ελληνική μουσική
    641 online   ·  210.830 μέλη

    Αρχαία Καλλιτεχνικά - enet.gr

    SteliosG
    29.05.2005, 11:10
    Ένα πολύ ενδιαφέρον αρθράκι από την Ελευθεροτυπία


    της Δήμητρας Ευθυμιάδου-φωτ. Χρήστος Λιάτσης


    Εκτός από τη Eurovision υπάρχει και η αρχαία ομηρική λύρα. Για τουλάχιστον μια μέρα, το R'nB δίνει τη θέση του στις συνθέσεις του Αριστόξενου και του Κλεονίδη. Και οι μαθητές που δέχονται την επίσκεψη του Παναγιώτη Στέφου, τον παρακολουθούν να τους εξηγεί τις... εξωτικές λεπτομέρειες των αρχαίων ελληνικών οργάνων.

    Αφού κατασκεύασε πάνω από 40 όργανα κατ' απομίμηση των αρχαίων ελληνικών, ο μουσικός και κατασκευαστής και οι συνεργάτες του δημιούργησαν και το συγκρότημα «Λύραυλος» και, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, παρουσιάζουν εδώ και δυο μήνες τα όργανα και την αρχαία μουσική σε πολλά σχολεία της χώρας. Τα παιδιά ενθουσιάζονται κάθε φορά που έχουν την ευκαιρία ν' ακούσουν τους ήχους του χθες. Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι σχολεία απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας εκφράζουν ενδιαφέρον για μια παρουσίαση. Οι απορίες και οι ερωτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

    «Ενα αρχαίο παζλ»

    Μουσικός όλη του τη ζωή, ο Παν. Στέφος μελέτησε για χρόνια βιβλία, εγχειρίδια, κείμενα που διασώζονται, αγγεία που απεικονίζουν μουσικές παραστάσεις, τα αρχαία όργανα. Τα υπόλοιπα ήρθαν σχεδόν από μόνα τους. Αρχισε να συγκεντρώνει το απαραίτητο υλικό, ξύλο, δέρμα ζώων, καύκαλα χελώνας, οστά και κέρατα, όπως άλλωστε έπρατταν και οι πρωτοστάτες αρχαίοι μουσικοί σαν τον Αριστόξενο και τον Κλεονίδη. Συχνά μάλιστα χρειάζεται να ψάχνει ακόμη και στα δάση για να βρει το ξύλο που ταιριάζει ακριβώς στην περιγραφή που υπάρχει σε κείμενα που διασώζονται, ή και σε στάνες για να εντοπίσει το μέγεθος του δέρματος και την ποιότητα που αρμόζει. Στη συνέχεια συνθέτει το υλικό. Το αποτέλεσμα μας ταξιδεύει αιώνες πίσω. Ο ήχος, το ύφος της μουσικής αλλά ακόμη και ο τρόπος που παίζονται είναι όμοια με αυτά των αρχαίων προγόνων μας. Αλλωστε ο Παν. Στέφος χρησιμοποιεί και εργαλεία όμοια με των οργανοποιών της εποχής, όπως τέρετρο (τρυπάνι) και ξύστρες για να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη δική τους φιλοσοφία:

    «Επρεπε να συμπληρώσω ουσιαστικά ένα αρχαίο παζλ, με εικαστικές και φιλολογικές μαρτυρίες για τον τρόπο παιξίματος, το ύφος, τον ήχο, τη σχέση της μουσικής με τη ζωή, το αρχαίο δράμα, ώστε να βρίσκομαι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που δημιουργούσαν οι αρχαίοι. Αλλωστε η μουσική διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή τους».

    Ετσι κατασκεύασε πάνω από 40 αρχαία μουσικά όργανα. Ολων των ειδών τα έγχορδα, πνευστά, διαφόρων εποχών λύρες και την ομηρική φόρμιγκα, που θυμίζει έντονα την παραδοσιακή μας λύρα. Ισχυρά... χαρτιά αποτελούν: η πανδουρίδα ή αλλιώς τρίχορδον που ήταν κάτι σαν τον πρόγονο του σημερινού μπουζουκιού, η σύριγγα του Πανός, ο αυλός και ο δίαυλος. Οπως λέει ο ίδιος: «Υπάρχει βέβαια και η κλασική κιθάρα ή κίθαρις. Ηταν το όργανο των επαγγελματιών μουσικών που έπαιρναν μέρος σε μουσικούς αγώνες στα Νέμαια, στα Ισθμια αλλά και στα Πύθεια στους Δελφούς, όπου γινόταν διαγωνισμός μουσικής κάθε τέσσερα χρόνια, κάτι δηλαδή σαν τη σημερινή Eurovision...»




    7 - 29/05/2005
    Sofia
    29.05.2005, 11:24
    Να και κάτι πραγματικά ενδιαφέρον!!! Ευχαριστούμε Στέλιο!
    Hastaroth
    29.05.2005, 23:05
    Οσοι ενδιαφέρονται,ιδού καί το URL:

    www.lyravlos.gr

    ένθα υπάρχουσι καί ηχητικά δείγματα...