ελληνική μουσική
    534 online   ·  210.833 μέλη

    Η ημέρα της Μουσικής...

    mary_omikron
    21.06.2014, 23:16

    Οι Έλληνες τη λένε μουσική, οι Άγγλοι music, οι Γάλλοι musique, οι Γερμανοί Musik, οι Ισπανοί mϊsica, οι Ρώσοι музыка και οι Κινέζοι 音乐. Όποια ονομασία και να της δίνουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, η μουσική είναι μία και μαγεύει.


    Μουσική ορίζεται  η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση-λήψη ενός μουσικού έργου. Με τον όρο εννοείται επίσης και το σύνολο ήχων από το οποίο απαρτίζεται ένα μουσικό κομμάτι. Η μουσική ως τέχνη, έρχεται να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει με τους ήχους, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ψυχικές του καταστάσεις. 


    Η λέξη ''μουσική'' προέρχεται από τις εννέα Μούσες της Αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Η ιστορία της χάνεται μέσα στα βάθη των αιώνων. Πιθανόν να ακολούθησε παράλληλη εξέλιξη με αυτήν της γλώσσας συνάμα με την εξέλιξη του ανθρώπου. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μουσικά όργανα, όπως αυλούς με επτά τρύπες και έγχορδα όργανα σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Η Ινδία έχει μία από τις παλαιότερες μουσικές παραδόσεις του κόσμου. Για την ινδική κλασσική μουσική (μάργκα) έχουν γίνει αναφορές σε αρχαίες ιερές γραφές της Ινδουιστικής παράδοσης. Οι αρχαιότερες συλλογές προϊστορικών μουσικών οργάνων έχουν βρεθεί στην Κίνα και χρονολογούνται μεταξύ των 7000 και 6600 π.Χ.

    Ο «κιθαρωδός» Απόλλωνας. Φρεσκογραφία στον, Οίκο του Αυγούστου στην Ρώμη, περ. 20 π.Χ.

    Στην ανατολική Μεσόγειο, συγκεκριμένα στο χώρο του Αιγαίου, η μουσική έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή της περιοχής. Προστάτης της μουσικής θεωρούνταν ο θεός Απόλλωνας, γι'αυτό ονομαζόταν και ''Απολλώνια Τέχνη'', που σε πολλά γλυπτά εμφανίζεται να κρατάει λύρα-κιθάρα. Σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες εμπνευστής της μουσικής ήταν ο Ορφέας.

    Ο Πίνδαρος τον ονομάζει ''πατέρα των τραγουδιών'' και από τον 6ο αιώνα π.Χ. θεωρείται ο εφευρέτης της λύρας. Ο μύθος λέει πως με τη δύναμη του τραγουδιού του μπορούσε να γοητεύσει τα άγρια ζώα, να διεγείρει τα δέντρα και τους βράχους σε χορό, ακόμα και να σταματήσει τη ροή των ποταμών. Μάλιστα συμμετείχε και στη μυθική Αργοναυτική Εκστρατεία, με τη βοήθεια του οποίου κατάφεραν οι Αργοναύτες να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Σειρήνων.

    Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες. Αγγείο περ. 480-470 π.Χ.


    Οι Σειρήνες, εμφανίζονται και στα έπη του Ομήρου, ήταν γυναικείες θεότητες που σχετίζονταν με το νερό, τον έρωτα και το θάνατο. Κατοικούσαν σε ένα νησί, πιθανών μεταξύ Σικελίας και Κάτω Ιταλίας, από όπου με το πανέμορφο τραγούδι τους προσέλκυαν τους ναύτες των πλοίων που πλησίαζαν στην περιοχή τους και προκαλούσαν στην συνέχεια την εξόντωσή τους.


    Κύριοι εκφραστές της μουσικής κατά τη γεωμετρική (1.100-700 π.Χ.) και αρχαική περίοδο (700-500 π.Χ.) ήταν οι ραψωδοί ή αοιδοί. Κατοικούσαν στο παλάτι του εκάστοτε βασιλιά και με τη συνοδεία της φόρμιγγας-κιθάρας, εξιστορούσαν τα κατορθώματα των ηρώων και πρόσφεραν τέρψη στο κοινό. Αργότερα με τη δημιουργία της πόλις-κράτους κυριαρχούν κυρίως οι λυρικοί ποιητές και οι συγγραφείς θεατρικών έργων. 

    Στην Αθήνα της κλασικής περιόδου η διδασκαλία της μουσικής είχε πρωταρχικό ρόλο στην εκπαίδευση των νέων. Ο Περικλής ήταν αυτός που εισήγαγε το θεσμό των ''θεωρικών'', που έδινε τη δυνατότητα στους φτωχούς Αθηναίους να παρακολουθούν δωρεάν τις θεατρικές παραστάσεις.


    Η Μουσική ευεργετεί. Πρόσφατη έρευνα Γερμανών επιστημόνων έδειξε πως οι ήχοι που είναι συγχρονισμένοι στις χαμηλές συχνότητες ταλάντωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς κοιμόμαστε, ενδυναμώνουν αυτές τις ταλαντώσεις, οι οποίες κινητοποιούν τη μνήμη και βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως η μουσική ενισχύει τη διάθεση. Στο άκουσμα της αγαπημένης μας μουσικής ο οργανισμός απελευθερώνει την ουσία ντοπαμίνη, που αυξάνει την αντοχή και τη διάθεση. Παράλληλα η μουσική βοηθάει στη αποβολή του άγχους, στη βελτίωση της ψυχικής υγείας αλλά και των χρόνιων παθήσεων. 


    Συγκεκριμένα, η μάθηση ενός μουσικού οργάνου βοηθάει στην εκγύμναση του εγκεφάλου-ισχυρότερη μνήμη, στην πειθαρχεία, στη μείωση του στρες, στο συναίσθημα της επιτυχίας και φυσικά της διασκέδασης. Ειδικά για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, η μουσική αποτελεί το εισιτήριο για την ταχύτερη ανάπτυξη των κινητικών τους δεξιοτήτων, προκαλώντας μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.




    Στις 21 Ιουνίου 1982, στο Παρίσι γιορτάστηκε για πρώτη φορά η μουσική. Το 1985 η Αθήνα, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας πόλη που γιόρτασε τη μέρα αυτή ως ''Μέρα της Μουσικής''. Από τότε όλο και πιο πολλές χώρες αφιερώνουν την μέρα αυτή στη μουσική. 


    Τους θερινούς μήνες θα αντικρίσει κανείς πολλούς ερασιτέχνες -κι όχι μόνο- μουσικούς στις πλατείες, στους δρόμους και στα πάρκα να προσφέρουν αφιλοκερδώς συναυλίες, χαρίζοντας μια άλλη νότα στην καθημερινότητά μας. Άλλωστε μια απογευματινή βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης θα σας πείσει. Η μουσική έχει την ικανότητα να γκρεμίζει σύνορα, να ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς με την αστείρευτη δύναμή της και την ακαταμάχητη γοητεία της. Κάθε τι σκοτεινό και υποχθόνιο διαλύεται από το κατάλευκο φως που εκπέμπει!

    Είπαν για τη μουσική: Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη - Πλάτων                                   Η μουσική ξυπνά στην καρδιά τον πόθο των ωραίων πράξεων - Πυθαγόρας                                    Η μουσική θέλγει και αυτόν τον μάλιστα τεταραγμένο τας φρένας - Πίνδαρος                                   Η μουσική είναι μια γλώσσα που μας οδηγεί στα σύνορα του απείρου και μας επιτρέπει να κοιτάζουμε μέσα σ' αυτό - Τόμας Καρλάιλ

    .


      Γιώργος Καψάλης

    http://new-greece.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html?spref=fb


    -----------------

    Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος.. (Αlbert Camus)

    [ τροποποιήθηκε από τον/την mary_omikron, 21-06-2014 23:19 ]


    dinastixos
    22.06.2014, 15:23
    Ευχαριστούμε ΜαίρηΌμικρον για το όμορφο αφιέρωμα στην Μέρα Της Μουσικής!