ελληνική μουσική
    488 online   ·  210.822 μέλη

    Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλός μας παίζοντας μουσική?

    trelakias
    16.08.2014, 15:36

    Ένα ενδιαφέρον animation για το θέμα

    [ τροποποιήθηκε από τον/την trelakias, 16-08-2014 15:36 ]


    STEFANOS604
    16.08.2014, 23:08

    Η πιο σωστή μετάφραση θα ήταν: ‘’ Πώς ωφελείται ο εγκέφαλός μας παίζοντας μουσική ;’’

    Αν υπήρχε ένα πρόγραμμα που να θέτει ελληνικούς υπότιτλους τέτοια videos θα ήταν πολύ χρήσιμα.

    Παρ’ όλο που ξέρω καλά αγγλικά και το είδα 2 φορές δυσκολεύτηκα να κατανοήσω πλήρως τα λεγόμενα.
    Σύμφωνα με τον πρόλογο: ‘’Όταν ακούτε μουσική, συμμετέχουν ενεργά πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου σας. Όταν όμως παίζεται ένα όργανο, η δραστηριότητα γίνεται περισσότερο πλήρης και ο εγκέφαλος προπονείται και μακροπρόθεσμα ωφελείται''.
    Πάντως όσοι γνωρίζουν αγγλικά αν το δουν πιστεύω ότι θα ξεκινήσουν να μαθαίνουν ένα μουσικό όργανο ή ένα δεύτερο αν ήδη παίζουν κάποιο ή να πείσουν τους γνωστούς τους και ειδικά τα παιδιά , το γιατί η μουσική εκπαίδευση είναι σπουδαία , με το να παρακολουθήσουν αυτό το video , οι δε μουσικοί ότι θα έχουν μακροπρόθεσμα μερικά θετικά αποτελέσματα αυτής της ψυχικής προπόνησης.

    Επίσης στα σχόλια ένα επαγγελματίας μουσικός για πάνω από 50 χρόνια δηλώνει την εμπειρία του ότι:
    ‘’…όσο πιο πολύπλοκη είναι η μουσική, όπως κλασική ή Jazz, τόσο πιο βαθύτερη η ψυχική προπόνηση. Αντίθετα, όσο πιο απλή είναι η μουσική, Rock & roll και Blues, τόσο πιο ρηχή η ψυχική άσκηση. Παίζοντας ή ακούγοντας τα Blues δεν συγκρίνεται με το παίξιμο ή ακρόαση Bach ή Brubeck ‘’.
    Μεταφέρω το σχόλιο για τυχόν περισσότερη συζήτηση και ανάλυση από πιο ειδικούς .


    Katzenfreund
    21.08.2014, 13:48

    Στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και η μουσική. Δεν αποτελεί απλή απασχόληση ή ψυχαγωγία, αλλά εμπλουτισμό του ψυχικού, ακόμα και πνευματικού κόσμου.

    Γι’ αυτόν το λόγο, όταν σπούδαζα σε Αγγλικό πανεπιστήμιο, στις προφορικές εξετάσεις έδιναν μεγάλη σημασία στις εξωσχολικές δραστηριότητες και ικανότητες του φοιτητή, αυτό που οι Άγγλοι αποκαλούν “hobby”. Επί πλέον, οι εξεταστές είχαν ικανότητες στις κυριότερες τέτοιες απασχολήσεις και μπορούσαν να εντοπίσουν κάποιον που προέβαινε σε ψευδείς ισχυρισμούς για σκοπούς εντυπώσεων.

    Ευτυχώς, καταγινόμουν από τότε με την κιθάρα, κάτι που άφηνε καλές εντυπώσεις. Όταν όμως διευκρίνιζα κατόπιν ερώτησης ότι ασχολούμουν κυρίως με ελαφρά τραγούδια, η καλή εντύπωση μετριαζόταν.


    Xenaki100
    21.08.2014, 18:41
    Πολύ ωραίο το βίντεο :)
    trelakias
    21.08.2014, 23:17

    Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου η μουσική εκπαίδευση παίζει ρόλο όταν γίνεται σε παιδική ηλικία (κάτω από 7 χρονών περίπου).  Τότε φαίνεται να ενισχύεται η ανάπτυξη κάποιων νευρώνων που μακροχρόνια θα λειτουργήσουν υπέρ κάποιων δεξιοτήτων.  Αυτό δεν σημαίνει και μεγαλύτερο IQ, διότι αυτό δεν έχει σχέση με την μουσική εκπαίδευση.

    Για όποιον ξεκινήσει να μαθαίνει κάποιο όργανο σε μεγαλύτερη ηλικία πάντως, ο εγκέφαλος μπορεί να μην αλλάζει αλλά θα βοηθήσει τη μνήμη του και την καλή λειτουργία.

    @ Katzenfreund ένα βιογραφικό έχει χώρο και για αυτά.  Το ρίσκο είναι ότι άλλοι τα υπολογίζουν και άλλοι όχι, οπότε ή θα σου κάνει καλό ή κακό.  Συνήθως στο εξωτερικό και όχι σε χώρες όπως η μπανανία της Ελλάδας, η ΣΟΒΑΡΗ ενασχόληση με τη μουσική είναι προσόν.


    DanaeAthanasiadou
    22.08.2014, 11:16
    Για όσους έχουν υπομονή να διαβάσουν http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Blog&file=page&op=viewPost&pid=36087
    trelakias
    30.08.2014, 17:11

    Και μια επέμβαση στον εγκέφαλο με τον ασθενή να παίζει ταυτόχρονα βιολί...