ελληνική μουσική
    768 online   ·  210.833 μέλη

    Η Νομική Αθηνών νίκησε το Χάρβαρντ

    mary_omikron
    26.05.2014, 20:44


    ΕΛΛΑΔΑ 24.05.2014 : 10:41

    Η Νομική Αθηνών νίκησε το Χάρβαρντ

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

    «Υπάρχουν φοιτητές που δουλεύουν συστηματικά, με αφοσίωση πάνω στις σπουδές τους, ακόμη κι όταν το πανεπιστήμιο είναι κλειστό», είπε με έμφαση, μιλώντας στην «Κ», η 22χρονη Αννα Βεντουράτου, τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Η ομάδα της Νομικής –με την Περσεφόνη Βερνάδου, τον Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο, τον Παναγιώτη Κυριάκου και την ίδια– κατέκτησε την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition, που διεξήχθη στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη. Ποιον είχε αντίπαλο στον τελικό; Την ομάδα του Πανεπιστημίου Harvard κέρδισαν τα «δικά μας παιδιά»...

    Η νίκη των τεσσάρων φοιτητών αποτελεί περίτρανη απόδειξη του σημαντικού, «αθέατου» έργου που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, αποτέλεσμα συνέπειας και μόχθου, «αντίπαλον δέος» στις πρακτικές ισχνών μειοψηφιών στα ελληνικά ΑΕΙ.

    Ειδικότερα, όπως εξήγησε στην «Κ» ο υπό διορισμόν λέκτωρ κ. Αναστάσιος Γουργουρίνης, υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του οποίου προετοιμάστηκε η ομάδα (βοηθοί του κ. Γουργουρίνη ήταν οι προπτυχιακές φοιτήτριες Μαρία Κώτση, Αικατερίνη Νικολάου και Αικατερίνη Χαραρά), ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για δωδέκατη συνεχή χρονιά και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διακρατικών εμπορικών διαφορών. Το φετινό θέμα του ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς αφορούσε σε νομική διαφορά μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), ενός ανεπτυγμένου και ενός αναπτυσσόμενου, η οποία ανέκυψε λόγω της απόφασης του τελευταίου να ανακρατικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης, μετά μία περίοδο –όχι ιδιαίτερα επιτυχούς– ιδιωτικοποίησης. Το αναπτυσσόμενο κράτος όρισε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης θα πρέπει να παρέχονται εφ’ εξής αποκλειστικά από εγχώρια κρατική εταιρεία, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητά τους και η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε αυτές. Ομως, το ίδιο κράτος είχε αναλάβει να προσφέρει πρόσβαση στην αγορά και σε ξένους παρόχους υπηρεσιών βάσει της Γενικής Συμφωνίας για το Εμπόριο στις Υπηρεσίες (GATS), ενώ ταυτόχρονα δεσμευόταν και από μία περιφερειακή εμπορική συμφωνία με το ανεπτυγμένο κράτος.

    Στον διαγωνισμό μετείχαν 117 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο και η ομάδα της Νομικής Αθηνών, αφού πήρε το εισιτήριο στον προκριματικό γύρο της Ευρώπης, βρέθηκε στην τελική φάση μαζί με 19 άλλα πανεπιστήμια, όπως τα Harvard, Georgetown University, Hong Kong University, University of Geneva, Katholieke Universiteit Leuven, University of Barcelona, West Bengal National University of Juridical Sciences (Ινδία), University of International Business and Economics (Κίνα). Στην προκριματική φάση απέκλεισε τις ομάδες των American University Washington και Rhodes University (Ν. Αφρική), στα προημιτελικά την ομάδα του Παν. του Hong Kong, στον ημιτελικό εκείνη του Πανεπιστημίου του Amsterdam.

    Την περασμένη Κυριακή, με αντίδικο - αντίπαλο την ομάδα του Harvard, άρχισε ο μεγάλος τελικός στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων του ΠΟΕ.

    Τελικά, το εννεαμελές «δικαστήριο» (υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΟΕ και εγνωσμένης φήμης καθηγητές διεθνούς οικονομικού δικαίου) έδωσαν τη νίκη στην ελληνική ομάδα.

    Οι φοιτητές έλαβαν υποτροφίες για την παρακολούθηση των καλοκαιρινών μαθημάτων διεθνούς οικονομικού δικαίου που διοργανώνει ετησίως το World Trade Institute στη Βέρνη, ενώ είχαν ακόμη και προτάσεις για εργασία από μεγάλες εταιρείες. «Απαιτείται τεράστια προετοιμασία, προσήλωση στον στόχο, συνεργασία. Στο δικαστήριο μιλούσε ο ένας, αλλά σκεφτόμασταν και οι τέσσερις», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, αποδεικνύοντας ότι οι Ελληνες νέοι μπορούν να τα καταφέρουν... και στο ομαδικό πνεύμα.

    http://www.kathimerini.gr/768615/article/epikairothta/ellada/h-nomikh-a8hnwn-nikhse-to-xarvarnt

    ---------------------------------------------------

    Σας είδα να κερδίζετε το Harvard, αγόρια και κορίτσια της ομάδας του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Αθηνών, στον παγκόσμιο διαγωνισμό-προσομοίωση δίκης ELSA international EMC2. Μέσα από 100 ομάδες -συν την Αφρική για πρώτη φορά- αγωνιστήκατε να διακριθείτε βήμα-βήμα, ξενύχτι το ξενύχτι, πρόβα την πρόβα, κλειδωμένoι στον τομέα Διεθνών Σπουδών με μάτια κόκκινα απ' το ξενύχτι. Τύφλα να 'χει ο προεκλογικός αγώνας δηλαδή...

    Χωρίς καμιά βοήθεια από το Πανεπιστήμιο που διαλύεται βουβά - ούτε τα έξοδά σας δεν σας εξασφάλισε. Μόνο με τη βοήθεια του coach και των οικογενειών σας που σε δύσκολες στιγμές χρηματοδότησαν την τρέλα σας, κερδίσατε τον πρώτο γύρο για να μπείτε μέσα στους 20 καλύτερους του κόσμου. Με τη βοήθεια ευγενούς και ανώνυμου σπόνσορα, που αγανάκτησε από τοπροηγούμενο κομμάτι μου και κάλυψε τα έξοδά σας, πήγατε στον επόμενο γύρο και καταφέρατε να κερδίσετε την καλύτερη νομική σχολή του κόσμου. Αυτή έβαλε τα καλοαναθρεμένα, υπερεκπαιδευμένα και μεταπτυχιακού επιπέδου παιδιά της να δείξουν την επιστημονική τους σκευή. Εσείς όμως, οι προπτυχιακοί φοιτητές μιας σχολής που παραπαίει, μιας χώρας που παραπαίει, βάλατε τα δυνατά σας να αποδείξετε ότι κανείς δεν δικαιούται να σας στερήσει το μέλλον και τους πήρατε την κούπα! Αυτά είναι τα πραγματικά καλά νέα της Ελλάδας.

    Κύριε Πρύτανη, κύριε Υπουργέ Παιδείας, τα παιδιά μάς έδωσαν την απάντησή τους στη μαυρίλα που τους επιφυλάξατε. Για πόσο ακόμα όμως θα στηριζόμαστε στο πείσμα των εικοσάχρονων ή στην ουρανοκατέβατη ευαισθησία ενός σπόνσορα;

    (άρθρο της Λένας Διβάνη)

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.se-eida&id=34052

    ------------------------------

    Και κάποιοι ονειρεύονται να κλείσουν αυτά τα πανεπιστήμια....


    -----------------

    Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος.. (Αlbert Camus)

    [ τροποποιήθηκε από τον/την mary_omikron, 26-05-2014 21:08 ]


    trelakias
    26.05.2014, 21:17

    Αρχικά, συγχαρητήρια για τη διάκριση.  Μακάρι να υπάρχει και κάποιος που θα το υπολογίσει όταν θα πάρει αποφάσεις για το νερό.

    Διαβάζοντας όμως τη δήλωση στην αρχή για "κλειστό πανεπιστήμιο", ύστερα το σχόλιο του αρθρογράφου για ισχνές μειοψηφίες (σε ξεχωριστό δίστιχο) και τέλος τι υπερασπίστηκε η ομάδα, μπορώ να πω ότι μπερδεύτηκα τελείως...  Ή όποιος γράφει θέλει να ερμηνεύσει τη δήλωση όπως του αρέσει ή η φοιτήτρια αγνοεί γιατί κλείνει το πανεπιστήμιο.  {#emotions_dlg.confused1}

    edit:  μιλάω για το άρθρο της καθημερινής το οποίο απέχει πολύ από το δεύτερο.  Δημοσιογράφοι...

    [ τροποποιήθηκε από τον/την trelakias, 26-05-2014 21:21 ]


    trelakias
    26.05.2014, 21:35

    Ο ΙΔΙΟΣ βέβαια δημοσίευσε αυτό.  Μάλλον οι ισχνές μειοψηφίες είναι τα ποντίκια Wink


    freak
    13.05.2015, 14:52

    Τα 100 καλυτερα πανεπιστημια του πλανητη για το 2015 κατα κοινη ομολογια.
    Η λιστα βγηκε στην δημοσιοτητα χθες,

    http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2015/reputation-ranking/range/01-50