανισμός υπήρχε στην πόλη και όσο υπήρχε τόσο διαμαρτύρονταν οι μαγαζάτορες. Τώρα λοιπόν που δεν υπάρχει γιατί δεν διαμαρτύρονται πια? Λύθηκε ως δια μαγείας το θέμα???

    Δεν διαφωνούμε σε αυτά που λες...Η άποψή μου είναι η εικόνα που έχει ένας μέσος πολίτης για την δημοτική αστυνομία...Και η οποία δεν ήταν καθόλου θετική...

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 21:31 έγραψε...

    Όσον αφορά για όσους ήταν λαμόγια και μπήκαν αν θέλεις στο δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά , αυτοί βεβαίως και πρέπει να λογοδοτήσουν. Αλλά έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να τους ανακαλύψουν? Ο ΑΣΕΠ τι ρόλο βαρούσε? Μήπως έπρεπε να ελέγχει τα πράγματα καλύτερα κατά τη διάρκεια προσλήψεων? Γενικά μιλάω. Κι αν ο Χ-ΑΣΕΠ δεν κάνει σωστά τη δουλειά τότε υπόλογοι είναι και οι δικοί του Υπάλληλοι.

    Ο ασεπ είναι άλλο πικρό κεφάλαιο...Υπόλογοι είναι οι πολιτικοί που δεν ήθελαν τον ασεπ να τους δένει τα χέρια...Και βρήκαν τις τρύπες/τρόπους να το κάνουν...Π.χ. ο νόμος παυλόπουλου...Ας μην επεκταθούμε...

    Παράθεση:

    Το μέλος KRISTHESS στις 14.11.2013, 21:31 έγραψε...

    Ο αδερφός μου είναι ένας άνθρωπος με φοβερή συνείδηση και εργατικότητα, με 2 πτυχία 2 ξένες γλώσσες και ο οποίος έδινε και την ψυχή του για να είναι εντάξει στην εργασία του. Ενδεικτικά να σου πω ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης του χρωστούσε περισσότερα από 60 ρεπό λόγω υπερωριών .. που ουσιαστικά και να υπήρχε η υπηρεσία δύσκολα θα τα έπαιρνε εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και δεν ήταν ο μόνος. Αν θες να το πιστέψεις αυτό..καλώς. Τα ρεπό αυτά ουσιαστικά "χαρίστηκαν" στο ελληνικό κράτος με την κατάργηση(ουσιαστικά μια εργασία χωρίς αποδοχές που βασίστηκε στο φιλότιμο και μόνο) της Υπηρεσίας και ο ίδιος ούτε θέλησε να διεκδικήσει τίποτα περισσότερο.

    Νιώθει απογοητευμένος γιατί μπήκε στη διαθεσιμότητα δίχως αξιολόγηση. Κανείς δεν τον κάλεσε  για να τον ρωτήσει ποιες δυσκολίες αντιμετώπιζε στην εκτέλεση του έργου του, κανείς δεν ήρθε κοντά του να δει τι έργο παρήξε όλο αυτό το διάστημα. Αντιθέτως συχνά άκουγε διαμαρτυρίες πολιτών που όντας παράνομοι ζητούσαν και τα ρέστα.Νομίζεις ότι ήταν μες στην τρελή χαρά όταν επέβαλλε πρόστιμα?ή είχε κάτι προηγούμενο με κάποιον από τους παρανομούντες??Τη δουλειά του έκανε. Επέβαλλε το Νόμο ως όφειλε και μάλιστα κατ'οικονομίαν.Που σημαίνει ότι έλεγχε τις ακραίες καταστάσεις. Και από ακραίες καταστάσεις η Θεσσαλονίκη άλλο τίποτα.. ακόμα και τώρα κάποιος τις βλέπει..Επιπλέον θα σου αναφέρω και το εξής. Υπέστη επίθεση επανειλλημμένως και από αναρχικούς που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τους αλλοδαπούς παράνομους μικροπωλητές..γιατί δυστυχώς η ρετσινιά του "ρατσιστή" πήγαινε και σ'αυτούς που προσπαθούσαν απλά να κάνουν τη δουλειά τους.Μία φορά κατέληξε μάλιστα και σε νοσοκομείο από επίθεση ανεγκέφαλων που δεν του χαρίστηκαν καθώς τον είδαν να φοράει τη στολή.

    Το ελληνικό κράτος είναι κράτος αδικίας, αναξιοκρατίας, ανίκανο και τελίως διελυμένο...Αν πρόσεξες, αυτά που αναφέρεις είναι επιχειρήματα υπέρ των θέσεών μου και όχι το αντίθετο...

    Στο ελληνικό δημόσιο λίγοι τραβάν κουπί, οι περισσότεροι κάνουν την πάπια...Και σε κάποιο σημείο ακόμα και αυτός που θέλει να κάνει κάτι παραδίνεται....

    Το ότι τα λαμόγια συνήθως είναι αποθρασυμένα το είδαμε π.χ. και στην  Χαλκιδική φέτος...Αυτό είναι αποτέλεσμα της κατάντιας, της αδιαφορίας και της ανικανότητας του κράτους...

    Αν το κράτος αποφασίσει ότι του χρειάζεται η δημοτική αστυνομία, ας το κάνει σοβαρά και να την βάλει να δουλεψει σωστά...Αν πάλι δεν του χρειάζεται, τότε καλώς την κατήργησε...

    Για τις ευθύνες των πολιτών, no comment...Έχουμε το κράτος που μας αξίζει και είναι κατ' εικόνα και ομοίωση του μέσου πολίτη...

    "σε ποιον θα λείψει η δημοτική αστυνομία" άρθρο

    "μην πληρώνετε κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας...δεν σας κάνουν τίποτα"

    "Πόρισμα, συνήγορος του πολίτη" συμπεράσματα

    "Οδηγός Καλής Συμπεριφοράς Δημοσίων Υπαλλήλων"

    Τα ρεζιλίκια μας ήρθαν μου τα παν και τσολιαδάκια made in japan, που λέει και ο πανούσης...



    [ τροποποιήθηκε από τον/την optiras, 15-11-2013 08:02 ]


    KRISTHESS
    15.11.2013, 12:29

    Καλά το άρθρο "μην πληρώνετε κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας ..δε σας κάνουν τίποτα" να μην το σχολιάσω ή μάλλον θα το σχολιάσω... Όταν κάποιος προτρέπει κάποιον άλλο εν γνώσει του να μην υπακούει στους Νόμους πως πρέπει να χαρακτηριστεί? Ακόμα και τέτοια άρθρα απαξίωναν την Υπηρεσία αυτή χωρίς λόγο καθώς οι συντάκτες τους έβαζαν προφανώς την προσωπική τους εμπειρία , πικραμένοι ίσως από κάποια κλήση που είχαν φάει και ήθελαν να αποδείξουν ότι δεν έχει ισχύ, που φυσικά δεν ίσχυε.

    Επειδή όπως σου είπα υπήρχαν τέτοια περιστατικά και ο αδερφός μου μου τα έλεγε(συντάκτες και δημοσιογράφοι ήταν από τους πρώτους που πήγαιναν στην Υπηρεσία να σβήσουν κλήση κι όταν αντιλαμβάνονταν ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει...γίνονταν μαινόμενοι ταύροι..)δε θα δώσω καμία σημασία.. Το πόρισμα του συνηγόρου του πολίτη λίγα πράγματα μου λέει επίσης, αφού ίδιες ή παρόμοιου τύπου κλήσεις χρησιμοποιούνται και απο την ΕΛΑΣ. ..

    όσον αφορά στατιστικά επικαλείσαι μια συγκεκριμένη ανακοίνωση συγκεκριμένη περίοδο. Να σου πώ και κάτι ακόμα.Τα παιδιά κάποιο διάστημα είχαν έλλειψη απο μπλοκάκια του Κ.Ο.Κ. κι αυτό ήταν θέμα Δήμου και δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα..Επικαλείσαι μία περίοδο μέσα σε δέκα χρόνια.. Για τις 273 κλήσεις επί της Μητροπόλεως που λες θα ήταν πρακτικώς αδύνατο γιατί όπως σου είπα λόγω έλλειψης προσωπικού(νομίζω το αντιλαμβάνεσαι αυτό που λέω) μόνο 2 υπάλληλοι μπορούσαν να σταλούν εκεί σε καθημερινή βάση.Και σαν μηχανάκια να έγραφαν το οκτάωρο δε θα τους έφτανε.Επί Αθανάσαρου που λες είχαν βγεί μέσα σε 3 χρόνια πάνω από 150.000 πινακίδες από τη Δ.Αστυνομία σε παράνομες σταθμεύσεις(σε μια περίοδο που οι αφαιρέσεις έφταναν και τις 400 την ημέρα στο κέντρο) όταν η ΤΡΟΧΑΙΑ είχε βγάλει 20.000. Και με ελάχιστο προσωπικό αναλογικά παρακαλώ. Αν θες το πιστεύεις.Ο αδερφός μου επέτρεψέ μου να έχει συγκεκριμένα στοιχεία και πίστεψε με δε μου λέει ψέμματα.Βέβαια για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη η Τροχαία έχει την ευθύνη της κίνησης των οχημάτων και εκτός πόλεων και ίσως να δικαιολογείται το γεγονός ότι είχε παρατήσει το κέντρο στη Δημοτική Αστυνομία.Αυτό όμως, οι πολλές αφαιρέσεις πινακίδων εννοώ, δείχνουν και τη νοοτροπία του Έλληνα που έχει μάθει να είναι παράνομος,να μη συμμορφώνεται ποτέ αλλά να κάνει του κεφαλιού του και όταν τον "πιάνουν" να ζητάει και τα ρέστα.Τα ίδια θα έκανε ας πούμε στην Γερμανία? ε δε νομίζω. Τουμπεκί θα έκανε ψιλοκομμένο.. ή μάλλον εκεί δε θα τολμούσε καν να παρανομήσει.Τέλος πάντων δεν έχει νόημα. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει και περι στατιστικών.

    Την εικόνα ωστόσο της Δημοτικής Αστυνομίας και ο ίδιος ο πολίτης την απαξίωσε. Μια μη δεχόμενος τις αρμοδιότητές της στην επιβολή κυρώσεων και μια με το να επικαλείται τη συνδρομή της στο λαθρεμπόριο ή στις λαϊκές αγορές και από την άλλη καλώντας ρατσιστές τους Υπαλλήλους της και προκαλώντας προβλήματα σε ανθρώπους που απλά έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους. Έχεις μαλώσει ποτέ με κάποιον παράνομο να δεις πόσο καλά μπορεί να πάει η μέρα σου και με τι ψυχολογία μπορεί ένας υπάλληλος να γυρίσει στο σπίτι?..δε νομίζω..δεν έχεις μπει φαντάζομαι ποτέ σε αυτή την λογική γιατί δε σου ζητήθηκε ποτέ να επιβάλλεις το νόμο..πόσο μάλλον να προσπαθείς να πείσεις τον άλλον συχνά πυκνά περί της Αρμοδιότητάς σου..Να φανταστείς ότι ουκ ολίγες φορές διαμαρτύρονταν πολίτες που δεν ήξεραν τι σήμαινε η κλασσική πινακίδα Ρ-40, την οποία φυσικά όποιος παίρνει δίπλωμα είναι η πρώτη που οφείλει να γνωρίζει..Τι να λέμε τώρα..

    Υπήρχαν ουκ ολίγες φορές περιστατικά να φανταστείς ξένων Ελλήνων Υπηκόων άλλων κρατών που όταν τους έγραφαν εδώ για παρκάρισμα σε πεζοδρόμιο,ζητούσαν το λόγο και έκαναν σαματά και όταν ο Αστυνομικός ρωτούσε αν θα έκαναν το ίδιο και στην Ευρωπαϊκη χώρα που μένουν , έλεγαν με στωϊκότητα και ειρωνία.. "Μα εδώ.. είναι Ελλάδα!!!"Τι να λέμε τώρα.. Αν καθήσω και σου απαριθμήσω ελληνικές διαμαρτυρίες του "κώλου.." για δικαιολόγηση παρανομιών που ο αδερφός μου μου έχει αναφέρει...δε θά'χουν τελειωμό!!!πχ."εσύ παλίκαρε δεν διπλοπαρκάρεις ποτέ??? ή "πες μου εσύ που να παρκάρω" χιλιάδες φορές τα είχε ακούσει. Και τι να πεις σε αυτούς τους ανθρώπους ..Να εξηγήσεις ποια αυτονόητα περί παράνομου παρκαρίσματος...

    Νομίζω είναι στο DNA του Έλληνα να είναι λαμόγιο..και πάντα να κάνει του κεφαλιού του με ή χωρίς αστυνομικά όργανα στο κεφάλι του.. ξέρεις επίσης πόσοι πήγαιναν και έπαιρναν τις κλήσεις τους μια ώρα μετά και διαμαρτύρονταν  στον αστυνομικό αφού πλέον είχε απομακρυνθεί από την περιοχή με τη δικαιολογία "τους άλλους γιατί δεν τους έγραψες??? "Μέσα σε μία ώρα ξέρεις πόσα αυτοκίνητα μπορούν να φύγουν με κλήσεις και να μπούν στη θέση τους άλλα και ο παράνομος οδηγός βλέποντας αυτά χωρίς κλήση να αρχίσει να λέει βλακείες???Άντε να εξηγήσει ο αστυνομικός ότι έχει φύγει από την περιοχή γιατί έχει κι άλλους τομείς να ελέγξει και να πάει και σε άλλο μέρος γιατί του ζητήθηκε ή είχε μια καταγγελλία ή έχει κι άλλα καθήκοντα να επιτελέσει στο 8αωρό του και δεν μπορεί να κάθεται μπάστακας να περιμένει να έρθει ο άλλος να πάρει το αμάξι του και ένα σωρό άλλα....Και να δώσει εξηγήσεις που... Στον παράνομο??Αλήθεια είναι υποχρεωμένος να απολογείται σε έναν παράνομο που δεν έχει συνείδηση συμπολίτη και κάνει ό,τι γουστάρει?? Παρ'όλα αυτά ξέρεις πόσο συχνά  έμπαινε σ'αυτήν τη διαδικασία????Συνείδηση και σεβασμό δυστυχώς ελάχιστοι έχουν... Και φυσικά πονάει όταν για παρανομία για την οποία εσύ φταις και κανείς άλλος ..βάζουν ουσιαστικά το χέρι στην τσέπη σου...Αλλά ας πρόσεχες..όχι να ζητάς και τα ρέστα?? Εσύ γιατί ποτέ δεν έχεις λάβει κλήση??? Γιατί προφανώς προσέχεις και σέβεσαι. Κι αυτό είναι προς τιμήν σου. Η πλειοψηφία δυστυχώς δεν είναι έτσι... ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

    Βέβαια και την καλύτερη αστυνομία να είχαμε πάλι ως Έλληνες είμαι σίγουρη ότι θα γκρινιάζαμε και θα βρίσκαμε κουσούρια.Είναι όμως αυτονόητο κατά τη γνώμη μου ότι και  ο έλεγχος θα πρέπει να υπάρχει.Γιατί χωρίς κανέναν έλεγχο ο Έλληνας απλά πατάει επί πτωμάτων και δε σέβεται τίποτα.Δεν υπάρχει ούτε παιδεία , ούτε πολιτισμός αλλά μόνο αντικοινωνική συμπεριφορά.Εγώ προσωπικά δεν τολμάω να διπλοπαρκάρω γιατί αγχώνομαι για τα προβλήματα που θα δημιουργήσω.Θα κλείσω κάποιον που θα θέλει να βγει άμεσα, θα προκαλέσω κυκλοφοριακό πιθανως κομφούζιο συνάμα.Άλλοι έχουν μάθει να διπλοπαρκάρουν με τη δικαιολογία των 5 λεπτών (που συχνά γινονται δέκα και μισή ώρα με τα αλαρμ αναμένα) έξω ακριβώς από το κατάστημα που θέλουν να ψωνίσουν.Άλλοι αφήνουν το τηλέφωνό τους επάνω στο παρμπριζ λες και είμαι εγώ υποχρεωμένη να τους πάρω για να ρθουν να μετακινήσουν το αμάξι τους!! Μα είχα τηλέφωνο σου λέει ο άλλος!! Ε και ? Είναι ο χ-αστυνομικός ή κάποιος άλλος υποχρεωμένος να σε καλέσει τηλεφωνικά και να περιμένει μέχρι να έρθεις εσύ και να πάρεις το οχηματάκι σου?? Που το λέει αυτό?? Και τι σημαίνει ανάβω αλαρμ??? Ότι είμαι κοντά και θα έρθω αμέσως??? Που το γράφει αυτό? Ας συνέλθουμε επιτέλους απο την ανευθυνότητα που μας δέρνει και να μην τα ρίχνουμε όλα στους ελεγχτικούς μηχανισμούς.

    Όσο δε για την απαξίωση και οι ίδιοι οι Δήμαρχοι συνετέλεσαν σε αυτό. Γιατί παρενέβαιναν στη λειτουργία της δυστυχώς. Αυτό όμως εμένα δε μου λέει τίποτα όσον αφορά το αξιόλογο εργατικό δυναμικό της το οποίο ήταν ιδιαίτερα προσοντούχο και γι'αυτό το λόγο θα έπρεπε να αξιολογηθεί και να προκύψει αναβάθμιση αν θέλεις αυτής της Υπηρεσίας και όχι η κατάργησή της και να συζητάμε τώρα για νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς από τους ίδιους φορείς με κάποιους άλλους τελείως άσχετους υπαλλήλους.Δηλαδή εκπαίδευσες προσωπικό , ξοδεψες χρήματα ως κράτος για να το απεμπολήσεις και να βάζεις τώρα άλλους που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ άλλοτε με το αντικείμενο να κάνουν τα ίδια πράγματα με τους πρώην ένστολους.Εδώ δεν υπήρχε σεβασμός σε ένστολο προσωπικό..αν θέλεις, θα υπάρχει στους απλούς υπαλλήλους??Εκεί να δεις αμφισβήτιση.. και θα βγαίνουν από πάνω οι πολίτες ακόμα και όντας παράνομοι και στο συγκεκριμένο θέμα ..ίσως να έχουν και δίκιο.. Αυτό για μένα δε λέγεται πρόοδος .Λέγεται οπισθοδρόμηση.

    Τα  δε λαμόγια ή αν θέλεις οι κακοί υπάλληλοι όπου κι αν υπάρχουν καλώς να ελέγχονται και να τιμωρούνται. Αλλά δεν είναι η πλειοψηφία.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την KRISTHESS, 15-11-2013 20:11 ]


    KRISTHESS
    15.11.2013, 20:12

    Φίλε μου Οπτιρα σου απάντησα και μέσω μηνύματος στις φωτογραφίες που ανήρτησες.Δυστυχώς  πολλές φορές έχουμε απαίτηση ακόμα και από κάποιους που μπορεί να είναι εν κινήσει (επί της Εγνατίας) να βλέπουν τα πάντα..Άνθρωποι είναι όμως ..δεν είναι Θεοί..Έχουν αλήθεια την ίδια οπτική γωνία με αυτόν που τράβηξε τις φωτό από ψηλα???Η είσαι σίγουρος ότι δεν βιάζονταν να πάνε εκεί που είχαν εντολή να πάνε χωρίς καθυστέρηση ενδεχομένως? Τόσο απλά και τόσο κατανοητά. Και εν πάσει περιπτώσει...Αυτό αναιρεί όλα τα προηγούμενα που παρέθεσα? Ε..Δε νομίζω... Από την άλλη ούτε εσύ θα χαμογελούσες αν κρινόσουν και έβγαινες σε διαθεσιμότητα με τον τρόπο που βγήκαν στη διαθεσιμότητα οι Δημοτικοί Αστυνομικοί.Εκ των πραγμάτων έκαναν ένα επάγγελμα "μισητό" για τους περισσότερους και ήταν σίγουρες τόσο οι κριτικές όσο και δηλώσεις του τύπου.. "καλά τους κάνανε.." Σ'αυτό μάλλον υπολόγιζε η κυβέρνηση καθώς μετά την ΕΡΤ προχώρησε επίσης σε μια ομάδα εργαζομένων που δεν ήταν συμπαθής, πιθανόν για να έχει και λιγότερες αντιδράσεις


    -----------------

    με μπουνάτσες και μποφόρια..

    [ τροποποιήθηκε από τον/την KRISTHESS, 15-11-2013 20:25 ]


    optiras
    16.11.2013, 16:43

    Με μήνυμα έχω εξηγήσει ποιος ήταν ο σκοπός της ανάρτησης εκείνου του θέματος...

    Προφανώς, δεν ήταν να συζήτηθεί το συγκεκριμένο περιστατικό-σε αυτή την περίπτωση θα ανέβαινε εδώ και όχι στα ελαφρά...Ακόμα, ο εκεί τόνος ήταν-έτσι έλπιζα- ελαφρός αλλά από ότι φαίνεται απέτυχα να περάσω το μήνυμα...

    Συζητάμε γενικά και όχι μεμονωμένα περιστατικά...

    Στο προσωπικό μήνυμα που σου έστειλα, σου έλεγα ότι προσωπικά ασχολούμαι με το αποτέλεσμα της μη λειτουργίας της υπηρεσίας ενώ εσυ επικεντρώνεσαι στις αιτίες...Αυτά που γράφω και αυτά που γράφεις συμπληρώνουν την εικόνα, δεν έρχονται σε αντίθεση...Είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος...

    Ακόμα, έγραφαότι πάντως μου ήταν πολύ χρήσιμο, γιατί άλλο να υποθέτεις ή να μαντεύεις για ποιο λόγο δεν λειτουργεί μια υπηρεσία και άλλο να εξηγούνται διεξοδικά από κάποια πηγή από μέσα...

    Απάντηση και σχόλιο στην απάντησή σου, όπως σου υποσχέθηκα, από Δευτέρα...

    KRISTHESS
    09.01.2014, 22:03

    Στο Δήμο Θεσσαλονίκης δεν πήραν είδηση ότι η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε..

    http://www.taxalia.blogspot.gr/2014/01/blog-post_2036.html 

    Νο comment


    Konstantinosoa
    10.01.2014, 11:52
    Άτυπα δεν έχει καταργηθεί πλήρως αφού παραμένουν στις θέσεις τους Δημοτικοί Αστυνόμοι με μεταπτυχιακό τίτλο. Ίσως να εννοεί αυτούς με κάποια σχετική αρμοδιότητα.
    KRISTHESS
    10.01.2014, 12:19

    Kωνσταντίνε μου όλοι αυτοί οι μεταπτυχιακοί έχουν μεταταχθεί ήδη σε άλλες θέσεις και Υπηρεσίες του Δήμου. Το Κτίριο στην οδό Μοναστηρίου που απευθύνεται και είναι ξεκάθαρο το έγγραφο έχει βάλει λουκέτο-Η Δημοτική Αστυνομία έπαψε να υπάρχει και επίσημα στις 23 Σεπτεμβρίου.Θαυμάσιοι οι δημόσιοι Υπάλληλοί μας τελικά όταν δεν ξέρουν τι τους γίνεται.. Ηθελα να ξερα.. αυτός που το συνέταξε και ο προϊστάμενός που το ενέκρινε...δεν πήραν πρέφα τι έχει γίνει?

    [ τροποποιήθηκε από τον/την KRISTHESS, 10-01-2014 12:23 ]


    KRISTHESS
    06.06.2014, 14:49

    Μερικές αλήθειες για τον αποτυχημένο θεσμό της κυβερνητικής "κινητικότητας"στο δημόσιο ... Σύμφωνα και με το http://dtypos.blogspot.gr  ειδικά οι μεγάλες πόλεις είναι πλέον καταδικασμένες και θα μείνουν εγκλωβισμένες σε μια ζωή δίχως ποιότητα εξαιτίας των τεραστίων σφαλμάτων της κεντρικής εξουσίας.. Διαβάστε λοιπόν τα παρακάτω.. και τα συμπεράσματα ...δικά σας.

    Τους επαναπροσλαμβάνει αλλά τους μειώνει το μισθό - 226 Δημοτικοί Αστυνομικοί οδεύουν προς την οριστική έξοδο


    Ένα πρόγραμμα κινητικότητας που οδεύει σε πλήρη αποτυχία

    Προς ολοκλήρωση οδεύει το πρόγραμμα κινητικότητας των Δημοτικών Αστυνομικών που επανατοποθετούνται σε 5 Φορείς του δημοσίου, αλλά μετρώντας ισχυρές απώλειες, καθώς 226 υπάλληλοι δεν έχουν τοποθετηθεί πουθενά και βρίσκονται υπό την απειλή της ανεργίας. Αν και ο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συνολικά η κυβέρνηση δεσμευόταν δημόσια ότι δεν θα προκύψουν απολύσεις και ότι θα τοποθετηθούν όλοι σε άλλες υπηρεσίες, η μορφή και ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα κινητικότητας επέφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ευαγγελίζονταν το Υπουργείο.

    Εσωτερική μετανάστευση για πολλές οικογένειες με το "μαχαίρι στο λαιμό"

    Σήμερα και μετά από περίπου ένα χρόνο αβεβαιότητας, οι Δημοτικοί Αστυνομικοί μετατάσσονται σε σε ένα μεγάλο ποσοστό σε άλλες υπηρεσίες, πολλοί εξ αυτών όμως αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε άλλες πόλεις για να καλύψουν θέσεις από αυτές που τους προτάθηκαν. Μέχρι στιγμής, αρκετοί Δημοτικοί Αστυνομικοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν νομούς και να βρεθούν χιλιόμετρα μακριά , καθώς μόνο οι υπάλληλοι με υψηλή μοριοδότηση θα μπορούσαν να καλύψουν τις θέσεις που προτάθηκαν στον ίδιο νόμο, κι αυτό σε πολλές περιπτώσεις, έαν και εφόσον δεχόντουσαν να υποβιβάσουν τα πτυχία τους και να δεχθούν όπως - όπως τις θέσεις που τους προτάθηκαν , που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν και καμία σχέση με το προηγούμενο αντικείμενό τους (σ.σ. σωφρονιστικοί υπάλληλοι).


    Το Κράτος σπαταλά κι άλλα χρήματα για την εκπαίδευση των Εξωτερικών φρουρών

    Ένα από τα επιχειρήματα του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης , κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για να δικαιολογήσει την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την διοχέτευση του προσωπικού της σε άλλες υπηρεσίες ήταν το γεγονός ότι το προσωπικό ήταν ήδη εκπαιδευμένο και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί άμεσα σε άλλες συναφείς υπηρεσίες. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι αληθές όπως αποδεικνύεται, καθώς το κράτος επανδρώνει τη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής με σκοπό να εκπαιδεύσει τους Δημοτικούς Αστυνομικούς που θα μεταταχθούν εκεί. Την ίδια στιγμή , οι Δήμοι παραλύουν  από την έλλειψη εσόδων, καθώς η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας επέφερε σοβαρές απώλειες στα οικονομικά των ΟΤΑ. Με λίγα λόγια , το κράτος ξόδεψε χρήματα για την 6μηνη εκπαίδευση των υπαλλήλων για να διοριστούν και να εκτελούν το έργο τους, και τώρα ξανασπαταλά κι άλλα για να τους μετατάξει στις νέες υπηρεσίες, την ίδια στιγμή που χάνονται σημαντικά έσοδα από τους Δήμους, ενώ έχει ξεχαστεί τι σημαίνει ευταξία στις μεγάλεις πόλεις.

    Το τρικ της μείωσης μισθών. Τους αναγκάζει να μεταναστεύσουν και τους μειώνει και το μισθό

    Σαν να μην έφτανε η αγωνία και η οικονομική εξαθλίωση των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και επί περίπου 9 μήνες πληρωνόντουσαν με το 75% των αποδοχών τους, το ΥΔιΜΗΔ τους "επιβραβεύει"  στις νέες θέσεις μειώνοντάς τους τις αποδοχές. Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο , η προσωπική διαφορά μείωσης που είχαν διατηρήσει λόγω της εφαρμογής του, θα πρέπει να καταργηθεί , και έτσι οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν στις νέες τους υπηρεσίες θα δουν το μισθό τους μειωμένο από 20 εώς 120 ευρώ. Αυτό θα κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα ιδιαίτερα για τους υπαλλήλους που πλέον θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους και να πληρώνουν ενοίκια ή έξοδα μετακίνησης , διαφορετικά θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας, εφόσον αρνηθούν να αποδεχθούν τη νέα τους θέση.

    Αποτυχημένη η μετακίνησή τους στην ΕΛ.ΑΣ. Τους μετατάσσει ως πολιτικό προσωπικό

    Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες των Υπουργών Δένδια και Μητσοτάκη για αξιοποίηση του προσωπικού από την ΕΛ.ΑΣ , καθώς πριν η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει σωστά στα καθήκοντα που της είχαν ανατεθεί κατά τα λεγόμενά τους, η μεταφορά τους εκεί δεν έχει καμία σχέση με την αξιοποίησή και αναβάθμιση της υπηρεσίας. Βάσει του ΠΔ που διέρρευσε για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, το προσωπικό που μεταφέρεται εκεί θα ανήκει πλέον στη Δ/νση Πολιτικού Προσωπικού και θα εκτελεί τις αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. 
    Αν και οι υπάλληλοι θα είναι ένστολοι, θα πληρώνονται με το ενιαίο μισθολόγιο (καθώς θα ανήκουν μισθολογικά στο πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ) και θα λειτουργούν όπως ακριβώς και με το προηγούμενο καθεστώς των ΟΤΑ, καθώς το μόνο που φαίνεται να αλλάζει είναι ο φορέας εργασίας τους. Βέβαια το εγχείρημα φαίνεται εξαρχής αποτυχημένο, εφόσον σε πολλές περιοχές οι αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ και θα πρέπει να εκτελούνται πολύ λιγότερους Δημοτικούς Αστυνομικούς , καθώς σε πολλές περιοχές και μεγάλες πόλεις μετατάχθηκαν ελάχιστοι στην Αστυνομία. Άρα ποιος ο λόγος της κατάργησής της;
    Αναρωτιέται κανείς επίσης, πως είναι δυνατόν να εκτελούνται οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας καλύτερα πλέον κατά τα λεγόμενα του Κυρ. Μητσοτάκη, σε μία μεγάλη πόλη όπως οι Σέρρες από τον 1 Δημοτικό Αστυνομικό που προβλέφθηκε να μεταταχθεί στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όταν προηγουμένως υπηρετούσαν πάνω από 20.

    Έβαλαν ηλικιακά όρια αποκλείοντας τους άνω των 50...ενώ κάνουν του νεότερους πολιτικό προσωπικό

    Την ίδια στιγμή που κάποιοι υπάλληλοι μετατάσσονται, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και εκβιαστικά, σε άλλες υπηρεσίες, κάποιοι άλλοι παραμένουν αδιάθετοι και οδηγούνται σε οριστική απόλυση από το δημόσιο.  Μεγάλο μέρος εξ' αυτών είναι υπάλληλοι που υπηρετούσαν στην Δημοτική Αστυνομία και ήταν άνω των 50 ετών, οι οποίοι αποκλείστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ και τα Καταστήματα Κράτησης καθώς δεν επιτρέπονταν να δηλώσουν αυτούς τους φορείς βάσει των ΚΥΑ που εκδόθηκαν από τα δύο υπουργεία και έθεταν ως απαιτούμενο ηλικιακό όριο για την μετάταξη τα 50 έτη. 
    Αν και συμβαίνει συχνά στα σώματα ασφαλείας και στις προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξωτερικών φρουρών να μπαίνουν από το νομοθέτη ειδικά ηλικιακά όρια , όρια αναστήματος και άλλα ειδικά κριτήρια σχετικά με τα σώματα ασφαλείας, με την ένταξη των Δημοτικών Αστυνομικών στο πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ , αυτά φαίνεται ότι δεν είχαν κανένα λόγο ύπαρξης στην συγκεκριμένη κινητικότητα, καθώς ακόμα και οι υπάλληλοι άνω των 50 ετών θα μπορούσαν να εργαστούν σε θέσεις γραφείων και να παράγουν έργο όμοιο με αυτό του πολιτικού προσωπικού. Άλλωστε και οι νεότεροι υπάλληλοι που μετατάσσονται εκεί δεν εντάσσονται από ότι φαίνεται στο αστυνομικό προσωπικό. Επομένως ποιο το νόημα των ηλικιακών ή άλλων αποκλεισμών;

    Την άμεση επανατοποθέτηση των "αδιάθετων" π. Δ.Α. του ζητά ο δήμος Αθηναίων

    Το Δημοτικό Συμβούλιο του δ. Αθηναίων, για μία ακόμη φορά, ζητά την επανατοποθέτηση στο δήμο Αθηναίων, των Δημοτικών Αστυνομικών, οι οποίοι, εννέα μήνες μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί σε άλλες υπηρεσίες.

    “Καλούμε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έστω και την ύστατη ώρα, να κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου Αθηναίων, προκειμένου να στελεχωθούν κρίσιμες υπηρεσίες για τη λειτουργία της πόλης.” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Κώλυμα στην μετάταξη των Δημοτικών Αστυνομικών στην Εξωτερική φρουρά Καταστημάτων Κράτησης

    Μέρα με τη μέρα, το πρόγραμμα κινητικότητας φαίνεται ότι έγινε βιαστικά και "στο πόδι" και μάλιστα χωρίς να έχει γίνει καμία προηγούμενη νομική επεξεργασία, εφόσον εμφανίζονται συνεχώς νομικά κωλύματα για την μετάταξη και επανατοποθέτηση των υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες. Ένα από αυτά αφορά και την μετάταξη των υπαλλήλων στην Εξωτερική Φρουρά των φυλακών, καθώς ο ειδικός νόμος που διέπει τη συγκεκριμένη υπηρεσία δεν επιτρέπει μετάταξη υπαλλήλων από και προς αυτή.
    Αν θεωρηθεί ότι τελικά ένας νεότερος νόμος , αυτός με τον οποίο τέθηκαν οι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κινητικότητας, καταργεί τον παλαιότερο ειδικό νόμο που διέπει την Εξωτερική φρουρά φυλακών , τότε ναι μεν επιτρέπεται η μετάταξή τους, ανοίγει όμως ο δρόμος για την άρση της απαγόρευσης μετάταξης από την συγκεκριμένη υπηρεσία, τουλάχιστον για τους υπαλλήλους που μετατάχθηκαν εκεί , αν το κράτος θέλει να κινείται με βάση τις αρχές της χρηστής διοίκησης και να μην άγεται και φέρεται κατά το δοκούν.

    Τους καλούν εκ των υστέρων να περάσουν ψυχοτεχνικά...

    Τέλος, η ανοργανωσιά και προχειρότητα με την οποία στήθηκε αυτό το πρόγραμμα κινητικότητας, διαφαίνεται και από το γεγονός ότι ζητούν σήμερα με νέο έγγραφο που απέστειλε το Υπ. Δικαιοσύνης, να υποβληθούν σε ψυχικές και σωματικές εξετάσεις , οι υπάλληλοι που μετατάσσονται στα Καταστήματα Κράτησης  και που  δεν εξετάστηκαν από τις αντίστοιχες επιτροπές της ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό βέβαια δεν έγινε με υπαιτιότητα των υπαλλήλων, καθώς με βάση το πρόγραμμα κινητικότητας, θα μπορούσε κάποιος να δηλώσει μόνο τα σωφρονιστικά καταστήματα και όχι την Ελληνική Αστυνομία, και συνεπώς δεν θα υποχρεούνταν να περάσει από τις υγειονομικές και ψυχοτεχνικές εξετάσεις που οργάνωσε το Υπ. Προστασίας του Πολίτη. 
    Σήμερα όμως το Υπ. Δικαιοσύνης "θυμήθηκε" ότι οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν εκεί - πολλοί εκ των οποίων θα οπλοφορούν πλέον- θα πρέπει να εξεταστούν από επιτροπές για την σωματική και ψυχική τους υγεία, ενώ θα μπορούσε αυτό να είχε συμβεί εξαρχής και οργανωμένα σε συνεργασία με τις επιτροπές που συστάθηκαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.


    Η σιωπηρή πλειοψηφία απαιτεί την αποδοχή του λάθους του κ. Μητσοτάκη και την επανασύσταση του θεσμού

    Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα κινητικότητας δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο σε καμία περίπτωση. Αν και η Δημοτική Αστυνομία , με το προηγούμενο καθεστώς , είχε να αντιμετωπίσει δυσκολίες και ακαμψίες ως προς το να φέρει εις πέρας και επιτυχημένα το πλήθος των αρμοδιοτήτων που της είχαν ανατεθεί, σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση του θεσμού υπό την ομπρέλα της Ελληνικής Αστυνομίας με βάση τα παραπάνω δεδομένα. Την ίδια στιγμή που καταργήθηκε αυτή η υπηρεσία με το πρόσχημα και τη δικαιολογία ότι είχε αποτύχει, δημιουργείται μια νέα υπηρεσία που είναι προδήλως σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις αρμοδιότητες που της ανατέθηκαν εφόσον μετακινήθηκε μόλις το μισό προσωπικό για την εκτέλεση αυτών. 

    Όσο και να προσπάθησε η κυβέρνηση να λάβει μια σιωπηρή συναίνεση από την πλειοψηφία των πολιτών, καταργώντας μια υπηρεσία που επέβαλλε πρόστιμα και ήταν αναμενόμενο να μην θεωρείται αγαπητή από τους πολίτες, αυτή η συναίνεση δεν δόθηκε ποτέ. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις πόλεις και τις τοπικές κοινωνίες από την έλλειψη του Δημοτικού Αστυνομικού, η απαξίωση απέναντι στα ΑμΕΑ, το κυκλοφοριακό, το παρεμπόριο που συνεχίζει να μαστίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολλά άλλα μικροπροβλήματα που μέχρι τώρα καλούνταν να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αστυνομία,  αφενός δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κάνουν τους πολίτες να συναινέσουν σιωπηρά με την κατάργηση της υπηρεσίας, αφετέρου καθιστούν επιτακτική την ανάγκη την παύση αυτού του προγράμματος κινητικότητας που εξελίσσεται σε παρωδία και την ολική επαναφορά της υπηρεσίας με ταυτόχρονη αναβάθμιση και αναδιοργάνωσή της. 
    Η σιωπηρή πλειοψηφία άλλωστε , είναι δεδομένο και σίγουρο ότι ζητά από τους πολιτικούς να αντιλαμβάνονται τα λάθη τους και να τα διορθώνουν άμεσα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την "καταπάτηση" του πολιτικού τους εγωισμού. Αν όχι, τότε αυτό το ρόλο θα πρέπει να τον παίξει η Δικαιοσύνη, διορθώνοντας τις αστοχίες και τις αδικίες των μνημονίων από τη μία και αποδεικνύοντας, όπως στην Πορτογαλία, ότι η Δικαιοσύνη ενεργεί ως οφείλει ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις.

    Άρθρο αναγνώστη