ελληνική μουσική
229 online   ·  204.574 μέλη

Πρόβλημα ήχου, μη ευκρίνεια στα λόγια, 'καλύπτονται' από την μουσική

internaute
Περαστική Νότα
Chat
18.11.2014, 13:37
Καλημέρα σας, για θέμα πιστότητας ήχου θα παρακαλούσα για την βοήθειά σας γιατί έχω απαυδίσει!Έχω μια τηλεόραση LTD Samsung του 2009. Εδώ και καιρό παρουσίασε το εξής πρόβλημα ήχου, που δεν είχε επί τριάμισι χρόνια. Κάθε φορά που υπάρχει μουσική σε εκπομπή ή ταινία, και βεβαίως σε μουσικές εκπομπές, τα λόγια δεν είναι ευκρινή και χρειάζεται για να τα καταλάβω, να ανεβάσω τόσο την ένταση που τελικά αλλοιώνεται ο ήχος της μουσικής, και μας "ξεκουφαίνει" επιπλέον. Όντας μέσα στην εγγύηση, όταν είπαμε το πρόβλημα, η τεχνική υπηρεσία μάς άλλαξε μεγάφωνα. Το πρόβλημα όμως δεν διορθώθηκε, αλλά ο τεχνικός λέει ότι φταίει η αναμετάδοση απο τα καναλια και χίλιες δυο απείρου κάλλους δικαιολογίες που δεν είναι για την νοημοσύνη μας. Λυπάμαι που δεν έχω σπουδάσει την ειδικότητα, γιατί νομίζω πως ένας σωστός τεχνικός,όπως ένας καλός γιατρός, και μόνο που ακούει την περιγραφή της συμπεριφοράς του ήχου και τη συστηματικότητα του φαινομένου και χωρίς να έχει δει τη συσκευή, θα είχε διαγνώσει και καταλάβει το πρόβλημα. Μήπως γνωρίζει κάποιος να περιγράψει με πιο ειδικούς όρους το παραπάνω πρόβλημα (hertz, κ.λπ?) καιίσως να υποθέσει τι χρειάζεται να αναζητηθεί στη συσκευή εάν δεν φταίνε τα μεγάφωνα; Σας ευχαριστώ πολύ, και συγγνώμη για το μακροσκελές του μηνυματος.

[ τροποποιήθηκε από τον/την internaute, 18-11-2014 13:38 ]


[ τροποποιήθηκε από τον/την internaute, 18-11-2014 23:51 ]


#1   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
18.11.2014, 15:58

Το πρόβλημα είναι στο κύκλωμα ήχου της TV.

Πιθανόν κάποια ‘ψυχρή’ κόλληση (απαιτείται τεχνικός)

Πιθανόν βρώμικη επαφή στο καλώδιο διασύνδεσης ενισχυτή με το ηχείο 

Πολλές φορές το πρόβλημα  , ειδικά αν η φωνή είναι βραχνή  οφείλεται σε βρώμικο ποτενσιόμετρο.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΠΡΕΥ :ΕΔΩ : ΕΔΩ :

Το Σπρέι καθαρισμού μπορείς να το ψεκάσεις από την εσοχή του ποτενσιόμετρου Αν δεν πετύχεις κάτι, συνήθως δεν είναι εύκολη η πρόσβαση και πρέπει να αφαιρεθεί τα καπάκι και (προσοχή η τροφοδοσία εκτός πρίζας - η λύση είναι να το κάνει τεχνικός).

Με το τηλεκοντρολ δες (loudnees on , το προσωπικό στυλ για voice , sound…)

Η ψυχρές κολλήσεις και η βρωμιά στα pins είναι από τα πλέον δύσκολα προβλήματα εντοπισμού βλάβης σ’ όλα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, ειδικά αν το φαινόμενο δεν είναι μόνιμο.


Αντιμετώπισα πολλά παρόμοια προβλήματα σε καλώδια διασύνδεσης ειδικά στα scart που οι επαφές τους ''πιάνουν'' βρωμιά..........


#2   
internaute
Περαστική Νότα
Chat
19.11.2014, 01:31
Σας ευχαριστω πολύ. Χρειάζεται να βρεθεί ένας καλός τεχνικός που να εμπνέει εμπιστοσύνη, όντως.
#3   
rampant
Περαστική Νότα
Chat
19.11.2014, 15:22

Καθαριστικό σπρέυ ποντεσιόμετρου στην τηλεόραση; Δεν πρόκειται για ενισχυτή Stefanos. Δεν ψεκάζουμε ποτέ μέσα σε μια flat τηλεόραση. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να γίνει βραχυκύκλωμα.

Στις τηλεοράσεις η ένταση του ήχου ελέγχεται από DSP. Είναι ηλεκτρονικό κύκλωμα. Καμία σχέση με κλασικά ποντεσιόμετρα.

Ούτε τα Hertz είναι σχετικά με το θέμα της έντασης. Αυτά είναι για τη σάρωση της εικόνας.

Το πιο πιθανό είναι να έχει κατά λάθος ενεργοποιηθεί κάποια προεπιλογή ήχου που τονώνει τα μπάσα και τα πρίμα μειώνοντας τις συχνότητες που είναι γύρω από τη φωνή.

Έχεις κοιτάξει κατ' αρχήν το εγχειρίδιο χρήσης και τις προεπιλογές για τον ήχο;

Ο ήχος πολλές φορές στα κανάλια είναι απαράδεκτος. Κοινώς τα κανάλια δεν ακολουθούν τις ίδιες προδιαγραφές μεταξύ τους. 


#4   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
19.11.2014, 17:27

Φυσικά και στις Plasma, LED ελέγχεται ηλεκτρονικά και δεν έχει σχέση με τα συμβατικά ποτενσιόμετρα. Όμως ανέφερε LTD Samsung και όχι  LED και υπέθεσα κοινή . 

Γι αυτό ανέφερα και προεπιλογή ήχου-προσωπικό στυλ...


#5   
rampant
Περαστική Νότα
Chat
19.11.2014, 17:52

LCD ήθελε να γράψε ο φίλος και έκανε λάθος. LTD τηλεόραση δεν υπάρχει. 


#6   
rampant
Περαστική Νότα
Chat
19.11.2014, 17:54

Προς τον έχων το πρόβλημα:

Κοίταξε τι λέει το εγχειρίδιο χρήσης για τον ήχο. Επίσης ανέφερέ μας τον κωδικό του μοντέλου ακριβώς μήπως και καταφέρουμε εμείς να δούμε τι γίνεται με τις προρυθμίσεις του ήχου της.


#7   
internaute
Περαστική Νότα
Chat
03.01.2015, 13:33

Καλησπέρα σας, Καλή Χρονιά και ό,τι επιθυμείτε! Λόγω κάποιων άλλων ζητημάτων δυστυχως δεν μπόρεσα να ξαναδω για το πρόβλημα έως τώρα. Σας είμαι ευγνώμων για τα σχόλιά σας, μήπως και βρούμε κάποια άκρη, διότι βεβαίως το πρόβλημα παραμένει. Η τηλεόραση, είχατε δίκιο, είναι η TV LED 32’ Samsung UE32B7000 , εγώ είχα κάνει λάθος. Ωστόσο ως προς τις προρυθμίσεις φωνής - ήχου, ο τεχνικός που είχε έρθει τις είχε δει και ρυθμίσει, και είπε ότι τώρα δεν έχει πρόβλημα, ενώ το πρόβλημα που περιγραφω παραπανω εξακολουθεί δυστυχως να υφίσταται, και το ακούνε όλοι όσοι έρχονται σπίτι, μόνο η samsung δεν το ακούει! Τέλος πάντων, το ζήτημα είναι να φτιαχτεί, γιατί με την εταιρεία το εμπέδωσα ότι κωφεύει. Είναι σημαντικό να καταλάβω από εσάς που γνωρίζετε, τι μπορεί να φταίει, για να βρεθεί λύση ή να μπορέσω να το μεταφερω σε τεχνικό που θα έρθει. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι!


#8   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
03.01.2015, 14:32

Θα ήθελα να πω και κάτι άλλο χωρίς να το ''δέσεις κορδόνι''!.

Πολλές φορές τεχνικοί (κάποτε το έκανα κι εγώ σε πλούσιους πελάτες) σε ηλεκτρονικές συσκευές με βλάβη , λένε ότι άλλαξαν ακριβά εξαρτήματα για ευνόητους λόγους ενώ πιθανόν να μην υπήρχε καθόλου βλάβη και ήταν θέμα ρυθμίσεων ή κάποιο πάμφθηνο εξάρτημα (πυκνωτής , αντίσταση....)

Απλά θέλω να πω για τα μεγάφωνα ότι αλλάχθηκαν. Φυσικά η Samsung είναι από τις πλέον αξιόπιστες όμως μήπως......

Το λέω ,για τέτοιο παρόμοιο πρόβλημα, γιατί τα μεγάφωνα μπορεί να είναι μεν άψογα τεχνικά αλλά το πανί ή το ειδικό ύφασμα ή το πλαστικό ή αλουμίνιο με τις ψιλές οπές που καλύπτει για διακοσμητικούς λόγους τα μεγάφωνα , να έχει συσωρεύσει σκόνες που σε συνδυασμό με την υγρασία έχουν στερεποιηθεί και έχουν φράξει τις οπές ειδικά αν είναι από ύφασμα ή ειδικό συρμάτινο περίβλημα (μου έχει συμβεί πολλές φορές ειδικά θυμάμαι στα juke-box στις ταβέρνες επειδή τα ηχεία ήταν σε απόσταση 10 -15 cm από το πάτωμα το ύφασμα έφραζε συχνά - η λύση για μένα ήταν η πλήρης αφαίρεση του και αντικατάσταση με κάποιο όπως της φωτογραφίας που άνετα να μπορεί να καθαριστεί...)

Για τη συγκγεκριμένη δεν ξέρω τι κάλλυμα έχει , αλλά και δεν είναι σίγουρο αυτό που περιγράφω και για τη δική σου περίπτωση. Μόνο τεχνικός θα σου βρει τη βλάβη. Από Forum απλά θα πάρεις , όπως και τώρα, μια απ' τις περιπτώσεις (πχ μπορεί ο κώνος να είναι σχισμένος , οι ρυθμίσεις να γίνονται και σε λίγο να γίνονται reset .......)


#9   
census
Περαστική Νότα
Chat
03.01.2015, 14:54

ModeStandard: Selects the normal sound mode.Music: Emphasizes music over voices.Movie: Provides the best sound for movies.Clear Voice: Emphasizes voice over other sounds.Custom: Recalls your customized sound settings.■■■■■

EqualizerThe sound settings can be adjusted to suit your personal preferences.Mode: Selects the sound mode among the predefined settings.Balance L/R: Adjusts the balance between the right and left speaker.100Hz / 300Hz / 1KHz / 3KHz / 10KHz (Bandwidth Adjustment): To adjust the level of different bandwidth frequencies.Reset: Resets the equalizer settings to the default values.■■■■

SRS TruSurround HDSRS TruSurround HD is a patented SRS technology that solves the problem of playing 5.1 multichannel content over two speakers. TruSurround delivers a compelling, virtual surround sound experience through any two-speaker playback system, including internal television speakers. It is fully compatible with all multichannel formats

5 προεπιλογές ήχου όπως βλέπεις και equalizer για να παίξεις με τις συχνότητες στη φωνή. Το 1KHz και 3KHz είναι.

Και έχει και ψευδοsurround.

Παίξε με αυτά και θα τη βρεις την άκρη. Από το εγχειρίδιο χρήσης της τηλεόρασής σου είναι.


#10   
geo321
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
03.01.2015, 15:16

Καλη χρονια φιλε μου....... κανε τα εξης.......

1.ψαξε μεσα στο μενου που εχει η τηλεοραση καπου πρεπει να εχει ρυθμισει οχι μονο για στυλ ηχου (αθλητικα,μουσικη κ.λ.π.)αλλα λογικα πρεπει να εχει και ενα eq για συχνοτητες ξεχωριστα,δηλαδη 100hz + - db,200 hz + - db 500 hz + - db......... κ.λ.π.

Κανονικα αυτο πρεπει να δειχνει αν ολες οι συχνοτητες ειναι στο 0 αρα και ισες,ειναι σημαντικο να το βρεις αυτο πολυ......ακομα λοιπον και αν ειναι ολες στο μηδεν,κοψε οτι υπαρχει απο 500 hz και κατω οχι τα 500 και οτι υπαρχει απο 4000 hz και πανω,μετα ακου προσεκτικα,βγηκε λιγο πιο μπροστα και καθαρα η φωνη?

2.πηγαινε σε καποιο μαγαζι με την προφαση οτι ενδιαφερεσαι να αγορασεις το συγκεκριμενο μοντελο,και ακου την,κανει τα ιδια με την δικη σου?πηγαινε και σε δευτερο μαγαζι,κανει τα ιδια?

3.βρες και βαλε ενα ενυσχιτη με 2 ηχεια και δες κανει το ιδιο?

Ξεκινωντας απο το 2.αν ολες παιζουν το ιδιο τοτε sorry αλλα αγορασες ελλατωματικο προιον εκτος και αν η εταιρεια πιστευει οτι ετσι ειναι ο σωστος ηχο!τι να πεις.................

3.αν φταινε τα ηχεια τα αλλα ηχεια που θα βαλεις θα αλλαξουν τον ηχο,προσεξε δεν λεω οτι θα ειναι οκ απλα θα διαπιστωσεις αν φταει το ηχειο.

1 σε συνδιασμο με το 3,αν στο 3 δεν δεις διαφορα και αν στο 1 εχεις κοψει συχνοτητες και η φωνη ειναι πιο μπροστα μαλλον και πιθανον εχει σοβαρο προβλημα ο διαχωριστης συχνοτητων,κι αυτο δεν ξερω αν φτιαχνει με τεχνικο η θελει αλλαγη, ποσο κοστος εχει κ.λ.π. ισως αν ειναι αυτο μπορει να σου πει ο στεφανος τα υπολοιπα.........δοκιμασε ομως αυτα.


#11   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
03.01.2015, 15:40

Κάντε πρώτα τις ρυθμίσεις που ανέφερε ο census…κι αν δεν πετύχετε κάτι :

Μια άλλη λύση για να δεις αν φταίνε τα μεγάφωνα της TV , είναι η συνδεσμολογία  της φωτογραφίας που μπορεί να γίνει εύκολα από τον καθένα (με σβηστές τις συσκευές) :

 

Απλά απ’ ότι είδα στο Manual αναφέρει ότι η τηλεόραση σου έχει scart  που το ονομάζει scart mini jack αντί το standard scart (επειδή απέχω μερικά χρόνια από επισκευές) πρώτη φορά το συναντώ οπότε θα πρέπει να το ζητήσεις από την εταιρεία αν δε το βρεις στο εμπόριο. 


#12   
census
Περαστική Νότα
Chat
04.01.2015, 01:59

Σε αυτά που έγραψα και είναι από το εγχειρίδιο χρήσης της τηλεόρασης, αναφέρεται ο ισοσταθμιστής. Έδειξα και τις συχνότητες που είναι για τις μεσαίες συχνότητες. Είναι το 1KHz και τα 3KHz.

Αν και δεν νομίζω να χρειαστεί καθόλου ο ισοσταθμιστής της. Μόνο με την προρύθμιση clear voice θα είναι ΟΚ. Αλλιώς κάποιο πρόβλημα θα υπάρχει.


#13