ελληνική μουσική
204 online   ·  204.573 μέλη

Τα ξύλα Παλλίσανδρος & Κελεμπέκι για την οργανοποιία??

Post αρνητικής αξιολόγησης
jethroomi
Σολίστ
Chat
24.07.2014, 01:24

αχ ρε φιλε, 

δεν εγραψα τιποτα υπερ των ξυλων (ξαναδιαβασε).

τα ηλεκτρικα και μερικα αλλα τεμαχια οπως καβαλαρηδες, τρεμολα,χορδες, ενισχυτες, Δαχτυλα, κεφι για να παιξεις κλπ.

τα ξυλα ειναι μονο στο ξυλινο καφελι μας.

Τωρα αν καποιου τα αφτια πιανουν τον ηχο του ξυλου σε ηλ.κιθαρα με ενισχυτη και εφε σηκωνω ψηλα τα τα χερια και δηλωνω αδαης.

λεω να κοιμηθω, καληνυχτα.


#62   
Post αρνητικής αξιολόγησης
Post αρνητικής αξιολόγησης
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
25.07.2014, 16:43

Η σειρά EV είναι η νέα σειρά ηλεκτρικών βιολιών της Yamaha κι αυτό που καθιστά πραγματικά ξεχωριστά τα μοντέλα EV είναι η προσθήκη αισθητήρων σε κάθε χορδή ξεχωριστά.

Ο κάθε αισθητήρας αποδίδει ένα τρισδιάστατο ήχο δίνοντας την αίσθηση ενός πραγματικού ακουστικού βιολιού.

Το σώμα-πλαίσιο στα πρώτα μοντέλα είναι κατασκευασμένο από μασίφ κομμάτια κελεμπέκι  και στα νεότερα από μονοκόμματο κελεμπέκι  

(Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Yamaha ,όπως και στις ηλεκτρικές κιθάρες τις , αυτή η δομή αποδίδει μια σταθερή αντήχηση η οποία συμβάλει στην όλη ποιότητα του ήχου δίνοντας warmth to the tone.Με τον τρόπο αυτό , αυτό το ηλεκτρικό βιολί  να συμπεριφέρεται όπως ένα πραγματικό ακουστικό βιολί ).

  • Τώρα αν το ξύλο αντί κελεμπέκι ήταν πχ λεύκα ή συνθετικό υλικό θα απέδιδε το ίδιο ;
  • Είναι μονοκόμματο απλά για να μη σκευρώνει ;
  • Αυτό γίνεται μόνο για να έχει την Λιανική Τιμή: 1.360,00€ ;
  • Ένας κινέζος που θα κάνει το ίδιο βιολί θέτοντας όλα τα ίδια εξαρτήματα , εκτός του σώματος που να είναι σκληρό μεν και με εγγύηση να μη σκευρώνει αλλά συνθετικό ή λεύκα με ένθετο κάποιο είδος truss rod , θα ακουγότανε το ίδιο αν και τώρα θα κόστιζε το Ό της τιμής ;

Απλά επαναθέτω τα ερωτήματα , λογικά σκεφτόμενος ,ότι δεν μπορεί οι εταιρείες να έχουν ποτίσει φιδόλαδο εκατομμύρια κιθαρίστες , βιολιστές ….άρα και έστω ΕΛΑΧΙΣΤΑ θα πρέπει να υπάρχει κάποια διαφορά ανάλογα της πυκνότητας του ξύλου. Τώρα αν δεν υπάρχει καθόλου και είναι όλα απλά υποκειμενικότητες δεν χάσαμε και τίποτε εμείς που παρακολουθήσαμε και σχολιάσαμε ακόμα και αρνητικώς και προσβλητικώς εκφρασθέντες το παρόν thread , ούτε και ήταν άρθρο δογματικά τοποθετημένο …

Εμένα τουλάχιστον μου δόθηκε η δυνατότητα να μελετήσω διάφορα άρθρα και να αποκτήσω νέες γνώσεις αλλά και να κρατήσω υπ’ όψη τις εκφρασθείσες αντιρρήσεις..


#65   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
25.07.2014, 21:42

Παράθεση:

Το μέλος STEFANOS604 στις 25.07.2014, 16:43 έγραψε...

Απλά επαναθέτω τα ερωτήματα , λογικά σκεφτόμενος ,ότι δεν μπορεί οι εταιρείες να έχουν ποτίσει φιδόλαδο εκατομμύρια κιθαρίστες , βιολιστές ….άρα και έστω ΕΛΑΧΙΣΤΑ θα πρέπει να υπάρχει κάποια διαφορά ανάλογα της πυκνότητας του ξύλου.

 ..και μάλλον στο ελάχιστο (γιατί τι resonance να κάνει ένα μπράτσο!!) πρέπει να στηρίζονται οι εταιρείες και κάνουν το marketing με παχιούς τίτλους


-----------------

''Οταν η ψυχή χάσει την αρμονία της τότε η μελωδία και ο ρυθμός βοηθούν να επανέλθει στην τάξη'' Πλάτωνας

[ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 25-07-2014 22:02 ]


#66   
stet
Βασική Νότα
Chat
26.07.2014, 01:52

Το ηλεκτρικό μου βιολί έχει Hand-carved solid maple wood body, μάλλον βάζουν τέτοια ξύλα στα ηλεκτρικά όργανα και για να μη σκευρώνουν εύκολα.

[ τροποποιήθηκε από τον/την stet, 26-07-2014 01:53 ]


#67   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
26.07.2014, 18:03

Παράθεση:

Το μέλος stet στις 26.07.2014, 01:52 έγραψε...
Το ηλεκτρικό μου βιολί έχει Hand-carved solid maple wood body, μάλλον βάζουν τέτοια ξύλα στα ηλεκτρικά όργανα και για να μη σκευρώνουν εύκολα.

Hand-carved solid maple wood body

hand carved spruce top,

hand carved maple sides,

maple neck

…….

Αν διαφήμιζε machine carved maple ή willow (ιτιά) neck with truss rod ....θα ήταν σωστό marketing?

Εσείς πιστεύετε ότι τόσες χιλιάδες ηλεκτρικά έγχορδα σήμερα είναι χειροποίητα , όπως διαφημίζονται και ταυτόχρονα τόσο φτηνά!!!!


#68   
stet
Βασική Νότα
Chat
26.07.2014, 20:32

Για να είμαι ειλικρινής εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν είναι 100% χειροποίητο. Δεν είμαι ξυλουργός, αλλά γνωρίζω ότι στις ξυλοδουλειές  δουλεύουν και μηχανήματα όπως π.χ. φρέζες. Τα μηχανήματα προγραμματίζονται ώστε να μπορούν να καθοριστούν καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τα όρια μέσα στα οποία θα δουλευτεί ένα υλικό.
 

Διαφημιστικές φωτογραφίες που συνοδεύουν μια ξυλοκατασκευή και δείχνουν συνήθως ένα συμπαθητικό πρόσωπο (με ή χωρίς γυαλάκια), σκυμένο πάνω σε ένα κομμάτι ξύλο με ένα σκαρπέλο στο χέρι, μπορεί να είναι ωραίες οπτικά, αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να αποφασίσω μιά αγορά με βάση μόνο μιά τέτοια εικόνα. Προτιμώ μάλιστα η ξυλοκατασκευή να μην είναι 100% χειροποίητη, γιατί στις χειροδουλειές μπορούν να γίνουν περισσότερα ανθρώπινα λάθη από τα λάθη που μπορούν να γίνουν σε ξυλοδουλειές που χρησιμοποιούνται μηχανήματα. Επίσης, όλοι γνωρίζουν ότι στις σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής συμμετέχουν πλέον και άλλα ηλεκτρονικά σύγχρονα εργαλεία μέτρησης πάχους, μήκους, κ.λπ. με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ πιό ακριβές και καλύτερο από ότι ήταν στο παρελθόν.

Εξάλλου γενικά ίσχύει ότι στις τυποποιημένες δουλειές μειώνεται ο χρόνος παραγωγής ενός προιόντος, άρα και το κόστος παραγωγής του, με αποτέλεσμα το τελικό προιόν να γίνεται πιο προσιτό οικονομικά για τον καταναλωτή-αγοραστή.

Συμπερασματικά λοιπόν, στις μέρες μας, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα ποιοτικά καλό προιόν, για το οποίο  στο παρελθόν θα έπρεπε να ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα για να το αποκτήσει.


#69   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
27.07.2014, 09:49

Το τελευταίο σχόλιο μου δίνει την αφορμή να ποστάρω ένα νέο ενδιαφέρον θέμα ΕΔΩ : που να αφορά σκέψεις για το πιο έγχορδο είναι καλύτερο : Το χειροποίητο ή το εργοστασιακό;


-----------------

''Οταν η ψυχή χάσει την αρμονία της τότε η μελωδία και ο ρυθμός βοηθούν να επανέλθει στην τάξη'' Πλάτωνας

[ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 27-07-2014 10:05 ]


#70   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
03.08.2014, 12:17

Ας δούμε και λίγα για τη μερική μικροβιακή καταστροφή του ξύλου στην οργανοποιία ακουστικών οργάνων και κυρίως στην κατασκευή βιολιού όπου το Biotech woodόπως λένε- έδωσε επανάσταση στην τεχνική κατασκευής βιολιών.

Σε άρθρα με αρκετούς  ερευνητές φαίνεται ότι η μερική μικροβιακή καταστροφή του ξύλου έχει απίστευτα ευεργετικές ιδιότητες στην ποιότητα του ήχου και πολλοί πιστεύουν ότι αυτό ήταν και το μυστικό του Στραντιβάρι. 

Η Empa researcher Francis Schwarze  το 2009 χρησιμοποίησε ξύλο επεξεργασμένο με ειδικούς μύκητες - Δείτε στο: Biotech wood, a revolution in the art of violin making ΕΔΩ :


#71   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
09.08.2014, 16:20

Μερικές ακόμα πληροφορίες για το κελεμπέκι από Ελληνικό οργανοποιείο :

‘’ Έχει μέτρια ελαστικότητα και δουλεύεται εύκολα και καθαρά. Είναι πολύ ευαίσθητο στους μύκητες και προσβάλλεται από έντομα.

Εμφανίζεται ανά περιοχές με πολύ διαφορετικό ειδικό βάρος και σκληρότητα.

Άλλωστε η παράδοση των ηχείων των τοξωτών , της οικογένειας του βιολιού, θέλει τα όργανα αυτά να κατασκευάζονται από κελεμπέκι.

Η ευρεία γκάμα των τεχνικών του ιδιοτήτων μας δίνει την δυνατότητα της επιλογής του κατάλληλου κομματιού και της επιλογής της σκληρότητας που θα διαλέξουμε για το ηχείο μας, έτσι ώστε να συνδυαστεί όσο το δυνατόν πιο αρμονικά με το καπάκι για την παραγωγή του καλύτερου αποτελέσματος.

Το κελεμπέκι επίσης παρουσιάζει πότε-πότε κάποια αισθητικά χαρακτηριστικά , όπως είναι η στικτή του μορφή, το birds eye, μάτια πουλιού δηλαδή, το οποίο είναι σκληρό και έχει μια ευχάριστη αισθητική ιδιομορφία. Άλλη ιδιομορφία είναι οι κυματισμοί που παρουσιάζονται ενίοτε στη σάρκα του ξύλου flame maple ( ελληνική εμπορική ονομασία μοαρέ).

Αυτές οι φυσικές αισθητικές παραξενιές του ξύλου δεν έχουν καμία επίδραση στον ήχο, απλώς αισθητικά μας βοηθούν να κάνουμε περισσότερο αποδεκτό το αποτέλεσμα του οργάνου’’.


#72   
stet
Βασική Νότα
Chat
22.08.2014, 15:16

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι κάποια αισθητικά χαρακτηριστικά του ξύλου δεν έχουν καμία επίδραση στον ήχο του μουσικού οργανου.


#73   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
28.08.2014, 17:45

Όμως αυτή η αισθητική δεν είναι αυτή που κάνει τις εταιρείες να ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος;


#74   
stet
Βασική Νότα
Chat
29.08.2014, 17:55
Ανεβάζει το κόστος γιατί από ότι είδα τουλάχιστον σε μία περίπτωση, ένα μοντέλο βιολιού με πλάτη flamed maple ήταν πιο ακριβό από ένα άλλο μοντέλο της ίδιας εταιρείας με πλάτη σκέτο maple. Τα άλλα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα 2 μοντέλα ήταν ίδια. Η γνώση όμως ότι αυτά τα αισθητικά χαρακτηριστικά του ξύλου δεν έχουν καμία επίδραση στον ήχο του οργάνου, μπορεί να είναι ωφέλιμη για την τσέπη μας.
#75