ελληνική μουσική
    502 online   ·  210.830 μέλη

    Τα ξύλα Παλλίσανδρος & Κελεμπέκι για την οργανοποιία??

    STEFANOS604
    19.07.2014, 08:17

    Ο Παλίσσανδρος

    Πολύ συχνά , σ’ όλα τα sites για έγχορδα όργανα, ο οποιοσδήποτε , όπως κι εγώ παλιά, το rosewood , το μετέφραζα τριανταφυλλιά (rose = τριαντάφυλλο) .

    Όμως τουλάχιστον εγώ στη Ελλάδα δεν έχω δει τέτοια τριανταφυλλιά με κορμό δένδρου. Έψαξα και βρήκα ότι το rosewood είναι ένα δένδρο της Ινδίας , Βραζιλίας και Μαδαγασκάρης κυρίως από το οποίο φτιάχνονται κιθάρες , στέκες μπιλιάρδου , πιόνια σκακιού κλπ , είναι δε και αρωματικό και από το έλαιο του φτιάχνονται αρώματα. Η φωτογραφίες εδώ δείχνουν το δένδρο παλλίσανδρος - rosewood:

    Για την τριανταφυλλιά η αντίστοιχη λέξη είναι rose tree .Δείτε ΕΔΩ


    Ο σφένδαμος, το σφενδάμι ή σφεντάμι 

    Ομοίως η ερμηνεία του maple είναι πράγματι ‘’Σφενδάμι’’ αλλά και η λέξη ‘’Κελεμπέκι’’.

     Όταν διατίθεται κυρίως για μουσικά όργανα (μπράτσα) μπουζουκιών , σάζι κλπ και γενικά όταν συναντάται στην οργανοποιία λέγεται ‘’Κελεμπέκι’’.

    Όταν συναντάται στην επιπλοποιία η αντίστοιχη  λέξη που χρησιμοποιείται είναι ‘’Σφενδάμι’’ και ‘’Ψευδοπλάτανος’’.


    costaspanag
    19.07.2014, 10:21

    O παλίσανδρος ήταν πολύ γνωστός τη δεκαετία 60-70 από τα έπιπλα. Π.χ. το γραφείο και η βιβλιοθήκη μου

    ήταν από παλίσανδρο. Τη  λέξη rosewood τη συνάντησα πρώτη φορά σε αυτοκίνητο που το ταμπλό είχε επένδυση "ξύλου τριανταφυλιάς" όπως μετέφραζαν το rosewood στο προσπέκτους.


    delta66
    19.07.2014, 22:24

    Παράθεση:

    Το μέλος dalkadiaris στις 19.07.2014, 10:55 έγραψε...

    Προσωπικά έχω δει μέχρι και κερασιά να καλείται τριανταφυλλιά. Όλα έχουν να κάνουν με την απόχρωση περισσότερο και λιγότερο με το υλικό.

    Στα μουσικα οργανα (νομιζω το θεματικο του φοορυμ ασχολειται με μουσικη και μουσικα οργανα ) δεν εχει να κανει με την αποχρωση.

    Οταν σε ενα μουσικο οργανο αναγραφεται οτι το ξυλο ειναι rosewood, "οφειλει" να ειναι rosewood.

    Συνηθως, κι αν θελει  να ειναι πιο σοβαρη η περιγραφη, αναγραφεται και το συγκεκριμενο ειδος rosewood (προελευση) που εχει χρησιμοποιηθει.


    delta66
    19.07.2014, 22:38

    Εγω τωρα  να αισθανθω μειονεκτικα που στις ηλεκτρικες κιθαρες μου που εχουν maple fretboard, μπορω και ακουω παρομοια χαρακτηριστικα και διαφορετικα χαρακτηριστικα απο αυτες που εχουν rosewood? Cool


    STEFANOS604
    20.07.2014, 07:34

    Tonewood (ΕΔΩ) , σαν μια λέξη , αναφέρεται στις ακουστικές ιδιότητες που έχουν ορισμένα είδη ξύλου που χρησιμοποιούνται κυρίως στα έγχορδα αλλά και πνευστά (όπως φυσαρμόνικα,φλογέρα,κλαρίνο,φλάουτο….)

    tone color (ΕΔΩ), δύο ξεχωριστές λέξεις, είναι η χροιά, η ποιότητα του ήχου που μας κάνει να ξεχωρίζουμε ήχους από διαφορετικά όργανα και πιστεύω δεν έχει να κάνει με το χρώμα που είναι βαμμένο το ξύλο του σκάφους του μουσικού οργάνου.

    Πιθανόν αν το φυσικό χρώμα του είναι κόκκινο ή άσπρο ή μαυριδερό  - όπως τα διάφορα ξύλα από rosewood – ίσως επηρεάζει τον ήχο του ακουστικού οργάνου(του ηλεκτρικού δεν νομίζω αφού στις ηλεκτρικές κιθάρες , μπουζούκια… ενδιαφέρει περισσότερο το ηχόχρωμα των μαγνητών) αφού κάθε ποικιλία rosewood ίσως έχει διαφορετική πυκνότητα.


    delta66
    20.07.2014, 14:38

    Προσωπικα δεν χρειαζομαι μετρησεις. Εχω πειραματιστει ... αρκετα Cool.

    Ο καθενας μπορει να δοκιμασει μονος του και αναλογα τι μπορει να ακουσει και τι θελει, να διαμορφωσει αποψη και μετα να κανει τις επιλογες του.

    Θα του κοστισει φυσικα αρκετα σε χρημα. Αλλα τποτα δεν παει χαμενο.

    Βεβαια στη διαμορφωση του τονου των ηλεκτρικων οργανων, παιζουν ρολο πολλοι παραγοντες και βασικα ο ενισχυτης, τα μεγαφωνα και οι μαγνητες. (παντα χωρις effects)

    Ομως ολα τα υλικα επηρεαζουν τον ηχο.

    Ακομα και το υλικο της πενας.

    Μετα "αναλαμβανουν" τα χερια να κανουν το δεδομενο τονο να ακουστει καλα ή ... οχι και τοσο καλα {#emotions_dlg.whistling}


    -----------------

    ....click to visit Spyros Delta youtube channel....

    [ τροποποιήθηκε από τον/την delta66, 20-07-2014 14:43 ]


    STEFANOS604
    20.07.2014, 14:57

    Μερικές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες (πχ Brazilian rosewood was banned in 1992 due to it becoming listed as an endangered species. The rosewood used in guitar manufacturing today is usually sourced from either India or Bangladesh.) ΕΔΩ και για περισσότερα ξύλα κατασκευής ακουστικών εγχόρδων…


    STEFANOS604
    20.07.2014, 15:47

    Παράθεση:

    Το μέλος dalkadiaris στις 20.07.2014, 15:06 έγραψε...
    ...Αν βγάλει άλλο ήχο εκείνη με το σκουρόχρωμο μπράτσο, εμένα να μου τρυπήσεις τη μύτη.... 

    Διαλέξτε το χρώμα που θα επιθυμούσατε (set your own colour) στην ηλεκτρική σας SG-Style κιθάρα ΕΔΩ: (περιμένετε λίγο να φορτώσει και πατήστε start).


    STEFANOS604
    21.07.2014, 11:10

    Κιθαρίστες ταλαντούχοι όπως ο John Mayer δηλώνουν ότι έξυσαν το βερνίκι της κιθάρας τους και ακούγεται καλύτερα…!!!

    Ταυτόχρονα άλλα παρόμοια  ερωτήματα είναι μύθος ή όχι? Έχετε κάποια εμπειρία πχ για ?

    • παχύ ή λεπτό στρώμα βερνικιού
    • Φυσικό βερνίκι
    • Άλλο υλικό , εκτός από βερνίκι (πχ φυσικό λίπος!!)

    ….. κάνουν την κιθάρας να ακούγεται καλύτερα….?

    Πιστεύω είναι υποκειμενικό συναίσθημα ή ο καθένας μας μπορεί να ακούσει τη μικρή/μεγάλη διαφορά ??

    Φυσικά όπως λέει και ο dalcadiaris οι κατασκευαστές διαφημίζουν και ‘’πείθουν’’ πολλούς καταναλωτές ότι πχ  ‘’… ακούνε διαφορές στο μπράτσο μιας ηλεκτρικής κιθάρας ανάλογα τι χρώμα έχει…’’ ότι το επιτυγχάνουν με τα δικά τους λεπτά/παχιά βερνίκια , χρώματα…..., όμως δεν αποδεικνύουν τον ισχυρισμό τους με εμπεριστατωμένες  μετρήσεις....

    Φυσικά οτιδήποτε κι αν προσθαφαιρέσουμε (ακόμα κι ένα αυτοκόλλητο ή ένα από τα πολλά αξεσουάρ ΕΔΩ..) ο ήχος της κιθάρας αλλοιώνεται λίγο/πολύ είτε προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

    Δείτε ένα άλλο παράδειγμα πως η διαφήμιση επηρεάζει και οι καταναλωτές επιμένουν ότι ακούν διαφορά :

    ’’Bi – Wiring & Amping : ΕΔΩ : ΄΄

    Όπως και στους ενισχυτές ηλεκτρικής κιθάρας (όχι ως προς την ποιότητα κατασκευής τους) το ποιος είναι καλύτερος είναι εντελώς υποκειμενικό ο καθένας μας λοιπόν θα πρέπει να  δοκιμάζει να διαμορφώνει την προσωπική του άποψη και μετά να αγοράζει το συγκεκριμένο μοντέλο Ηλεκτρικής κιθάρας + ενισχυτή.



    STEFANOS604
    21.07.2014, 14:13

    Συμφωνώ για μυθεύματα γι  θέτω το κείμενο με πολλά θαυμαστικά (!!!!)

    Όσον αφορά το Bi-wiring , σ’ ένα απλό ενισχυτικό σύστημα (όχι στο bi-amping όπου χρησιμοποιείται Bi-wiring) που οι ξένοι το λένε και Fool’s wiring (καλωδίωση ηλιθίων),επειδή είμαι ηλεκτρονικός 45 έτη στα μικροκύματα  , πιστεύω τα περιγράφω αναλυτικά και  σωστά ΕΔΩ  .

    Φυσικά αν ήταν για υψηλές συχνότητες τότε ο επηρεασμός θα ήταν ακόμη και σε απόσταση cm .. .στον ήχο όμως και μάλιστα σ’ ένα σαλόνι  με ένα απλό ενισχυτή (σε μεγαλύτερη απόσταση πχ σε σχολεία απλά ο τεχνικός εγκαθιστά καλώδιο μεγαλύτερης διατομής) η διπλοκαλωδίωση απλά γεμίζει την τσέπη του προμηθευτή.

    Βέβαια το παρών είναι εκτός θέματος και θα το συζητήσουμε αναλυτικά σε άρθρο μου για τα Audio καλώδια και καλωδιώσεις σε Audio Συστήματα.


    STEFANOS604
    21.07.2014, 18:10

    Φυσικά δεν αναφέρομαι σε αυτοκόλλητα παιδικά για τετράδια αλλά στα αντίστοιχα αξεσουάρ (ΕΔΩ..) που επειδή χρησιμοποιώ πολλά απ’ αυτά (όμως σε ακουστική /κλασσική κιθάρα) αν προσθέσω κάτι ο ήχος της κιθάρας αλλοιώνεται λίγο/πολύ, μάλλον υποκειμενικά μιλώντας, προς το χειρότερο.


    STEFANOS604
    21.07.2014, 21:01

    Ξαναγάφω απόσπασμα του ποσταρίσματος #8 όπου συμφωνήσαμε σ' αυτό:

    ''...αν το φυσικό χρώμα του είναι κόκκινο ή άσπρο ή μαυριδερό  - όπως τα διάφορα ξύλα από rosewood – ίσως επηρεάζει τον ήχο του ακουστικού οργάνου(του ηλεκτρικού δεν νομίζω αφού στις ηλεκτρικές κιθάρες , μπουζούκια… ενδιαφέρει περισσότερο το ηχόχρωμα των μαγνητών) αφού κάθε ποικιλία rosewood ίσως έχει διαφορετική πυκνότητα''.


    delta66
    22.07.2014, 02:49

    Δεν εχω καταλαβει. Μιλας για χρωματα ή για ξυλα?

    Λες δλδ οτι δεν υπαρχει διαφορα ηχου σε ηλεκτρικα οργανα με ιδια ξυλα απλα βαμμενα με αλλο χρωμα ή για οργανα με διαφορετικα ξυλα (maple - rosewood)?


    stet
    22.07.2014, 03:23

    Έτυχε τώρα τελευταία να ψάχνω στο ιντερνετ σχετικά με το χρώμα στο βιολί και η έρευνα που έκανα μου έδειξε ότι υπάρχουν πάρα πολύ ακριβά αλλά και πάρα πολύ φθηνά βιολιά που έχουν ακριβώς το ίδιο χρώμα, οπότε συμπεραίνω ότι το θέμα του χρώματος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία στο βιολί. Διαπιστώνω ότι είναι θέμα που έχει να κάνει με το τι γενικά συνηθίζεται να ισχύει και να επικρατεί ανάλογα και με το κοινό που απευθύνεται κάποιος μουσικός ή να είναι το χρώμα και θέμα μιας προσωπικής επιλογής.

    Αναφέρομαι κυρίως στα χρώματα και στις αποχρώσεις του κίτρινο-χρυσό-καφέ-κόκκινου στο κλασικό βιολί με κάποιο από αυτά τα χρώματα να υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο πάνω του.  Δεν αναφέρομαι σε μπλέ ή φούξια χρώματα, επίσης μιλάω μόνο για το χρώμα, όχι για υλικά κατασκευής ούτε για τον τρόπο που αυτό το χρώμα εφαρμόζεται σε ένα βιολί.


    STEFANOS604
    22.07.2014, 16:10

    Παράθεση:

    Το μέλος dalkadiaris στις 22.07.2014, 13:14 έγραψε...
    Λέω πως όποιος υποστηρίζει ότι σε μια ηλεκτρική κιθάρα, το ξύλο κάνει διαφορά στον ήχο, είναι έμπορος φιδόλαδου. Τόσο απλά.

    Για το χρώμα ήδη συμφώνησα και θα ξανά συμφωνήσω  ότι δεν παίζει ρόλο (το πόσο λεπτό ή παχύ είναι το στρώμα του βερνικιού – η γνώμη μου είναι ίσως.

    Για το ξύλο όμως (παίζω ,όμως δεν έχω ηλεκτρική κιθάρα ώστε η γνώμη μου να είναι βαρύνουσα) λογικά σκεφτόμενος θα διαφωνήσω έστω κι αν κατηγορηθώ για ‘’φιδόλαδο’’ γιατί διαφορετικά οι εταιρείες θα χρησιμοποιούσαν σκέτο πάμφθηνο νοβοπάν ή άλλο είδος φτηνής ξυλείας (λεύκα , φλαμουριά , ιτιά…)

    Να και κάποιος που ασχολήθηκε πιο επισταμένα από εμάς :

    Αλλά και πολλές ιστοσελίδες γραμμένες άλλες από απλούς κιθαρίστες , άλλες από επιστήμονες και φυσικά εμείς εδώ δεν είμαστε και το ‘’κέντρο της γης’’ και έχουμε το αλάθητο απλά λέμε τη γνώμη μας και αν κάποιος μας πείσει για το αντίθετο α το δεχτούμε . Ο Spyros Delta66 πχ που είναι ο πλέον ειδικός και έχει πολύχρονη εμπειρία στην ηλεκτρική κιθάρα η γνώμη του θα μετρήσει περισσότερο.

    Εξ άλλου το συγκεκριμένο thread δεν είναι κάποιο άρθρο όπου δογματικά καταθέτει κάποιος και προσωπικές εκτιμήσεις.

    Έτσι με τις δικές σου αντιρρήσεις ήδη προχωρήσαμε , όσοι μας παρακολουθούν, σε επιπλέον ψαξίματα και άρα ανάταση γνώσης που φυσικά αυτός και είναι ο τελικός σκοπός του forum

    Τώρα εδώ μερικές ενδεικτικές από τις εκατοντάδες για το ίδιο θέμα (Relationship between wood & tone):

    http://www.gaskellguitars.com/downloads/77-woods.html

    http://www.woodweb.com/knowledge_base/Wood_Drying_Conditions_and_Musical.html

    http://www.guitarnation.com/articles/calkin.htm

    http://www.sweetwater.com/insync/electric-guitar-buying-guide/

    http://www.frudua.com/sound_of_electric_guitar_wood.htm


    delta66
    22.07.2014, 17:29

    Παράθεση:

    Το μέλος dalkadiaris στις 22.07.2014, 13:14 έγραψε...

    Λέω πως όποιος υποστηρίζει ότι σε μια ηλεκτρική κιθάρα, το ξύλο κάνει διαφορά στον ήχο, είναι έμπορος φιδόλαδου. Τόσο απλά.

    Παράθεση:

    Το μέλος dalkadiaris στις 21.07.2014, 20:38 έγραψε...
    με στοιχεία όμως γιατί το βάρος της απόδειξης πέφτει στον ισχυρίζοντα κάτι.


    STEFANOS604
    22.07.2014, 18:35

    Ένα από τα 10δες επιστημονικά άρθρα για την επίδραση του είδους  του ξύλου στον ήχο

    ‘’…We analyze and explain why spruce is the preferred choice for soundboards, why tropical species are favoured for xylophone bars and woodwind instruments, why violinists still prefer pernambuco over other species as a bow material, and why hornbeam and birch are used in piano actions…..’’

    http://www.amjbot.org/content/93/10/1439.short

    http://www.amjbot.org/content/93/10/1369.full.pdf+html


    delta66
    22.07.2014, 19:30

    Παράθεση:

    Το μέλος dalkadiaris στις 22.07.2014, 18:14 έγραψε...

    Τι μου κάνεις quote τα λόγια μου delta66; Όποιος μπορεί να αποδείξει με μετρήσεις τους ισχυρισμούς του έχει καλώς. Αλλιώς πρόκειται για φιδόλαδο.

    Διαφωνείς κάπου;

    Χωρίς αποδείξεις ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι του κατέβει στο κεφάλι. Το θέμα είναι ότι αυτός που ισχυρίζεται ότι το διαφορετικό ξύλο σε ηλεκτρικά όργανα κάνει διαφορά στον ήχο, πρέπει και να το αποδεικνύει.

    Όχι φιδόλαδο μόνο αλλά και θεραπεία για τον καρκίνο πουλάει όποιος κάνει κάτι τέτοιο.


    -----------------

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την dalkadiaris, 22-07-2014 18:19 ]



    Τα λογια σου τα εκανα παραθεση γιατι το ιδιο ισχυει και για αυτο που ισχυριζεσαι ο ιδιος.

    Παράθεση:
    με στοιχεία όμως γιατί το βάρος της απόδειξης πέφτει στον ισχυρίζοντα κάτι.



    STEFANOS604
    22.07.2014, 19:35

    το ξαναγράφω είναι της:American Journal of Botany 

    .... άρθρο για την επίδραση του είδους  του ξύλου στον ήχο

    ‘’…We analyze and explain why spruce is the preferred choice for soundboards, why tropical species are favoured for xylophone bars and woodwind instruments, why violinists still prefer pernambuco over other species as a bow material, and why hornbeam and birch are used in piano actions…..’’

    http://www.amjbot.org/content/93/10/1439.short

    http://www.amjbot.org/content/93/10/1369.full.pdf+html


    mary_omikron
    22.07.2014, 20:48

    Παράθεση:

    Το μέλος dalkadiaris στις 22.07.2014, 18:16 έγραψε...

    Παπαριές μαρίτσα μου!

    @ dalkadiaris

    Ούτε μία φορά (από τις δεκάδες που εγγράφεσαι αμέσως μετά το εκάστοτε ban) δεν μπορείς να διατηρήσεις ένα αποδεκτό τρόπο επικοινωνίας με τους συνομιλητές σου?