ελληνική μουσική
332 online   ·  204.774 μέλη

Πώς θα γίνετε δωρητές οργάνων

jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
13.06.2005, 19:29
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)


Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μεταμοσχεύσεις

Το «παιδί του Ωνασείου», ο 11χρονος Δημήτρης Καρίτσας από τη Ρόδο, πριν από εννέα ημέρες «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι, αφού το μόσχευμα που χρειαζόταν για να ζήσει και το οποίο περίμενε 16 μήνες δεν βρέθηκε. Από τότε γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά. Για τη νοοτροπία του Ελληνα, ότι αυτή ευθύνεται που είμαστε ως χώρα τελευταία στην Ευρώπη σε επίπεδο δοτών, για τη μη σωστή ενημέρωση του κόσμου, για το ρόλο των γιατρών στο ευαίσθητο θέμα της δωρεάς οργάνων, για τη σημασία των μεταμοσχεύσεων, για τη μετέπειτα ζωή των μεταμοσχευθέντων... Αλλοτε υπερβολές και άλλοτε δικαιολογημένες απορίες. Η «Ε» μέσα από τα ρεπορτάζ που ακολουθούν επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε πολλά από αυτά τα ερωτήματα.
--------------------------------------------------------------------------------

Πώς θα γίνετε δωρητές οργάνων


Μετά τον θάνατο του Δημήτρη Καρίτσα, η «Ε» δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα από κόσμο, οι οποίοι ήθελαν να μάθουν πώς μπορούν να γίνουν δωρητές οργάνων σώματος και να ενημερωθούν για κάποιες απορίες τους γύρω από το θέμα αυτό. Για το λόγο αυτό δημοσιεύουμε σήμερα μια σειρά βασικών ερωτήσεων και απαντήσεων, όπως τις δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).Από τη γιορτή του Νικόλα Καμενάκη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Δεξιά ο Δημήτρης Καρίτσας
1.Πώς μπορεί κάποιος να γίνει δωρητής οργάνων σώματος;

Πρέπει να συμπληρώσει τη «δήλωση δωρεάς οργάνων» και να την αποστείλει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Αυτόματα γίνεται η εγγραφή του στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων. Το πιο σημαντικό είναι για την απόφαση αυτή να έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς του.

2.Αυτή τη δήλωση από πού μπορεί να την προμηθευτεί;

Από το ασφαλιστικό του ταμείο, σε όλες τις υπηρεσίες Υγείας, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων, στα Κέντρα Υγείας, στα Κέντρα Αιμοδοσίας, στους Υγειονομικούς Σταθμούς, στα Ταχυδρομεία. Επίσης, πρέπει να συμπληρώνει και το έντυπο που διανέμεται σε κάθε απογραφή πληθυσμού.

3.Από πού προμηθεύεται την κάρτα δωρητών οργάνων;

Θα του την αποστείλει σε κάποιο χρονικό διάστημα μετά την αίτησή του ο ΕΟΜ.

4.Μπορεί αυτός που έχει γίνει δωρητής ν' αλλάξει γνώμη;

Ναι. Απλά πρέπει να ενημερώσει τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, να ζητήσει τη διαγραφή του από το Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων και να ακυρώσει την κάρτα του.

5.Πώς πιστοποιείται ο θάνατος, έτσι ώστε να ξεκινήσει η αφαίρεση των οργάνων;

Τρεις διαφορετικοί γιατροί, που δεν είναι μέλη της μεταμοσχευτικής ομάδας, διενεργούν αυτόματα μια σειρά από εξετάσεις, έστι ώστε να βεβαιωθεί ότι ο ασθενής έχει υποστεί «νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους». Τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και αποδεκτά από ιατρικής, νομικής και ηθικής πλευράς και στην Ελλάδα, όπως, εξάλλου, και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Το εγκεφαλικό στέλεχος είναι το τμήμα εκείνο του κεντρικού νευρικού συστήματος που συνδέει τα εγκεφαλικά ημισφαίρια με το νωτιαίο μυελό και στο οποίο εδράζονται, μεταξύ άλλων, τα κέντρα της αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος. Κατά συνέπεια, νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους συνεπάγεται μη αναστρέψιμη διακοπή της αυτόματης αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος.

6.Πότε προκαλείται νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους;

Στη διάρκεια κάποιου σοβαρού τροχαίου δυστυχήματος που επέφερε σημαντικής βαρύτητας εγκεφαλικά τραύματα ή συνεπεία ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

7.Ενώ έχει επέλθει νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους μπορεί ο ασθενής να κρατηθεί στη ζωή με την υποστήριξη μηχανημάτων;

Ο ασθενής που έχει υποστεί νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους είναι νεκρός και δεν μπορεί να επανέλθει στη ζωή. Τα μηχανήματα μπορούν απλά να διατηρήσουν την κυκλοφορία του αίματος παρέχοντας τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των οργάνων, ιστών και κυττάρων για μεταμόσχευση.

8.Μήπως οι γιατροί αφήσουν κάποιον να πεθάνει επειδή είναι δωρητής οργάνων;

Οχι, γιατί η έναρξη της μεταμοσχευτικής διαδικασίας προϋποθέτει την πιστοποίηση θανάτου. Η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού βασίζεται στην αρχή ότι η δωρεά οργάνων έρχεται πάντα δεύτερη μετά τους βασικούς ιατρικούς χειρισμούς. Προέχει η επιβίωση του ασθενή και όλες οι προσπάθειες εστιάζονται σε αυτό.

9.Μπορούν οι άνθρωποι να αγοράσουν ή να πουλήσουν όργανα;

Οχι. Η αφαίρεση κυττάρων, ιστών και οργάνων με σκοπό τη μεταμόσχευση γίνεται χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Κάθε συναλλαγή μεταξύ λήπτη, δότη και οικογενειών τους, καθώς και αυτών με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο απαγορεύεται και τιμωρείται από το νόμο. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι η δωρεά οργάνων είναι μια ελεύθερη πράξη. Θα πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρο ότι ο καθένας, εφ' όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, μπορεί να λάβει μόσχευμα (ένα όργανο) και να επανακτήσει την υγεία του και ότι δεν είναι εξαρτημένη η οικονομική κατάσταση του λήπτη από τη δυνατότητα μεταμόσχευσης.

* Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο του ΕΟΜ 1147 (για Αθήνα), 210-1147 (για επαρχία) ή 210-7255065. Επίσης στην ιστοσελίδα www.eom.gr#1   
xristoforoupanagiotis
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
13.06.2005, 20:13
Μπράβο χορχε μ άρεσει που στο MH υπάρχουν και τέτοια θέματα.Εξάλλου και αυτό θέμα πολιτισμού δεν είναι?
Το αρθρο της σημερινής Ελευθεροτυπιας ήταν παρα πολυ καλό και μπραβο για άλλη μια φορά για την αναδημοσίευση.
#2   
mmm
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
13.06.2005, 21:18
Μπράβο jorge, τέτοιες προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κόσμου πρέπει να προωθούνται όσο γίνεται περισσότερο !
Ελπίζω μόνο η μηχανογράφησή τους να είναι πια λίγο καλύτερη... Οταν δοκίμασα πριν από 2 χρόνια περίπου να κάνω εγγραφή μέσα από την ιστοσελίδα τους, χρειάστηκε να κάνω 3 φορές αίτηση και αρκετά τηλέφωνα (όσο έβλεπα ότι δεν ερχόταν η κάρτα μου). Στην πορεία ανακάλυψα ότι οι ηλεκτρονικές αιτήσεις τυπώνονταν, και παραδίνονταν σε άλλο γραφείο όπου ... ξανακαταχωρούνταν σε άλλη βάση δεδομένων!!!!!
Και καλά, εγώ το είχα πάρει ζεστά το θέμα και ήμουνα αποφασισμένη να στέλνω αιτήσεις μέχρι τελικής πτώσεως, κάποιος άλλος όμως μπορεί και να τα'χε παρατήσει.
#3   
jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
13.06.2005, 22:41
Πέρα από το οτι αξίζει αυτό το κείμενο να διαβαστεί από πολλούς, το έκανα γιατί θέλω κι εγώ να συμμετάσχω ως δωρητής. Πρόκειται να το κάνω τις επόμενες ημέρες, μέσω Internet καταρχήν, και εφόσον το σύστημά τους δουλεύει.

Προτείνω όποιος άλλος ενδιαφέρεται, να το δηλώνει εδώ, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μαζικό ρεύμα προς αυτή την κατεύθυνση.
#4   
AlienP
Φθασμένος
Chat
13.06.2005, 23:05
όταν φορέσουμε στα πόδια μας την αγάπη θα πετάξουμε σε αυτό που εμεις λέμε ¨θαύμα¨ και ο θεός πραγματικότητα!

Ένα δώρο που δεν κοστίζει παρά μονάχα ανθρωπιά και που χαρίζει από τα χέρια μας αυτό που σχεδόν στα πιο τρελά μας όνειρα δεν τολμάμε να ευχηθούμε:
ΖΩΗ!

#5   
vivip
Συγχορδία Μινόρε
Chat
14.06.2005, 17:27
Quote:

Το μέλος jorge στις 13-06-2005 στις 22:41 έγραψε:

Πέρα από το οτι αξίζει αυτό το κείμενο να διαβαστεί από πολλούς, το έκανα γιατί θέλω κι εγώ να συμμετάσχω ως δωρητής. Πρόκειται να το κάνω τις επόμενες ημέρες, μέσω Internet καταρχήν, και εφόσον το σύστημά τους δουλεύει.

Προτείνω όποιος άλλος ενδιαφέρεται, να το δηλώνει εδώ, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μαζικό ρεύμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Χορχε, η διαδικασία του Internet δείχνει να δουλεύει κανονικά (και νομίζω ότι έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια).
Ωστόσο, επειδή το ζήτημα άπτεται των προσωπικών δεδομένων, είμαι της γνώμης ότι όποιος θέλει εγγραφεί ως δωριτής οργάνων ας το κάνει και ας μην το δηλώσει πουθενά. Δεν χρειάζεται να δημοσιοποιούμε τέτοιες προσωπικές καταστάσεις.
Σ' ευχαριστώ για την ενημέρωση..
#6   
Kerato
Σολίστ
Chat
14.06.2005, 17:29
Εγώ όμως έχω μια κάτι να προσθέσω...
Άκουσα ότι σχεδιάζεται κάτι σα νόμος που θα καθιστά τον καθένα μας δωρητή οργάνων χωρίς να χρειάζεται να το δηλώσει πουθενά και μόνο στην περίπτωση που δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο θα εξαιρείται μετά από δήλωσή του στον αρμόδιο φορέα....
Ακούσατε τίποτε εσείς?
Συμφωνώ με τη δωρεά οργάνων αλλά δε μου αρέσει καθόλου η ιδέα αυτό να μη γίνεται εθελοντικά όπως μέχρι τώρα....
Εσείς τί λέτε?
#7   
vivip
Συγχορδία Μινόρε
Chat
14.06.2005, 17:37
Ναι, Kerato, άκουσα κι εγώ αυτή την προοπτική. Και υποθέτω ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο ενδεχομένως να στηρίζεται στην ελλειπή ενημέρωση του κοινού για τέτοια ζητήματα.
Πάντως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ισχύει αυτό που αναφέρεις. Κι εμένα με βρίσκει απολύτως σύμφωνη
#8   
GL
MusicHeaven Guru
Chat
14.06.2005, 18:06
Περαν αυτου του πολυ σοβαρου ζητηματος,μπορω και εγω με την σειρα μου, να κανω μια ακομα προταση?
Θα μπορουσα να προτεινω εμεις εδω τα heavenοπουλα να φτιαξουμε μια τραπεζα αιματος?? και ακομα μια τραπεζα για μυελο των ωστων???
Μηπως θα ηταν μια καλη κινηση αυτη??και το προτεινω στους ειθινοντες του site(και ειδικα στον χορχε...),ξεροντας τις δυσκολιες που εμπεριεχει μια τετοια κινηση....
Αλλωστε ο υποφαινομενος συμμετεχει σε διαφορες τραπεζες αιματος και θα ηθελε να εχει την δυνατοτητα να προσφαιρει αμεση βοηθεια και απο εδω...
Περιμενω με ενδιαφερον τις αποψεις σας...
THANKS.........GL


#9   
falimento
Σολίστ
Chat
14.06.2005, 18:14
Συγκινητικό πολύ το mail.

Tυγχάνει να γνωρίζω κάποια πράγματα για το θέμα. Στον ΕΟΜ εργάζεται μια πολύ καλή φίλη μου. Έχω πάει αρκετές φορές, τα γραφεία είναι στο Κολωνάκι. Προσπάθησε να με εγγράψει ως δωρητή αλλά πολλές φορές σάστισα και έκανα πίσω. Το φυλλάδιο του ΕΟΜ είναι απόλυτα κατατοπιστικό αλλά ολίγον τι "τρομακτικό", αφού σου αναφέρει πράγματα μετά θάνατον δικό σου. Tέλος πάντων, ίσως η κουλτούρα και η έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς μου να με έχει κάνει διστακτικό.

Εφόσον υπάρχει μία τέτοια κίνηση από το M/H μπορώ να σας πληροφορήσω και να έρθουμε σε επικοινωνία με άτομα μέσα από τον ΕΟΜ.

Just let me know Jorge...


ΥΓ: Ακόμα και αν έχεις υπογράψει δωρητής, τη στιγμή της παροχής των οργάνων σου (αχ...) θα πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση των γονιών, αλλιώς άκυρη η διαδικασία... (Στο φυλλάδιο του ΕΟΜ αναφέρονται..)

#10