ελληνική μουσική
274 online   ·  205.667 μέλη

Πώς να μυηθώ στην κλασική μουσική;

draft
Περαστική Νότα
Chat
26.12.2014, 22:50

Στην ερώτηση αν ακούω κλασική μουσική ,ανήκω στην κατηγορία ''όχι ιδιαίτερα,όποτε θέλω να ηρεμήσω κλπ''

Τι να ξεκινήσω ν' ακούω ,τι να διαβάσω ενδεχομένως,πώς θα καταφέρω να μπω πιο βαθειά σαν ακροατής σ' αυτο το είδος μουσικής;


#1   
killbill2
Σολίστ
Chat
27.12.2014, 23:45
σου προτείνω να αγοράσεις το βιβλίο "Η κλασσική μουσική για πρωτάρηδες". Είναι λίγο ακριβό (25-28€), αλλά είναι φανταστικό. Συνοδεύεται και από CD όπου σου εξηγεί στο βιβλίο τι συμβαίνει σε κάθε κομμάτι. Σου λέει για κάθε συνθέτη και κάθε εποχή τι πρέπει να γνωριζεις. Τα είδη των κομματιών (σονάτα, κλπ) πως να τα ξεχωρίζεις. Θα γίνεις ειδικός σε 1 βδομάδα. Το διάβασα και πλέον στέκομαι σε μια συζήτηση και ο άλλος νομίζει ότι έχω κάνει διατριβή στην κλασσική μουσική. Θα πάθεις πλάκα!
#2   
census
Περαστική Νότα
Chat
28.12.2014, 02:35

Πριν μερικά χρόνια είχα ακούσει σε μια συζήτηση κάποιοον να λέει ότι η όπερα τον "ηρεμεί". Το ίδιο είχα ακούσει και για την κλασική μουσική. Δεν μπόρεσα εύκολα να συγκρατήσω το γέλιο μου... .

Φυσικά και η κλασική μουσική, είναι μουσική. Δεν χρειάζεται κάποια "μύηση" σε αυτή, όπως δεν χρειάζεται κάποια μύηση σε κανένα είδος μουσικής. Ή σου αρέσει αυτό που ακούς ή δεν σου αρέσει. Δεν πρόκειται για κάποια... μασονική στοά, ούτε για κάποιο κλαμπ που μπάινουν μόνο οι μυημένοι. Είναι απλά μουσική.

Ας ξεκινήσουμε με κάτι απλό. Σε ποιον δεν αρέσει αυτό;

Εύπεπτο κομματάκι, απλή μελωδία, παιγμένο από συμφωνική ορχήστρα, δηλαδή ορχήστρα με πολλά όργανα ακουστικά.

Αφού σας άρεσε αυτό, τότε σας αρέσει η κλασική μουσική. Απλό δεν είναι; Από κει και πέρα είναι θέμα πόση μουσική από αυτό το "είδος" έχεις ακούσει. Και πάλι το ίδιο ισχύει για όλες τις μουσικες.


#3   
draft
Περαστική Νότα
Chat
28.12.2014, 14:56

Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο.


#4   
killbill2
Σολίστ
Chat
28.12.2014, 15:12
Φαντάζομαι όταν ο draft είπε "μύηση στην κλασσική μουσική" δεν εννοούσε να ενταχθεί σε κάποια μυστικηστική οργάνωση που φοράνε κουκούλες και κάνουν τελετουργίες! Φαντάζομαι εννοούσε να αποκτήσει κάποιες γνώσεις για τις εποχές της κλασσικής μουσικής, τους συνθέτες, τα είδη της μουσικής, τα έργα των συνθετών, την ιστορία των οργάνων, κλπ. Το γεγονός ότι όταν ακούει κλασσική μουσική του αρέσει, το θεωρώ δεδομένο. Δεν νομίζω δηλαδή ότι η ερώτησή του αφορούσε το πως να αγαπήσει την κλασσική μουσική, γιατί την μισεί! Πάντως μπορείς να ψάξεις και μόνος σου στο ιντερνετ για ότι θες, αλλά ίσως χαθείς λίγο... Το βιβλίο που προτεινα παραπάνω είναι περιεκτικό και συγκεκριμένο, και βάζει τα πράγματα σε μια σειρά για να μην χαθείς, γιατί η κλασσική μουσική είναι ένας απέραντος ωκεανός. enjoy!
#5   
census
Περαστική Νότα
Chat
28.12.2014, 15:31

Εκείνο που έχει σημασία είναι να καταλάβει πως πρόκειται για μουσική και όχι κάτι που το ακους συγκεκριμένα για να "χαλαρώσεις" ή να σε "ηρεμήσει". Αυτό είναι μια φράση ανθρώπων που όντως δεν γνωρίζουν από κλασική μουσική.

Στη μουσική, είτε είναι κλασική είτε οτιδήποτε, υπάρχουν όλα τα συναισθήματα. Της οργής της θλίψης, του έρωτα, όλα! Δεν πρόκειται δηλαδή για κάτι που στοχεύει σε συγκεκριμένα πράγματα, αφήνοντας κάποια άλλα. Είναι απλά μουσική.

Οργή

Θλίψη

Θλίψη από έρωτα (καημός)

Χαρά και εορταστική διάθεση


#6   


Αυτά τα διάβασες;