ελληνική μουσική
116 online   ·  205.851 μέλη

φλαουτο thomann fl 1000 CE

janisjey
Περαστική Νότα
Chat
03.09.2014, 01:18

Αγορασα το συγκεκριμενο φλαουτο και επειδη ειμαι παρα πολυ αρχαρια εχω μια απορια.

Εχω ενα βιβλιο και ενω γραφει πως παιζονται οι νοτες οταν τις φυσαω και βαζω το κουρδιστηρι ολες ειναι ενα ημιτονιο πανω.

Μπορει κανεις να μου λυσει αυτο το μυστηριο...

μηπως δεν φυσαω σωστα??

ευχαριστωωω


#1   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
03.09.2014, 07:54

Δεν παίζω φλάουτο (παίζω όμως φλογέρα και κάποτε λίγο κλαρινέτο) ,θα μεταφέρω απλά την εμπειρία μου σε ότι θυμάμαι από τη Φιλαρμονική Δήμου.

Το φλάουτο , όπως και άλλα ξύλινα πνευστά (φλογέρα , ζουρνάς…) αποτελείται από δύο αρθρωτά τμήματα το ένα το λένε headjoint –είναι το μικρό αρθρωτό που χρησιμεύει για το σωστό μικρομετρικό (αρκετά cents ημιτονίου , όχι όμως 1 ημιτόνιο) κούρδισμα του οργάνου επιμηκύνοντας η συρρικνώνοντας το και που γίνεται εύκολα τραβώντας το ή σπρώχνοντας το.

  1.  Αν το headjoint είναι τραβηγμένο προς τα έξω , το μήκος του φλάουτου μεγαλώνει, και ο παραγόμενος τόνος βαίνει προς ύφεση και το αντίστροφο. Μήπως αυτό είναι η λύση στην περίπτωση σου ;
  2. Υπάρχει όμως περίπτωση ο φελλός στο άνω μέρος του  headjoint να μη είναι στη σωστή θέση . Αυτό ελέγχεται ,αν το φλάουτο σου συνοδεύεται από μια ράβδο αριθμημένη ή που να έχει μια εγκοπή ή σημάδι. Έτσι αν την βάλεις στο φλάουτο , μέχρι να αγγίξει  το φελλό πρέπει να βλέπεις την εγκοπή  στο κέντρο της οπής που φυσάς ή τα mm που λέει το προσπέκτους  ότι πρέπει να απέχει  ο φελλός από κέντρο της οπής που φυσάς. Αλλιώς πρέπει να μετακινηθεί ο φελλός (πρέπει να μετακινείται με δυσκολία γιατί αν είναι χαλαρός τότε πρέπει να αλλαχτεί) από κάποιον που ‘’πιάνουν’’ τα χέρια του (αυτό θα γίνει εφ’ άπαξ και μάλλον δεν θα ξαναχρειαστεί να γίνει).

Πιστεύω να βοήθησα. Αν όχι πήγαινε στη φιλαρμονική του Δήμου σου εκεί ο αρχιμουσικός ή ο παίχτης φλάουτου πιστεύω θα σε βοηθήσουν

 


#2   


Αυτά τα διάβασες;